Kuntien it-yhtymät

EurotLiriin

Olen alkanu ihmettelemään mistä niitä säästöjä oikein kuntien it-liikelaitoksissa revitään? Ainakin meilläpäin kaikki "oman firman" palvelut ovat paljon kalliimpia kuin vapailta markkinoilta haetut, kuten sähköpostit, työasemat, verkkoyhteydet. Jotain suurempaa viisautta kaipaisin... Yleensä nämä kuntien it-firmat eivät pysty tarjoamaan käyttäjille sitä apua mitä tarvitaan joten kuntien pitää kaikesta huolimatta palkata omaa it-henkilöstöä ulkoistettujan tilalle lähtitueksi ja olemaan yhdyshenkilöinä ja asiantuntijoina kunnan järjestelmissä.

*ttu kun *tuttaa tämmöinen.

10

4435

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Köp-IT

      Ei tässä tarkoituskaan ole tehdä säästöjä vaan työllistää ajan ohi ajaneita kehäraakkeja ja dinosauruksia (johtajia) hyvällä palkalla. Tehostaminen laskisi automaattisesti hintoja joka merkitsisi myös johdon vähennyksiä. Tiera organisaatioina näyttää muille mallia, bonukset johtajille je rividuunarille kenkää.

    • EurotLiriin

      Neuvostomeininkiä, Firmalle pyöräytetään poliittiset hallitukset, valtuustot, ja moniportainen johto.Sitten vasta aletaan katsoa miten tämä himmeli saadaan pyörimään tehokkaammin. Toimintatapoja ei muuteta joten rahaa palaa ja hinta nousee ostajalle. Lorun lopuksi on syntynyt kermalla kuorrutettu paska.

    • Näin tieraistaan!

      Näin meillä hommat hoidellaan, muutama muihin hommiin kykenemätön kerää rahat rystyset rakoilla kun duunariporras saa lomautukset ja kenkkääkin.

      Tietoviikosta lainaus:

      Kuntien it-firma jakeli johdolleen bonuksia ennen yt-neuvotteluita
      Jyrki Halttusen johtama velkaantunut Tiera kieltäytyy toistaiseksi kertomasta, minkä suuruiset tulospalkkiot yhtiön johdolle maksettiin maaliskuussa. Muutamaa kuukautta myöhemmin yritys ilmoitti tavoittelevansa säästöjä yt-neuvotteluilla, jotka johtivat yhdeksän ihmisen potkuihin.

      Kuntien omistama it-yhtiö Kuntien Tiera on maksanut johdolleen tulospalkkioita kahtena ensimmäisenä toimintavuotenaan.

      Viime vuonna Tieran johtoon kuuluville maksettiin yhteensä 129 000 euron edestä tulospalkkioita. Yhtiö kieltäytyy kertomasta, paljonko se on maksanut bonuksia tänä vuonna.

      Tiera myy it-palveluita sen omistaville kunnille, joten johdon palkkiot rahoitetaan viime kädessä verovaroista.

      Toimitusjohtaja Jyrki Halttusen (kuvassa) mukaan Tieran hallitus on päättänyt, että johdon palkitsemisesta kerrotaan ainoastaan tilinpäätöksen julkistamisen yhteydessä. Seuraavan kerran tiedot julkaistaan ensi keväänä.

      Ette siis halua avata johdon palkitsemista oma-aloitteisesti aiemmin?

      "Olemme pieni firma. Emme ole mikään pörssiyhtiö. Siinä on ollut tällainen käytäntö”, Halttunen selittää.

      Hän on itse aloittanut Tierassa elokuun alussa eikä ollut yhtiön palveluksessa, kun tulospalkkiot maksettiin. Edellinen toimitusjohtaja Ari Ikonen lähti Tierasta heinäkuussa. "En kommentoi", vastasi Ikonen elokuussa kysymykseen lähtönsä syistä.

      Potkut yhdeksälle

      Tiera aloitti vain muutama kuukautta johtajiensa palkitsemisen jälkeen yt-neuvottelut, jotka johtivat yhdeksän työntekijän irtisanomisiin ja koko henkilöstön lomautuksiin.

      Miltä johdon palkitseminen ennen yt-neuvotteluita voi näyttää henkilöstön silmissä?

      ”Se on siihen aikaan varmaankin ollut järkevä päätös. En ole itse ollut mukana. En pysty kommentoimaan, mikä oli tilanne”, Halttunen sanoo.

      Tulospalkkioiden maksamista on perusteltu edellisen vuoden tavoitteiden täyttymisellä, jotka liittyivät liikevaihtoon, kannattavuuteen, asiakastyytyväisyyteen ja omistajapohjan kasvattamiseen.

      Bonukset on maksettu silloiselle toimitusjohtajalle sekä johdolle.

