MS

minä

Että ottaa joskus päähän kun kysytään,tyyliin mulla on väsymystä,onko mulla MS-tauti!
Tuntuu kuin tämä olisi jokin muotitauti. Itselläni on ollut MS 33v.
Ärsyttää turhat valittajat. Menkää lääkäriin.

9

335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huh huh!

      Ai että kun joskus ottaa päähän toisten väheksyminen! Turhat valittajat? Sittenkö vasta voi keskustella/ kysellä (valittaa) kun on diagnoosi?

      • lalallalalallalaa

        No kyllä se vähän ärsyttää jos jollain kaverilla esim. silmä karsastaa ja sitte heti ollaan paniikissa että "Onkohan mulla se sama tauti kun sulla?" Oon siis 13 vuotias ja mun ekan pahenemisvaiheen yks oire oli semmonen, että silmät piti senmmosta ihme liikettä niin etten nähny ees metrin päähän.. Mutta joo, onhan se toki hyvä huolehtia itsestään ja alkaa ihmetellä jos on jotain outoa, mutta ei ehkä kannata ilman lääkärikäyntiä/käyntejä alkaa itseään ja läheisiään alkaa huolestuttamaan/stressaamaan kumminkaan noin vakavilla epäilyillä.(:


      • minä

        Ei se ole väheksymistä,mutta turha valittelu on tyhmää.Silloin on pääs vikaa. Kun sulla on tämä paska tauti,ei viittis turhia kuunnella!


    • 3+3

      Ja ainahan voi yrittää ehkäistä MS-tautia.

      Osteoporoosissa kalsiumia liukenee luista ja kertyy verisuonten seinämiin, jossa vaarana (mm. sydänkohtausriski) tai pehmytkudoksiin kuten aivoihin (mm. MS-tauti ja dementiariski).

      D-vitamiini ja MS
      https://sites.google.com/site/erkkikuure/d-vitamiinijams

      "D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen ovat huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus kertoo. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 2000 muuhun geeniin. Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn. Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin. D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen." LÄHDE: Uutispalvelu Duodecim

      Osteoporoosissa kalsiumia liukenee luista ja kertyy verisuonten seinämiin, jossa vaarana (mm. sydänkohtausriski) tai pehmytkudoksiin kuten aivoihin (mm. MS-tauti ja dementiariski).

      Vuoden 2012 ECTRIMS-kongressissa Sreeram Ramagopalan Oxfordin yliopistosta kertoi uusista D-vitamiinia koskevista tutkimustuloksista. Britanniassa on todettu selkeä yhteys riisitaudin ja MS-taudin välillä: jos on sairastanut riisitaudin, MS-taudin riski suurentuu 2,4-kertaiseksi. Ramagopalan esitteli myös tutkimusta, jossa on osoitettu, että T-lymfosyyttien D-vitamiinireseptorit alkavat toimia kunnolla vasta kun D-vitamiinipitoisuudet ovat nykyisen viitealueen (mikä viitealue on käytössä ?) suurimman kolmanneksen alueella.

      New randomized controlled trial says, vitamin D prevents and delays multiple sclerosis
      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/01/10/new-randomized-controlled-trial-says-vitamin-d-prevents-and-delays-multiple-sclerosis/

      10 µg (mikrogramma) = 400 IU tai KY (kansainvälinen yksikkö)

      10 ng/ml = 25 nmol/L

      The multiple sclerosis D-lemma
      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/02/16/the-multiple-sclerosis-d-lemma/


      Month of birth linked to immune health and multiple sclerosis
      http://www.vitamindcouncil.org/month-of-birth-linked-to-immune-health-and-multiple-sclerosis/


      "Neurologit toteavat, että MS-tautia esiintyy eniten 45 leveysasteen pohjoispuolella, jossa aurinkoa saadaan vain vähän ja väestö potee yleisesti D-vitamiinin puutetta. Suomi sijaitsee leveysasteiden 60 ja 70 välillä.

      Ensimmäisessä tutkimuksessa mitattiin 98 MS-potilaan ja 17 terveen verrokin S-D-25. Verrokkien keskiarvo oli 90 nmol/l ja lievää tautia sairastavien potilaiden keskiarvo oli 85 nmol/l, mutta vakavasti sairaiden vain 52,5 nmol/l (taulukko 1). Huom! Olen muuttanut yksiköt meillä käytetyiksi (nmol/l).

      MS-taudin vakavuusaste (EDSS score) korreloi käänteisesti S-D-25:n kanssa (Kuvio 2).

      Toisessa iranilaistutkimuksessa mitattiin 200 MS-potilaan S-D-25. Sen pitoisuutta verrattiin masentuneisuuteen ja väsymykseen. Tulosten mukaan lähes puolet potilaista poti D-vitamiinin puutetta. Mitä suurempi puutos oli, sitä enemmän esiintyi masentuneisuutta.

