Näyttis vs käyttis -> aukaiskaa?

0077

Ymmärrän niin että käyttölinjaisella sakulla saa ja ilm. tulee olla niitä ominaisuuksia mahd. paljon joita esim. suojelussa kaivataan, esim rohkeus, käyttölinjaisen kanssa harrastetaan ja pyritään tuloksiin, kovaan suoritustasoon. Käyttölinjaisen funktio käsittääkseni tulisi aina olla tällainen suorittaminen, koska siihen jalostuskin tähtää?

Mutta entä näyttölinjainen? Eikö tämän pitäisi olla se joka sopii "vaatimattomammilla" tai vain erilaisilla ominaisuuksilla esim. aktiivisen perheen lemmikiksi? Vai mikä on näyttölinjaisen funktio? Ei kai se nyt sananmukaisesti vain näyttelytkään ole? Ymmärtäisin niin, että nuo kokeet ei ainakaan, jos haluaa menestyä, vaikka poikkeuksiakin olisi? Vaikka toisaalta melkein minkä tahansa koiran kanssa tunnutaan harrastettavan vaikka tokoa ja ilmeisesti siitä nautitaan, vaikka olisi joku pikku spanieli siinä kaverina, jos spanieli nyt ei suojeluun taas sovikaan.

Toisaalta joku surkuttelee että miksi se näyttiksen pärjääminen ipo-kokeessa on niin suuri juttu, että näyttistenkin pitäisi olla rodunomaisia yhä, eikä suurta haloota tulisi tulla? Miksi sitten on kaksi eri linjaa? Missä menee raja?

Saku on muistaakseni suomen toiseksi yleisin koirarotu, itse en pidä näyttelyistä hirveästi, koska ymmärtääksni niiden seurauksena näyttissakun selkä/takajalat on menneet luonnottomaksi ja koirien paikat eivät kai kestä enää yhtä hyvin tai pitkälle. Minulle koiran terveys on aina ensiarvoisen tärkeää, ja tämä ei käsittääkseni näyttelyissä ole se kaiken pohja..

Eikö näyttiksestä voisi jalostaa parempaa kotikoiraa? Arkaa yksilöä nyt tuskin kukaan haluaa, mutta eikö kodeissa riittäisi vähemmänkin vietikäs koira? Vai onko se niin, että sakua ei saisi ottaa, jos sen kanssa ei vaikka vähintään nyt sitä tokoa harrasta, pitäisi ottaa joku toinen rotu? Käytännössä sakuja on kodit ihan väärällään, en jaksa uskoa että likikään kaikissa harrastetaan yhtään mitään virallista, mutta ei kai onnellisen koiran ainoa resepti tuollainen olekaan?

En tiedä onko haaveeni ihan väärä, edes sallittu, eli saisinko tällaista ajatellakaan joutumatta kivitetyksi - mutta joskus haluaisin löytää itselleni terveen sakun aktiiviseen ja liikunnalliseen kotiini ihan vain kotikoiraksi, sellaisen ei ylivietikkään "kaikkien kaverin" joita joillain onnekkailla näyttää olevan.. toivonko jo tässä jotain mitä en saisi? Sakussa viehättää upean ulkonäön lisäksi luonne, mitä olen noita tavannut ja ihmisiltä ja netistä kuullut ja lukenut.

Ps. Olen aivan uusi koiraihminen, kovasti koitan alkaa asioita ymmärtää vielä, joten anteeksi jos olen ymmärtänyt jotain väärin. Korjata saa :)

11

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiitos.

      ;))

      • 0077

        Öö, no ole hyvä vain?
        Ej jummarra.. mutta ainakaan ei ollu naama väärinpäin :)


    • 0077

      Kiitos avusta.. En lähde arvaamaan edes miksi ei kukaan halunnut vastata mitään, spk-ihmisistä tunnutaan puhuvan niin paljon pahaa... no jonkun päivää piristin, siitä jäi hyvä mieli.

    • vanha asia

      Tätä aihetta on jauhettu jo niin kauan, että kukaan ei jaksa enää vastata ..
      Näitä keskustelunavauksia löytyy foorumilta vaikka millä mitalla kun selaa...
      Valinta pitää vaan tehdä ihan itse kumman ottaa ,käyttiksen ,vaan näyttiksen.
      Minulla ollut aina ns. näyttiksiä,olen ollut tyytyväinen valintaani,sopiva meidän maalaistalon tarpeisiin ja paimennuksiin.

      • Eihittokäyttäkääpäätä

        Helvetti ihmiset hankkikaa joku muu rotu jos haluatte pelkän koti koiran!!!! Sakemanni on työkoira ja toivon että tulisi sellainen jatkossa olemaan eikä mikään helkutin sammakko karpinselkä!!!


    • saku uros

      Moro,kyllä hyviä sakuja,,suoraselkäisiä aina joskus löytyy kotikoiraksikin,,ja jokka ihan sakuja,itellä oli sellainen kotikoira joskus,,tosi lempeä,kaikille mutta sitten löyty sitä suojelua ilman opettamista,,jos sellainen tilanne tuli,,nyt taas itellä tosi kova käyttis,joka ei ihan sohva koira,,mutta kyllä niitä suoraselkäisiä kotikoiriakin löytyy välillä,,onnea etsintään,,,,,,,,sakuja 30vuotta ollut hyvää jatkoa sinne,,

      • 0077

        Kiitos ja kiitos myös edellisille, musta vaan alkaa tuntumaan että mitä enemmän luen , sitä enemmän olen pihalla. Ei näissä asioissa taida mitään konsensusta olla. Joka suuntaan vaan erilaisia mielipiteitä.
        Onkohan tää tän rodun spesialitetti ihan...
        Pitää etsiä kokeneempaa apua, kun en ole tehnyt eläissäni huonoa hankintaa, minimoidaan riski nytkin.


    • tuossa.
      • 0077

        Upea koira on :)


      • tuossa.
        0077 kirjoitti:

        Upea koira on :)

        Kiitos, on myös terve ja hyväluonteinen, voisi sopia jopa kotikoiraksi kaupunkiin.:)


      • ps.
        tuossa. kirjoitti:

        Kiitos, on myös terve ja hyväluonteinen, voisi sopia jopa kotikoiraksi kaupunkiin.:)

        ps. tällä koiralla paimenominaisuuksia enemmäin kuin aggressiota, joten sopisi myös hyvin maallle esim. karjaa paimentamaan ja koska on erityisen älykäs, oppii helposti uusia asioita. sopeutui heti pentuna uuteen kotiinsa, jossa olimme 2 päivää minkä jälkeen lähdimme mökille, jonka myös tunsi heti kuin omakseen, ilman minkään näköistä stressiä eli erittäin mukautumiskykyinen itsevarmuutensa ja tasapainoisuutensa ansiosta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1485
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1159
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1050
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      917
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      860
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      65
      773
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      702
    Aihe