kuinka opettaa

sefe2305

kuinka opettaa koiralle ns. häpeä, eli laittaa tassun nassun eteen
ja PAM! tai niin kaikki yleensä sitä kutsuu että koira leikkii kuollutta :3 olisi mielenkiintoisia ja hauskoja temppuja.

saa myös ehdottaa muita hauskoja temppuja ja tietenkin "koulutus" juttuja.

hyppää, istuminen, paikka, kiinni otto, ryömiminen, tassu, toinen tassu ja tämmöset menee hyvin.

en vain keksi mitään uutta kivaa jota saksanpaimenkoiralle voisi opettaa :) onko muuten jotain temppuja mistä olisi haittaa tietyille koiraroduille, mm kahdelle tassulle opetteleminen, onko seefferille haittaa? pelottaa että sen jaloille/ lonkalle tapahtuu jotai :o

66

250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Flick

      Olen opettanut leikkimään kuollutta käskyllä "käy" (maahan), jolloin heittäytyy kyljelleen ja on siinä niin kauan kuin vapautan. Tätä ennen käsky "ympäri", jolloin kierii maassa useita kertoja peräkkäin. En osaa nyt tässä selittää miten ne opetin, koira vain oppi ne kohtuu nopeasti. Flick on siitä hauska, että teki jo pienenä itsekseen välillä ulkoiltaessa kuperkeikkoja.:)

      Tassun nassun eteen laittaa jos silmään on mennyt esim. joku roska tai kutittaa kuonoa, tätä voisi ehkäpä jotenkin soveltaa opetustarkoituksessa.

    • sefe2305

      kiitoksia :) mites muuten saa ton herkun jättämisen pois siis öh.
      meilläkun sattuu olemaan AHNE, siis aivan kirjaimellisesti! ahne koira... tekee tempun VAIN JA AINOASTAAN jos tietää saavansa herkkua :( yritetty pelkällä kehulla, kerran tekee sen ja sen jälkee huomaa ettei saa herkkua nii lopettaa sihen paikkaan :(
      ainakun näkee tai haistaa ruoan nii jää tyrkylle siihen viereen eikä HIEVAHDAKKAAN ennen ku ruoka on hävinny. yrittäny laittaa oven kiinni ja syödä rauhassa mutta eihän siitäkää tuu mitää ku se vinkuu ja hyppii vasten ovea sitte o.O

      pitäs varmaa laittaa uus topici tästäki aiheesta >_>

      • Flick

        Minkä ikäinen koira tällä hetkellä? Koirasi ei kunnioita sinua, namut ovat sille tärkeämpiä kuin sinä. Namuja voi käyttää koulutuksessa, muttei jatkuvasti eikä ainoastaan. Meillä on koulutettu ruualla sekä leluilla, nykyisin ei tarvitse kuin kehut, sillä koira tietää saavansa palkkion vielä jossain vaiheessa, aina se ei saa sitä heti kuten koututuksen alkutaipaleella. Iän mukana maltin pitäisi kasvaa ja tekemisestä muodostua itse tekemisen vuoksi palkitsevaa.
        Peruskoulutus pitäisi tosiaan olla hallussa ennenkuin temppuja aletaan opettelemaan.


    • kouluta koirasi

      Minusta sinun kannattaisi nuo perusasiat kouluttaa kohdilleen, joista itse mainitsit:

      "ainakun näkee tai haistaa ruoan nii jää tyrkylle siihen viereen eikä HIEVAHDAKKAAN ennen ku ruoka on hävinny. yrittäny laittaa oven kiinni ja syödä rauhassa mutta eihän siitäkää tuu mitää ku se vinkuu ja hyppii vasten ovea sitte o.O"

      Senjälkeen voit miettiä niitä "temppukoulutuksia"!Koira joka ei tee "liikkeitä" kuin makupalan voimalla, on melko heikoilla tuon tottelevaisuuden puolesta.Mulla ainakin koirat kilvan odottaa käskyjä, eikä se palkinto ole pääasia, kun sitäkin on opetettu odottamaan, eisiunaannu sekään, kuin manulle illallinen.Liikkeet tehdään kun on kiva touhuta pomon kanssa yhdessä.Sitä saa muut vaan ihailla sivusta.

      • Makupaloja kiitos

        Koirahan tottelee makupaloilla yliopetetun käskyn myöhemmin pelkällä katsomisellakin. Makupala eriomainen opetustapa miellyttämisen haluisille koirille.


    • minkänuorenaoppii

      Minä olen opettanut kantamaan lelut koppaan ja noutamaan taluttimen naulasta kun lähtään lenkille,osaa myös avata pihaportit kapula lukosta.. :)
      Vaikka mitä hauskaa voi opettaa,kunhan siitä ei ole haittaa kenelekkään.
      Tärkeää on että koira oppii ottamaan/kantelemaan kaikenlaisia esineitä jo pentuna,
      sitä on helppo myöhemmin opettaa..

    • Flick

      Mm. tuolta löytyy tietoa, jokainen itse räätälöi omalle koiralleen sopivanlaisen koulutuksen olipa se sitten minkälaisin keinoin tahansa toteutettua, väkivaltaa en suvaitse, koska se ruokkii lisää väkivaltaa, ja siksipä juuri poliisienkin nykyisin pitäisi siirtyä käyttämään pehmeämpiä arvoja rikollisten suhteen, aggrella ei pääse kuin huonoihin lopputuloksiin, jotka kuluttavat yhteskuntamme varoja turhaan entisestään, ja mitä voisi suunnata hyödyllisempiinkin juttuihin.

      http://www.freewebs.com/klikki/

    • sefe2305

      KIITOS LINKISTÄ :) poju on tällä hetkellä 4,5 kk.
      mitäs tuo ns. peruskoulutus sisältää?
      ilmoittauduttiin pentukouluun mutta jouduttiin valitettavasti tulehduksen takia perumaan se. ehkä sitten uudestaan kun hän on kunnossa :)

      istu, paikka, odota tulee hänellä jo luonnostaan ilman herkkuja mutta mm. tassun antamiseen tarvitsee namusen.

      kiitoksia muillekin vastauksista!

      • Flick

        EI-käsky, jota totellaan aina, paikalla istuminen, maahan-käskyllä ehdoton paikallapysyminen eri tilanteissa, (aluksi niin ettei ympäristössä ole yhtään häiriötekijöitä, pikkuhiljaa siirrytään vaikeampiin harjoituksiin häiriötekijöitä lisäämällä), ruokaa ei tule jos ei tottele, annat ruokakupin vasta kun istuu nätisti hiljaa paikallaan jonkin aikaa, pöydältä ei oteta mitään ilman lupaa, laitat vaikka leivän pöydälle ja istut vieressä, jos yrittää ottaa, tiukka EI (ensin pitää opettaa EI-käsky niin, että varmasti ymmärtää mitä se tarkoittaa), nappaat sen pois ja alat tekemään jotain ihan muuta etkä huomioi koiraa vähään aikaan mitenkään, vähän ajan päästä sama harjoitus uudelleen jne. kymmeniä kertoja niin kauan kunnes tajuaa mistä on kyse.

