Pikkuvauvojen äidit!

mietiskelijä-yh

Onko teillä päiviä, jolloin ette juurikaan jaksa leikkiä ja lauleskella vauvan kanssa? Olen 7kk vauvan totaaliyh, ja välillä tällaisia päiviä osuu kohdalle. Joskus pelkään kuollakseni, että vauva passivoituu. Tietysti leikimme, juttelen vauvalle paljon ja käymme pari kertaa viikossa vauvamenoissa, mutta usein huomaan että myöhään iltapäivällä alkaa voimat hiipumaan niin että vaikka olen läsnä vauvalle, olen vaisumpi. Kummasti se omatunto vain kolkuttelee...

7

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yks äiti

      No minulla on aika usein noita vaisumpia päiviä, enkä ole edes yksinhuoltaja. Tosin tämä vauva-aika on ollut hyvin vaikea, monenlaisia vastoinkäymisiä on ollut. Joskus sitä vain menee sillä mielellä eteenpäin, että on onnellinen, että saa sen minimin tehtyä, voimat eivät vain riitä enempään.

      Meillä ei myöskään ole vielä mitään vauvamenoja (vauva on 6,5 kk).

      Vauvaa et taatusti saa passiviseksi millään, hän on juuri niin aktiivinen kuin luonnostaan on, vauvalla kun on luontainen halu oppia, olla liikkessä jne. Meillä on juuri näin: vaikka vanhemmilla on voimat vähissä, niin vauvalla kyllä riittää virtaa ja kaiken maailman vanhempien keksimät aktiviteetit jäävät kyllä kirkkaasti toiseksi oma-aloitteiselle maailman tutkimiselle.

      Unohda huono omatuntosi, nauti vauvastasi ja anna hänenkin nauttia vauvaelämästään.

      • Ei ihan niinkään

        Normaalissa olosuhteissa tämä kirjoittamasi pitää paikkansa:
        "Vauvaa et taatusti saa passiviseksi millään, hän on juuri niin aktiivinen kuin luonnostaan on, vauvalla kun on luontainen halu oppia, olla liikkessä jne."

        Mutta Nicolae Ceaușescun aikaan romanialaisissa lastenkodeissa terveistäkin vauvoista saatiin "passiivisia", kun he olivat paivät päästään häkkisängyissään.


    • Rennosti123

      Täällä ihan samoja fiiliksiä ollut pitkään, meillä lapsi siis jo yli vuoden.
      Olen sitä mieltä ettei se vauva/lapsi tarvitse sitä huomiota leikittäjää ihan jatkuvalla syötöllä, riittää kun on läsnä ja katsoo ettei satu mitään.
      Itsekkin päivät pitkät leikin ja touhuan lapsen kanssa niin illalla ei vaan enään jaksa, olen kyllä läsnä, mutta lapsi saa touhuta itsekseen...
      Olen myös vakaasti sitä mieltä että kehityksenkin kannalta on hyvä antaa vauvalle/lapselle omaat tilaa niin oppii käyttämään sitä mielikuvitusta!!

      Varmasti olet riittävästi vauvasi kanssa ja annat virikkeitä, ota välillä vaan hyvänomatunnon kanssa rennosti. Niin tekee kaikki muutkin:)

    • Kahden äiti

      En itse ole vauvojen/lasten kanssa mitenkään aktiivisesti leikkinyt, varsinkaan vauva-aikana. Jos vauva on viihtynyt itsekseen hyvin, olen antanut touhuta. Jos tulee itku ja kaipaa seuraa niin sitten on keksitty jotain puuhaa. Laulanut en ole kummallekaan lapselleni juurikaan. Ei se lapsi kaipaa ympärivuorokautista tapahtumaa, eikä ole mielestäni järkevää opettaakaan siihen, että vanhemmat koko ajan keksii jotain tehtävää eikä lapset leiki itsekseen ollenkaan ilman aikuista.

      • amandabee

        Sama täällä...en minäkään ole kummankaan lapsen vauva-aikana ollut mikään viihdytys automaatti, joka suoltaa koko ajan jotain. Varsinkin kun vauvat ovat alkaneet viihtyä itsekseen niin olen antanut niiden olla rauhassa ja tutkia ympäristöä.. Itse olen ollut aina saatavilla kun vauva/taapero on itse tullut hakemaan huomiota. Muuten en ole tuputtanut seuraani vauvalle.

        Lasten tehtävä on leikkiä ja tutustua maailmaan. Minun tehtävä on mahdollistaa leikki ja pitää lapsen elämä turvallisena. Nyt 2,5-vuotiaan esikoisen kanssa saatan välillä näyttää miten hän voi leikkiä dubloilla, vaikka eläinpuistoa tai sairaalaa, lyhyen hetken ja sen jälkeen poistun ja annan mielikuvituksen jatkaa.

        9 kk:n ikäisen kuopuksen kanssa saatan ottaa itselleni kirjan ja käydä olkkarin lattialle lukemaan.. Sinne kuopus könittää pyörimään ja painimaan minun kanssa välillä, halaillaan ja hellitään... ja sitten taas lähtee könitellen tutkimaan taloa tai sotkemaan esikoisen leikkejä :D En minä kulje perässä varmistamassa mitä tapahtuu.. Ainoastaan jos alkaa olla liian hiljaista niin käyn kurkkaamassa mikä on tilanne.

        Ota rennosti ap! Ei äitiys ole mikään urheilulaji, mitä pitäisi suorittaa.. Ota rennosti vaan äläkä stressaa tuollaisista asioista! Ei sinun tarvitse olla maailman paras äiti.. taikka yrittää todistaa jaksamistasi vauvalle tai kenellekään muulle ylläpitämällä touhumaratoneja. Riittää kun olet riittävän hyvä äiti omalle lapsellesi ja saat olla välillä väsynyt. Olenhan minäkin, vaikka minulla on mies tukena arjessa :) Kyllä sinuakin saa väsyttää, v*tuttaa,nälättää ja turhauttaa. Tsemppiä arkeen! Minusta ihaninta aikaa alkoi olla esikoisen kanssa kun hän oli siinä vuoden ikäinen ja siitä eteenpäin.. Vaikka haasteet lapsen kanssa kasvavat lapsen vanhetesa niin silti sitä kivempaa ja omalla tavalla helpompaa elämä on.


    • t434334

      Lohdutukseksi: on minustakin ihan kutakuinkin kelpo ja terve kansalainen tullut, vaikka äitini jaksaa jatkuvasti hokea sitä, ettei hänellä koskaan vauva/lapsiaikana ollut aikaa leikittää meitä muksuja. Äitini on yhäkin ihan surkea leikkimään lasten kanssa. Kodin kyllä hoitaa, ruuat laittaa ja lähes neuroottisesti siivoaa sekä toki seuraa lasten touhuja, mutta minkäänlaista mielikuvitusta/osaamista hänellä ei ole lasta leikittämään tai lauluihin :D Se ei kuulema ennen ollut tapana, ihmettelee aina tätä "nykyäitien sirkusta".

      • &(/&"%%(#=

        Kyllä minä luulen, että ennenkin vauvoille osattiin virikkeitä tarjota, vaikkei äidillä alituiseen ollutkaan aikaa viihdyttää vauvaa. Ennen ihmisillä oli vain rikkaampi mielikuvitus ja he olivat kekseliäämpiä.

        Nykyään kuulee pelottavan usein, että annetaan vauvan olla itsekseen, jos hän viihtyy. Tietysti, jos vauvalla on tutkittavaa ja puuhaa, ei ole lainkaan paha antaa vauvan olla omissa oloissan hetken. Tärkein virike vauvalle on yhä kuitenkin oman äidin hymyilevät ja hänestä aidosti kiinnostuneet "kasvot". :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe