Saalismäärät ??

nollalinjakooikeatie

Talouselämän jutussa yritetään kääntää metsästyksestä bisnestä.
Kerrotaan että Ruotsissa saalismäärät on 6 kertaa suuremmat ja
Virossa 10 kertaa suuremmat kuin Suomessa.
Voiko Virossa olla niin paljon riistaa? ... paljon pienempi maakin, ihmettelen.
Jos on, niin mikä on syynä?

TE:n jutussa sanotaan että tilanne korjautuisi jos Suomessa pidettäisiin parin vuoden ajan 'nollalinjaa'.
Mitenköhän kävisi ... kasvaisiko kanahaukkojen ilvesten ja susien kannat, jos niiden ravintoeläimiä ei verotettaisi niin kuin nyt?

10

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikea asia

      No Suomi on kyllä riistatiheydessä aika harvaa aluetta ja suuri osa siitä selittyy pohjoisella sijainnilla. Ei löydy sellaisia olosuhteita kun Keski-Euroopasta, jossa suurikin eläinkanta saa riittävästi ravintoa vuoden ympäri.
      Toinen asia on sitten riistanhoito. Noissa maissa ammatilaiset hoitavat riistaa ja ruokinta siellä on arkipäivää. Se selittyy osin kyllä metsästyksen kaupallisuudella.
      Meillähän vain joku metsähallitus näpertelee pienriistaluvilla ja koko maassa on alle 60 ammatimaista riistanhoitajaa. Virossa löytyy reviirejä, joissa riistaa ruokitaan kymmenillä tonneilla viljaa vuosittain. Meillä riistaruokinta jää pääosin nille alueille, josta löytyy valkohäntäpeuraa ja kaurista.
      Kaupallinen metsästys tuo luonnostaan riistaruokinnan ja riistanhoidon, koska rahallisen hyödyn maksimoiminen, vaatii maksimaalisen riistakannan.
      Meillä jo meidän nykyisenlainen seurantoiminta estää kunnollisen kaupallisen metsästyksen toteutumasta.
      Toki myös tavalliset metsästäjät hyötyisivät suuremmista riistakannoista, mutta siinä olisi monta tahoa yhteensovitettavana.

    • Ryynäsen Topi

      Jos metsästyksestä tehdään bisnestä suomessa loppuu silloin käytännössä oman maan metsästäjien etuoikeus metsästykseen. Ampukoot herrat fasaaneja ja pysyköön niissä. Kyllä suomessakin riistaa hoidetaan seura tasolla monin paikoin isolla rahalla ja ruoka määrällä mutta sen riistanhoito ei ole vaan sitä varten että kaikki hoidettavat ammutaan kuten jossain euroopassa on.
      Miksi suomessa on harva riistakanta? No siksi että täällä on täysin vääristynyt petopolitiikka. Päättävilläkin tasolla halutaan jostain syystä että petoja pitää olla syötävää riistaa enemmän. Eihän tällainen menettely toimi ollenkaan. Perustellaan Eu.n sanelemilla säädöksillä mutta ei se eeuu sen kummemmin protestoi viroakaan ja siellä pidetään pedot ihmis arkoina ja niitä muunmuassa susia metsästetään runsaasti. Metsästyksestä huolimatta petoja riittää. Täällä saa suurpedon tappamisesta suuremmat tuomiot kun raiskauksista, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, väkivallasta ja jopa taposta. Kertoo jo jotain suomen surullisesta toiminnasta niin eläimiä kun ihmisiäkin koskevissa asioissa.

    • no niinpä juu

      Tuo Topi näyttää olevan tämän palstan tolvana. kaikkeen pitää kommentoida, vaikka asiasta ei ole mitään tietoa. mutulla mennään ja kovaa.
      Tuollaisten kanssa ei viitsi edes alkaa vääntämään, koska tyhmyyttään ei tuollainen kykene keskusteluun, ainoastaan vänkyttää omiaan.

