Asenteet uusiksi- 53 vuoden kokemuksella

asiaa Heleniukselta

Asenteet uusiksi

Päivittäin tarjoilee media järkyttävää tietoa maamme lastensuojelun nykyisestä tilasta. Olemme moneen kertaan lukeneet, että maassamme on ainakin 17000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta. Edustamme hyvää eurooppalaista kärkitasoa siis muussakin kuin Pisa- kokeissa. Kiireellistä huostaanottoa odottaa tälläkin hetkellä 4000 lasta. Tutkimusten mukaan sijaishuollon kustannukset ovat n. miljardi euroa vuodessa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi toimeentulotuki, poliisitoimi tai lukiolaitos hoidetaan 600 miljoonalla vuosittain.

Kunnat rahaa säästämättä internoivat lapsiaan kauas pois kodeistaan. Haiseeko raha?

”Kunta saa sitä suuremman valtionosuuden, mitä enemmän lapsia otetaan huostaan” Näin sisäasiain ministeri Päivi Räsänen ilmoitti televisio-ohjelmassa rehellisesti ja katsoi kauniilla silmillään suoraan Suomen kansaa silmiin. On siis kysymys kuntien harjoittamasta lapsikaupasta, vähintäänkin lapsilla keinottelusta, joka sai lisää virtaa 2008, kun uusi lastensuojelulaki astui voimaan. Uusi laki perustui ns. koko kansan huoliajatteluun, jonka piti palvella aidosti lasten ja heidän perheittensä parasta. Toisin kävi. Laki kääntyi irvokkaasti itseään vastaan, kun se tuli suuressa huolestuneisuudessaan avanneeksi helpon ilmoittelun ja nimettömien ilmiantojen markkinat, jotka puolestaan johtivat tuottavaan ja yhä lisääntyvään huostaanottobisnekseen.

Huostaanottoa perustellaan sillä, että lapsella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. Pitää paikkansa. Toisaalta jätetään kertomatta, mihin lapsia sillä verukkeella tarvitaan. Moni kylmilleen jäänyt kyläkauppa, entinen kansakoulu tai asemarakennus on herätetty henkiin lasten avulla. Huostaanottobisneksestä on tullut oivallinen pelastaja tuottamattomiksi käyneille maatiloille. Emännän pikakouluttaminen Pride- kurssilla (8 tapaamista ja parit kotitehtävät) pätevöittää toiminnan. Maahamme on noussut kattava verkosto huostaanottobisnestä pyörittäviä laitoksia, joita ei valvo mikään korruptoitumaton taho.
Valtakunnantason vaikuttaja kertoi televisiossa, että valvonta on karannut käsistä, siihen ei ole resursseja. Laitoksissa työtään tekevät ummistavat silmänsä epäkohdilta, sillä työpaikoista on kysymys. Tunnetaan suuria lastensuojeluyksiköitä, jotka käytännöllisesti katsoen elättävät koko kuntaa. Sijaishuoltomarkkinat ovat houkutelleet alalle myös ulkomaisia toimijoita. Yritysmaailmassa alaa markkinoidaan hyvin kasvavana.

Lapsen oikeusturva on vakavasti uhattuna silloin, kun lapsen huostaanottotutkimuksia ja siltä pohjalta tehtyjä päätöksiä tekevät tahot ovat taloudellisissa kytköksissä lastensuojelua tarjoaviin laitoksiin. Tämä toiminta pyhitetään sanalla verkostoituminen.

Onko uuden lastensuojelulain huoliajattelussa huolen häivää? Joskus on.
 
Keskellämme elää marginaalinen määrä perheitä, joissa vanhempien päihdeongelmat ja perheväkivalta luovat sietämättömän turvattomat olosuhteet lapsille. Näiltä perheiltä ei kenenkään pidä ummistaa silmiään. Näin vaarantuneista olosuhteista tulee viranomaisten pelastaa lapset päihdevanhempien ihmeparantumisiin uskomatta.  

2

194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asiaa Heleniukselta

      ..Suomessa vaistonvaraista vanhemmuutta häiritään lakisääteisesti. Vanhemmat on nujerrettu pelolla, kun he ovat huomaavinaan lapsessaan jotain erikoista. Unohdetaan, mikä kuuluu lapsen normaaliin kehitykseen. Omiin vaistoihinsa luottamatta vanhemmat hakevat vähäisimmästäkin syystä ulkopuolista apua. He luovuttavat lapsensa arvioitavaksi, luokiteltavaksi ja diagnostisoitavaksi.

      Erityislapsen leimaa kantaa 25 % kaikista lapsista. Maailman terveimmistä vastasyntyneistä on saatu kasvamaan maailman, jos nyt ei ihan sairaimpia, niin ainakin kummallisimpia koululaisia. Eihän tämä voi pitää paikkaansa. Taitaa olla kysymys mielivaltaisesta lasten luokittelusta, jota tehdään uskossa kasvatustieteeseen, joka tieteellisen uskottavuuden puuttuessa puolestaan nojaa aivan liian helposti milloin minkäkinlaisiin muodissa oleviin mielipiteisiin ja aatteisiin. Erilaisuutta ei siedetä, sitä ei osata kohdata, vaan sitä pidetään hoidettavana.  Kaikki ei selity masennuksen mässäilyllä. On aika muistuttaa asenteista.
       
      Teen maanlaajuisesti vapaaehtoistyötä lastensuojeluperheiden parissa. Tunnen kentän keinot. Olen itse tehnyt kaksi työuraa opettajana. Työvuosia on kertynyt 53, joista erityisopetuksessa 40. Lasten kanssa toimiessani olen aina asettunut lapsen puolelle tarvittaessa kaikkia muita vastaan. Sen kanssani toimineet viranomaiset ovat kyllä tietäneet. Lasta puolustaessani en suostu myönnytyksiin, sillä lapsen edun on mentävä aina muiden etujen edelle.
       
      Otan vastaan puheluja ja sähköposteja erikokoisilta paikkakunnilta. Tuntuu aivan epätodelliselta, kun ventovieraat ihmiset eri puolilta Suomea puhuvat kuin yhdestä suusta. Sanomien sisältö on esimerkiksi seuraavanlainen.
       
      Lastani kiusataan koulussa. Asialle ei tehdä tai voida mitään. Kun kiusaaminen saa jatkua, tulee kiusaajista kavaluudessaan todellisia vallan käyttäjiä. Kiusaaminen raaistuu. Kiusattu kieltäytyy menemästä kouluun. Häntä aletaan tutkia asenteella, onhan kiusaamiseen oltava syy. Kun lapsi ei saavu kouluun, tulee huoltajalle muistutus oppivelvollisuuden laiminlyönnistä. Koulun tekemä ilmoitus lastensuojeluun saa aikaan lisää tutkimuksia, lisää kokouksia, lisää vanhempien työpäivien tai koulutuspäivien menetyksiä.
       
      Vanhempien kelvottomuus vanhemmuuteen todistetaan. Kun tarvittavat viranomaistahot on saatu järjesteltyä toistensa jatkeeksi, lapsen lähtölaskenta on alkanut. Ilmoitus lastensuojeluviranomaisten tapaamisesta perheille saapuu usein viimeisenä arkipäivänä ennen jonkun juhlakauden alkua. Joulu ja pääsiäinen ovat suosittuja. Viikonpäivistä ehdoton suosikki on perjantai, jolloin perhe ei voi enää purkaa ahdistustaan puhelimeen tarttumalla. 
       
      Kiusaaja jää kouluun, sillä lähes kaikissa kiusaamistapauksissa tilanne hoidetaan poistamalla kiusattu lapsi koulun kuvioista. Toimenpide muuttuu suorastaan julmaksi, jos esimerkiksi arkuuden johdosta kouluyhteisöstä syrjäytetty, kiusattu lapsi ohjautuu isoon, täysin hallitsemattomaan lastensuojelulaitokseen, jossa vallitsee ”viidakon laki.”

      • asiaa Heleniukselta

        ..Miten käy kiusaajan?
         
        Hän yleensä löytää nopeasti uuden uhrin ja ehtii kouluaikanaan rampauttaa monen koulutoverinsa elämän kenenkään siihen puuttumatta. Olen ollut vuosien ajan kahden erilaisia laitoksia kiertäneen, alun perin koulukiusatun pojan asioissa mukana. Huostaanotot yleensä kestävät. Pojat ovat jo aikuistuneet, mutta niin ovat alkuperäiset kiusaajatkin. Molemmat pojat ovat tämän syksyn aikana kertoneet kuulleensa, että heidän kiusaajansa ovat tehneet itsemurhan. Monet tutkimukset tukevat ajatusta, että koulukiusaaja on vakavasti häiriintynyt. Kiusaamistapauksissa voimaperäinen asioiden tutkinta näyttää kohdistuvan väärään henkilöön, ikään kuin sopivampaan. Kiusaajalla tulisi olla oikeus hoitoon.
         
        Joskus asiat voivat saada myös onnellisen lopun. Kouluyhteisöstä poistettavaksi päätetty lapsi saattaa saada mahdollisuuden koulun vaihtoon, jos vanhemmat sattuvat olemaan huomattavan valveutuneita ja puhekykyisiä. Vaikka edellä kulkeva informaatio ehtii joskus vesittää tämänkin yrityksen, saattaa kohtalo puuttua peliin vastaanottavan tahon muodossa. Joskus myös lapsi, joka on monien istuntojen ja testauksien seurauksena todettu oppimiskyvyttömäksi, väkivaltaiseksi, häiriintyneeksi ja taustoiltaan arveluttavaksi saattaa kokea” ihmeparantumisen” matkalla uuteen kouluun. Asenteista on kysymys, jos uudessa koulussa kaikki sujuu, eikä erityistoimenpiteisiin katsota olevan aihetta.
         
        Ollessani opettajana Hyvinkään koululaitoksessa, istuin muiden tavoin myös koulutuspäivillä. Erityisesti on mieleeni jäänyt silloisen koulutoimenjohtajan Henrik Korpikallaksen vetoomus salintäyteiselle yleisölle.” Muistakaa, että se lapsi, jonka te työssänne kohtaatte, on hänen vanhempiensa kalleinta omaisuutta. Kohdatkaa lapsi hänelle kuuluvalla kunnioituksella ja arvokkuudella.” Rehtorit puolestaan toistivat, että kyllä me yhdessä keksimme keinot jokaisen oppilaan koulunkäynnin turvaamiseksi omassa koulussa. Hommat hoituivat joskus hyvinkin luovia ratkaisuja käyttäen.
         
        Koulu on aikanaan luotu lapsia varten, eikä päinvastoin. Lapset ovat velvollisia käymään koulua.  Jos ei puhuta koulupakosta, on ainakin puhuttava lakisääteisestä oppivelvollisuuden suorittamisesta.
         
        Opettajat ovat kouluyhteisössä omasta vapaasta tahdostaan ja pyrkineet antoisalle alalle toivottavasti suuresta intohimosta. Lähtökohtaisesti ollaan siis hyvin eriarvoisessa asemassa. Opetusalan tehtäviin tulisi valikoitua lapsirakkaita ihmisiä. Jos opettaja on aidosti lapsirakas, hän keksii keinot lasten kanssa toimiessaan. Jos alalle lähdetään muiden motiivien vallitessa, joutuu opettaja vaikeuksiin lasten kanssa toimiessaan.
         
        Olen hyvin tyytyväisenä todennut, että vanhanaikainen, mutta uudesti syntynyt asenneilmapiiri on kuin onkin tulossa kouluyhteisöihin takaisin. Yritetään ihan itse, eikä kilauteta kaverille lastensuojeluun.
                                                        Mirja Helenius
                                                        Hyvinkää


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      424
      4655
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1660
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      91
      1401
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1309
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      17
      1204
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1141
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1055
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      950
    9. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      829
    10. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      54
      827
    Aihe