Roslund&Hellström: Kolme sekuntia

peksu.makela

Samoilla sekunneilla kun Anders ja Börge-sedät aloittivat luentonsa rikollisuudesta Ruotsissa (Pohjoismainen kulttuurikeskus, Hki) sain päätökseen kaksikon viidennen käännetyn,Kolme sekuntia. Alkuteoshan on neljän vuoden takaa ja komisario Grens hivenen nuorempi kuin viimeisimmässä, Kahdessa soturissa.

Rikollisuudesta tässä Kolmessa sekunnissakin tietennii on kyse. Valitettavasti. Teema vain poikkeaa suuresti traditionaalista murhamysteeristä. Nyt liikutaan poliisitoiminnan harmaalla alueella, julkisuudelta mielellään piilossa pysyvässä soluttautumistoiminnassa. Ruotsin poliisi värvää pikkurikollisia soluttautumaan jengeihin, kiristämällä ja nollaamalla aiemmat synnit pienen vaivanpalkkion lisäksi. Soluttautujalle luodaan tarvittaessa uusi kriminaaliCV, ihan uskottavuuden vuoksi.
Tällä kertaa käy köpelösti. Puolalaiseen huumeliigaan ujuttautunut ruotsalainen maahantuontipuolen mies ( Piet-Paula) törmää myyntitilanteessa tietämättään ostajana esiintyvään tanskalaiseen soluttautujaan. Yhteistyö ei kulje Juutinrauman yli, vaikka Silta (hieno sarja! ) onkin. Ostajan virtuaali-image ei kestä kriittistä tarkastelua ja myyjän apurit innospäissään päästävät tyypin päiviltä.
Tätä verityötä tutkii vanha kunnon Grens, komisario joka ei hellitä koskaan. Liki kolmesataa murhajuttua uralla ja vain kolme ratkaisematonta. Jos uskomme kirjallisuuteen.
Tutkintaa vaikeuttaa ja hidastaa saman poliisitalon väki, soluttautujaa ohjailevat hiljaiset kollegat sekä ylin poliisijohto. Piet-Paula on päätetty sujauttaa vankilaan, ottamaan haltuun ja tuhoamaan vankilan huumekauppaverkosto. Muutaman vankipäivän jälkeen ohjailijat huomaavat Grensin olevan liian lähellä totuutta ja Piet-Paulan läsnäolon taannoisella tappopaikalla paljastuvan aivan kohta. Silloin he päättävät päästä eroon vaaralliseksi osoittautuneesta kaksoisagentista käräyttämällä tämän vasikan rikollisille. Silloinhan elon päivät käy vähiin alamaailman moraalikoodiston mukaan toimittaessa.
Se juonipaljastuksista. Varsinainen jännitys alkaa vasta tästä. Miten paljastunut Piet-Paula selviää vankitoverien kostolta, vai selviääkö? Kolme sekuntia on aika joka kuluu tarkka-ampujan liipasimenvedosta luodin mäjähdykseen kohteen kalloon. Kun matkaa on 1503 metriä.
Suuria ja vaikeita asioita sedät käsittelevät sangen perusteellisesti ja massiivisti (436 sivua). Voiko rikoksia jättää tutkimatta jos saavutetaan muuta etua yhteiskunnalle? Voiko julkisia rekisterejä väärentää, jos tarkoitus on oikea? Onko huumeeton vankila kaoottinen ja ahdistava vaihtoehto pilvessä pörrääville kantakundeille? Mikä on käskyn antajan vastuu jos hän ei itse kastele käsiään vereen? Ja mikä on soluttautujan oikeus- ja eläketurva, kun mitään ei ole paperilla missään?
Syyllisyyden tematiikkaa kuljetetaan läpi kirjan. Grens suorastaan piehtaroi siinä ajettuaan vaimonsa pään yli liki kolmekymmentä vuotta aiemmin. Kontaktoimaton vaimo on kuollut vuosi sitten, eikä Grens ole vielä kyennyt käymään haudalla. Tuttua tavaraa poikien kirjoja lukeneille. Yhtä tuttua on se jankuttava toisto, joka koettelee lukijan hermoja. Samaa asiaa kerrotaan yhä uudelleen, vaikka täysjärkinen lukija ymmärtäisi kertalukemisella. Sata sivua olisi hyvin voinut karsia vaikuttavuuden kärsimättä. Tekniset yksityiskohdat modernista salakuljetustekniikasta lienevät kohdallaan ja alamaailman julkista tietoa. Vaikka välillä kuvottavaa.
Rohkenen suositella vahvahermoisille ja kärsivällisille.

0

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tirkistelijä T...

        Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
        Haapavesi
        4
        2083
      2. Liian kiltti.. ?

        Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
        Sinkut
        260
        1775
      3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

        Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
        Maailman menoa
        280
        1742
      4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
        Oulu
        66
        1730
      5. Pääsit nainen todella

        lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
        Ikävä
        109
        1565
      6. Kiitos, kun paljastit

        Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
        Ikävä
        30
        1453
      7. Mopomiitti onnettomuus

        Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
        Kokkola
        53
        1261
      8. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

        Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
        Maailman menoa
        292
        1242
      9. Voiko 40 tai yli

        Enää rakastua vai onko se jo game over?!
        Ikävä
        157
        1227
      10. En saa unta kun ajattelen

        Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
        Ikävä
        66
        1203
      Aihe