hei,
tänä vuonna keräsin ekaa kertaa vaaleaa orakasta, niitä on paljon ja herkullisia. Olen paistanut ne pannulla, mutta toisinaan niissä on hieman kitkerä sivumaku. Miten ne pitäisi oikein valmistaa, jotta kitkeryys häviäisi?
vaalea orakas
7
10238
Vastaukset
- Sieni-Sepe
Ettet ole vain poiminut sekaan rusko-orakkaita, jotka ovat kitkeriä, mutta eivät myrkyllisiä eivätkä muutenkaan haitallisia. Vaalea orakas on hieman pistävän makuinen etenkin vanhetessaan. Olen maustanut vastaavia orakaspaistoksiani mustapippurirouheella ja jopa thai-kastikkeella; Sweet&sour. Hyvin maustuvat ja maistuvat!
- vaalea minäkin
Mistä tuon rusko-orakkaan sitten tunnistaa?
Minäkin olen eka kertaa löytänyt ja mielestäni tunnistanut vaalean orakkaan ja ajattelin ensimmäistä kertaa uskaltautua poimimaan talteen. Eipä tullut mieleen että nekin voisi sekoittaa johonkin toiseen sieneen, ne kun ovat aika erikoisen näköisiä. - Antonovka
Poimimani orakkaat ovat sienikirjan kuvien ja tekstien mukaan olleet vaaleaa orakasta, mutta koska en ole sienien asiantuntija, en voi olla täysin varma.
Selitys kitkeryyteen saattaa olla siinä, että ehkä joukossa on ollut vanhempia sieniä, sillä jotkut sienet ovat olleet jo kookkaampia kooltaan. Kannattaa varmasti poimia vain pienempiä/nuorempia yksilöitä tästä lähin.
Maku on kyllä todella hurmaava, mausteilla tai ilman, joten nyt kun pääsin orakkaan makuun, aion kyllä poimia sieniä vastakin. :) Asustelen täällä Etelä-Suomessa, Nummi-Pusulassa, joten täällä on varsin monipuoliset sienimaastot - kaveri välillä aina puuttuu, kun sienimetsään ei ole mukava lähteä yksin. - Hansuli
vaalea minäkin kirjoitti:
Mistä tuon rusko-orakkaan sitten tunnistaa?
Minäkin olen eka kertaa löytänyt ja mielestäni tunnistanut vaalean orakkaan ja ajattelin ensimmäistä kertaa uskaltautua poimimaan talteen. Eipä tullut mieleen että nekin voisi sekoittaa johonkin toiseen sieneen, ne kun ovat aika erikoisen näköisiä.Rusko-orakkaan lakki on tummempi ja säännöttömän muotoinen. Se on paljon ohuempi ja hauraampi kuin vaaleaorakkaan lakki. Jalka on lakin värinen toiosin kuin vaaleassaorakkaassa, jossa se on valkoinen. Sienen malto on hyvin haurasta ja murenee helposti poimittaessa. Kahden tähden sieni, mutta ei ole vaaleanorakkaan veroinen maultaan ja täyteläisyydeltään.
- kotikokki
Käytä vaaleaorakasta tomaattimurskan mausteiden ja yrttien kanssa. Tee vähän niin kuin stroganoffia. Sieni maistuu ja tuntuu kanalta.
- Anonyymi
Hei! Kuinka säilötte orakkaan?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 503844
- 1053425
ROTAT VALTAAVAT ALUEITA
Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj342791Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️262448- 201869
Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan51809- 1851756
- 271487
Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut
Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh3861459Huomenta kulta
En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo91238