Kuka vanhempieni avuksi?

Mita tehda Nyt?

En oikein loytanyt palstalta oikeaa kohtaa, joten kirjoitan nyt tanne Perhe osastolle, silla asiani perhetta koskee.

Vanhampani ovat iakkaita, yli 90- vuotiaita molemmat. Asuivat yhdessa, kunnes isani yhtakkia tuli niin huonoon kuntoon 2 viikkoa sitten, etta joutui sairaalaan, vaan ei paasekaan sielta kotiin, vaan laitetaan ns. terveystaloon (jossa vanhainkoti myos saman katon alla), jossa saa ns. kuntoutusta. Hoitaja kertoi etta "kuntoutus" on etta han saa ruoan, huoneen, apua jokapaivaisissa toimissa.
Puhuin isani kanssa puhelimessa, sanoi olevansa hyvin vasynyt. Kun kysyin miten menee oli vastaus "huonosti". Ja isani ei koskaan valita.
Ymmarran ettei han nyt voi olla aitini tukiena, aitini ei pysty toimimaan kotona paljonkaan yksin , ei siivoamaan, ei nosteleen kattiloita yms.

Eli isa asuu vanhainkodissa, non 300 m kodistaan, ja aiti yksin kotona.
Meita on 2 sisarusta, itse en pysty 80 prosentin invaliidina heita auttamaan, nuorempi siskoni on aina niin kiireinen tyonsa takia, ettei koskaan ota vapaata ollakseen heidan kanssaan pitempaan. Siella vain kaydaan pikaisesti ja tullaan takaisin Helsinkiin. Automatka vie noin tunnin, joten se ei siita ole kiinni.

Olen yrittanyt keskustella asiasta etta miten heille lopulta kay, vaan emme tulleet minkaanlaiseen yhteisymmarrykseen eika tulokseen. Han totesi vain etta aitihan se yksin paattaa itsestaan (?), vaan jos tulee jokin kova paikka eteen, niin sitten ei ole mitaan suunnitelmaa, kuka ottaa hanet luokseen tai kuka pystyy olemaan hanen kanssaan hanen kotonaa.'

Kenellekaan ei tunnu olevan aikaa taman asian eteen. Olen siita hieman surullinen.''
Onko teilla antaa jotain neuvoa, ohjetta mista voisi esim kotiapua hakea jotta vahan tietaisi missa mennaan?
Miten tee muut olette parjanneet tai jarjestaneet asiat, jos olette samanlaisessa tilanteessa?
Kiitos.

9

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Linda*

      Kannattaisi varmaan lähteä hoitamaan asiaa ottamalla yhteyttä paikkakunnan Sosiaali- ja terveysvirastoon Ikäihmisten/Vanhusten palveluihin. Koska vanhempasi ovat jo noinkin iäkkäitä, kuuluvat he palveluiden piiriin, joten soita ja sovi tapaamisesta niin asia etenee ja saatte apua!

    • 19+8

      Linda antoikin jo asiallisen vastauksen.

      Siskosi kanssa yhdessä otatte yhteyden vanhempienne kotikunnan sosiaalitoimeen ja yritätte saada molemmat vanhukset yhteen asumaan palvelutaloon/ hoitokotiin, jossa saavat elää yhdessä mutta saavat tarvitsemansa hoidon ja palvelun.

    • ...

      Olisin sanonut saman kuin kaksi edellistä vastaajaa eli kuntanne kotipalvelu on nyt oikea osite, johon ottaa yhteyttä.

    • pian vanhus

      Ihmettelen kovasti, jos vanhempasi eivät vielä ole olleet minkäänlaisen kotiavun piirissä. Tällä paikkakunnalla sosiaalitoimen vanhustenhuollosta vastaavat käyvät vuosittain kartoittamassa jokaisen vanhuksen tilanteen - niidenkin, jotka eivät ole apua pyytäneet tai tarvinneet.

      Ja jos vanhus on siinä kunnossa, että kotona vielä autettuna voi pärjätä, niin apu räätälöidään vanhuksen kunnon ja tarpeen mukaan.

      Kuten edelliset kirjoittajat neuvoivatkin - kipin kapin yhteys kunnan sosiaalitoimeen.

      Te läheiset käytte vanhuksianne tervehtimässä kukin oman tilanteenne mukaisesti. Vielä sanoisin, että omaishoitajuutta ei pidä edellyttää tai pyytää tai vaatia keneltäkään. Jos joku siihen ryhtyy niin sen on oltava TÄYSIN ko henkilön oma valinta ja tahto.

      • olen samaa mieltä

        "Vielä sanoisin, että omaishoitajuutta ei pidä edellyttää tai pyytää tai vaatia keneltäkään. Jos joku siihen ryhtyy niin sen on oltava TÄYSIN ko henkilön oma valinta ja tahto. "

        Tähän tekstiin on helppo yhtyä.


    • leenaliina55

      Kunnan kotihoito ei ilmeisesti ole ollut mitenkään mukana vanhempiesi hoidossa tähän mennessä. Oma äitini on kymmenkunta vuotta nuorempi. Hän on sairastanut hitaasti etenevää Alzheimerin tautia ainakin 5 vuotta. Hän asuu kotonaan omakotitalossa. Kunnan vanhustenhoito palvelu käy 1-2 kertaa päivässä antamassa lääkkeet ja lisäksi hän saa arkipäivisin lämpimän aterian. Lisäksi on sovittu että kotipalvelu tarkistaaa jääkaapin sisällön perjantaisin että viikonlopuksi löytyy syötävää.

    • mita tehda Nyt

      Kiitos teille kaikille asiallisista vastauksistanne !
      Yritan ottaa yhteytta Helsingista kasin sosiaalivirastoon, etta on tietoa sitten jos tarve tulee eteen yhtakkia.
      Tietenkin paatos on aitini, eika minun, sen ymmarran.

      Kuka tahan tapaamiseen sitten menee ? Aitiani voi kuskata laheinen sukulaismies, luulen jos jaksaa sinne menna. Itse en pysty , valitettavasti sinne asti matkustamaan. tassa syopahoidot taas menneillaan ....

      Ehka sisareni, JOS hanelta nyt liikenee ylipaansa aikaa. tuntui olevan kovin kuiva ja niukkasanainen kun juttelin hanen kanssaan ko . asiasta, jotenkin ei tuntunut liikuttavan yhtaan (kait sitten heraa kun on perunkirjoitus .... )

      kiitos viela kerran!

      • Sossu neuvoo

        Joo-o, että tällainen provo tällä kertaa.

        Siltä varalta, että joku oikeasti miettii iäkkäiden vanhempiensa asumisoloja, niin puhelinsoitto ko. vanhusten kotikunnan vanhustyöhön on oikea tapa toimia. Siellä asianomainen voi sitten kertoa stoorinsa, mutta mielellään vain faktat esiin tuoden jättäen värittämätt kertomusta turhin yksityiskohdin.

        Koska avaajan vanhemmat tuntuvat olevan vielä teräväjärkisiä, asia hoituu kotipalvelun ja vanhuksen kanssa aivan keskenäänkin. Ei siellä tyttäriä pakosti tarvita, vaikka joku omainen, joka ehkä jatkossa esimerkiksi joutuu toimimaan asioidenhoitajana olisi hyvä olla mukana. Viran puolestakin vanhukselle järjestyy myös holhooja, kun/jos sellaista tarvitaan.

        http://www.oikeus.fi/5883.htm

        Onneksi omat lapseseni eivät ole uusavuttomia hesalaisia. He ovat nähneet kuinka itse olemme hoitaneet vanhustemme asiat ja siinä sivussa oppineet, mitä tehdä, kun me isän kanssa ei enää pärjätä kahden.


    • Linda*

      Itse lähestyin aikanaan asiaa niin, että ensimmäisessä ennalta sovitussa tapaamisessa olimme vain minä lähiomaisena mukanani kirjallinen selvitys tulevan asiakkaan diagnooseista, vanhustenhuollon ja terveyspuolen edustajat. Yhdessä kävimme läpi vallitsevan tilanteen ja laadimme alustavan suunnitelman tarvittavista toimenpiteistä. Tämä kaikki tietenkin avunsaajan suostumuksella. Sitten sovimme tapaamisen hoidettavan kotona ja pidimme kaikki yhdessä uuden palaverin, jonka jälkeen kotihoidon yms. palvelut lähtivät hyvin pyörimään.

      Kannattaa todella ottaa yhteyttä, sillä apua on saatavissa ja on huomattavasti parempaa kartoittaa tilanne jo ennen kuin se on akuutti ja tarvittaessa ottaa palveluja hiljalleen yksi kerrallaan käyttöön esim. kodinhoitajan käynnit.

      Onnistuneita järjestelyjä ja jaksamista Sinulle!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2468
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2230
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2059
    5. 173
      1876
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      43
      1865
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1548
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe