hei,
tänä vuonna keräsin ekaa kertaa vaaleaa orakasta, niitä on paljon ja herkullisia. Olen paistanut ne pannulla, mutta toisinaan niissä on hieman kitkerä sivumaku. Miten ne pitäisi oikein valmistaa, jotta kitkeryys häviäisi?
vaalea orakas
7
10267
Vastaukset
- Sieni-Sepe
Ettet ole vain poiminut sekaan rusko-orakkaita, jotka ovat kitkeriä, mutta eivät myrkyllisiä eivätkä muutenkaan haitallisia. Vaalea orakas on hieman pistävän makuinen etenkin vanhetessaan. Olen maustanut vastaavia orakaspaistoksiani mustapippurirouheella ja jopa thai-kastikkeella; Sweet&sour. Hyvin maustuvat ja maistuvat!
- vaalea minäkin
Mistä tuon rusko-orakkaan sitten tunnistaa?
Minäkin olen eka kertaa löytänyt ja mielestäni tunnistanut vaalean orakkaan ja ajattelin ensimmäistä kertaa uskaltautua poimimaan talteen. Eipä tullut mieleen että nekin voisi sekoittaa johonkin toiseen sieneen, ne kun ovat aika erikoisen näköisiä. - Antonovka
Poimimani orakkaat ovat sienikirjan kuvien ja tekstien mukaan olleet vaaleaa orakasta, mutta koska en ole sienien asiantuntija, en voi olla täysin varma.
Selitys kitkeryyteen saattaa olla siinä, että ehkä joukossa on ollut vanhempia sieniä, sillä jotkut sienet ovat olleet jo kookkaampia kooltaan. Kannattaa varmasti poimia vain pienempiä/nuorempia yksilöitä tästä lähin.
Maku on kyllä todella hurmaava, mausteilla tai ilman, joten nyt kun pääsin orakkaan makuun, aion kyllä poimia sieniä vastakin. :) Asustelen täällä Etelä-Suomessa, Nummi-Pusulassa, joten täällä on varsin monipuoliset sienimaastot - kaveri välillä aina puuttuu, kun sienimetsään ei ole mukava lähteä yksin. - Hansuli
vaalea minäkin kirjoitti:
Mistä tuon rusko-orakkaan sitten tunnistaa?
Minäkin olen eka kertaa löytänyt ja mielestäni tunnistanut vaalean orakkaan ja ajattelin ensimmäistä kertaa uskaltautua poimimaan talteen. Eipä tullut mieleen että nekin voisi sekoittaa johonkin toiseen sieneen, ne kun ovat aika erikoisen näköisiä.Rusko-orakkaan lakki on tummempi ja säännöttömän muotoinen. Se on paljon ohuempi ja hauraampi kuin vaaleaorakkaan lakki. Jalka on lakin värinen toiosin kuin vaaleassaorakkaassa, jossa se on valkoinen. Sienen malto on hyvin haurasta ja murenee helposti poimittaessa. Kahden tähden sieni, mutta ei ole vaaleanorakkaan veroinen maultaan ja täyteläisyydeltään.
- kotikokki
Käytä vaaleaorakasta tomaattimurskan mausteiden ja yrttien kanssa. Tee vähän niin kuin stroganoffia. Sieni maistuu ja tuntuu kanalta.
- Anonyymi
Hei! Kuinka säilötte orakkaan?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k502244Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖25988Aavistatko että moni tietää
Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut82952Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.11914- 68873
Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt54853Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me121842Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu10773vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos22753Täällä istun ja mietin
Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu49749