        Koirasi on juuri sen ikäinen, jolloin se on oppivaisimmillaan, eli nyt jos et mokaa, saat siitä tottelevaisen ja kuuliaisen ystävän, jolle on myöhemmin helppo opettaa lähes mitä vain. Hyvä, että olette menossa pentukurssille, tärkeätä olisi myös opettaa pentu mahdollisimman välinpitämättömäksi ympäristöstään eli kavereiden kanssa leikitään vain silloin kun siihen on lupa, koulutustilanteissa yritetään keskittyä vain omistajan ja koiran yhteistyön sujumiseen.


    • emäntä ja isopoika

      Luoksetuloa kannattaa opetella jo pentuna,monenlaisessa tilanteessa. Ulkona kun on irtaallaan ja vaikka leikkii toisen kanssa,voi pari kertaa kutsua luokse ja palkita
      hyvin, että homma toimii sitten myöhemminkin. Se on sitten ihana opettaa pentua
      tuossa iässä ja vielä myöhemminkin,kaikkea hyvää teille sitten pentukouluun ja puuhakasta syksyä kaverin kanssa.

      • emäntä ja isopoika

        .. niin ja muistathan, ettet vaadi pennulta liikaa,se on vielä lapsi..


      • Flick

        Luoksetulon opettelussa voi tosiaan käyttää aluksi namujakin runsain mitoin, jotta siitä saadaan varma. Myöhemmin kun olet saanut koiran kiinnostumaan leluista (toivottavasti), saalisvietillä eli aina kun tulee luokse, vapautat samantien eli heität esim. pallon jonka saa hakea, harjoitusta vaikeutetaan pikkuhiljaa siten, että koira istuu paikallaan edessäsi tultuaan luoksesi ennenkuin vapautetaan ja paikallaoloaikaa pikkuhiljaa pidennetään.
        Noissa kaikissa perusharjoituksissa on tärkeää, ettei niitä tee väärin, jolloin on vaikeampi korjata niitä myöhemin, siksi on hyvä, että käyt nyt alkuun pentukurssin.


      • Flick
        emäntä ja isopoika kirjoitti:

        .. niin ja muistathan, ettet vaadi pennulta liikaa,se on vielä lapsi..

        Ehdottomasti tuon ikäisen kanssa leikin varjolla kaikki opetus.


    • sefe2305

      Kiitos tuhannesti kaikille :) erityisesti flickille :) kaikkea noita harjoteltu vaikka millä mitalla mutta on todella paljon parantamisen varaa :) ilmeisesti siis herkut mukaan lenkille ja koulusta käytäntöön :)

      kaikessa nuissa parantamisen varaa , koska ei olla kokeiltu nuita häiriötekijöillä mutta nyt se alkaa !

      Ei sana toimii aika hyvin paitsi silloinkun on oikeesti riehakkaalla päällä

      mutta kiitos oikeesti tuhannesti.

      mites muuten sais että koira tottelee kaikkia samanlailla...? olen huomannut että kun minä kiellän esim hyppimisen niin tottelee mutta kun joku muu tekee sen niin menee kuin tyhjiin korviin. vai "parantuuko" tuo ajan myötä?

      • ...

        Saksanpaimenkoira on yhden ihmisen koira. Riittää, että se tottelee sataprosenttisesti omistajansa käskyjä. Mitä siitä tulisi, jos koirasi tottelisi kaikkia mahdollisia ihmisiä?


    • eikolhoosinlemmikki

      Koiran tarvii totella vaan omistajaa ja perheenjäseniä! Saku on " yhdenmiehenkoira" !

    • sefe2305

      mä nyt lähinnä meinasin että onko mahdollista että koira tottelee muidenkin ihmisten kieltoja snm peruskäskyjä.
      esim jos olen reissussa johon ei saa koiraa niin pitäähän sille joku hoitaja hankkia :3

      • ...

        Hoitajalle voit kertoa, että hänen tulee toimia johdonmukaisesti niiden sääntöjen puitteissa mitä sinä olet koiralle opettanut. Millaisissa asioissa/tilanteissa jonkun koiralle vieraan/puolitutun ihmisen tulisi koiraa voida komentaa/vaatia tottelemaan jotain käskyä?


    • sefe2305

      mm. pysyy pois jaloista, ei hypi päälle, istuu, paikka ynnä muuta.


      lenkit kuulema hankalia "vieraille" ihmisille, (siis sellaisillekin ihmisille jotka päivittäin näkee koiran) koska koira vinkuu kokoajan kun ei olla mukana sen kanssa ja se vetää ja syö maasta kaikkea kun en ole flexin toisessa päässä.

      voihan se tosiaan olla että ne ei oo niin "johdonmukaisia" :) pitää perehtyä.

      • 5+16

        MItä tarkoittaa "pysyy pois jaloista"? Entä miksi koira hyppisi kenenkään päälle?

        Koirasi on 4,5 kk ikäinen ja kyselet täällä heti asioista jos olet reissussa tai koirasi on vieraiden hoidossa?

        "lenkit kuulema hankalia "vieraille" ihmisille"

        Eli oletkin valehdellut kaikki mitä olet ketjuusi kirjoittanut?


    • meillä toimii tuo

      Laita koiralle kuonopanta,sen kanssa pystyy lenkittään vieraampikin ihminen,ei
      vedä sen kanssa niin paljon. Ja jos laitat vielä metallisen ketjupannan ja laitat taluttimenlukon kiinni pannalenkkiin ja kuonopannanlenkkiin on kiinni pysyminen varmistettu jos vaikka sattuu kuopini kuonopannan päänyli pois.

      • ihanko totta?

        Tunge kuonopanta sanoisinko minne. Samoin koko viestisi.


    • aivan totta

      Nimim. ihanko totta,katsoppa mitä sieltä omasta,sanoisinko mistä,voi löytyä kaikenlaista. Sieltä näet sisältösi.

    • pidä huolta

      Toivottavasti koiralla on joku isäntä/omistaja,kuulostaa että siitä tehdään jokapojan koiraa... toivottavasti ei! Pentu on lapsi vielä,vaatii kärsivällisyyttä opettaa ja anteeksi pitää antaa sen touhuja. Mene sen kanssa sinne pentukouluun mahdollisimman pian ja pidä koirastasi hyvää huolta,älä kiikuta sitä kovin paljon toisten hoitoon tässä vaiheessa,että se oppii tietään kuka on sen oma isäntä.

      • 5+1

        Mistähän kennelistä, kuka myy sakun antamatta ohjeistusta peruskoulutukseen eikä seuraa koiran kasvua kasvattajana senkään vertaa että pitää suomifoorumilta tulla kyselemään itsestäänselvyyksiä?

        Selvitetäänpä. Onko rekisteröity edes?


      • jfrufgujvyjg
        5+1 kirjoitti:

        Mistähän kennelistä, kuka myy sakun antamatta ohjeistusta peruskoulutukseen eikä seuraa koiran kasvua kasvattajana senkään vertaa että pitää suomifoorumilta tulla kyselemään itsestäänselvyyksiä?

        Selvitetäänpä. Onko rekisteröity edes?

        Olisko sensenmanni tai barwaxan? Niitä nyt ei ainakaan kiinnosta muu kuin raha...


      • j rvwipo
        jfrufgujvyjg kirjoitti:

        Olisko sensenmanni tai barwaxan? Niitä nyt ei ainakaan kiinnosta muu kuin raha...

        Tarkoitatko noiden kennelien omistajia vai niitä joille ovat myyneet pentuja?


    • sefe2305

      ei ole rekisteröity, ja kaverin kaverilta ostettu pentu.

      poju liikkuu aina kun joku liikkuu eli jaloissa kiinni, joten miten sen saisi loppumaan, tarkoitin tuolla jaloista poissa pysymisellä...

      hyppimisellä meinasin sitä että kun tapaa jonkun tutun tai uuden kivan ihmisen nii tykkää hyppiä vasten...

      Pentu ei kertaakaan ole joutunut olemaan kenenkään kanssa tuntia pidempään, ja sekin on sisältänyt vain ulkoilutuksen, sen ajan kun teen töitä tai muuta. siinä syy miksi kysyn neuvoa vieraiden puolesta ulkoilutukseen...
      ja talveksi olisi kiva lähteä risteilylle niinkuin joka muu vuosi joten olisi kiva kun osaisi käyttäytyä vieraassa paikassa.

      ja saisinko selvityksen siitä mitä olen "valehdellut", koska niin tietääkseni en ole tehnyt... kiitos kuitti

      • typerykselle

        MIksi ostit sakun jos et osaa sitä kouluttaa ja jos viet sen heti vieraiden hoidettavaksi? Siis ei voi olla enää totta, taisi olla provo koko aloitus.


      • äiteen luo

        Eikö kaverisi kaveri voi ottaa sitä hoitoon,siellähän on sen emäkin.
        Luulisi tulevan hyvin sen kanssa toimeen ja aikakin kuluisi rattoisasti toisen koiran kanssa.


    • sefe2305

      vöe jöö.
      ajattelin täällä kysyä jos olisi vähä fiksumpia kun minä, että miten saan nuo asiat pois. anteeksi.
      kertaakaan en ole hoitoon koiraa jättänyt, mutta anteeksi taas että kysyin saako koiran kuuntelemaan myös vieraiden "käskyjä" JOS vaikka lähtisin jouluna sinne risteilylle...

      koissun kasvattaja asuu toisella puolella suomea enkä haluaisi kahden päivän takia sitä sinne viedä.

      • Flick

        Hyppimisen lopettamiseen samoin kuin jaloissa tai housunlahkeissa roikkumiseen kuluu aikaa ennenkuin ne saa kitkettyä kokonaan pois, usein karsiutuvat viimeistään iän myötä kärsivällisellä koulutuksella. Kannattaa pyytää hoitajaa olemaan tarkkana ulkoiltaessa, jos pennulla on tapana hyppiä ihmisiä vasten ja tuon jaloissa pyörimisen saa lopetettua joka kerta niin, että ottaa koiran vaan kylmänrauhallisesti pois sieltä jaloista ja tiukka EI (jos koira tietää mitä käsky tarkoittaa eli olet sen ensin sille opettanut) minkä jälkeen sen voi pyytää vaikka istumaan vierelle ja palkita. Olisiko pennulla tarvetta leikkiä enemmän päivän aikana kuin mitä sen kanssa leikitään, voisi vähentyä tuo jaloissa pyöriminen/lahkeisiin tarttuminen silläkin.

        Älä välitä typeristä kommenteista, hyvä että kyselet neuvoja nyt kun koira on vielä pentu.


      • ps.
        Flick kirjoitti:

        Hyppimisen lopettamiseen samoin kuin jaloissa tai housunlahkeissa roikkumiseen kuluu aikaa ennenkuin ne saa kitkettyä kokonaan pois, usein karsiutuvat viimeistään iän myötä kärsivällisellä koulutuksella. Kannattaa pyytää hoitajaa olemaan tarkkana ulkoiltaessa, jos pennulla on tapana hyppiä ihmisiä vasten ja tuon jaloissa pyörimisen saa lopetettua joka kerta niin, että ottaa koiran vaan kylmänrauhallisesti pois sieltä jaloista ja tiukka EI (jos koira tietää mitä käsky tarkoittaa eli olet sen ensin sille opettanut) minkä jälkeen sen voi pyytää vaikka istumaan vierelle ja palkita. Olisiko pennulla tarvetta leikkiä enemmän päivän aikana kuin mitä sen kanssa leikitään, voisi vähentyä tuo jaloissa pyöriminen/lahkeisiin tarttuminen silläkin.

        Älä välitä typeristä kommenteista, hyvä että kyselet neuvoja nyt kun koira on vielä pentu.

        ps. tietäisikö koiran kasvattaja neuvoa kuinka itse on opettanut koiransa pois noista kiusallisista tavoista?


    • sefe2305

      kiitos jälleen flick :) on se hyvä kun on asiallisia ihmisiäkin vastailemaan aloittelijoiden kysymyksiin.

      eiköhän me pennun kanssa jatketa koulutusta :) ja ilmeisesti voisi viedä vieläkin pidemmille lenkeille jospa siitä olisi hyötyä.

      kasvattajalla omakotitalo joten koirat siellä saa mennä miten huvittaa pihalla, joten en usko että on sama asia. voihan sitä toki kysyä :)

      kiitos kaikille, enemmän ja vähemmän asiallisille :)

      • Flick

        Mielestäni kaksi tärkeintä käskyä mitä tulisi heti pennusta asti harjoitella on EI sekä paikka. Ne kun on koiralle saatu opetettua selkäytimeen, voi alkaa rakentaa muuta tottelevaisuutta. Pentua tulisi silti aina opettaa vain leikin varjolla ettei koko koulutus mene pidemmällä tähtäimellä pieleen. Aina runsaat palkkiot kun tekee mitä pyydetään ja heti sen jälkeen vapauttaminen. Hyvästä käytöksestä palkitaan, huono jätetään huomioimatta kokonaan. Lyhyitä harjoituksia pitkin päivää. Johdonmukaisuus on kaiken A ja O.

        Tsemppiä!


      • ihguhfytgigiyg
        Flick kirjoitti:

        Mielestäni kaksi tärkeintä käskyä mitä tulisi heti pennusta asti harjoitella on EI sekä paikka. Ne kun on koiralle saatu opetettua selkäytimeen, voi alkaa rakentaa muuta tottelevaisuutta. Pentua tulisi silti aina opettaa vain leikin varjolla ettei koko koulutus mene pidemmällä tähtäimellä pieleen. Aina runsaat palkkiot kun tekee mitä pyydetään ja heti sen jälkeen vapauttaminen. Hyvästä käytöksestä palkitaan, huono jätetään huomioimatta kokonaan. Lyhyitä harjoituksia pitkin päivää. Johdonmukaisuus on kaiken A ja O.

        Tsemppiä!

        Huomio kiinnitty tuohon, et ensin palkka sit vapautus. Asiahan kannattaa tehdä päinvastoin. Ensin vapautus ja sit palkka. Näin on helpompi kontrolloida juuri oikea-aikaista palkkausta. Koira kun kuulee vapautusäänen, niin se tietää tehneensä juuri silloin oikein ja palkka on tulossa. Hyvin jää aikaa kaivaa esim. palloa taskusta.


      • Flick
        ihguhfytgigiyg kirjoitti:

        Huomio kiinnitty tuohon, et ensin palkka sit vapautus. Asiahan kannattaa tehdä päinvastoin. Ensin vapautus ja sit palkka. Näin on helpompi kontrolloida juuri oikea-aikaista palkkausta. Koira kun kuulee vapautusäänen, niin se tietää tehneensä juuri silloin oikein ja palkka on tulossa. Hyvin jää aikaa kaivaa esim. palloa taskusta.

        Tietääkö koira syntymästään ilman opettamista mitä tarkoittaa käsky vapaa? Kuinka koira voi tietää olevansa pois käskyn alta mikäli sanot jotain sille epämääräistä mitä et sille ole vielä opettanut?
        Heitä namu samantien kun annat käskyn vapaa kun suoritus on ensin tehty oikein/eli on totellut.


      • ....
        Flick kirjoitti:

        Tietääkö koira syntymästään ilman opettamista mitä tarkoittaa käsky vapaa? Kuinka koira voi tietää olevansa pois käskyn alta mikäli sanot jotain sille epämääräistä mitä et sille ole vielä opettanut?
        Heitä namu samantien kun annat käskyn vapaa kun suoritus on ensin tehty oikein/eli on totellut.

        tuo tulee tapahtua sekunneissa


      • Flick
        Flick kirjoitti:

        Tietääkö koira syntymästään ilman opettamista mitä tarkoittaa käsky vapaa? Kuinka koira voi tietää olevansa pois käskyn alta mikäli sanot jotain sille epämääräistä mitä et sille ole vielä opettanut?
        Heitä namu samantien kun annat käskyn vapaa kun suoritus on ensin tehty oikein/eli on totellut.

        Näin;

        jois tekee jotain kiellettyä ja kun lopettaa sen käskystä EI (joka on opetettu jo aiemmin) heität namun ja vapaa-käsky samantien (joka on myös opetettu jo aiemmin pennulle)


      • uhyhygtftgujuj
        Flick kirjoitti:

        Tietääkö koira syntymästään ilman opettamista mitä tarkoittaa käsky vapaa? Kuinka koira voi tietää olevansa pois käskyn alta mikäli sanot jotain sille epämääräistä mitä et sille ole vielä opettanut?
        Heitä namu samantien kun annat käskyn vapaa kun suoritus on ensin tehty oikein/eli on totellut.

        Koiralle ei tarvitse erikseen opettaa vapautusta. Se hoksaa kyl asian todella nopeesti, kun alusta lähtien palkkauksessa käyttää vapautusta. Toiset klikkerillä, toiset erinäköisillä äänillä tai vaikka sit sanalla vapaa. Mut alusta lähtien näin, niin ei ei tarvitse myöhemmin opettaa vapautusta erikseen.


      • Flick
        uhyhygtftgujuj kirjoitti:

        Koiralle ei tarvitse erikseen opettaa vapautusta. Se hoksaa kyl asian todella nopeesti, kun alusta lähtien palkkauksessa käyttää vapautusta. Toiset klikkerillä, toiset erinäköisillä äänillä tai vaikka sit sanalla vapaa. Mut alusta lähtien näin, niin ei ei tarvitse myöhemmin opettaa vapautusta erikseen.

        Kyse onkin siitä, että sinulla on kyky yhdistää kaikki se, minkä koira on jollaini tietyllä aikavälillä jo hoksannut eli yhdistänyt opettamanasi siihen tiettyyn käskyyn. Mitä tapahtuu vaihe vaiheelta; ennen, juuri oikealla hetkellä, jälkeenpäin ( 10 sekunnin aikana). Siitä, että yhtä sanaa käyttäen koira heti tietää mistä on kyse, vaatii ohjaajalta taitoa ja koiralta älykkyyttä sekä usein lukuisia toistoja. Jos mokaa, koira menee sekaisin ja käskyn uudelleenopetteluun menee tuplasti aikaa.


    • Flick

      Koirankoulutus on verrattavissa palapelin kokoamiseen. Jos jossain vaiheessa teet jotain väärin kostautuu se myöhemmin. Koulutuksessa tulee edetä askel askeleelta rauhalliseen tahtiin; jos joku asia ei meinaa onnistua palataan siihen niin kauan kuin se onnistuu, jolloin vasta voidaan siirtyä eteenpäin.

    • sefe2305

      rakentavaa keskustelua :)

      • palautetta kiitos

        Oletko oppinut tästä rakentavasta keskustelusta mitään ts onko siitä ollut sinulle ja pennullesi jotain käytännön hyötyä?


    • sefe2305

      on ollut hyötyä :) olen ollut paljon johdonmukaisempi joten koiruli tottelee tosi paljon paremmin jo näinkin lyhyessä ajassa! :)

      • Flick

        Hieno homma. Jatka samaan malliin.


    • Flick/koiratanssi

      Tähän (istuu edessäni)-väli (jalkojen välista sivulle vasemmalle puolelle)-hyvä-maahan-(itse kävelen 5 metriä eteenpäin jääden seisomaan selin koiraan)-väli (sama kuin äsken eli koira jalkojen välistä takaapäin eteeni istumaan)-sivu ( kiertäen sen jälkeen oikealta vasemmalle sivulleni)-(itse käännyn suuntaan mistä lähdin)-sivu (koira siirtyy vasemmalle sivulleni istumaan)-hyvä-vapautus ja leikkiä.:)
      Tätä voi harjoitella eri etäisyyksillä, jopa parin metrin alueella ja nopeuttaa tarvittaessa liikkeitä.

      Kokonaisuutta varten pitää opettaa käskyt osissa niin että koira varmasti tietää, mitä siltä odotetaan. Kaiken pitää olla koko ajan kivaa, alussa runsaat palkkiot, lopulta kehut riittävät (jonka jälkeen saa 5 minuutin kuluttua palkkioksi joko leikkiä omistajan kanssa taikka namuja).

    • sefe2306

      kuullostaa hauskalta :)

      • Flick

        Meillä on usein hauskaa, koira on huumorintajuinen ja leikkisä, älykäs oppimaan mitä vain, pitää temppujen tekemisestä. Tuonkaan opettaminen ei ole kovin vaikeaa, siihen voi yhdistää musiikkia, jonka tahdissa liikkeet suoritetaan sitten kun kokonaisuus on hallussa. Tärkeintä vaan on edetä pienen askelin päästäkseen halutunlaiseen lopputulokseen.


    • rocky.

      Oma neuvoni on opettaa vain lyhyitä ja epävirallisia opetusaikoja.Kuten vaikka hetki jotain liikettä ja kenties taukoa useita tunteja ja uudelleen mutta ei pitkiä aikoja,vaikka kerran päivässä lyhyen aikaa.

      Tuo palkitseminen on ok pentuaikana mutta siitä pitää päästä vähitellen eroon,minun edesmenneellä koiralla rockyllä ei tarvittu syöttää tai antaa palkintoa missään liikkeessä tai käytännön hommissa.

      Tälle meidän koiralle ei opettu kuin käytännön asioita lähinnä,päättelin tuolloin että se on jostain pois muutoin jos opetetaan tavallaan sellaisia asioita joita ei tarvita usein,koiralla on tiettymäärä kapasiteettia jotka täytyi saada täysin opetettua.


      Koira pitää opettaa johdonmukaisesti,itse en jättäisi pentuvaiheessa ainakaan koiratarhoille siitä ei seuraa hyvää useinkaan,et voi tietää mitä mahdollisesti on tapahtunut ja koira käyttäytyy kenties jossain vaiheessa elämänsä aikana niin ettet voi ymmärtää tätä.

      Kaksi ensimmäistä vuotta on aktiivista kanssa oloa,toki tutulle voi jättää,jos olisi vielä niin hyvä tuttu että tulisi kotiin hoitamaan koiraa kun itse lomailee,näin koira totettelisi tai olisi paras mahdollinen tilanne koiran kannalta.Tässä tarkoitan pentuaikaa.

      Itse jos ottaisin sakemannin nyt, en antaisi sitä kenellekkään tuskin missään vaiheessa,tällöin tietää mitä se on kokenut ja saa syyttää sitten itseään,todellinen vaara on jättää pentuna toiselle henkilölle(toki riippuu koiran luonteesta).

      Paikka sana on tärkeä ja tulee hioa ja opettaa säännöllisesti esim:itselläni käsky odota oli tehokas,jätin koiran irti rapuille (omakotitalo)ja lähdin rantaan jonne koira niin vietävästi aina halusi mukaan mutta opetin sen käskyn tehokkaaksi ja menin rantaan 200m päähän (metsävälissä niin ettei katsekontakti ole mahdollinen.

      Kiersin sivusta katsomaan noudattiko koira käskyä(alkuaikana) näytti noudattavan,tämän jälkeen menin rantaan uudelleen ja kutsuin koiraa rocky tänne,läähätys kuului kaukaa ja koira olikin hetken päästä rannassa.

      Toinen tehtävä oli opettaa koira takaisin 200m päähän rappusille,tämäkin opetettiin ja koira toimi käskyillä läpi elämänsä tuossakin vaiheessa ei enään syötetty makupaloja(nameja).

      Aluetta vartioidessa tai muualla ollessa pientä neuvontaa äänellä joskus, yleensä ja pääsääntöisesti sormella osoittaen jolloin ei tarvinnut puhua,vain suuntia neuvoa kädellä,samoin kun piti tehdä pissi ja kakka niin käskyllä teki ja suunta kädellä antaen.

      tämän kun opetat pissi ja kakka niin aina tekee käskystä vaikka yhden tipan.

      Tuosta tanssimisesta jota harrastimme joskus,koira laittoi takajalat minun jalkojen päälle etutassuista pidin kiini ja tanssittiin ihan oikeasti valssia ,oli erikoinen koira mutta ottaen huomioon minä näin vaivaa opetettessa oikeastaa se on koko koiran eliniän kerratava samoja asioita.

      Tämä koira oli siitä rakas,ja huima autokoira,vaikka koira painoi noin 60kg eli siis hyvin vahva sakemanni ei läskiä,kun ajoin syrjä tiellä autolla niin se tuli syliin ja halusi ohjata autoa ,tietenkin avitin koska koiralla ei ole hahmotuskyky täysin tai läheskään kuin ihmisillä.

      Tämä koira meni vaikka takakonttiin ja kansi kiini kun vain sai olla autossa.(olisi halunnut asua autossa).

      Mutta sellainen oli osa rockyn elämää.

    • Flick

      Esim. 5 krt/pvä 1-2 minuutin ajan häiriötekijöitä asteittain lisäten, kun koira on oppinut varmasti käskyn ja tietää mitä se tarkoittaa/mitä siltä vaaditaan. 4,5 kk ikäiseltä pennulta ei saa vaatia kerralla liikoja ja kuten sanottu, opettamisen tulee tapahtua leikin varjolla ja ihan vapaata leikkiäkin tulee tarjota paljon, esim. jonkin tutun ja kiltin koirakaverin kanssa valvotuissa olosuhteissa.

      Rocky, sinulla on ollut ainutlaatuinen koira, osaavissa käsissä.

    • rocky.

      Mukavaa flick että lueksit rockyn juttuja joskus.

      Rocky oli todella ja oikeasti huikea koira,en tuohon aikaan vielä älynnyt kirjoittaa kirjaa siitä mutta nykyisestä koirastani Sara koirasta (keskiaasilainen on kirja tehty kuvien kera) on melko hieno kirja.

      Saraa ei saa opettaa niin kuin saksanpaimenkoiraa,sen rodun luonteeseen kuuluu toisena päivänä voi tehdä ja toisena päivänä ei voi tehdä.Äärimmäisen erikoinen koira.

      Tuo rocky oli lapsirakas koira, mutta omasi villipedon luonteen,karaistunut hurjiin olosuhteisiin,kun koira oli noin 2 vuoden ikäinen niin koira jäi kotiin pihalle irti tälläistä koiraa ei tulisi jättää irti yksin mutta luottamukseni oli äämimmäisen kova koska olin itse sen kouluttanut.

      Kävin 70km päässä töissä yhteensä 140 km päässä tuohon aikaan, olin poissa reilun 8 tuntisia päiviä pahimmillaan.

      Koiraan oli vaan luotettava ja koiran turkki vaikka oli suhteellisen lyhyt karvainen hyvin tumma niin alusvilla oli huikea,sehän kellotteli maata hangella muina miehinä -30 asteen pakkasilla,sisälläkin se nukkui yöt viileässä eteisessä ja läähätti kuumuudesta vaikka todellisuudessa oli viileää.

      Kerran olimme tenojoella lapissa,meillä oli mukana 10 vanha poika,poika meni kävellen saareen toisesta päästä saari oli siis tenonjoella ,olimme rannalla ja kokeilin menisikö koira uimalla käskyllä pojan luokse vesivirtaa melkoisesti ja matkaa saareen on huomattavasti.

      Käskin koiran uida pojan luokse ja koira lähti ,nähtävissä oli kuinka vahva koira oli uidessa kohti saarta jossa virta vie jos ei ole voimaa uida.

      Tämä oli häkellyttävä näky kutsuin takaisin ja koira ui takaisin,luulin että olisi enimmät tarmot menneet muttei ollut,matkasimme autolla tenolle tuona päivänä 800km ja koirassa täysi virta päällä,no kokeilin vielä siinä lähtisikö autoilemaan kaiken päälle ,no eihän sitä tarvinnut edes pyytää kun oli jo kyydissä,tuo koira ei koskaan saanut autosta tarpeeksi.

      Niin vielä sen verran vaikka koira oppi asiat hyvin niin se ei ollut mikään tyypillinen saksanpaimenkoira,jos tuolaisen koiran ken omistaa niin tietää mitä tarkoitan,koiran huikea luonne tuli esiin pelottomana,jotkut pitävät kaukaasianpaimenkoiraa todella hurjana mutta rocky oli pennusta asti kasvanut ja muotoutunut ankariin olosuhteisiin kuten myös kaupunkiin soveltuvaksi.

      Keskiverto susi olisi jäänyt toiseksi tämän koiran kanssa,nyt moni varmaan miettii mihin perustan edes ajatuksena,asuimme alueella missä todella sen näki,rocky otti vaikka karhun kanssa matsia siitä on näyttö,elävän karhun kanssa,karhu ui rantaan jolloin koira paineli täysillä häätämään,oikea karhu on niin pelottava kun sen kohtaa ettei sitä useinpien koirat kykene kohtaamaan saatikka käydä matsaamaan niin että puut taipuilee ja ärinä on pelottava.

      Minkään hirven kanssa matsaus on kuin lasten leikkiä tuolaiselle koiralle,sekin nähtiin monta kertaa kun hirvet talsivat keskellä pihaa.


      Tälläinen koira joka on opetettu monipuolisesti oikeaan toimintaan on mielestäni hyvinkin nykyään harvinaista,tuskin edes nykyään kykenisin opettamaan niin hyvin kuin 1990 vuosikymmenellä minulla oli tarmoa ja intoa.

      Käydessäni hämeenlinnan poliisikoira koulutus alueella tuohon aikaan rocky olisi haluttu ottaa poliisivoimien käyttöön,mutta kantani muutui etten antanut,koska epäilin ettei koira saisi elää niin vapaata elämää ja olisiko tullut johtajuus taistelu,koska luonne oli äärimmäisen kova.

      Rocky tiesi täysin olevansa alamainen eli alempi arvojärjestyksessä,riitti kun sanoi kuiskaamalla maahan tämän olisi syytä tapahtua nopeasti kuten sana irti olisi tapahduttava räjähtävän nopeasti ja sen jälkeen pää maahan käsky,tämä on äärimmäinen liike jota vahva koira ei tee jos epäselvyyttä johtajuuden kanssa.No harhaiduin taas juttuihin mutta mielenkiintosta on opettaa mikäli molempien koiran ja omistajan välinen yhteys toimii.

      • Flick

        "riitti kun sanoi kuiskaamalla maahan tämän olisi syytä tapahtua nopeasti kuten sana irti olisi tapahduttava räjähtävän nopeasti"

        Koira tottelee paremmin kuiskausta kuin huutoa, mikäli sille on opetettu tassustapitäen opetettu mistä pohjimmiltaan on kullakin hetkellä kyse. Sekä käskyt maahan että irti tulisi olla hiottu siten, että koira nauttii toteuttaessaan kyseistä käskyä ja tekee sen sekunneissa pääosin siksi, koska tahtoo toteuttaa omistajansa käskystä juuri sillä hetkellä juuri sen käskyn, minkä jälkeen palkkio on juuri sellainen, mistä koirayksilö eniten nauttii.

        "ja sen jälkeen pää maahan käsky,tämä on äärimmäinen liike jota vahva koira ei tee jos epäselvyyttä johtajuuden kanssa."

        Tekee kun käyttää ääntä oikealla taajuudella, vaikkei tätä oltaisi aiemmin harjoiteltu. Maahan käskystä mennään maahan ja pysytään siitä kunnes toisin käsketään. Maahan uudellenkäskettynä (jos ei ensimmäisellä kerralla mennyt perille) tarkoittaa kuonon ja koko pään maahan laittamista ja pitämistä siinä niin kauan kuin tulee käsky vapaa. Vapaaehtoisesti. Ilman fyysistä kosketusta.


      • Flick
        Flick kirjoitti:

        "riitti kun sanoi kuiskaamalla maahan tämän olisi syytä tapahtua nopeasti kuten sana irti olisi tapahduttava räjähtävän nopeasti"

        Koira tottelee paremmin kuiskausta kuin huutoa, mikäli sille on opetettu tassustapitäen opetettu mistä pohjimmiltaan on kullakin hetkellä kyse. Sekä käskyt maahan että irti tulisi olla hiottu siten, että koira nauttii toteuttaessaan kyseistä käskyä ja tekee sen sekunneissa pääosin siksi, koska tahtoo toteuttaa omistajansa käskystä juuri sillä hetkellä juuri sen käskyn, minkä jälkeen palkkio on juuri sellainen, mistä koirayksilö eniten nauttii.

        "ja sen jälkeen pää maahan käsky,tämä on äärimmäinen liike jota vahva koira ei tee jos epäselvyyttä johtajuuden kanssa."

        Tekee kun käyttää ääntä oikealla taajuudella, vaikkei tätä oltaisi aiemmin harjoiteltu. Maahan käskystä mennään maahan ja pysytään siitä kunnes toisin käsketään. Maahan uudellenkäskettynä (jos ei ensimmäisellä kerralla mennyt perille) tarkoittaa kuonon ja koko pään maahan laittamista ja pitämistä siinä niin kauan kuin tulee käsky vapaa. Vapaaehtoisesti. Ilman fyysistä kosketusta.

        "Maahan uudellenkäskettynä (jos ei ensimmäisellä kerralla mennyt perille) tarkoittaa kuonon ja koko pään maahan laittamista ja pitämistä siinä niin kauan kunnes tulee käsky vapaa. Vapaaehtoisesti. Ilman fyysistä kosketusta. Yhdellä sanalla pyydettynä kauniisti."

        Fidelity-kasvatin kanssa toimin näin ja tuli erinomaiset pisteet tottiksista aina, yhdestä tuo hieno savikippo hyllyssä tuhkauurnan vieressä jota jaettiin kyseisessä palveluskoirakokeessa vain parhaiten menestyneille.


    • rocky.

      Juuri niin ...sinä kerroitkin paljon paremmin,tarkoittaa kuonon ja koko pään maahan laittamista.Ilman fyysistä kosketusta.

      Ja tuo äänen sävy todellakin on tärkeää eritilanteissa.

      Sinulla varmasti on hiottu koira,minulla ei ollut rockylla äärimmäisen tarkoin liikeitä hiottu,koska emme kilpaileet.

      ,"tämä on äärimmäinen liike jota vahva koira ei tee jos epäselvyyttä johtajuuden kanssa."

      Mielestäni on näin,koska jos et esim:omista koiraa niin ei tee,tai ole hyvä suhde,tässä tarkoitan vahvaa koiraa joka omaa kovan luonteen,esim:tämän hetkinen keskiaasilainen omaa geeneissä kovan luonteen ja varmasti ei tee jos ei halua ja pakollahan ei saa hyvää aikaan se me tiedetään.

      Esim:rocky ei totellut vaimoani mitenkään käskyt eivät toiminut läheskään niin kuin minulla.Tai toisten antamat käskyt kaikui kuuroille korville.Maahan käskyä ei totellut muiden antamana saatikka päämaahan jota pidän kovalla koiralla tässä tarkoitan työ koiraa joka on luonteensa puolesta lähempänä laumanvartijaa.

      Mutta kykenee sosiaaliseen kanssakäymiseen käskyjä vastaan ottaen,laumanvartija ei nimittäin tottele noin vaan joka minulla on.

      esim:elokuva myrsky jossa pääroolissa on kaukaasialainen kouluttaja tarvitsi 70 eri kaukaasialaista että joku toteuttaa filmatessa kyseisen liikkeen,jokainen päivä kun on ihan erinlainen joko tekee tai ei tee,samat liikeet 70 koiralle ja joku sen niistä tekee.

      Elokuva oli haastteelinen koska kovaa koiraa ei ohjata niin kuin monet saattaa kuvitella,tottista on turha yrittää.


      Äärimmäisen kova koira joka rocky oli omasi noita luonteen piirteitä,on erittäin vaikeaa kertoa suhteen eroa koira joka on kilpaileva tai opetttu temppuja tekemään kuin koira joka asuu ympäristössä missä luonto sanelee ehdot.

      Tälläisen koiran opettaminen on erittäin vaativaa koska luonne jopa geenit on niin erinlaiset.

      Keskiaasilaista joka minulla on,on haasteellista saada käskyllä edes istumaan niin että se oikeasti toimii,saatikka maahan.

      Nämä on sellaisia liikeitä joita ei yleensä nää kaukkareilta ja keskareilta,saatikka että keskari seuraa vierellä kuin hihnassa oikeaoppisesti.

      Kova koira tekee mitä haluaa eikä rockyssä oli nähtävissä selvästi laumanvartijan luonetta,esim:keskiaasialainen ei nöyristele se tekee jos haluaa.

      • rocky.

        Koiran taipumus muistaa epämiellyttävät kokemukset. Kova koira unohtaakokemansa epämiellyttävyyden hetkessä kun taas pehmeä koira muistaa ne vaikka loopun ikäänsä. Kovuutta ei voi lisätä harjoituksilla tai koulutuksella.


      • rocky
        rocky. kirjoitti:

        Koiran taipumus muistaa epämiellyttävät kokemukset. Kova koira unohtaakokemansa epämiellyttävyyden hetkessä kun taas pehmeä koira muistaa ne vaikka loopun ikäänsä. Kovuutta ei voi lisätä harjoituksilla tai koulutuksella.

        Koiran sopeutuminen ohjaajan käskyihin ja kyky toteuttaa annettuja käskyja nopeasti ja oikein on riippuvainen koiran koulutuksen tasosta, mutta myös hyvin pitkälti sen luonteen omineisuuksista, Joita ei pystytä koskaan täysin hyvälläkään koulutuksella korvaamaan.
        Sen lisäksi, että tunnemme koiran viettirakenteen ja osaamme käyttää sitä koulutuksessa hyväksi, meidän tulee tuntea kunkin koiran luonne, sen vahvuudet ja ennen kaikkea heikkoudet.


      • Flick
        rocky kirjoitti:

        Koiran sopeutuminen ohjaajan käskyihin ja kyky toteuttaa annettuja käskyja nopeasti ja oikein on riippuvainen koiran koulutuksen tasosta, mutta myös hyvin pitkälti sen luonteen omineisuuksista, Joita ei pystytä koskaan täysin hyvälläkään koulutuksella korvaamaan.
        Sen lisäksi, että tunnemme koiran viettirakenteen ja osaamme käyttää sitä koulutuksessa hyväksi, meidän tulee tuntea kunkin koiran luonne, sen vahvuudet ja ennen kaikkea heikkoudet.

        Millaisia ominaisuuksia ammattitaitoiselta saksapaimenkoiran ohjaajalta edellytetään mielestäsi?


      • kova vs pehmeä
        rocky. kirjoitti:

        Koiran taipumus muistaa epämiellyttävät kokemukset. Kova koira unohtaakokemansa epämiellyttävyyden hetkessä kun taas pehmeä koira muistaa ne vaikka loopun ikäänsä. Kovuutta ei voi lisätä harjoituksilla tai koulutuksella.

        Tarkoittaako "kova koira" siis mielestäsi narsistista, omahyväistä tai erityisen tyhmää koiraa, joka tekee kaiken omistajansa käskyjen mukaan vaikka omistaja käskisi hypätä kaivoon?


      • rocky.
        Flick kirjoitti:

        Millaisia ominaisuuksia ammattitaitoiselta saksapaimenkoiran ohjaajalta edellytetään mielestäsi?

        En aivan osaa sanoa ammattitaitoisesta,mutta määrätietoisuutta ja riippuu mihin tarkoitukseen koiran ottaa ja mitä hakee koiralta.itse olen vain saanut kouluttaa vahvan fyysisesti että henkisesti saksanpaimenkoiran enkä todellakaan ole ammatilainen mitenkään.Tai tarkoitan etten pidä itseäni minään mutta kerron vaan kuinka noissa on luonne eroja.

        Uskon että olet paljonkin perehtyneenpi koulutukseen,tässä on tekijöitä kuten ympäristö tekijät ne muokkaavat koiran luonetta samoin kun perimät geenit.

        Pidin rockyn emääkin poikkeuksellisena koirana narttu jonka luonne oli kova ei pehmyt.(ei sellaisia kävele vastaan joka päivä)

        En viime aikoina ole niinkään perehtynyt nykyisiin kouluttajiin koska en omista saksanpaimen koiraa,olen perehtymässä jonkin verran koiraan jota on rekisteröity noin 500kpl suomessa,tätä rotua ei tunne vaikka olisi ollut toistakymmentä vuotta kyseisen rodun kanssa,rotu on vieras,keskiaasilainen on eräänlainen vivahde jossain määrin palveluskoirasta vaikkei se olekkaan palvelevakoira samalla koira voi toimia poliisi koiranana vartijan tehtävissä.

        Rotua tutkii yliopistokin kuinka villipeto vahingoilta vältyttäisiin.


      • rocky
        kova vs pehmeä kirjoitti:

        Tarkoittaako "kova koira" siis mielestäsi narsistista, omahyväistä tai erityisen tyhmää koiraa, joka tekee kaiken omistajansa käskyjen mukaan vaikka omistaja käskisi hypätä kaivoon?

        Kova koira.

        -se ei hevin säiky,paineen sietokyky erinlaisissa olosuhteissa, jo pentuna ennen kun koira otetaan perheeseen voidaan tehdä testi mutta testi ei aina sanoa kaikkea.Itse tein testin rockya otettaessani valikoin pennun,pentuja kävin katsomassa useammin ennen ottamista.

        -Siinä on viillieläintä hieman enemmän kuin normaalisti.

        -esimerkkinä:voisin ottaa korkeat paikat,kovat äänet,jne..jotkut tai useimat selviävät noista mutta sitten tulee liuta muuta,paukkuarkuus,villipedon mahdollinen kohtaaminen todellisuudessa,tuossa vaiheessa on tai ennen tätä on jo koira yleensä osoittanut merkkejä pelosta.

        .Esim:karhu testi tai susi testi,se ei ole todellinen kun se tehdään ropotin kanssa,vain aito tilanne näyttää todellisuuden,tällöin kova koira ei juokse karkuun,useimmat suurin osa juoksee saksanpaimenkoirista lähes kaikki tänä päivänä,uskoisin lähes kaikki tosipaikan tullen.

        -Kova koira selviää epämielyttävämmistä asioista ylleensä erittäin nopeasti eli esim:pentuna palautuu takaisin hyvin nopeasti jostain järkytyksestä tai uudesta asiasta jota se on saattanut aristella tai pelätäkkin,yllensä kova koira uhmaa ja menee uhkaa kohti tai ei välitä rammaakaan,esim:ilotulitteet voi olla monilla liikaa,puhuttaan paukku arasta,tai ammutaan aseella vierellä.(tivollin äänet voivat aiheuttaa kaaoksen päässä)

        -Kova koira jotkut voivat käyttää sanaa( kovuus).

        Useiden tekijöiden summa ei riitä että selviytyy yhdestä tai 90% selviyttyy mutta onkin pelkoja,tämä esiintyy pienillä koirilla monesti puremisena.




        -äärimmäisen kova koira on sellainen joka selviää käytännössä kaikesta ja joka voi antaa henkensä omistajaansa puolustaakseen,tähän ei pysty kuin äärimmäisen kova koira (luonteensa puolesta).


      • rocky
        rocky kirjoitti:

        Kova koira.

        -se ei hevin säiky,paineen sietokyky erinlaisissa olosuhteissa, jo pentuna ennen kun koira otetaan perheeseen voidaan tehdä testi mutta testi ei aina sanoa kaikkea.Itse tein testin rockya otettaessani valikoin pennun,pentuja kävin katsomassa useammin ennen ottamista.

        -Siinä on viillieläintä hieman enemmän kuin normaalisti.

        -esimerkkinä:voisin ottaa korkeat paikat,kovat äänet,jne..jotkut tai useimat selviävät noista mutta sitten tulee liuta muuta,paukkuarkuus,villipedon mahdollinen kohtaaminen todellisuudessa,tuossa vaiheessa on tai ennen tätä on jo koira yleensä osoittanut merkkejä pelosta.

        .Esim:karhu testi tai susi testi,se ei ole todellinen kun se tehdään ropotin kanssa,vain aito tilanne näyttää todellisuuden,tällöin kova koira ei juokse karkuun,useimmat suurin osa juoksee saksanpaimenkoirista lähes kaikki tänä päivänä,uskoisin lähes kaikki tosipaikan tullen.

        -Kova koira selviää epämielyttävämmistä asioista ylleensä erittäin nopeasti eli esim:pentuna palautuu takaisin hyvin nopeasti jostain järkytyksestä tai uudesta asiasta jota se on saattanut aristella tai pelätäkkin,yllensä kova koira uhmaa ja menee uhkaa kohti tai ei välitä rammaakaan,esim:ilotulitteet voi olla monilla liikaa,puhuttaan paukku arasta,tai ammutaan aseella vierellä.(tivollin äänet voivat aiheuttaa kaaoksen päässä)

        -Kova koira jotkut voivat käyttää sanaa( kovuus).

        Useiden tekijöiden summa ei riitä että selviytyy yhdestä tai 90% selviyttyy mutta onkin pelkoja,tämä esiintyy pienillä koirilla monesti puremisena.




        -äärimmäisen kova koira on sellainen joka selviää käytännössä kaikesta ja joka voi antaa henkensä omistajaansa puolustaakseen,tähän ei pysty kuin äärimmäisen kova koira (luonteensa puolesta).

        Niin jatkan hivennen.

        Tälläisten ominaisuuksien omaavaa koiraa ei opeteta noin vaan,eikä se usko montaa ihmistä yleensä vain yhtä parhaalla mahdollisella tavalla.

        Kova koira ei kunnioita muuta kuin omistajaansa ja tottelee tätä.


      • rocky
        kova vs pehmeä kirjoitti:

        Tarkoittaako "kova koira" siis mielestäsi narsistista, omahyväistä tai erityisen tyhmää koiraa, joka tekee kaiken omistajansa käskyjen mukaan vaikka omistaja käskisi hypätä kaivoon?

        "Tarkoittaako "kova koira" siis mielestäsi narsistista, omahyväistä tai erityisen tyhmää koiraa, joka tekee kaiken omistajansa käskyjen mukaan vaikka omistaja käskisi hypätä kaivoon?"

        -Ei tarkoita,kova koira ei välttämättä tee käskyjen mukaan vaikka osaisikin.


      • rocky
        rocky kirjoitti:

        Kova koira.

        -se ei hevin säiky,paineen sietokyky erinlaisissa olosuhteissa, jo pentuna ennen kun koira otetaan perheeseen voidaan tehdä testi mutta testi ei aina sanoa kaikkea.Itse tein testin rockya otettaessani valikoin pennun,pentuja kävin katsomassa useammin ennen ottamista.

        -Siinä on viillieläintä hieman enemmän kuin normaalisti.

        -esimerkkinä:voisin ottaa korkeat paikat,kovat äänet,jne..jotkut tai useimat selviävät noista mutta sitten tulee liuta muuta,paukkuarkuus,villipedon mahdollinen kohtaaminen todellisuudessa,tuossa vaiheessa on tai ennen tätä on jo koira yleensä osoittanut merkkejä pelosta.

        .Esim:karhu testi tai susi testi,se ei ole todellinen kun se tehdään ropotin kanssa,vain aito tilanne näyttää todellisuuden,tällöin kova koira ei juokse karkuun,useimmat suurin osa juoksee saksanpaimenkoirista lähes kaikki tänä päivänä,uskoisin lähes kaikki tosipaikan tullen.

        -Kova koira selviää epämielyttävämmistä asioista ylleensä erittäin nopeasti eli esim:pentuna palautuu takaisin hyvin nopeasti jostain järkytyksestä tai uudesta asiasta jota se on saattanut aristella tai pelätäkkin,yllensä kova koira uhmaa ja menee uhkaa kohti tai ei välitä rammaakaan,esim:ilotulitteet voi olla monilla liikaa,puhuttaan paukku arasta,tai ammutaan aseella vierellä.(tivollin äänet voivat aiheuttaa kaaoksen päässä)

        -Kova koira jotkut voivat käyttää sanaa( kovuus).

        Useiden tekijöiden summa ei riitä että selviytyy yhdestä tai 90% selviyttyy mutta onkin pelkoja,tämä esiintyy pienillä koirilla monesti puremisena.




        -äärimmäisen kova koira on sellainen joka selviää käytännössä kaikesta ja joka voi antaa henkensä omistajaansa puolustaakseen,tähän ei pysty kuin äärimmäisen kova koira (luonteensa puolesta).

        Tässä on melko tyypillinen kone testi ja kyseessä on vain kone testi,tällä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa,tilanne paljonkin pelottavampi mutta tästä näkee pelon selkeästi,tälläinen koira ei todellisuudessa puolusta omistajaa vaan juoksee karkuun välittömästi.

        https://www.youtube.com/watch?v=PxmBd6n7AGU


      • rocky
        rocky kirjoitti:

        Tässä on melko tyypillinen kone testi ja kyseessä on vain kone testi,tällä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa,tilanne paljonkin pelottavampi mutta tästä näkee pelon selkeästi,tälläinen koira ei todellisuudessa puolusta omistajaa vaan juoksee karkuun välittömästi.

        https://www.youtube.com/watch?v=PxmBd6n7AGU

        Tässä pientä leikkiä parhaimillaan,toki kyseessä ei ole karhu jonka kohtaa metsässä mutta kumminkin tosi tilanne.

        https://www.youtube.com/watch?v=z02650om8U4


      • ...
        rocky kirjoitti:

        "Tarkoittaako "kova koira" siis mielestäsi narsistista, omahyväistä tai erityisen tyhmää koiraa, joka tekee kaiken omistajansa käskyjen mukaan vaikka omistaja käskisi hypätä kaivoon?"

        -Ei tarkoita,kova koira ei välttämättä tee käskyjen mukaan vaikka osaisikin.

        Käyttölinjainen, minkä omistin oli pehmeä hermostoltaan, nykyinen koirani puolestaan pehmeä, vaikka ulkonäöllisesti nuo menevätkin ristiin. Tämä nykyinen koirani ei saanut traumoja, vaikka hyppäsi 3 kk ikäisenä lampeen innoissaan, josta sain sen nostaa niskasta ylös, rakastaa nykyisin vettä ja uimista ja se oli SensenMann Käyttis puolestaan pelästyi yhdestä kerrasta kun metsästä hyppäsi ukko kesken lenkin keskelle kävelytietä pelästyttäen koiran, minkä jälkeen oli loppuelämänsä vihainen kaikille ihmisille:)


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe