Aidon karjalanpaistin resepti .

Pie-emäntä

Voisiko joku kertoa, kuinka tehdä aito karjalanpaisti!
Googlaamalla tulee kyllä toistasataa reseptiä, mutta ota niistä selvää, mikä?
Aina tahtoo itsellä lihapalat kutistua puoleen. Jos taas paistan ne pannulla ensin,
tulee kovahko kuori lihan pintaan, vaikka pata olisi uunissa monta tuntia eivät pehmene? Entä kuuluuko esim.porkkanat aitoon k-paistiin?
Kiitos.

12

1128

Vastaukset

  • Karjalanpaisti ohjeita on yhtä paljon kuin tekiöitäkin....toistasataa.
    Itse olen syönyt porkkanan kera.
    Voihan sinne heittää vaikka lanttupaloja...?

    • Kiitos.


  • Evakkoäitini opastamaan karjalanpaistiin ei tule muuta kuin naudan-ja sianlihaa, vettä ja suolaa. Naudanlihat alle, sianlihat päälle. Kypsennysaika tosi pitkä. Vettä lisäillään välillä. Lihat kutistuvat, tottakai, joten nuo kauppojen valmiit paistilihat eivät ole oikein sopivia, pitäisi olla isompia paloja. Kun ei laita ylimääräisiä mausteita tai juureksia tulee pitkään kypsennetyn lihan aromi todella mahtavaksi.

    • No nyt tuli ohje mitä odotin.
      Totta on, että kaupan valmiiden pakkausten lihat ovat aika pieniä " kuutioita".
      Täytyy mennä vähän parempaan kauppaan ostoksille ja pyytää kauppiasta
      leikkaamaan sopivankokoiset kimpaleet.
      Nimimerkkini on aika huvittava, enhän minä oikeasti mikään Pie-emäntä ole,
      vaan se on sieltä pikkutyttönä ollessani saatu " hellyttelynimi" .
      Kiitos kovasti ja hyvää jatkoa :)


  • Itse teen lihasta, mitä nyt on saatavilla. Sika, nauta ja lammas, näitä kaikkia sekaisin jos vaan on. Hyvää tulee pelkällä possullakin. Minusta lihamönttien koolla ei niin ole väliä, tai no, ei ihan pieniä kuitenkaan.

    Lihat vuokaan ja vettä reilusti. Mustapippuria reilusti, ja suolaa maltilla. Sipulia myös, sekä valkosipulia jos tykkää.

    Oman poikkeuksen teen yhdessä kohdin. Olen italialaisen ruuan ystävä ja pidän tomaatista kovasti. Laitan sen veden sekaan ison purkin tomaattimurskaa, ihan sellasta säilyke, se on hyvää. Tomaatti on siitä erikoinen, että maku paranee mitä pidempään sitä kypsentää..

    Sitten setti uuniin, kypsennetään rakkaudella, hitaasti nautiskellen. Huoli täytyy pitä siitä, että lihat ei pääse kuivumaan, eli ovat jatkuvasti tomaatti-vesi liuoksen alla. Jos mätössä on vaikkapa kilo-pari lihaa, voi sitä uunissa lämmitellä vaikkapa 4-5 tuntia. Vettä lisätään, jos näyttää uunissa siltä, että lihoilla alkaa nahka palaa :D

    Kuoriperunoita en syö ikinä, enkä muutenkaan perunan ystävä niin ole. Mutta kyllä kunnon pottumuusi on hyvä kaveri karjalanpaistille! Olen syönyt myös rallimakaronin kanssa, lasten vaatimuksesta, tosin ei mulla ole lapsia, omia.

    Ai niin, itse en ainakaan niitä lihoja paista pannulla yhtään, vaan sellaisenaan ne liemeen menee. Jos lihan ruskistaa, se ns. sulkeutuu eikä siitä sitten hauduttamalla uusissa tule laisinkaan messevän muhevaa.

  • Jos ei paista lihoja täytyy muistaa kuoria veri ja muu moska pois paistin pinnalta.

    • Jos ostaa valmiita "karjalanpaisti" lihoja, mitkä on on ihan hyviä, ei tarvi kyllä lihalle tehdä yhtään mitään.

      Niissä lihoissa ei ole ainakaan verta, jos on vähän rasvaa, sitä ei kande poistaa, se sulaa uunissa liemeen ja antaa makua.

      Pie-emäntä, ootko sinkku?


    • Pöö-isäntä kirjoitti:

      Jos ostaa valmiita "karjalanpaisti" lihoja, mitkä on on ihan hyviä, ei tarvi kyllä lihalle tehdä yhtään mitään.

      Niissä lihoissa ei ole ainakaan verta, jos on vähän rasvaa, sitä ei kande poistaa, se sulaa uunissa liemeen ja antaa makua.

      Pie-emäntä, ootko sinkku?

      Pöö-isännälle vastaus, en ole.
      Kiitos ohjeista, tuntuvat hyviltä.
      Mukavaa jatkoa sinulle :)


    • Pie-emäntä kirjoitti:

      Pöö-isännälle vastaus, en ole.
      Kiitos ohjeista, tuntuvat hyviltä.
      Mukavaa jatkoa sinulle :)

      niin... ja karjalanpaistin kera karjalanpiirakat.
      NAM!


  • Pyydän anteeksi noloa kysymystä, nurmekssta ei vaan meinaa löytää asiallista naista, joten aina pitää yrittää :)

    Kai se on pakko muuttaa etelään :(

    • Pöö-isäntä.
      Mitä turhia anteeksi pyytelet! Ei se mitään noloa ole kysyä,
      vaan maailman luonnollisin asia mielestäni. Kaikkihan ( tai
      melkein) sitä haluavat löytää kumppanin rinnalleen! Voi kun
      löytäisit, kun kokkaillakkin tunnut osaavan. Täälläpäin eivät
      monet naiset nykyään osaa pahemmin edes ruokaa laittaa,
      enkä ymmärrä mistä johtuu?; mutta mitäs se mulle kuuluu.
      Kyllä uskon, että noin kivalle isännälle emäntä vielä löytyy! :)


  • Karjalanpaistiliemeen kun kastaa ruisleipää, se vasta on huikea makuelämys. Ainakin siis siihen meikäläisen yksinkertaiseen, pitkän paistoajan vaativaan paistiliemeen.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

  1. Koronavirus saapunut Suomeen

    Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
    Maailman menoa
    243
    3721
  2. Tunsiko joku HA n ja missä oli töissä

    Myllymäen kaupunginosa liittyi surulliseen kaupunginosien joukkoon missä on tapahtunut kantasuomalaisten murha laittoman maahanmuuttajan toimesta. Pää
    Hämeenlinna
    38
    451