      • Ryynäsen Topi

        Edelleen väitän vaikka vastaa kitisetkin että metsästyksen muuttuminen bisnes touhuksi pilaa silloin tavallisten metsästäjien mahdollisuudet osallistua omassa maassa metsästykseen jokaisen kukkarolle sopivalla korvauksella.
        Seuroihin pääsee pienillä vieraskortti maksuilla ja pienpetojahteihin ilman maksuja monin paikoin. Seurojen jäsenillekin jäsenmaksut ovat minimaalisia jos ei puhuta tietyistä ruotsinkielisen rannikon tähtitieteellisistä summista.
        95 prosentilla seuroista kuitenkin metsästelee työttömät ja opiskelijatkin menemättä vararikkoon.
        Valtion maille saa viikon pienriista luvankin 65 eurolla jos ei kesällä summat ole muuttuneet eikä tuokaan ole ylipääsemätön korvaus.
        Mutta jos metsästyksestä tehdään valtiolle ja yksityisille maille bisnestä mihin haalitaan euroopan raharikkaita niin luuletko todella että edellä mainitut hinnat pätisivät enään?
        Ei todellakaan vaan eniten maksavat määräävät tahdin.
        Tasaisin väliajoin kuule juttuja että alettaisiin myymään jahti lupia ulkolaisille kun maksavat uskomattomia summia metso tai teeri jahdeista yms hirvieläimiä lukuunottamatta. Ei silloin suomalainen metsästäjä pääse yhtään halvemmalla vaan omaa oksaa sahattaisiin suurimmalta osalta tavallisilta eränkävijöiltä.


    • piste Topille

      Haukuistasi huolimatta Topissa on vähintään yksi hieno ominaisuus; hän pystyy seisomaan sanojensa takana koska uskaltautuu kirjoittamaan yhdellä ja samalla nikillä. Tähän ei kovin moni pysty näillä nimettömillä palstoilla.
      Pysyisit sinä itse saman nimimerkin takana edes yhden keskustelun ajan.
      Samoin me kaikki;-) Siten sanomasi painoarvo kasvaa.

    • tietoa asiasta

      Minä osallistun tähän keskusteluun, nyt ensi kerran. tarkoitan että en ole ketään haukkunut , mutta Ryynäsen spekulaatiot menee kyllä harakoille, seisoo sanojensa takana tai ei.
      Nimittäin Ruotsissa on susia ja karhuja moninkertaisesti Suomeen verrattuna, mutta niin on riistaakin.
      Suomen pieni riistatiheys selittyy aivan niinkuin, tuo haukkuja sanoi, pohjoisella sijainnilla. Sen nyt pystyy sanomaan kuka tahansa, joka on asiaan vähänkin perehtynyt. Ei täällä sen tiheämpää riistakantaa ole ollut silloinkaan, kun suurpetoja oli vain nimeksi. Eihän meillä ole runsaasti ollut muita kuin hirviä, niitäkin vasta kun nykyinen metsäsnkäsittely sai sijansa metsänhoidossa.
      Käytännössä meiltä on myös puuttunut pienet sorkkaeläimet ja villisika, joka on usein muualla hyvinkin runsasluinen eläin. meidän talvet on vain liian rankkoja monille eläimille, vaikka kuinka ruokittaisi, niin ei tästä saada mitään Keski-Euroopan tapaista riista-aittaa.

      • tietoa myöskin

        Niin, tietoa ja "tietoa" - minusta ne on suurimmalta osaltaan kumminkin vain mielipiteitä.
        >Nimittäin Ruotsissa on susia ja karhuja moninkertaisesti Suomeen verrattuna, mutta niin on riistaakin.
        Huomattakoon tässä kohdin että Ruotsissa metsästys on pääosin eliitin harrastus hinnakkuutensa takia. Seuroihin pääsee vain suurella rahalla. Meillä Suomessa pääsee kuitenkin monien seurojen maille kohtuuhintaisilla vieraskorteilla jolloin metsästyksen harrastaminen on helpompaa joka taas vaikuttaa luonnollisesti eri tavoin eri maiden riistakantoihin.
        Suomessa elää tällä hetkellä noin 1500 karhua, Ruotsissa noin 3000 jonka hallistus haluaisi vähintään puolittaa, mieluummin vähentää kolmannekseen.
        Viimeisimmän laskennan mukaan Ruotsissa on nyt noin 350 sutta, Suomessa susien määrä n. 200 syyskuussa 2012.
        Edelliseen faktaan verraten jonkun väitteet että "Ruotsissa on susia ja karhuja moninkertaisesti Suomeen verrattuna" ovat kyllä harakoille menevää spekulaatiota.
        Vajaa kaksinkertainen määrä ei todellakaan - ainakaan allekirjoittaneen mielestä - ole mitenkään "moninkertainen"!
        Asiallisuutta peliin, ei ole kenenkään etu mollata toisia keskustelijoita omilla mielipiteillään vaikka niitä mielipiteitä onkin ihan kivaa kueskella


    • tietoa asiasta

      Ettäkö Ruotsissa eliitin laji ????? Oletko joku proletaari, tai mistä moinen ajatus ?
      Voinen valottaa, että Ruotsissa on aika samantyyppinen metsästäjäkunta ja seurajärjestelmä, kuin meillä Suomessakin. Ei ole mikään elitiin laji sielläkään.
      Jos nyt pilkkuja asetellaan, niintarkka määrä susille Suomessa taitaa olla 125-150 sutta. Ihan vain sen takia mainitsin, kun sinulle tuntuu lukujen tarkkuus olevan tärkeää.
      Kyllä tuollaiset vieraskortit on yhtä tyhjää silloin kun puhutaan jonkun maan riistakannoista. Lähinnä se osoittaa kertojansa kapeakatseisuudesta. Ruotsissa saa vieraskortteja myös ulkolaiset metsästäjät hyvinkin helpolla, mutta niinkuin sanoin ei sellasella ole vaikutusta maiden riistakantoihin.
      Eli sanoisin tuohen lainauksella "asiallisuutta peliin"

      • tietoa myöskin

        Aikas lapsellista yhden miehen kapeaa kerrontaa mutta sen verran kommentoin että luvut jotka edellisessä kommentissani esitin ovat googlattuja eri ammattilaisten nettisivustoilta ja esittävät suurin piirtein keskiarvoja. Ei siin mitään mutulukuja.
        Ruotsin metsästyksestä minulla on 25v kokemus joten senkin puoleen luulen tietäväni siitä kohtalaisen oikeaa tietoa. Nykyisin vietän eläkepäiviä (metsästyspäiviä) paluumuuttajana Suomessa.
        No, pidä mielipiteesi - minä en aio sinua muuttaa. Toin vain mukaan hiukan kokemuksellista ja faktoihin perustuvaa tietoa "tiedon" joukkoon.
        Aiheetta enempään; mukavia syksyisiä metsästysretkiä.
        Makkara on parasta nuotolla tikun päässä paistettuna;-) Vai oletko eri mieltä?


    • tietoa asiasta

      Monenkos miehen kerrontaa sinun jorinat on ? Kovin paistaa yhden mielen mielipide.
      Niin on minunkin susiluvut virallista tilastoa. näillä petoeläinluvuilla ei sinänsä ole muuten väliä, kun ne selvästi osoittavat, että petoeläimistä ei meidän pienemmät riistatiheydet ole kiinni.
      On se lapsellista jos ei kykene myöntämään selvää tosiasiaa. Pohjoinen sijainti korreloi suoraan riistakantaan. lapsellista on selittää asiaa jollakin seurojen myöntämillä vieraskorteilla.
      Ei myöskään muutaman vuoden rauhoituksella tilannetta juuri mihinkään muuteta, paitsi jonkun hirven osalta. Ilmasto ei siitä mihinkään muutu, joten perustilanne olisi aivankin sama. Vaikea on Suomesta saada kaupalliseen metsästykseen soveliasta ympäristöä, ainakaan laajemmalti. Katainenhan perusti asian tiimoilta työryhmän, joka on selvittänyt asiaa. Tosin lähinnä siltä kannalta, miten maaseudulle lisätuloja.

      Tuosta makkarasta. minä en ole nuotiomakkaran syöjänä kunnostautunut. Lähinnä syön makkaraa, kun itse sitä teen riistasta ja joskus lampaasta. Omat makkarat ovat kuitenkin lähinnä pannulla paistettavia, nuotiolla kuori halkeaa ja omatekoinen makkara valuttaa rasvat pois. Jäljelle jää siis kuiva tappi, joka ei ole mitenkään herkullista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5022
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      16
      2332
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      42
      1553
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe