Valmistuin amiksesta puolitoista vuotta sitten, mutta tähän mennessä minulla on ollut nimellisesti vain kaksi kokkivuoroa, toisessa hoidin buffaa ja toisessa tein vain töitä jotka kuuluvat yleensä ravitsemustyöntekijän toimenkuvaan. RTT:nä olen saanut välillä tehdä keittoa ja paistaa kala- ja kasvispihvejä.
Minusta tuntuu että ammatillinen peruskoulutus ei anna mitään valmiuksia työskennellä ravintolakokkina. Työssäoppimisissa minut pistettiin aina helppoihin paikkoihin koska opettajien mielestä en ollut tarpeeksi kehittynyt haastaviin paikkoihin. Kolmantena vuonna sain tehdä työssäoppimisessa vähän lautasannoksia mutta kyseessä oli lounasruoka, ei ala-carte. Ts. minulla ei ole mitään kokemusta ala-carte ruoan valmistuksesta. Olen paistanut koulussa -yhden- pihvin, ja sillekään ei tarvinut tehdä lisukkeita. Koulun ravintolassa kaikki komponentit oli valmistettu etukäteen ja pidettiin lämpimänä lounaan ajan, (paitsi kasvislisäke, mutta sen valmistuksen hoiti eri henkilö kuin lautasannoksen kokoaja), annosvaihtoehtoja oli vain kolme päivässä ja lautasannoksia teki kaksi, korkeintaan kolme henkilöä. Vertaa ala-carteravintoloihin joissa eri annoksia on vähintään 6, yleensä yli 10.
Koko pointti ala-carteruoan valmistuksessa on että pystyy ajoittamaan kaikki annokseen tulevat komponentit niin että ne ovat samaan aikaan valmiita lautaselle laitettavaksi, ja jos seurueessa on useita henkilöitä niin on parasta että kaikkien annokset ovat valmiita samaan aikaan, tai ainakin suunnilleen. Sellaista ajoitusta ei opi kuin harjoittelemalla, mutta kaikki paikat olettavat että on ennestään kokemusta, tai että pystyy oppimaan kaiken yhdessä vuorossa. Usein tuntuu siltä ettei ole mitään mahdollisuuksia työllistyä. Olisin iloinen jos saisin edes työpaikan missä voi tehdä salaattia ja voileipiä, tai lisukkeita, mutta tähän mennessä ei ole tärpännyt. Ärsyttää tehdä tiskivuoroja, varsinkin kun yleisin kysymys jonka uudessa paikassa kuulee on "oletko koskaan ennen nähnyt tällaista tiskikonetta?" Eli teen vuoden kokemuksella samaa työtä jota tekevät useat ihmiset ensimmäistä kertaa ja ilman mitään koulutusta.
Sanokaa joku että tilanne paranee tästä ajan kanssa!
Amis ei anna mitään valmiuksia työskennellä kokkina
1
288
Vastaukset
- keikkalainen
Teet ilmeisesti keikkoja eri ravintoloihin? Asenteesi ratkaisee paljon millaisena muut työntekijät näkevät sinut. Oletko esim. Kiinnostunut ala cartesta? Jos olet, tee se työpaikalla ilmi! Mene reippaasti kysymään tarvitaanko apua kenties kallassa? Voit myös ensimmäisellä kerralla kysellä millainen ruokalista ravintolassa on. Vastaavasti buffet tilaisuuksissa, kysele paljon! Kyllä ne muistaa sut paremmin sen jälkeen kun oot kiinnostuneelta vaikuttanu :) itse työskentelin kolmisen vuotta ravintolassa johon pääsin harjoittelun kautta, kävi tuuria siis! Nyt teen keikkoja ja noilla "konsteilla" olen päässyt pariin ravintolaan töihin. Tsemppiä sulle!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Korjaa toki jos...
Koet että ymmärsin sinut kuitenkin aivan väärin. Jännittäminen on täyttä puppua kun et muitakaan miehiä näköjään jännitä282693- 911034
- 58901
- 66875
olet kaiken rakkauden arvoinen
Olisinpa kertonut kuinka rakastuin sinuun. Kuinka hyvältä tunnuit siinä lähelläni, kunpa en olisi väistänyt vastapäätyy26847Ellen Jokikunnas paljasti somessa ison perheuutisen - Ralph-poika elämänmuutoksen edessä!
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask sekä Ralph-poika ovat uuden edessä. Tsemppiä koko perheelle ja erityisesti Ralphille! Lu6827Olisi kiva
Tietää, mitä oikein ajattelet minusta tai meistä? Mitä meidän välillä on? Salattua tykkäämistä, halua, himoa? Onhan tämä37800Mikä koirarotu muistuttaa kaivattuasi eniten?
Koirien piirteet muistuttavat usein ihmisten ja omistajiensa piirteitä.65794Oot mun koko maailma
Ei ole koskaan ollut ketään, joka olisi niin täydellinen minulle kuin sinä mies ❤️ Ikävöin sua🥹75724Nainen, jos kuuntelet ja tottelet, niin sinulle on hyvä osa
Ominpäin toimiessasi olet jo nähnyt mihin se on johtanut. Olen jo edeltä sen sinulle kertonut ja näen sen asian ja totuu135708