hei,
tänä vuonna keräsin ekaa kertaa vaaleaa orakasta, niitä on paljon ja herkullisia. Olen paistanut ne pannulla, mutta toisinaan niissä on hieman kitkerä sivumaku. Miten ne pitäisi oikein valmistaa, jotta kitkeryys häviäisi?
vaalea orakas
7
10222
Vastaukset
- Sieni-Sepe
Ettet ole vain poiminut sekaan rusko-orakkaita, jotka ovat kitkeriä, mutta eivät myrkyllisiä eivätkä muutenkaan haitallisia. Vaalea orakas on hieman pistävän makuinen etenkin vanhetessaan. Olen maustanut vastaavia orakaspaistoksiani mustapippurirouheella ja jopa thai-kastikkeella; Sweet&sour. Hyvin maustuvat ja maistuvat!
- vaalea minäkin
Mistä tuon rusko-orakkaan sitten tunnistaa?
Minäkin olen eka kertaa löytänyt ja mielestäni tunnistanut vaalean orakkaan ja ajattelin ensimmäistä kertaa uskaltautua poimimaan talteen. Eipä tullut mieleen että nekin voisi sekoittaa johonkin toiseen sieneen, ne kun ovat aika erikoisen näköisiä. - Antonovka
Poimimani orakkaat ovat sienikirjan kuvien ja tekstien mukaan olleet vaaleaa orakasta, mutta koska en ole sienien asiantuntija, en voi olla täysin varma.
Selitys kitkeryyteen saattaa olla siinä, että ehkä joukossa on ollut vanhempia sieniä, sillä jotkut sienet ovat olleet jo kookkaampia kooltaan. Kannattaa varmasti poimia vain pienempiä/nuorempia yksilöitä tästä lähin.
Maku on kyllä todella hurmaava, mausteilla tai ilman, joten nyt kun pääsin orakkaan makuun, aion kyllä poimia sieniä vastakin. :) Asustelen täällä Etelä-Suomessa, Nummi-Pusulassa, joten täällä on varsin monipuoliset sienimaastot - kaveri välillä aina puuttuu, kun sienimetsään ei ole mukava lähteä yksin. - Hansuli
vaalea minäkin kirjoitti:
Mistä tuon rusko-orakkaan sitten tunnistaa?
Minäkin olen eka kertaa löytänyt ja mielestäni tunnistanut vaalean orakkaan ja ajattelin ensimmäistä kertaa uskaltautua poimimaan talteen. Eipä tullut mieleen että nekin voisi sekoittaa johonkin toiseen sieneen, ne kun ovat aika erikoisen näköisiä.Rusko-orakkaan lakki on tummempi ja säännöttömän muotoinen. Se on paljon ohuempi ja hauraampi kuin vaaleaorakkaan lakki. Jalka on lakin värinen toiosin kuin vaaleassaorakkaassa, jossa se on valkoinen. Sienen malto on hyvin haurasta ja murenee helposti poimittaessa. Kahden tähden sieni, mutta ei ole vaaleanorakkaan veroinen maultaan ja täyteläisyydeltään.
- kotikokki
Käytä vaaleaorakasta tomaattimurskan mausteiden ja yrttien kanssa. Tee vähän niin kuin stroganoffia. Sieni maistuu ja tuntuu kanalta.
- Anonyymi
Hei! Kuinka säilötte orakkaan?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1026598
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t313950törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/303385Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3831807- 331418
- 271360
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi471093Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv111006Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11940- 42889