      Iranilaiset tutkimukset tukevat Turun yliopistoklinikan neurologien tutkimusta, jota johti dosentti Merja Soilu-Hänninen (viite 20). Siinä D-vitamiinilisä (yli 70 mikrogrammaa päivää kohti annettuna) lievensi taudin oireita ja hidasti sen etenemistä. Uudempi turkulainen D-vitamiinitutkimus osoitti, että D-vitamiinilisä lievensi taudin oireita sitä enemmän, mitä vakavampia ne olivat. MS-potilaille ei riitä viranomaissuosituksen mukainen määrä, vaan tarvitaan ainakin kymmenkertainen päiväannos."

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2540

      Vastikään todettiin, että lapsuuden riisitaudilla eli D-vitamiinin puutteella on yhteys MS-tautiin. Nykyisin suositellaan 50µg D-vitamiinia päivittäin. Suositus koskee myös potilaiden lapsia, joilla tautiperintöä voidaan mahdollisesti estää.

      LÄHDE:
      Virpi Leppä tutkija, Suomen molekyylilääketieteen instituutti, Helsinki
      Juha Multanen neurologian erikoislääkäri, MS-neuvola, Helsinki

      New study finds that in Iranian patients with MS, those with severe MS had mean vitamin D levels of 21.5 ng/ml, while those with a milder MS had mean vitamin Dlevels of 33.6 ng/ml.
      Check out the study:
      http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/vitamin-d-levels-correlate-with-ms-disease-severity-in-new-iranian-study/

    • Ei voi kun ihmetellä

      Pakko kysyä, mutta onko tämä d-vitamiinitietoskujen esittelijä itse kenties ollut sairastumatta ms-tautiin popsittuaan riittävän määrän d-vitamiinia? Ja se on pystytty tieteellisesti todistamaan, että mahdollinen tauti on sillä estetty?

      Moni ms-tautinen tietää d-vitamiin tärkeyden, mutta aika naiivia täällä yrittää selittää, että pelkästään sillä estetään ko. taudin synty. Jos ms-taudin syntymekanismi ei tutkijoille vieläkään ole selvillä, ei sitä pelkällä d-vitskullakaan estetä. D-vitamiinin puutoksella voi olla yhteys, mutta se ei vielä pelasta siihen sairastumiselta.

      En vaan ymmärrä, ketä nämä tietoiskut oikein auttaa? Kirjoittajaa itseään?

      • Ei voi kun ihmetellä

        Pieni täsmennys: " D-vitamiinin puutoksella voi olla yhteys, mutta se ei vielä pelasta siihen sairastumiselta.

        Tarkoittaen että; puutoksella voi olla yhteys taudin syntyyn, mutta sen popsimisen ei vielä tiedetä poistavan riskiä sairastua tautiin tai pelastavan siltä!.

        Että näin.


      • lalallallalaalla
        Ei voi kun ihmetellä kirjoitti:

        Pieni täsmennys: " D-vitamiinin puutoksella voi olla yhteys, mutta se ei vielä pelasta siihen sairastumiselta.

        Tarkoittaen että; puutoksella voi olla yhteys taudin syntyyn, mutta sen popsimisen ei vielä tiedetä poistavan riskiä sairastua tautiin tai pelastavan siltä!.

        Että näin.

        Ja jos sitä pientä todennäköisyyttä tuohon yhteyteen onkin niin, ehkä olis järkevämpää vaan linkata ja sanoo vaikka otsikosta, että mistä linkin takana kerrotaan... ja sitä paitsi tuo D-vitamiini imeytyykin joka ihmiseen eri tavalla, ja riippuu esim. ruokavaliosta, niin ei voi oikein sanoa että syö sen ja sen verran D-vitamiinia niin sinulle ei tule MS-tautia. Ja ei sillä varmaan kyllä oo paljon merkitystä, koska koko Suomessa keskimäärin diagnosoidaan noin 5 MS-tautitapausta vuodessa lapsilla... Sitä paitsi MS-tauti voi olla jopa syntyperäinen, mutta puhjeta vasta vanhemmalla iällä. Tai että siihen voi olla suurempi todennäköisyys jollakin jo syntymästä lähtien. Aika paljon tuuri tässä määrää. Ja MS-tautihan ei ole suoranaisesti periytyvää, vaikkakin jos toisen vanhemman suvussa/toisella vanhemmalla on MS riski kasvaa todellatodella vähän, eli sitä ei tarvii pelätä. Ja vaikka molemmat vanhemmat sairastaisivat MS-tautia on todennäköistä saada täysin terve lapsi, eli siinäkin riski kasvaa todella vähän.


    • 303
    • 100µg

      "This is a real hot topic. Vitamin D is without doubt one of the environmental factors that plays an important role in the pathophysiology of MS, and it may also have a treatment role."

      http://www.medscape.com/viewarticle/812045

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3464
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1948
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1578
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1415
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe