Jokin ei täsmää....

mielenkiinnosta.....

Mielenkiinnolla kyselen sijaisvanhemmuuteen kouluttauteneiden mielipidettä asiasta.
Kovasti on olevinaan pulaa hyvistä sijaisvanhemmista mutta silti kuulee että jotku on odottaneet jopa 2,5v ja heittäneet hanskat tiskiin koska se jolta eniten odottaa tukea ja yhteistyötä eli sossut ovatkin alkaneet käyttäytymään jopa törkeästi näitä perheitä kohtaan.
Herää kysymys monen ihmisen ammattitaidosta ... lapsia sijoitetaan paikkoihin missä ei osata hoitaa tai ei ole mitään eväitä siihen ja ne jotka ovat asiaan sitoutuneet ja kouluttaneet itseään asiaan saavatkin osakseen erikoista kohtelua.

Sana vapaa....

12

458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mayley

      Koulutus on vain koulutus. Ei kaikilla lähihoitajillakaan ole työpaikkaa vaikka alalla on pulaa HYVISTÄ työntekijöistä...

    • Missä inhimillisyys

      Ilmoitukset joissa etsitään sijaisperheitä, joita näkee toisinaan lehdissä on selvästi mainoskikka. Lain mukaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tulisi kartoittaa lapselle koti ensisijaisesti lähipiiristä jos lapsi ei voi asua omassa kodissaan ja huostaanotto on pakko tehdä. Tästäkin huolimatta kartoituksia jätetään tekemättä ja lapsi voidaan sijoittaa sijaisperheeseen.

      On uutisoitu että lastensuojelun sosiaalipuolella on resurssipula ja kuntien välillä suuria eroja. Mös pätevistä sosiaalityöntekijöistä on pulaa. Käytännöt ovat räikeitä. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät eivät ole välttämättä edes tavanneet lasta joita he ovat sijoittamassa kodin ulkopuolle saati "ehdi" tutustumaan perinpohjin perheeseen johon ollaan kuitenkin lasta sijoittamassa. Kun on kiire ja jos lakipykäliä ei noudateta, tapahtuu ylilyöntejä.

      Minun mielestä on outoa että halutaan jotain mikä ei ole omaa, toisten ihmisten lapsia. Luodaan "illuusio" että lapsen olisi parempi asua muualla ja huostaanotto olisi aina parempi ratkaisu, vaikka todellisuudessa perhe hajoaa, jopa sisaruksia erotetaan toisistaan, sukulaiset, kummit ja ystävät eivät näe enää huostaanoton jälkeen läheisiään kuin ani harvoin jos silloinkaan.

      Ei ole väliä vaikka elinikäiset ja lapsuudessa koetut, lämpimät ja turvalliseksi muodostuneet suhteet kariutuvat. Vaikka lapsi ei tietäisi ulkomailmasta tai juuristaan mitään. Tiedän lapsia joita on riepoteltu sijoituspaikoista toiseen. Jotka ovat tahallisesti vieraannutettu läheisistään. Muistan erään lauseen tältäkin palstalta: "Sukulaiset ja läheiset voivat muistoissa olla." Ilmiselvää ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien piittaamattomuutta, mutta ei välitetä. Vain heillä tuntuu olevan tänä päivänä väliä jotka saavat rahansa epäinhimillisin, mielestäni valheellisin keinoin.

    • Jokineitosiaankaan

      Me olisimme myös halunneet osallistua pride- valmennukseen, sillä hyvistä perheistä kuulemma oli pulaa. Meitä ei kuitenkaan hyväksytty mukaan valmennukseen, koska olimme olleet yhdessä vain muutaman vuoden. Kukaan ei kuitenkaan osannut sanoa miten kauan meidän olisi pitänyt olla yhdessä tullaksemme hyväksytyksi. Kaikki muu oli ja on perheessämme kunnossa. Parisuhde voi hienosti ja meillä on turvallista ja rauhallista kotona.

      No, nyt on vuosia kulunut ja pääsemme viimein valmennukseen ja odotamme sitä mielenkiinnolla.

      Onko pitkään kestänyt parisuhde aina tae siitä, että sijaisvanhemmat pysyvät yhdessä? Onko pitkään kestänyt parisuhde aina tae siitä, että kotona on lapsille tasaisemmat ja turvallisemmat olot? Ei taatusti ole, ainakaan automaattisesti!

      Miksei meidän annettu käydä pridea jo vuosia sitten? Olisihan sossu toki voinut jättää meidät "tarkkailuluokalle" joka tapauksessa odottelemaan mahdollista eroamme. Joutuvathan monet parit odottelemaan sitä sijoitettavaa melko pitkiä aikoja joka tapauksessa. Ja taas kun vuosia kuluu, niin auttaako se jotenkin niitä lastenkodissa odottelevia?

    • unikko.

      Vaikka pari olisi ollut vuosia yhdessä niin ei ole mikään tae että parisuhde kestää. Kaikella on riskinsä. Ero voi tulla 2 vuoden jälkeen tai 10 vuoden jälkeen. Loppuun palamista voi yhtä hyvin sattua. Moni ei ehkä näe vaan kovinkaan realistisesti mihin loppujen lopuksi on sitoutumassa ja ymmärrän hyvin että jossain vaiheessa tulee arki vastaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun traumatisoitunut lapsi/nuori satuttaa perheen biologisia lapsia tai kiusaa hengiltä perheen lemmikkieläimen. Joskus haavat ovat niin syviä ettei kaikki hyödy terapiasta ja asiota pahentaa mitä enemmän sijoituksia ja hylkäämisen kokemuksia on takana.

      Kannattaa miettiä tarkkaan. Auttaa voi muillakin tavoilla. Esim.tukiperheistä on kunnissa pulaa. Tavoitteena on tukea perhettä niin että lapsi pystyisi asumaan omassa kodissaan. Sekin antaa varmasti paljon ja tuo lapselle iloa. Lisäksi aikaa jää omaakin elämään eikä ole niin intesiivistä ja pitkäjänteistä toimintaa mitä sijaisvanhemmuus jossa on palavereita useammin, sosiaalitoimi kuvioissa jne.

      • 2+5

        Ap:llä on huonoja kokemuksia sosiaalityöntekijöistä - jos on kyse sen paikkakunnan työntekijöistä, jolla olette Priden käyneet, niin yhteistyökuvio ei näytä hyvältä. Kannattaa siis ottaa yhteyttä muihin kuntiin n. 100 km:n säteellä asuinpaikastanne - kyllä hyviä sijaisperheitä todellakin kaivataan ja varsinkin kouluikäisille lapsille. Tietenkin on niin, että perheelle ei koskaan etsitä lasta, vaan lapselle hänen tarpeisiinsa sopivaa perhettä eli jos olette asettaneet tiukat ehdot potentiaaliselle sijoitetulle, niin odotusaika voi venyä loputtomiin, esim. jos perhe toivoo hyvin pientä vauvaa, jonka äidillä ei ole alkoholi- eikä huumeongelmaa.


    • Lapsehn etu kateissa

      "perheelle ei koskaan etsitä lasta, vaan lapselle hänen tarpeisiinsa sopivaa perhettä" Niinhän sitä luulisi, mutta mikä on käytäntö? Aina voi esittää toiveita, onhan lapsi kuitenkin tulossa toisten ihmisen kotiin. Voi toivoa halutessaan pientä vauvaa tai kouluikäistä lasta. Tyttöä tai poikaa. Jos ensimmäiset lastensuojelun sosiaalivirkailijan puhelin soiton perusteella tarjotut lapset ei kelpaa, voi palata asiaan myöhemmin. Ottaa yhteyttä uudestaan ja hyväksyä esitetty "tarjous" kun tulee sopiva lapsi tai lapset kohdalle.

      Jokuhan tässä ei täsmää jos lapsia voidaan sijoittaa esim.lapsettomille pariskunnille jolloin tulee väkisinkin tunne että he paikkaavat lasten avulla elämässään jotain puuttuvaa koloa ja aika monesti käy niin että lapsi alkaa kutsumaan sijaisvanhempia äidiksi ja isäksi, mahdollisesti myös pitämään heitä sellaisina, mikä on luotu "illuusio." Todellisuudessa he vain hoitavat lasta eivätkä ole tämän oikeita vanhempia joten ei todellakaan pitäisi antaa vääristynyttä kuvaa asioista.

      Suomessa on sijoitettu myös lapsia täysin eri uskontoon kuuluviin sijaisperheisiin vaikka kulttuuriset ja uskonnolliset näkemykset on merkitty laissa ja nämä tulisi ottaa huomioon jo sijoitusvaiheessa. Ei voi olla kysymys lapsen tarpeesta jos hänet sijoitetaan yhtäkkiä vieraaseen ympäristöön ja hän joutuu esim. opettelemaan uuden uskonnon. Hänelle luodaan uusi identiteetti. Yhteisöissä joissa on tiukat säännöt, lapsi voi joutua elämään pelon, henkisen ja fyysisen väkivallan keskellä. Entinen elämä kapenee ja lapsen ei anneta esim. tavata huostaanoton jälkeen edes omia ystäviään, kummejaan ja sukulaisiaan.

      Pirkanmaalla paljastui hiljattain pitkään jatkunut lasten vakava pahoinpitely joka tapahtui sijaisperheessä. Todella surullista luettavaa. "Pohjoispohjalaisessa sijaisperheessä on paljastunut pitkään jatkunut lasten pahoinpitely. Tapaus on nyt käräjäoikeudessa ja tuomio annetaan 25. syyskuuta."

      Iltalehden mukaan neljää sijoitettua lasta lyötiin, piiskattiin ja nöyryytettiin lukuisin tavoin. 2 – 9-vuotiaita lapsia muun muassa seisotettiin avojaloin hangessa, heidän suunsa teipattiin kiinni ja vanhinta sijoituslasta lyötiin nyrkillä kasvoihin."

      Ei mitenkään voi olla lapsen tarpeesta saati edusta kysymys.

    • tuuletistuu

      Siis voi jollain paikkunnalla olla pulaa sijaisvanhemmista, jolloin ei ole kovin paljon varaa valita...
      Toisella paikkakunnalla voi olla todella hyviä perheitä, mutta lapsia jotta perhettä tarvitsisivat (toivottava tianne tietysti se ettei sijaisperheitä tarvita) perhettä vaille.
      Kunnat/kaupungit eivät juuri tee yhteistyötä, siitä tämä osittain johtuu.

    • Lilli.

      Uskoo ken tahtoo. No, nythän lastensuojelussa on tiedossa lomautuksia. Kertooko tämä jotain yhteiskuntamme tilasta.

    • outoakin

      Onhan se vähän...
      Pelastakaa Lapset ry:n Priden kävimme ja heidän kauttaan toivoimme/toivomme sijaisvahemmiksi. Oikein uhkasakon uhalla, ei saa 2 vuoteen vaihtaa muualle, esim omalle kunnalle, vaikka PELA ei tunnu meitä tarvitsevan...
      Yli vuosi ollaan jo odotettu sitä meille sopivaa lasta ja samaan aikaan isot mainokset hakevat yhä vaan uusia sijaisperheitä.
      Meille on sanottu syyksi mm se, että asumme alueella, jossa useamman kunnan sijoitukset hoitaa näiden kuntien yhteinen toimija, eikä PELA:lle jää alueellamme paljon sijoitettavia. En tiedä oikein, uskonko tuota?

      • inaina

        Ainakin meillä päin tuo on totta. Meillä päin valtaosa sijoituksista menee tietyn tahonkautta, eikä tänne juuri muualta sijoituksia tehdä. Käsittääkseni PELA ei ole tehnyt yhtäkään sijoitusta tälle seudulle, koska lähiseutujen lapset kulkevat tämän edellämainitun tahon kautta, ja on toki useimmiten lapsen edun vastaista sijoittaa lapsi kohtuuttoman kauas kotoa. Tämän takia emme valinneet Pelaa sijoittavaksi tahoksi, vaikka heillä muuten ns. puhtaat paperit meidän mielestämme. Oman tahomme kautta meille sijoitettiin lapsi hieman ennen kuin vuosi tuli Priden käymisestä täyteen. On myös muistettava, että tämä ei ole varsinaista jonotusta, vaan lapsille etsitään sopivaa perhettä. Eli lapsia ei sijoiteta perheisiin siinä järjestyksessä kuin perheet otetaan "jonoon". Lisäksi monilla perheillä on toiveita lapsen iän, sukupuolen ja terveyden suhteen, mikä myös osaltaan hidastaa prosessia. Käsittääkseni reilun vuoden odotus sijaisperhejonossa ei vielä ole epätavallista, vaikka jotkut saavatkin ensimmäisen sijoitetun parissa kuukaudessa. Usein kuitenkin menee kauemmin, ennen kuin uutta, tietynlaista perhettä ja kotia tarvitsee lapsi, joka täyttää kyseisen perheen ikä- ja sukupuolitoiveet, puhumattakaan terveydentilasta.


      • inaina

        Ps. Ottakaa yhteyttä Pelaan, siihen tahoon, joka sanoi, että teille ei sijoiteta em. syystä, ja pyytäkää tämä lausunto kirjallisena. Sitten otatte yhteyden yhteyshenkilöönne (mikäli ei ole em. taho) ja esitätte hänelle tämän asiakirjan ja pyydätte tämän uhkasakon purkamista mikäli on todennäköistä ettei teille tämän kuluvan vuoden aikana olla lasta sijoittamassa. Mikäli em. taho on yhteyshenkilönne, ottakaa yhteyttä aina vain ylempään tahoon niin kauan, että saatte luvan ottaa yhteyttä toiseen sijoittajatahoon alueellanne tai tuo kaksi vuotta on kulunut. Paikoillaan odottamisesta teille tuskin ainakaan on hyötyä.


    • ei täsmää

      Asun pienellä paikkakunnalla ja sivusta seurannenna ainakin täälläpäin suositaan sijaisperheitä joilla on kokemusta sijaisvanhemmuudesta useamman vuoden ajalta. Lisäksi näyttää olevan plussaa jos perheessä on ennestään omia lapsia. Jos olisin itse vastaavassa tilanteessa, en jäisi odottamaan vaan jatkaisin elämää niin kuin tähänkin asti.

      Laki velvoittaa kartoittamaan lapsen lähipiirin jos huostaanotto on pakko tehdä. Koti voi löytyä lapselle sukulais perheestä tai jonkun lapselle läheisen henkilön luota.

      Pelasta olen kuullut ja lukenut pääasiassa negatiivisia kirjoituksia. Ilmoitukset joissa etsitään sijaisperheitä, on yksi tapa saada yrityksille ja tahoille nimeä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8925
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2390
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1507
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1247
    Aihe