      Yhtiö velkaantuu

      Halttunen ei halua avata, kenelle tulospalkkioita on maksettu, mutta Tieran johtoryhmään on kuulunut toimitusjohtajan lisäksi asiakkuusjohtaja, palvelujohtaja, lakimies, talous- ja henkilöstöhallinnon johtaja sekä kehitysjohtaja.

      Palvelujohtaja on sittemmin lähtenyt Tierasta.

      Tieran liikevaihto oli viime tilikaudella 17,4 miljoonaa euroa ja voitto 20 000 euroa. Yhtiö velkaantui viime vuoden aikana entisestään, mistä kertoo omavaraisuusasteen putoaminen yli viidellä prosenttiyksiköllä välttävälle tasolle 21 prosenttiin.

      Käytännössä matala omavaisuusaste tarkoittaa, ettei yhtiöllä ole suuria puskureita, joilla se selviäisi mahdollisista tappioista. Tiera valitteli kesäkuussa, että yhtiön myynti takkuaa.

      ”Kun suunniteltujen kehittämishankkeiden aloittamista on kunnissa siirretty, palveluidemme asiakaskysyntä ei ole edennyt suunnitellusti ja edessämme on kannattavuushaaste”, Ikonen kirjoitti Tieran uutiskirjeessä.

      Uusi toimitusjohtaja Jyrki Halttunen arvioi, etteivät Tieran johdolle tälle vuodelle asetut tavoitteet tule todennäköisesti täyttymään eikä johdolle makseta bonuksia ensi vuonna.
      Puheenjohtaja saa 24 000 euroa vuodessa

      Kuntien Tiera on muutenkin palkinnut johtoaan ja hallitustaan avokätisesti. Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan toimitusjohtaja Ari Ikosen palkat ja palkkiot olivat koko vuoden aikana 197 000 euroa.

      Tieran hallituksen edelliselle hallituksen puheenjohtajalle, Sitran yliasiamies Mikko Kososelle on maksettu 24 000 euron vuosipalkkio työstään. Samaa palkkiota maksetaan myös nykyiselle hallituksen puheenjohtajalle Markku Silénille, joka on tehnyt pitkän uran Accenturessa.

      Hallituksen puheenjohtaja kuittaa Tierassa lisäksi 1600 euron kokouspalkkion jokaisesta kokouksesta.

      Tieran hallituksen rivijäseniä muistetaan 6000 euron vuosipalkkioilla. Se maksetaan kaksinkertaisena erityisesti ict-liiketoiminnan tuntemusta edustaville hallituksen jäsenille. Rivijäsenet kuittaavat lisäksi 400 euron kokouspalkkiot hallituksen kokouksista.

      Hallituksen varapuheenjohtajan vuosipalkkio on 7200 euroa. Jos varapuheenjohtaja on valittu edustamaan erityisesti ict-liiketoiminnan tuntemusta maksetaan vuosipalkkio kaksinkertaisena.


      Aleksi Kolehmainen

    • Anonyymi

      "velkaantunut Tiera kieltäytyy toistaiseksi kertomasta, minkä suuruiset tulospalkkiot yhtiön johdolle maksettiin maaliskuussa ...Tiera aloitti vain muutama kuukautta johtajiensa palkitsemisen jälkeen yt-neuvottelut, jotka johtivat yhdeksän työntekijän irtisanomisiin ja koko henkilöstön lomautuksiin."

      Jostainhan ne on raht tulospalkkioihin revittävä.

      • Anonyymi

        "Jostainhan ne on raht tulospalkkioihin revittävä."

        Niin miksei sitten vaikkapa tuottavasta portaasta.


    • Anonyymi

      "velkaantunut Tiera kieltäytyy toistaiseksi kertomasta, minkä suuruiset tulospalkkiot yhtiön johdolle maksettiin maaliskuussa ...Tiera aloitti vain muutama kuukautta johtajiensa palkitsemisen jälkeen yt-neuvottelut, jotka johtivat yhdeksän työntekijän irtisanomisiin ja koko henkilöstön lomautuksiin."

      Jostainhan ne on raht tulospalkkioihin revittävä.

    • Anonyymi

      julkisuuslaki on ulotettava kuntien yhtiöihin.

    • Anonyymi

      En ymmärrä mistä tämmöinen älämölö. Kyseessähän on verorahoitteinen yritys. Eihän se ole keltään pois, jo johto käärii tappiollisesta toiminnasta rahat taskuihinsa. Siis verorahoitteinen! Taikaseinä!

    • Anonyymi

      Sama se on kuntien hankinnoissa. Pitää hankkia tavarat sopimustoimittajilta joilla hinta on 30% kalliimpi kuin vapailta markkinoilta.

      • Anonyymi

        Sopimustoimittaja on voittanut kilpailutuksen kuitenkin....Yleensä tilapäpisesti hintojaan laskemalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2772
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      94
      2076
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      883
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe