Kiitokset palstalaisille

Aboa nova

Moi

Olen vajaat kaksi vuotta lueskellut tätä palstaa, mutta en ennen kirjoittanut yhtään mitään. Minusta minulla ei vaan ollut mitään mielekästä sanottavaa. Jokaisen ohjeen ja neuvon ja kokemuksen luin kuitenkin ahneesti.

Aikani kuluksi osallistuin viime syksynä Oriveden opiston jäsjestämälle proosakurssille, jossa kirjoiteltiin tekstejä ja saatiin niistä aika tarkkaa palautetta. Pikku hiljaa yksittäiset palat alkoivat loksahdella kokonaisuuksiksi ja syy-seuraus -suhteet linkittivät tarinoita yhteen. Olen kirjoitellut käsistä viime lokakuusta alkaen niin, että tiesin sen olevan käsis.

Mulle kävi kesällä niin, että kustantaja soitti. En kylläkään itse ollut lähettänyt käsistä heille, vaan antanut ystävälleni kommentoitavaksi, ja hän oli kiikuttanut siitä osan eteenpäin. Itse ajelin lomareissulla autolla pitkin Itävaltaa, kun puhelin soi ja minulle tuntematon kustannuspäällikkö ilmoitti esikoisen pääsevän kevään kustannusohjelmaan. Arvatkaa vain, uskoinko puhelun olevan aito.

Mutta tässä sitä nyt ollaan. Juuri sain kustannustoimittajalta ensimmäisen korjausversion ja nyt muokkaan tekstiä hänen ohjeittensa mukaan. Valmista pitäisi olla joulukuussa.

Tahtoisin kiittää jokaista tänne kirjoittanutta kaikesta siitä, mitä olen keskusteluista ja viesteistä oppinut. Ehkä joku kerta osaan itsekin neuvoa muita.

113

920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Scarl3tt

      Isot onnittelut!

      Näin se menee. Ihmeitä tapahtuu.

      Tsemppiä jatkoon!

    • ertertrew

      Mahtavaa, onnea! Käytän tilaisuuden heti hyödykseni ja helpotuksekseni ja kysyn, tiedätkö kuinka kauan omassa tapauksessasi meni siitä, kun käsikirjoitus lähetettiin kustantamoon, siihen kun sinuun otettiin yhteyttä?

      • Aboa nova

        Ymmärtääkseni vajaa viikko.


    • 4+6

      > antanut ystävälleni kommentoitavaksi, ja hän oli kiikuttanut siitä osan eteenpäin

      mistä näitä ystäviä oikein saisi ;-)

    • Onneksi olkoon! Muista jakaa kokemuksiasi nyt takaisin meille palstalaisille ;) Aika moni haluaa varmasti kuulla, miten käsiksesi muuttuu valmiksi teokseksi ja minkälaisessa roolissa kustantaja on sen valmistumisessa.

    • asfdlkjlkgfj

      Paljonko saat ennakkoa?

    • Aboa nova

      Kiitoksia onnitteluista kaikille. Itsellä on vieläkin sellainen olo kun olisi isolla klapilla kopsautettu. Että olen varautunut siihen, että kohta koko juttu paljastuukin suureksi väärinkäsitykseksi. Mutta viime viikolla sain nähtäväkseni jo kansikuvan, joten kai se on uskottava vaan.

      Ennakko on hiukan päälle 2000 euroa ja se maksetaan sitten, kun lopullinen käsis on luovutettu, viimeistään joulukuun viimeinen päivä.

    • 6+4

      Älkää uskoko!

      Typerä trolli.

      • mie

        Trolli taitaa valitettavasti olla:(. Lukekaa Kirjan matka tekijältä lukijalle, s.58.


      • fdgfsdgfg

        Trolliksi minäkin epäilen, monestakin syystä.

        Ensinnäkin, kuka kaveri on niin hölmö, että lähettäisi toisen käsikirjoituksen kustantamoon? Minun sukulaiseni ja ystäväni ovat sen verran hönttejä, että he saattaisivat tehdä niin, mutta siitäkään huolimatta he EIVÄT tee, koska
        a.) Olisin ihan hemmetin vihainen, että ovat menneet lähettämään sellaisen version, jota en ole viimeistellyt ja
        b.) koska he eivät itse harrasta kirjoittamista, eikä heillä ole mitään käsitystä, miten prosessi edes etenee, lähetetäänkö kustantajalle noin vain vai mitä?
        c.) Puhumattakaan että he osaisivat kirjoittaa sellaisen saatekirjeen, että se kiinnittäisi kustantajan huomion ALLE VIIKOSSA, kuten aloittaja väittää.
        d.) He tekisivät kusipäisesti lähettäessään käsikirjoitukseni ilman lupaani eteenpäin.

        Muita syitä trolleksi epäilylle:
        Aloittaja ilmoittaa, että ystävä olisi muka lähettänyt kustantamolle luettavaksi vain osan tekstistä...ja että kustantaja olisi vain pienestä osasta päättänyt edelleen ALLE VIIKOSSA kustantaa koko kirjan ja soittaessaan kustantaja muka ilmoittaa teoksen (jota ei siis ole lukenut kuin pätkän) pääsevän kevään kustannusohjelmaan. Just. Ihan varmaan näin on tapahtunut...että kustantaja ei ole edes vaatinut KOKO teosta luettavakseen ennen päätöstä kustantaa teos. (tai sitten kyseessä tietokirja).

        Lisäksi aloittaja muka ilmoittaa tarkan summan paljonko saa ennakkoa. Lieneekö tuota edes saa tuolla lailla paljastaa ja jos saakin, niin en usko, että kukaan sitä kertoisi, mikäli juttu olisi totta.

        Aloittaja ilmoittaa saaneensa puhelun kustantajalta kesällä...mutta tulee muka yhtäkkiä tässä vaiheessa syksyä tänne kiittelemään...outoa.

        Trolli mikä trolli.


    • vastarannankiiski84

      "oli kiikuttanut osan eteenpäin". Minkä osan? Käsittääkseni kustantajat eivät ota vastaan "keskeneräisiä" käsikirjoituksia. Mitenkä sinun osalla kustannuspäätös tehtiin lukematta koko tekstiä ja nimenomaan julkaisupäätös? Hylkyjähän toki annellaan ilman, että koko käsis olisi luettu, mutta kyllä ne haluavat käsittääkseni alusta loppuun lukea ennekuin soittavat että: " jes! Me haluamme tämän, vaikkei meillä ole ollut kuin osa luettavanamme". Kuulostaa hieman oudolta minun korvaani. Kukahan kustantaja mahtaa olla kyseessä?

    • Aboa nova

      Hän oli tulostanut synopsiksen ja kaksikymmentä ensimmäistä sivua. Toki puhelun aikana pyydettiin luettavaksi loputkin sivut.

      Ymmärrän, että minun on hyvin vaikea saada palstalaisia uskomaan tämä todeksi, enkä mitenkään pysty tarjoamaan todisteita, millä asiaani puolustaisin. Alan kuitenkin pian kirjoittamaan kustantajan sivulle blogia, jossa kirjoittelen tunnelmia tekstin työstämisestä. Jos haluatte, voin linkata sen sitten tänne.

      Mutta huolimatta siitä, pidetäänkö tätä trollina vaiko ei, kiitän palstan kirjoittajia hyvistä keskusteluista.

      • povari1

        Onko kyseessä tietokirja? Se selittäisi synopsiksen hyväksymisen.


      • dfgdfg2

        No linkkaa, minä haluan ainakin.


      • Aboa nova
        dfgdfg2 kirjoitti:

        No linkkaa, minä haluan ainakin.

        Jep. Laitan sen tänne heti kun aloitan.


    • vainvainvain

      No johan on taas trollinpaljastajat liikkeellä :D

      Minä saan vain 1600 ennakkoa, puolet kun luovutan käsikirjoituksen ja puolet kun kirja julkaistaan.

      • Mrlw

        Linkkaa vaan. Jos tämä on totta, kuten uskon, onnittelen! Toivon, että voin tuulettaa samasta asiasta vuoden sisällä itsekin.
        Aina täällä näitä vähättelijöitä käy välillä suutaan soittamassa, mutta minusta täällä pyörii kovasti innostunutta väkeä, ja hyvä niin.


    • Aboa nova

      On jotenkin hauskaa, että pitää miettiä, miten todistaa olevansa olemassa..! Mutta en jaksa kovinkaan paljon tarmoa laittaa siihen, jos joku minua trolliksi luulee. Luulkoot.

      @vainvainvain: minä saan sen ennakon kokonaan heti silloin luovuttaessa. Oliko sinun sopimuksesi kuinka yksityiskohtainen? Minä häkellyin siitä, kuinka monta sivua siinä oli. Kirjailijaliiton sivulta tihrustelin tekijänpalkkioprosentteja, sillä en yhtään tiennyt, olivatko ne suuria vai pieniä.

      @Mrlw: onnea sinulle oman tekstisi kanssa. Hienoja juttuja tapahtuu.

      • ölkjlökjölkjölkjökl

        Minulla on sopparissa kaksi sivua ja kyllä siinä on aika tarkkaan käyty kaikki läpi. Jopa e-kirja-vaihtoehto. Jossa taisi prossa olla isompi kuin paperiversiossa. Sopimuksessa on myös sanottu, että se on voimassa 12 kk eli jos sinä aikana ei kustantaja kirjaa kustanna, saan oikeudet takaisin itselleni. Sitä jännityksellä odotan, kun en ole vielä ensimmäistäkään korjauskierrosta läpikäynyt, vaikka julkaisu keväällä, enkä kantta nähnyt. Mutta en usko, että kustantaja vetäis hommaa takaisin. Mutta se kieltämättä tuli mieleen, onko meillä sama kustantaja ja kiilasitko kustannusjärjestyksessä edelleni :D


    • gdfgdfg

      Mikä kustannusosakeyhtiö aloittajalla on kyseessä? Tai muutkin voivat vastata, eli mikä kustantamo on sellainen, jolla on sivuillaan kirjailijoidensa pitämiä blogeja? En usko, että ainakaan isoimmilla kustantamoilla...taitaa olla jokin pieni talo kyseessä?

    • Mashiach

      Onnea ap:lle!! Hienoja juttuja tapahtuu.

    • Aboa nova

      Ilmeisesti ei ole vielä kellään. Tällaista mahdollisuutta tarjottiin ja minusta olisi kiinnostavaa kirjoitella sellaiseen ajatuksia työn etenemisestä.

    • Aboa nova

      Yritin tuossa googlailla sivuja, mutta en löytänyt kirjailijablogeja keneltäkään.

    • alesgin

      Hienoa, että täältä voi oppia. Ja onnea, jos et ole trolli. Tuo kuulostaa niin hauskalta, että ei itse tarvitse lähettää edes kustantajalle, vaan kaveri hoitaa asian.

    • pohdintaaani

      Onnea! Kustantaja on näköjään todella varma siitä, että halusi juuri sinun tekstisi julkaista, hienoa! Pidä pää kylmänä ja mieti nyt vielä tovi, kannattaako tänne linkata kirjailijablogia.

      • gfgsdgsd

        Linkkasi tai ei, niin eiköhän se meille selviä jokatapauksessa kuka on kyseessä...nimittäin kustantajien sivuilla ei kuulemma tällä hetkellä ole yhtäkään tuollaista blogia, joten kun jonkun kustantamon sivuille sellainen ilmestyy, tietää kenen se on...ja eiköhän tämä kirjoittaja esikoiskirjansa tullessa uunista ulos, kerro tämän saman tarinansa ystävästään joka lähetti käsikirjoituksen hänen puolestaan jokaisessa haastattelussa, joten samapa tuo vaikka linkkaa tänne, kun henkilöllisyys selviää joka tapauksessa.


      • vituttaa viissataa
        gfgsdgsd kirjoitti:

        Linkkasi tai ei, niin eiköhän se meille selviä jokatapauksessa kuka on kyseessä...nimittäin kustantajien sivuilla ei kuulemma tällä hetkellä ole yhtäkään tuollaista blogia, joten kun jonkun kustantamon sivuille sellainen ilmestyy, tietää kenen se on...ja eiköhän tämä kirjoittaja esikoiskirjansa tullessa uunista ulos, kerro tämän saman tarinansa ystävästään joka lähetti käsikirjoituksen hänen puolestaan jokaisessa haastattelussa, joten samapa tuo vaikka linkkaa tänne, kun henkilöllisyys selviää joka tapauksessa.

        Joku kertoo saaneensa sopparin ja kommentit jakautuvat pääasiassa kahtia: yhdet onnittelevat ja toiset skeptiseeraavat tai tekevät jostain henkilöllisyyden arvailusta asiaa.

        Oil kyseessä trolli tai ei, eikö teillä ole mitään kysyttävää sopparin saaneelta? Hän nyt kuitenkin on edennyt piirun verran liiruineen.

        Olen itse niitä muutami sopparin saaneita tai jo julkaisseita kirjailijoita, joita palstalla olen huomannut olevan. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos sellaisia keksitte.

        Tämä ei ole trolli enkä aio vastata kysymyksiin, jotka paljastavat henkilöllisyyteni edes mutkan kautta.


      • Aboa nova
        vituttaa viissataa kirjoitti:

        Joku kertoo saaneensa sopparin ja kommentit jakautuvat pääasiassa kahtia: yhdet onnittelevat ja toiset skeptiseeraavat tai tekevät jostain henkilöllisyyden arvailusta asiaa.

        Oil kyseessä trolli tai ei, eikö teillä ole mitään kysyttävää sopparin saaneelta? Hän nyt kuitenkin on edennyt piirun verran liiruineen.

        Olen itse niitä muutami sopparin saaneita tai jo julkaisseita kirjailijoita, joita palstalla olen huomannut olevan. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos sellaisia keksitte.

        Tämä ei ole trolli enkä aio vastata kysymyksiin, jotka paljastavat henkilöllisyyteni edes mutkan kautta.

        Ymmärrän nuo fiilikset.

        Itselläni ei ollut tarkoitus sen kummemmin kertoilla mitään viisaita totuuden sanoja, koska minulla ei mitään sen isompaa tietoa ole kuin muillakaan. Pointtina oli vain kertoa, että tästä palstasta oli minulle hyötyä.

        Nuo trollipeikon jahtaajat eivät minua sen isommin suututa, hauskuuttavat lähinnä. Milläs minä osoittaisin lihaa ja verta olevani? Ainoastaan hämmästyttää se voimakkuus, jolla tekstiin tartutaan. Jos joku on vakuuttunut minun olevan peikko, voihan tätä ketjua olla lukematta ja puuttua vasta silloin, jos yritän ylästatuksesta opettaa muita...


      • kysyn sitten
        vituttaa viissataa kirjoitti:

        Joku kertoo saaneensa sopparin ja kommentit jakautuvat pääasiassa kahtia: yhdet onnittelevat ja toiset skeptiseeraavat tai tekevät jostain henkilöllisyyden arvailusta asiaa.

        Oil kyseessä trolli tai ei, eikö teillä ole mitään kysyttävää sopparin saaneelta? Hän nyt kuitenkin on edennyt piirun verran liiruineen.

        Olen itse niitä muutami sopparin saaneita tai jo julkaisseita kirjailijoita, joita palstalla olen huomannut olevan. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos sellaisia keksitte.

        Tämä ei ole trolli enkä aio vastata kysymyksiin, jotka paljastavat henkilöllisyyteni edes mutkan kautta.

        Kysymyksiä:

        - monelleko kustantajalle lähetit
        - millä tavalla kustantamoiden palautteet olivat erilaisia, esim. oliko jollain tyly hylky mutta sitten joku oli innoissaan
        - kauanko tuon positiivisen vastauksen saamiseen meni
        - genre
        - montako kertaa olit kirjoittanut tekstin (uudelleen) ennen kuin lähetit kustantamoille
        - oliko välikäsiä sinun ja kustantamon välissä, edes jotain kirjailijakoulutusta

        - millaista palautetta ovat kirjat saaneet kriitikoilta tai lukijoilta
        - oletko nyt päätoiminen kirjoittaja


      • nyt ei vituta
        kysyn sitten kirjoitti:

        Kysymyksiä:

        - monelleko kustantajalle lähetit
        - millä tavalla kustantamoiden palautteet olivat erilaisia, esim. oliko jollain tyly hylky mutta sitten joku oli innoissaan
        - kauanko tuon positiivisen vastauksen saamiseen meni
        - genre
        - montako kertaa olit kirjoittanut tekstin (uudelleen) ennen kuin lähetit kustantamoille
        - oliko välikäsiä sinun ja kustantamon välissä, edes jotain kirjailijakoulutusta

        - millaista palautetta ovat kirjat saaneet kriitikoilta tai lukijoilta
        - oletko nyt päätoiminen kirjoittaja

        Lähetin kolmelle kustantajalle, jotka kaikki vastasivat 3-4 kuukaudessa.

        Gummeruksen hylky tuntui tylyltä, vaikka tajuankin, ettei se sitä ollut; oli vain lyhyt ja asiallinen. Siinä sanottiin, etteivät he voi hyväksyä tekstiäni kustannusohjelmaansa. Tuli tunne, että olen kirjoittanut paskaa, mutta tunne väistyi, kun toiselta kustantajalta sitten tuli ylistävä viesti.

        Positiivisen vastauksen saamiseen meni 4 kk.

        Genre on tavallinen proosa, huumoria mukana, josta sain kustantajalta kiitosta.

        Teksti syntyi vahingossa muiden kirjaprojektien seassa. Kirjotin sitä siis muiden töiden lomassa, ja yhtäkkiä huomasin, että se on valmis. Aikaa meni ehkä pari vuotta, mutta osa tarinasta on ollut olemassa jo pidempään. Varsinaisia uudelleenkirjoittamisia en osaa arvioidan, koska koko teksti oli työn alla siihen asti, että lähetin sen. Ehkä siis kirjoitin sen vain kerran? Kun kustantajan ensimmäiset korjausehdotukset tulivat (ilman, että vielä puhuttiin sopparista; sopparin jälkeen en sitten jatkoehdotuksia ole saanutkaan, mutta ne ovat tulossa), huomasin, että teksti oli todella puutteellinen. Sillon kirjoitin joitakin tärkeitä kohtia uusiksi. Sittemmin olen edelleen itse viimeistellyt tekstiä lisää.

        Välikäsiä ei ollut, mutta olen käynyt Oriveden opiston romaanipajan, 10 pv.

        Kirjaa ei ole vielä julkaistu, mutta kässäri on saanut kustantamossa kolmen lukijan kehut, joista yksi kustannuspäällikkö. Eräs tuttuni luki pätkän ja ylisti. Toinen tuttuni luki pätkän ja ymmärsi kaiken väärin; luki toisen pätkän ja sanoi, että "ehkä kokonaisuus valkeaa kun lukee kaiken".

        En ole päätoiminen kirjoittaja, mutta toinen romaani on jo reilusti yli puolenvälin.


    • scarabaeus

      " . Itse ajelin lomareissulla autolla pitkin Itävaltaa, kun puhelin soi ja minulle tuntematon kustannuspäällikkö ilmoitti esikoisen pääsevän kevään kustannusohjelmaan. "

      Oli totta tai ei, niin jos sitten sulla on se blogi, niin tee siitä ainakin kaikea muuta kuin näillä nykyisillä kirjailijoilla on. Esimerkkinä, siis huonona, vaikkapa Veran Italia, Häiriöklinikka ja yleensä kaikki ne omituiset wisserbesserit, joilla en jaksa kertakaikkiaan käydä muuta kuin nyysimässä joitakin uusia blogeja,josko joskus onnistaisi löytää joku täyspäinen, niinsanotusti.

      Vai millaista blogia on odotettavissa, ei kait vaan mitään hennahelmiä taas !
      Yök!

      • vituttaa jo vähemmän

        Scaralle pisteet pallon koppaamisesta ja takaisin heittämisestä eli ns. keskustelusta.


      • Aboa nova

        Minun täytyy tunnustaa, etten ole kirjailijablogeja isommin koskaan lukenut. Aikoinaan kirjoitin itse omaa blogia monta vuotta, mutta se liittyi enemmänkin omaan ammattiini.

        Minkälainen blogi olisi sinusta sellainen, mitä jaksaisi lukea? MInä itse en paljoa jaksa pelkissä kirjallisissa vesissä lillumista. Aika huonosti jaksan kirjamessuillakaan käydä.


    • gegdfgdfg

      No ensinnäkin, kukaan ei varmasti kysy siksi mitään, koska tuo koko juttu kuulostaa niin epäuskottavalta.

      Kerrot että sinulle tuntematon kustannuspäällikkö soitti...kuulostaa hyvin erikoiselta tavalta kertoa asiasta. Sinulle tuntematon...eikö se ole itsestäänselvyys, että kustannuspäällikkö on sinulle tuntematon, mikäli olet nobody kirjoittelijaharrastelija, joka ei ole aiemmin lähestynyt kustantamoja, eikä kirjoitellutkaan kuin pari vuotta?

      Väännetään vielä rautalangasta:
      Jos itse kertoisin saman asian, ei tulisi mieleenikään kirjoittaa että minulle tuntematon kustannuspäällikkö soitti, sillä en tunne ketään kustannuspäällikköä. Kirjoittaisin vain, että erään kustantamon kustannuspäällikkö soitti tai että kustantamosta soitettiin.

      Eli paljastat tajuamattasi tuossa lauseessasi, että ilmeisesti tunnet sitten joitakin muita kustannuspäälliköitä, koska sinulle soittanut kustannuspäällikkö oli sinulle tuntematon.

      Tarkoitan vain sitä, että koko tarinasi on täynnä tämänkaltaisia pieniä juttuja, joihin täälläkin on jo tartuttu. Ja nämä pikkujutut saavat vain epäilemään tarinasi aitoutta. Voi olla, että olet todella saanut sopimuksen, mutta onko kaikki tarinassasi silti aivan mitä väität? En tiedä, mutta epäilyttää sen verran, etten jaksa haaskata aikaani kyselläkseni jotain.

      Ja jokatapauksessa asiat jotka minua kiinnostaisivat, kuten:
      Mikä kustantamo?
      Mistä romaanisi kertoo?

      ovat sellaisia kysymyksiä, joihin tiedän, ettet tule täällä antamaan vastausta kuitenkaan.

      • vitutus nousi taas

        En ole aloittaja.

        Vastaan edelleen kysymyksiin, mutta tyhjänpäiväiseen paskanjauhmiseen en ota enempää kantaa.

        Se ihmetyttää, että jos pidät aloittajaa trollina, miksi hiivatissa menet trollaukseen mukaan tuollaisella keuhkoamisella; anna olla vaan. Kuten minä teen trollipoliiseille nyt just.

        Kysykää jos on kysyttävää.


      • 9+4

        Trolli tai ei, mutta gegdfgdfg:lle kommentti:

        uskon tietäväni nimeltä suurimman osan kustannuspäälliköitä ja kustannustoimittajia. Minulle "tuntematon kustannuspäällikkö" olisi siten mainitsemisen arvoinen asia, sen verran pieni kotimainen kirjamaailma on ainakin sellaiselle ihmiselle, joka on sitä maailmaa jo vuosia seurannut. Monesti nämä nimet tulevat esille juuri kirjailijahaastatteluissa, joista myös käy ilmi miten onnenkantamoisia useimmat esikoiskirjojen kustannussopparit ovat. Se, että on jonkun tutun kautta yhteyksiä kustantamoon, on iso apu ainakin ajallisessa mielessä (luetaan nopeammin).


    • 506+4

      "Tahtoisin kiittää jokaista tänne kirjoittanutta kaikesta siitä, mitä olen keskusteluista ja viesteistä oppinut. Ehkä joku kerta osaan itsekin neuvoa muita."
      Eli aloitus on ylläpidon, kirjoittaja myös neuvoista ja palstasta yleenä. Mistä neuvoista? Täällä on lähinnä P:n jauhantaa ja tietämättömyyden ylistystä.
      Kyseessä on aina tuulenpesä, kun ei kerrota yksityiskohtia. Kirjan nimi ja kustantamo, nyt ensihätään.

    • luuccas

      Olen seurannut tätä palstaa useita vuosia. Välillä joidenkin päästä alkaa heittää ja fiktio vyöryy omaan elämään. Halutaan paistatella edes hetki unelman täyttymisen suuressa tunteessa.

      Tämä palsta kertoo epäsuorasti traagisista ihmiskohtaloista. Monilla on kaikki palikat kohdallaan, hyvä koulutus ja niitä kirjoituskurssejakin on käyty, mutta jotakin puuttuu ja sen palvotun kustannuskynnyksen ylittäminen ei onnistu.

      Suurin virhe, mitä olen huomannut on se, että oma ääni ja lahjakkuus hukutetaan keskinkertaisuuden mielistelyyn.

      • scarabaeus

        ......... niin,
        ja mikä on sitten
        Pienin virhe

        ?


      • pohdintaaani

        Mitä on keskinkertaisuuden mielistely? Ja mistä tuo virhe on huomattu tai tieto hankittu? En ymmärrä.


    • Eingsons

      Kyllä niitä onnistumisiakin tapahtuu, ei se ole mikään mahdottomuus. En ota kantaa trolli vai ei -keskusteluun sen enempää, kuin että ei tuo tarina mitenkään mahdottomalta kuulosta. Itse en kyllä koe, että olisin tältä palstalta apuja saanut, lähinnä käynyt ajanvietteenä lukemassa.

      Itselleni kyllä-puhelu tuli kustikselta 4kk:n venailun jälkeen, minulla kyseessä oli kolmas käsis jolla yritin onnea, eli aika monta hylsyä ja kustantajalla turhan työn teetättämistä ennen sitä onnistumista.

      • pohdintaaaani

        Ei kuulosta mahdottomalta ei, päinvastoin. Täällä törmää monesti virheelliseen ajatukseen siitä, että kirjat tulevat kustantamosta kuin tehtaasta, samalla kaavalla. Jokaisen kirjan tie on kuitenkin vähän erilainen, kustantajat ovat erilaisia, kiireet vaihtelevat, kirjailijoidenkin toiveet vaihtelevat. Ainoa pitävä fakta on kai se, että suurin osa kirjailijanaluista ei tule koskaan julkaisemaan kaupallisella kustantajalla.
        Tällaisten pohtiminen on aika turhaa, koska se ei kirjoittamista edistä millään lailla. Minustakin tämä palsta on ajanvietettä, ei täältä tietoa kannata etsiä, vaan mielipiteitä ja vertaistukea.


    • 534jj3ghgh

      summa summaarum
      Osallistukaa Oriveden opiston kursseille, saatte puhelun tuntemattomalta kustannuspäälliköltä ja sopimuksen.
      Arvatkaa kuinka moni suomalainen kirjailija on käynyt Oriveden opiston?

      • 3456

        Kerro toki jos tiedät. Ilmeisesti aika moni?


    • Hiesuk

      Oriveden ja kirjoituskurssien käyneitä on julkaisseissa varmasti enenevässä määrin. Mutta eikös se vain kerro, että huolella ja ammattitaitoiselle avulla viimeistelty käsis herättää kustiksen mielenkiinnon varmemmin kuin räpellys.

      Oriveden opissa käyneistä tulee äkkiä mieleen Kristiina Vuori ja J.S. Meresmaa.

    • dfdff

      Missä se blogi viipyy? Lukisin sitä mielelläni.

      • Aboa nova

        En ole vielä päässyt alkuun. Kustantajan nettisivulla ei kuulemma ole vielä paikkaa ja minua ei huvittaisi avata omaa muualle.

        Tällä hetkellä kirjoittelen viimeistä versiota käsiksestä (ja teen ihan normaalia päivätyötäni). Toivottavasti alusta saadaan pian kustantajan sivulle, sillä kun viimeinen versio on lähetetty, tulen varmasti tahtomaan sormilleni töitä. Sinänsä sääli, että juttu venyy, koska olisi ollut hauska kirjoitella tuntemuksia tämän urakan loppuunsaattamisesta.


      • ldkjfkldsjfkls
        Aboa nova kirjoitti:

        En ole vielä päässyt alkuun. Kustantajan nettisivulla ei kuulemma ole vielä paikkaa ja minua ei huvittaisi avata omaa muualle.

        Tällä hetkellä kirjoittelen viimeistä versiota käsiksestä (ja teen ihan normaalia päivätyötäni). Toivottavasti alusta saadaan pian kustantajan sivulle, sillä kun viimeinen versio on lähetetty, tulen varmasti tahtomaan sormilleni töitä. Sinänsä sääli, että juttu venyy, koska olisi ollut hauska kirjoitella tuntemuksia tämän urakan loppuunsaattamisesta.

        Kirjoita joka päivä omalle koneellesi blogitekstejä, ja kun alusta aukeaa, lataa tekstit sinne päivämäärällä varustettuna.


      • Korpikirjailija84
        ldkjfkldsjfkls kirjoitti:

        Kirjoita joka päivä omalle koneellesi blogitekstejä, ja kun alusta aukeaa, lataa tekstit sinne päivämäärällä varustettuna.

        Kerro ny jotain. Kauan sulla kesti tehdä eka versio kustantajan (ekojen) korjausehdotusten mukaan? Oliko se kauhean raskasta päivätyön ohessa? Teitkö sitä arkenakin vsi viikonloppuisin? Kuinka tarkkoja tai laajoja ekat korjausehdotukset olivat? Mä en yhtään osaa ennakoida jaksamistani ja vähän jännittää miten intoa riittää itsellä.


      • Aboa nova
        Korpikirjailija84 kirjoitti:

        Kerro ny jotain. Kauan sulla kesti tehdä eka versio kustantajan (ekojen) korjausehdotusten mukaan? Oliko se kauhean raskasta päivätyön ohessa? Teitkö sitä arkenakin vsi viikonloppuisin? Kuinka tarkkoja tai laajoja ekat korjausehdotukset olivat? Mä en yhtään osaa ennakoida jaksamistani ja vähän jännittää miten intoa riittää itsellä.

        Ekat korjaukset sain kesäkuun toiseksiviimeinen päivä. Silloin kerroin, että tahtoisin kirjoittaa vielä neljä tai viisi lukua lisää sinne väleihin. Tämä sopi, kunhan ensin kerroin, mitä niillä ajan takaa. Aikaa niiden kirjoittamiseen sekä korjauksiin annettiin muistaakseni syyskuun alkuun asti.

        Lukuja tulikin yhdeksän. Ne kuitenkin sopivat kustannustoimittajan mielestä kokonaisuuteen, ja ainoastaan yhden rakenteesta on käyty keskustelua. Hän ehdotti sen poistoa, mutta kun kerroin, mitä tahtoisin sen kuvastavan, sai se jäädä. Uusiksi olen sitä lukua kirjoittanut useasti.

        Kustantajalle lähti versio numero kaksi ja nyt työstän numeroa yhdeksän. Muutokset, poistot ja korjaukset eivät kuitenkaan ole olleet isoja, vaan kyseessä on ennemminkin toiveet muutaman luvun tiivistämiseen, parin kohdan vuoropuhelun lyhentämiseen ja lukuisien adverbien poistoon. Yhdessä kohtaa keikautettiin lukujen järjestys nurin, mutta sitä olin itsekin suunnitellut jo aiemmin.

        Korjaamisen alku on aina tylsää ja palautteen tullessa postissa minusta tuntuu että olen Maailman Väärinymmärretyin Ihminen. Kun luen sen toiseen kertaan, avaan tyynesti tiedoston ja teen ehdotetut muutokset. Ainoastaan muutamasta sanavalinnasta olen pitänyt kiinni sekä yhden luvun rakenteesta. Minusta korjauksiin ei ole mennyt mitenkään mahdottomasti aikaa, sillä hyvin on jaksanut tehdä palkkatyön, hoitaa kodin ja ihmissuhteetkin tässä sivussa. Kustannustoimittaja sanoikin silloin eka kerralla, ettei korjattavaa hänen mielestään tule olemaan kovin paljoa.


    • Korpikirjailija84

      Kiitos! Yh-dek-sän kierrosta, nostan hattua! Miten ihmeessä mä saan itseni motivoitua kirjoittamaan tekelettäni vielä 6kk-vuoden, oh boy.

      • Korpikirjailija84

        Se vielä, että kuinka monta liuskaa sun kässäri on pitkä? Sun luvut taitaa olla vähän pidempiä kuin mun, kun mulla on niitä kymmeniä...


      • Aboa nova
        Korpikirjailija84 kirjoitti:

        Se vielä, että kuinka monta liuskaa sun kässäri on pitkä? Sun luvut taitaa olla vähän pidempiä kuin mun, kun mulla on niitä kymmeniä...

        Tällä hetkellä liuskoja on 191, josta tullee hiukan päälle 300 sivua. Raakataiton mukaan 347, mutta siinä oli tyhjiä rivejä jotka tulevat poistumaan vielä.

        Ei tuo yhdeksän kierrosta mulla tarkoita sitä, että kaiken olisin kirjoittanut niin monesti uudelleen. Olen vain numeroinut tekstin uudelleen aina kun siihen on lisätty jotakin isompaa, joko monta lukua tai sitten kustannustoimittajan korjaukset. Tämä sen takia, että jotakin muutosta kokeiltaessa välillä palattiinkin takaisin vanhaan. Numeroiduissa versioissa ne oli helppo löytää.


    • Korpikirjailija84

      En ole oikeasti ennen tajunnut kuinka lyhyitä perusromaanit n. 380 sivuiset (painettuna) ovat. Minulla täytyy olla todella miniminitarina, lähes novellimainen, että saan typistettyä sanottavani alle 300 konekirjoitusliuskaan.

      • öoihölk

        Mika Waltarin Sinuhen sivumäärä 779, Aino Kallaksen Sudenmorsiamessa 131. Molemmat loistavia tekstejä. Tärkeintä ei ole sanojen määrä vaan laatu.


    • liugfö

      Yksi saa kirjansa julkaisuun ja toinen kertoo, että se on hämmästyttävän lyhyt.

      Hohhoijaa. Kateuttako?

      • ldkjflskdjfklds

        En löydä tarkoittamaasi viestiä. Tuo, missä puhutaan sivumääristä, ei viittaa sinnepäinkään, että kommentoija arvostelisi aloittajan romaanin lyhyyttä. Jos siitä vedit jotain kateusaspektia, ymmärsit ehkä kommenttinsa väärin.


    • taisi selvitä tämä

      Tänään Hesarissa haastattelu tulevasta esikoiskirjailijasta:

      http://www.hs.fi/kulttuuri/Luulin kustantajan soittoa pilaksi Tommi Kinnunen kertoo/a1393309197283

      Haastattelua lukiessani palautui mieleen tämä keskusteluketju. Lähinnä tuosta Itävalta-osioista, joka mätsää aloittajan kertoman kanssa. (Samoin muutkin yksityiskohdat) Eli tämä aloitus ei taidakaan olla trolli, kuten täällä on epäilty. Onnea siis vaan ketjun aloittajalle sopimuksesta :D Ja anteeksi epäilymme ja kiitos kärsivällisistä vastailuista kärkkäisiinkin kommentteihin!

    • Mashiach

      No jopas! Aboa on siis Tommi, joka on HS:n mukaan kirjoittanut esikoisteoksen, jonka veroisia ilmestyy vain pari vuosikymmenessä! Melkoisen vaikuttavaa sanoisin! Tämä on varmasti sitten niitä kirjoja, jotka on pakko lukea, jotta tiettä mille tasolle oma esikoinen pitää yltää...

      Onnittelut!

      • 3+7

        "Näytelmiä ja kabareita aiemmin kirjoittanut Kinnunen osaa veistellä kerronnastaan pois kaikki selittelyt, lievennykset ja taustoitukset. "

        ei aivan harrastelija enää ;-)


      • Stiben R

        > vain pari vuosikymmenessä

        aihe taitaa olla näitä nykyajan "mediaseksikkäitä"


    • helppo juttu

      Hesarin arvioita vuoden varrella seuraillessa on hyvin helppoa arvata aina ketkä tulevat olemaan esikoiskirjaehdokkaita. Tänä vuonna ainakin tämä neljäntienristeys, veikkaan että myös aavikon tyttäret (koska on ensimmäinen somalin suomeksi kirjoittama teos).

      Vahva ehdokas, josta ei tosin ole vielä tullut hesarin arviota on tuo Kytömäen Kultarinta. Juuri sellaista tekstiä että hesarin arvioitsijoiden levikset repee.

    • RebeccaS

      Jos kuntosalikaveri olisi lähettänyt sen postissa kustantajalle niin hylky olisi tullut.
      Maailmanmenestyskirja kuten sami Hilvon Viinakortti, johon sitä verrataan.
      Onnistunut mainostempaus tai ehkä vähemmän onnistunut.
      Kuka sitä Viinakorttiakaan enää muistaa?

    • seyh

      Taitaa olla raha vaihtanut omistajaa kustantajan ja kriitikon välillä.

      • Totalwar

        Oletko siis lukenut? Ja et pitänyt?


      • mummipappa
        Totalwar kirjoitti:

        Oletko siis lukenut? Ja et pitänyt?

        Mielestäni tuollaiset arviot ovat pikkaisen noloja kriitikon puolelta. Ymmärrän jos kirja on hyvä ja siitä haluaa kirjoittaa hyvän arvion, mutta omaan korvaani tuo Majanderin kirjoitus kuulosti fanipoika hehkutukselta, ei erityisen objektiiviselta.

        Ennen kuin neljäntienristeyksestä ilmestyi arvio hesariin, luin kirjan alun Elisa-kirjasta. En ostanut kirjaa, sillä minuun alku ei tehnyt kummempaa vaikutusta. Päinvastoin se tuntui sekavalta. Ohitin kirjan ajatellen, että jälleen yksi perusromaani, varmasti okei ja löytää lukijansa, mutta sellaista peruskauraa. Siksi olin melko lailla yllättynyt hesarin hekumoinnista, etenkin, kun syksyllä on tulossa vielä aimo annos esikoisia lisää, mukana esimerkiksi gummeruksen kirjoituskilpailun voittaja ja perintöprinssit, puhumattakaan jo julkaisseiden kirjailijoiden tulevista kirjoista. Se, että Majander jo tässä vaiheessa kevättä julistaa ja hehkuttaa yhtä kirjaa kuin siinä olisi jo tuleva HS-esikoiskirja ja Finlandiavoittaja, on mielestäni hölmöä. Entä jos tänä vuonna ilmestyy jotakin vielä paljon parempaa? Lätkäiseekö Majander saman otsikon kaksi kertaa arvionsa ylle, kun on jo tässä vaiheessa vuotta tuhlannut kaikki mahdolliset ylistyssanansa?


      • jeesh :)
        mummipappa kirjoitti:

        Mielestäni tuollaiset arviot ovat pikkaisen noloja kriitikon puolelta. Ymmärrän jos kirja on hyvä ja siitä haluaa kirjoittaa hyvän arvion, mutta omaan korvaani tuo Majanderin kirjoitus kuulosti fanipoika hehkutukselta, ei erityisen objektiiviselta.

        Ennen kuin neljäntienristeyksestä ilmestyi arvio hesariin, luin kirjan alun Elisa-kirjasta. En ostanut kirjaa, sillä minuun alku ei tehnyt kummempaa vaikutusta. Päinvastoin se tuntui sekavalta. Ohitin kirjan ajatellen, että jälleen yksi perusromaani, varmasti okei ja löytää lukijansa, mutta sellaista peruskauraa. Siksi olin melko lailla yllättynyt hesarin hekumoinnista, etenkin, kun syksyllä on tulossa vielä aimo annos esikoisia lisää, mukana esimerkiksi gummeruksen kirjoituskilpailun voittaja ja perintöprinssit, puhumattakaan jo julkaisseiden kirjailijoiden tulevista kirjoista. Se, että Majander jo tässä vaiheessa kevättä julistaa ja hehkuttaa yhtä kirjaa kuin siinä olisi jo tuleva HS-esikoiskirja ja Finlandiavoittaja, on mielestäni hölmöä. Entä jos tänä vuonna ilmestyy jotakin vielä paljon parempaa? Lätkäiseekö Majander saman otsikon kaksi kertaa arvionsa ylle, kun on jo tässä vaiheessa vuotta tuhlannut kaikki mahdolliset ylistyssanansa?

        hei mutta kiitti vinkistä! en ole tiennyt, että elisassa voi lukea kirjojen alut. löysin sieltä omankin opukseni... ja nyt tutkimaan muiden kirjojen alkuja -->


      • .likf
        mummipappa kirjoitti:

        Mielestäni tuollaiset arviot ovat pikkaisen noloja kriitikon puolelta. Ymmärrän jos kirja on hyvä ja siitä haluaa kirjoittaa hyvän arvion, mutta omaan korvaani tuo Majanderin kirjoitus kuulosti fanipoika hehkutukselta, ei erityisen objektiiviselta.

        Ennen kuin neljäntienristeyksestä ilmestyi arvio hesariin, luin kirjan alun Elisa-kirjasta. En ostanut kirjaa, sillä minuun alku ei tehnyt kummempaa vaikutusta. Päinvastoin se tuntui sekavalta. Ohitin kirjan ajatellen, että jälleen yksi perusromaani, varmasti okei ja löytää lukijansa, mutta sellaista peruskauraa. Siksi olin melko lailla yllättynyt hesarin hekumoinnista, etenkin, kun syksyllä on tulossa vielä aimo annos esikoisia lisää, mukana esimerkiksi gummeruksen kirjoituskilpailun voittaja ja perintöprinssit, puhumattakaan jo julkaisseiden kirjailijoiden tulevista kirjoista. Se, että Majander jo tässä vaiheessa kevättä julistaa ja hehkuttaa yhtä kirjaa kuin siinä olisi jo tuleva HS-esikoiskirja ja Finlandiavoittaja, on mielestäni hölmöä. Entä jos tänä vuonna ilmestyy jotakin vielä paljon parempaa? Lätkäiseekö Majander saman otsikon kaksi kertaa arvionsa ylle, kun on jo tässä vaiheessa vuotta tuhlannut kaikki mahdolliset ylistyssanansa?

        Kiitti vinkistä. Kävin katsomassa kirjan alun Elisasta. Siinä on sen verran kuvaa ja otsikkoa alussa, ettei itse tekstiä ole kovinkaan paljoa. Ihan noin lyhyestä minä en osaa tehdä minkäänlaista johtopäätöstä. Ehkä Majander luki koko kirjan?


      • kirjoittaja2
        mummipappa kirjoitti:

        Mielestäni tuollaiset arviot ovat pikkaisen noloja kriitikon puolelta. Ymmärrän jos kirja on hyvä ja siitä haluaa kirjoittaa hyvän arvion, mutta omaan korvaani tuo Majanderin kirjoitus kuulosti fanipoika hehkutukselta, ei erityisen objektiiviselta.

        Ennen kuin neljäntienristeyksestä ilmestyi arvio hesariin, luin kirjan alun Elisa-kirjasta. En ostanut kirjaa, sillä minuun alku ei tehnyt kummempaa vaikutusta. Päinvastoin se tuntui sekavalta. Ohitin kirjan ajatellen, että jälleen yksi perusromaani, varmasti okei ja löytää lukijansa, mutta sellaista peruskauraa. Siksi olin melko lailla yllättynyt hesarin hekumoinnista, etenkin, kun syksyllä on tulossa vielä aimo annos esikoisia lisää, mukana esimerkiksi gummeruksen kirjoituskilpailun voittaja ja perintöprinssit, puhumattakaan jo julkaisseiden kirjailijoiden tulevista kirjoista. Se, että Majander jo tässä vaiheessa kevättä julistaa ja hehkuttaa yhtä kirjaa kuin siinä olisi jo tuleva HS-esikoiskirja ja Finlandiavoittaja, on mielestäni hölmöä. Entä jos tänä vuonna ilmestyy jotakin vielä paljon parempaa? Lätkäiseekö Majander saman otsikon kaksi kertaa arvionsa ylle, kun on jo tässä vaiheessa vuotta tuhlannut kaikki mahdolliset ylistyssanansa?

        jos kriitikko lukee kirjan josta tykkää, pitäisikö varmuuden vuoksi olla kehumatta koska myöhemmin voi tulla vielä parempi kirja? vai voikohan sanoa kehuja vaikka kahdelle tai kolmellekin?


      • outsid
        mummipappa kirjoitti:

        Mielestäni tuollaiset arviot ovat pikkaisen noloja kriitikon puolelta. Ymmärrän jos kirja on hyvä ja siitä haluaa kirjoittaa hyvän arvion, mutta omaan korvaani tuo Majanderin kirjoitus kuulosti fanipoika hehkutukselta, ei erityisen objektiiviselta.

        Ennen kuin neljäntienristeyksestä ilmestyi arvio hesariin, luin kirjan alun Elisa-kirjasta. En ostanut kirjaa, sillä minuun alku ei tehnyt kummempaa vaikutusta. Päinvastoin se tuntui sekavalta. Ohitin kirjan ajatellen, että jälleen yksi perusromaani, varmasti okei ja löytää lukijansa, mutta sellaista peruskauraa. Siksi olin melko lailla yllättynyt hesarin hekumoinnista, etenkin, kun syksyllä on tulossa vielä aimo annos esikoisia lisää, mukana esimerkiksi gummeruksen kirjoituskilpailun voittaja ja perintöprinssit, puhumattakaan jo julkaisseiden kirjailijoiden tulevista kirjoista. Se, että Majander jo tässä vaiheessa kevättä julistaa ja hehkuttaa yhtä kirjaa kuin siinä olisi jo tuleva HS-esikoiskirja ja Finlandiavoittaja, on mielestäni hölmöä. Entä jos tänä vuonna ilmestyy jotakin vielä paljon parempaa? Lätkäiseekö Majander saman otsikon kaksi kertaa arvionsa ylle, kun on jo tässä vaiheessa vuotta tuhlannut kaikki mahdolliset ylistyssanansa?

        "tuntui sekavalta"

        ehkä tässä ei se tyyli ollutkaan se jokin vaan aihepiiri


      • Rgjknbjk
        outsid kirjoitti:

        "tuntui sekavalta"

        ehkä tässä ei se tyyli ollutkaan se jokin vaan aihepiiri

        Olen kuvitellut että "kaikki" tietävät että Elisa-kirjan kautta pääsee tutustumaan uutuuskirjoihin. Sinne tulevat lähes kaikki uutuudet e-kirja puolelle ja sieltä käyn aina mielenkiinnosta lukemassa uutuuskirjojen alkuja. Voin leikkiä kustannustoimittajaa että minkä kirjan alku lähtee vetämään, minkä ei;) ja kun ei aina pääse kirjakauppaan selaamaan niin tuolta pääsee lukemaan lukunäytteitä kätevästi.


    • kukkaruukku232

      Tuntuu jotenkin ihan absurdilta lukea täältä tätä dissausta, kriitikon motiivien epäilyä ja muuta. Onko se niin kamalan vaikea käsittää, että jamppa vaan nyt on onnistunut kirjoittamaan kirjan, jolle on saanut todella helposti kustannussopimuksen, ja joka on kriitikoiden mielestä ansiokas?

      Tällaista tapahtuu, ihmiset, jonain päivänä joku teistä kitisijöistä voi olla samassa tilanteessa. Okei... en usko, mutta teoriassa ;D

    • hfgsjdka

      No, tosiasiahan on, että Suomessa julkaistujen esikoisten taso ei noin yleisesti ottaen mieltä hivele. Kotimaisissa esikoisissa harvoin on juuri minkäänlaista kantavaa juonta tai jännitettä. Niissä ei useinkaan tapahdu oikein mitään, vaan kirjat koostuvat epämääräisestä päähenkilön muistojen varaan rakentuvasta jorinasta, joka ei millään lailla vie juonta (jota ei ole) eteenpäin.

      En ole neljäntienristeystä lukenut, mutta voihan olla, että siinä tapahtuu jotain! Joten silloin harvoin kuin tällainen romaani ilmestyy arvioitavaksi, niin ei olekaan ihme, että hesarin kriitikot pissivät hunajaa. Sama juttu Aki Ollikaisen nälkävuodessa. Siinä oli jännite! Tuo äärimmäisen harvinainen pikkujuttu joka kotimaisista esikoisromaaneista yleensä puuttuu.

      Kuitenkin totuus on myös se, että jos kyseinen teos olisi esimerkiksi kokeneen kirjoittajan, vaikka Hannu Raittilan 16. teos, se oltaisiin vain käyty läpi hesarissa ja todettu että tässäpä ihan mukava teos, mutta mitään noita ylistysanoja emme olisi kuulleet, valitettavasti.

      • kukkaruukku232

        Oho, oho, vai että oikein "tosiasia" :D Aika tiukkaa mielipidettä tulee, perustuuko jopa ihan omaan kokemukseen, mikä on varmasti asiantuntevampaa kuin ammattikriitikoilla ja vuosikymmeniä uraa tehneillä kustannustoimittajilla ;)


      • eri lskjfdkljf
        kukkaruukku232 kirjoitti:

        Oho, oho, vai että oikein "tosiasia" :D Aika tiukkaa mielipidettä tulee, perustuuko jopa ihan omaan kokemukseen, mikä on varmasti asiantuntevampaa kuin ammattikriitikoilla ja vuosikymmeniä uraa tehneillä kustannustoimittajilla ;)

        Mihin SINUN heittosi perustuu? En ole mistään lukenut kriitikoiden tai kustannustoimittajien kehuvan Suomessa julkaistujen esikoisten tasoa yleisesti ottaen hiveleväksi.


      • pukkikaa
        kukkaruukku232 kirjoitti:

        Oho, oho, vai että oikein "tosiasia" :D Aika tiukkaa mielipidettä tulee, perustuuko jopa ihan omaan kokemukseen, mikä on varmasti asiantuntevampaa kuin ammattikriitikoilla ja vuosikymmeniä uraa tehneillä kustannustoimittajilla ;)

        Heidän asiantuntevuuden painavuus perustuu siihen, että he tekevät sitä työkseen. He perustelevat ja kritikoivat niin kuin uskovat sen olevan alalle parasta.


      • kdsjfkldjsf
        pukkikaa kirjoitti:

        Heidän asiantuntevuuden painavuus perustuu siihen, että he tekevät sitä työkseen. He perustelevat ja kritikoivat niin kuin uskovat sen olevan alalle parasta.

        En minä tuota kysynyt.


      • kukkaruukku232
        eri lskjfdkljf kirjoitti:

        Mihin SINUN heittosi perustuu? En ole mistään lukenut kriitikoiden tai kustannustoimittajien kehuvan Suomessa julkaistujen esikoisten tasoa yleisesti ottaen hiveleväksi.

        ÖÖ... mikä heitto? Ihmettelin palstalla harjoitettavaa dissausta ja sitä miksei ketjun aloittaneen kirjoittajan saavutusta arvosteta vaan vähätellään. En myöskään missään vaiheessa ole esittänyt omaa mielipidettäni kotimaisten esikoiskirjojen tasosta.


      • pukkikaa
        kdsjfkldjsf kirjoitti:

        En minä tuota kysynyt.

        Enkä minä siihen vastannut.
        Tarkoitan vaan että oikeasti pätevyyttä on vaikea perustella ja vielä vähemmän sitä arvostelun oikeellisuutta. Joku voi tietää asiasta enemmän mutta olla jäävi.


      • lkjfdklsdjklfs
        kukkaruukku232 kirjoitti:

        ÖÖ... mikä heitto? Ihmettelin palstalla harjoitettavaa dissausta ja sitä miksei ketjun aloittaneen kirjoittajan saavutusta arvosteta vaan vähätellään. En myöskään missään vaiheessa ole esittänyt omaa mielipidettäni kotimaisten esikoiskirjojen tasosta.

        Lue uudestaan edellinen viestisi.


      • Kukkaruukku232
        lkjfdklsdjklfs kirjoitti:

        Lue uudestaan edellinen viestisi.

        Heh, se oli vastaus sinun kommenttiisi, jossa annoit ymmärtää, että kotimaisen kirjallisuuden esikoisista ilmaisemasi MIELIPIDE on tosiasia. Mielipide ja fakta on mielestäni hyvä erottaa toisistaan, myös keskustelupalstoilla.


      • ikuyjhgf
        Kukkaruukku232 kirjoitti:

        Heh, se oli vastaus sinun kommenttiisi, jossa annoit ymmärtää, että kotimaisen kirjallisuuden esikoisista ilmaisemasi MIELIPIDE on tosiasia. Mielipide ja fakta on mielestäni hyvä erottaa toisistaan, myös keskustelupalstoilla.

        No jokainen henkilö omaa omasta mielestään mielipiteet, joita luonnollisesti pitää tosina. Mutta juuri oli juttua jossain, että esikoiskirjailijoista suurin osa ei koskaan julkaise toista teosta. Eikä kotimaisia esikoisia paljoa ulkomaille viedä tai käännetä Joitakin harvoja toki, mutta hyvin vähäisesti. Kun taas maailmalta tulee koko ajan käännöskirjallisuutena nimenomaan bestselleri esikoisia. Ei tule kovinkaan montaa kotimaista esikois-bestselleriä mieleen. Jos jollekin tulee, niin kertokaa ihmeessä!


      • Kukkaruukku232
        ikuyjhgf kirjoitti:

        No jokainen henkilö omaa omasta mielestään mielipiteet, joita luonnollisesti pitää tosina. Mutta juuri oli juttua jossain, että esikoiskirjailijoista suurin osa ei koskaan julkaise toista teosta. Eikä kotimaisia esikoisia paljoa ulkomaille viedä tai käännetä Joitakin harvoja toki, mutta hyvin vähäisesti. Kun taas maailmalta tulee koko ajan käännöskirjallisuutena nimenomaan bestselleri esikoisia. Ei tule kovinkaan montaa kotimaista esikois-bestselleriä mieleen. Jos jollekin tulee, niin kertokaa ihmeessä!

        No joo, en tiedä, voi olla että olet oikeassa. Kuulosti alkuun vaan katkeralta panettelulta. Toisaalta taas kenen vika se on, jos Suomessa julkaistaan "huonoja" esikoisia? Kustannusmaailmassa aika pieni ihmisjoukko pääsee valikoimaan tarjonnasta ne parhaat kässärit julkaistavaksi, emmekä koskaan saa tietää millaisia kirjoja jää seulan ulkopuolelle. Ehkä niiden joukossa on sellaisia, jotka olisivat esim sinun näkökulmastasi parempia ja laadukkaampia kuin nyt julkaistut esikoiset.

        Oikeastaan olen kanssasi samaa mieltä. En hirveästi pidä siitä linjasta, joka suomalaisessa kustannusmaailmassa vallitsee. Onko se sitten niin, että jos mielii kustannettavaksi, pitää miellyttää oikeita tahoja eli kirjoittaa oikeanlaista, suomalaiseen kaanoniin sopivaa tekstiä...

        Siinä mielessä harmittelin aloittajan saamaa dissausta. Hänhän vain on pelannut korttinsa hyvin ja kirjoittanut sellaista tekstiä joka on kiinnostanut markkinoita pyörittäviä tahoja. Ei se hänen vikansa ole jos tahvas ei tykkää...


      • Äskeinen
        Kukkaruukku232 kirjoitti:

        No joo, en tiedä, voi olla että olet oikeassa. Kuulosti alkuun vaan katkeralta panettelulta. Toisaalta taas kenen vika se on, jos Suomessa julkaistaan "huonoja" esikoisia? Kustannusmaailmassa aika pieni ihmisjoukko pääsee valikoimaan tarjonnasta ne parhaat kässärit julkaistavaksi, emmekä koskaan saa tietää millaisia kirjoja jää seulan ulkopuolelle. Ehkä niiden joukossa on sellaisia, jotka olisivat esim sinun näkökulmastasi parempia ja laadukkaampia kuin nyt julkaistut esikoiset.

        Oikeastaan olen kanssasi samaa mieltä. En hirveästi pidä siitä linjasta, joka suomalaisessa kustannusmaailmassa vallitsee. Onko se sitten niin, että jos mielii kustannettavaksi, pitää miellyttää oikeita tahoja eli kirjoittaa oikeanlaista, suomalaiseen kaanoniin sopivaa tekstiä...

        Siinä mielessä harmittelin aloittajan saamaa dissausta. Hänhän vain on pelannut korttinsa hyvin ja kirjoittanut sellaista tekstiä joka on kiinnostanut markkinoita pyörittäviä tahoja. Ei se hänen vikansa ole jos tahvas ei tykkää...

        *rahvas


      • agi3
        ikuyjhgf kirjoitti:

        No jokainen henkilö omaa omasta mielestään mielipiteet, joita luonnollisesti pitää tosina. Mutta juuri oli juttua jossain, että esikoiskirjailijoista suurin osa ei koskaan julkaise toista teosta. Eikä kotimaisia esikoisia paljoa ulkomaille viedä tai käännetä Joitakin harvoja toki, mutta hyvin vähäisesti. Kun taas maailmalta tulee koko ajan käännöskirjallisuutena nimenomaan bestselleri esikoisia. Ei tule kovinkaan montaa kotimaista esikois-bestselleriä mieleen. Jos jollekin tulee, niin kertokaa ihmeessä!

        Ainakin Kaurasen Sonja O. sekä Härkösen Häräntappoase olivat bestsellereitä ilmestyessään ja hyvin luettuja vieläkin.


    • mmmmmmmmmmm

      Kirjallisuuskriitikon palkka on huono ja blogitädit tunkevat apajille ilmaiseksi.

    • agi3
      • ikaros4

        kyllä rahalla saa vaikka minkä laisia tilastoja. luin netistä krijan alun, en tykännyt


      • 932rjf98u92

        Huikeaa! Onneksi olkoon:)


      • eivvvvvvvvv

    • mark6inans
    • E.R.

      Jos se nyt on sama kirjoittaja. Joku vaan haluaa uskotella olevansa tuo sama.

    • scrtyes

      Luin alun Elisasta.
      Hyvää kerrontaa, mutta suomalaisen nykykirjallisuuden vaiva näkyi selvästi. Sitä hyvää taiteellista otetta kesti vain sivun tai kaksi kun sen pitäisi kantaa läpi koko kirjan.
      Otteen lipsumista pyrittiin ko. kirjassa, kuten muissakin kirjoissa häivyttämään hyvin lyhyillä luvuilla. Lopussa ne on tapana kuroa yhteen ka koko homma menee pillun päreiksi.

      • E.R.

        Elisassa näytti olevan kahdeksan sivua tekstiä. Se pohjalta ei taida saada vaikutelmaaa siitä, millaisena jatkuu taiteellinen ote loppu kirjassa.


    • scarabaeus

      no nyt jossain oli, kun nettiä selailin, että
      tämä kirja olisi

      eniten myyty

      tällä hetkellä !

      wawauuuuuuuu !
      Sillälailla.
      En ole tilannut kirjastosta enkä lukenut,
      oletteko jo kerkeneet

      lukaisemaan kirjan ?
      Oliko siitä kirjasta missä niitä arvosteluja olemassa, jotta netistä voisin lukaista.

    • Gabriella+

      Minä luin. En malttanut laskea käsistäni ja lukemiseen meni vajaat kaksi päivää. Pidin todella!

    • 11+18

      Aivan mielettömän hyvä kirja!

      • sfdghjkl

        Kertokaa ymmärtämättömälle, mikä tästä kirjasta tekee niin mielettömän? Minusta se on kyllä oikein hyvä kirja ja taitavasti kirjoitettu, mutta ei sen "parempi" kuin mitkään muutkaan vastaavat historialliset romaanit. Ensimmäinen ja toinen luku ovat oikein onnistuneita, sitten vähän lopahtaa. Onneksi myöhemminkin siellä täällä on muutamia mieleenjääviä kohtauksia, kuten letunpaistokohtaus. Kuitenkaan tämä kirja ei nyt jälkikäteen ajateltuna jättänyt minuun suurempaa muistijälkeä, eikä sitä lukiessa tullut oloa, ettei kirjaa voisi jättää kesken. Haluaisin todella ymmärtää, mikä on se "juttu" joka minulta on mennyt ohi? Luen kyllä paljon, mutta en tajua tätä valtavaa hypetystä tämän kirjan kohdalla?! Kirja oli kyllä hyvä, mutta ei nyt niiiiin hyvä. Vai onko se juttu siinä, että mies kirjoittaa naisista?
        Kirjailija vaikuttaa kyllä tosi mukavan oloiselta kaverilta, ehkä sillä on vaikutusta myös?


    • Zovirax

      Minä en tunne kirjailijaa. Aivan sama vaikka olisi täysi kpää (ilmeisesti ei, mikä hyvä). Mutta kirjasta todella nautin! Joku tykkää, toinen ei. Makuasioita. Minä pidin ja olen hehkuttanut kirjaa ympäriinsä. Villi veikkaukseni on, että löytyy Finlandiaehdokkaiden joukosta.

      • jhgfd

        Pidit, mutta en edelleenkään saanut vastausta siihen, mikä on se "juttu", joka erottaa tämän muista historiallisista romaaneista ja tekee tämän niin kertakaikkisen erinomaiseksi? Kiinnostaisi kuulla ihan tavallisten lukijoiden kokemuksia. Haluaisin lukea kirjan uudelleen "eri silmällä", koska haluan todella ymmärtää tämän ilmiön taakse ja nähdä saman kuin muutkin, sillä nyt tuntuu etten ole päässyt selville jostain salaisuudesta, minkä muut ymmärtävät.
        En nimittäin usko, että ihmiset ovat niin tyhmiä, että pitävät jotakin erinomaisena vain, koska kriitikkokin pitää.

        Olen lukenut myös muita viime aikoina julkaistuja historiallisia romaaneja, kuten Kytömäen Kultarinnan ja Jenni Linturia ja mielestäni heidän teoksensa menevät hyvyydeltään aivan tasoihin Neljäntienristeyksen kanssa. Kytömäki itseasiassa hujahtaen ohikin. Mutta silti esimerkiksi Kytömäestä ei puhuta missään.

        Ja muuten, se, että asiat ovat "makuasioita", on hölmö sanonta. Kyllä asioita on mahdollista analysoidaja tarkastella itsensä ulkopuoleltakin.


      • Zovirax
        jhgfd kirjoitti:

        Pidit, mutta en edelleenkään saanut vastausta siihen, mikä on se "juttu", joka erottaa tämän muista historiallisista romaaneista ja tekee tämän niin kertakaikkisen erinomaiseksi? Kiinnostaisi kuulla ihan tavallisten lukijoiden kokemuksia. Haluaisin lukea kirjan uudelleen "eri silmällä", koska haluan todella ymmärtää tämän ilmiön taakse ja nähdä saman kuin muutkin, sillä nyt tuntuu etten ole päässyt selville jostain salaisuudesta, minkä muut ymmärtävät.
        En nimittäin usko, että ihmiset ovat niin tyhmiä, että pitävät jotakin erinomaisena vain, koska kriitikkokin pitää.

        Olen lukenut myös muita viime aikoina julkaistuja historiallisia romaaneja, kuten Kytömäen Kultarinnan ja Jenni Linturia ja mielestäni heidän teoksensa menevät hyvyydeltään aivan tasoihin Neljäntienristeyksen kanssa. Kytömäki itseasiassa hujahtaen ohikin. Mutta silti esimerkiksi Kytömäestä ei puhuta missään.

        Ja muuten, se, että asiat ovat "makuasioita", on hölmö sanonta. Kyllä asioita on mahdollista analysoidaja tarkastella itsensä ulkopuoleltakin.

        Se juttu on taidokas kieli ja juonen kuljetus yhdistettynä hienosti rakennettuihin henkilöhahmoihin. Kirja tavoittaa upeasti ajankuvan ja on samaan aikaan sekä viihdyttävä, tunteet pintaan nostattava ja herkkä. Minua kirja sekä lämmitti, vihastutti että vihastutti. Elin tapahtumissa koko sielullani. Kirja todella kosketti.

        Sanonta kuuluu: makuasioista ei kannata kiistellä. Se on erinomainen sanonta, sillä makuja on monia - kaikilla omansa. Jos kerran itse osaat niin hienosti tarkastella tekstejä itsesi ulkopuolelta, niin miksi tulet tänne ruinaamaan mielipiteitämme? Haluat ymmärtää tätä ilmiötä ja ymmärtää mitä et itse tajua ja ymmärtää ja ihmetellä ja ymmärtää. Arvioi itse ja vertaa noihin muihin lukemisiisi. Jos ne ovat sinusta parempia, niin ne ovat.

        Ilmiöstä en tiedä mitään. Itse vain pidin kirjasta kovasti. Katsos, joskus pelkkä pitäminenkin riittää. Se, että viihtyy kirjan kanssa sohvalla. Mene ja huikkaa oma arvostelusi Kinnusesta ja noista muista lukemistasi tuonne arvostelupalstalle. Minä en jaksa.


      • 2+1
        Zovirax kirjoitti:

        Se juttu on taidokas kieli ja juonen kuljetus yhdistettynä hienosti rakennettuihin henkilöhahmoihin. Kirja tavoittaa upeasti ajankuvan ja on samaan aikaan sekä viihdyttävä, tunteet pintaan nostattava ja herkkä. Minua kirja sekä lämmitti, vihastutti että vihastutti. Elin tapahtumissa koko sielullani. Kirja todella kosketti.

        Sanonta kuuluu: makuasioista ei kannata kiistellä. Se on erinomainen sanonta, sillä makuja on monia - kaikilla omansa. Jos kerran itse osaat niin hienosti tarkastella tekstejä itsesi ulkopuolelta, niin miksi tulet tänne ruinaamaan mielipiteitämme? Haluat ymmärtää tätä ilmiötä ja ymmärtää mitä et itse tajua ja ymmärtää ja ihmetellä ja ymmärtää. Arvioi itse ja vertaa noihin muihin lukemisiisi. Jos ne ovat sinusta parempia, niin ne ovat.

        Ilmiöstä en tiedä mitään. Itse vain pidin kirjasta kovasti. Katsos, joskus pelkkä pitäminenkin riittää. Se, että viihtyy kirjan kanssa sohvalla. Mene ja huikkaa oma arvostelusi Kinnusesta ja noista muista lukemistasi tuonne arvostelupalstalle. Minä en jaksa.

        Hypnotisoija kutsuu esityksen aluksi joukon ihmisiä eteen. He seisovat rivissä jalat yhdessä. Hypnotisoija pysähtyy jokaisen ihmisen kohdalle ja työntää rinnasta hyvin kevyesti. Ne ihmiset, jotka ottavat taka-askeleen, hän palauttaa yleisön joukkoon.

        jhgfd, sinä olet niitä, jotka ottaisivat taka-askeleen. Sinua ei ole helppoa manipuloida.
        Vastaus on siinä.
        Ole hyvä.


      • 2+1
        2+1 kirjoitti:

        Hypnotisoija kutsuu esityksen aluksi joukon ihmisiä eteen. He seisovat rivissä jalat yhdessä. Hypnotisoija pysähtyy jokaisen ihmisen kohdalle ja työntää rinnasta hyvin kevyesti. Ne ihmiset, jotka ottavat taka-askeleen, hän palauttaa yleisön joukkoon.

        jhgfd, sinä olet niitä, jotka ottaisivat taka-askeleen. Sinua ei ole helppoa manipuloida.
        Vastaus on siinä.
        Ole hyvä.

        Zoviraxin kirjoituksen alku:
        "Se juttu on taidokas kieli ja juonen kuljetus yhdistettynä hienosti rakennettuihin henkilöhahmoihin. Kirja tavoittaa upeasti ajankuvan ja on samaan aikaan sekä viihdyttävä, tunteet pintaan nostattava ja herkkä. Minua kirja sekä lämmitti, vihastutti että vihastutti. Elin tapahtumissa koko sielullani. Kirja todella kosketti."

        Mitä eroa on edellä olevalla on uskonnollisiin mantroihin?
        Mielestäni ei mitään.


    • 15+6

      Olen lukenut vasta vajaa sata sivua, mutta jo tämän perusteella voin allekirjoittaa Majanderin ylistävän kritiikin hesarissa. Vaikka kirjallisuudentutkija olenkin, niin en nyt jaksa kommentoida muutoin kuin että ihan hemmetin hyvän romaanin on ap kirjoittanut! Itselläkin on romaanikässäri teoillaan ja hieman on rimakauhua ilmassa - mutta inspiroivalla tavalla.
      Jotain ihmeellistä pitää tapahtua, jos tämä ei voita tämän vuoden HS:n esikoiskirjapalkintoa.

    • Falmingoo

      Tottakai kirja voittaa esikoiskirjapalkinnon...nimittäin aina se esikoiskirja, jonka arvostelun yhteydessä on ollut myös erillinen juttu kirjailijasta on voittanut...Hesari ei itse taida edes tajuta asian läpinäkyvyyttä.

      Tavallaanhan se on todella epäreilua julistaa esikoiskirjavoittajaa jo ennenkuin kaikki tämän vuoden kirjat ovat edes ilmestyneet. Vähän sama, kuin laulukilpailussa kuulisi vain yhden esityksen ja kuulematta muita julistaisi voittajan. Ei kovin ammattimaista Hesariltakaan. Se, että jokin kirja on hyvä, ei todellakaan tarkoita, etteikö samana vuonna voisi ilmestyä toista yhtä hyvää, tai jopa parempaa. Mutta jos silmät ovat valmiiksi suljetut, niin miten sitä silloin näkisi?

      Eniten käyvät sääliksi tulevan syksyn esikoiskirjailijat. Mahtaa olla todella veemäinen tilanne julkaista, kun jo etukäteen tietää, että vaikka oma kirja olisi tosi loistavakin, on esikoiskirjapalkinto, blogistania-palkinto sekä todennäköisesti Finlandia-ehdokkuus sekä Runeberg-palkinto jo valmiiksi "pedattu" ja voittaja tiedossa kaiken lisäksi mediahuomio ihan toisaalla. Todella paska mäihä siis, jos tänä vuonna joutuu julkaisemaan esikoisensa. Ei käy tippaakaan kateeksi.

      Eli jotain hyvää siis siinäkin, ettei sattunut saamaan kirjaansa kustantamon seulasta läpi tänä vuonna. Keväälläkin tuli monta muutakin hyvää esikoiskirjaa, jotka jäivät täysin tämän yhden jalkoihin ja lähes huomiotta.

      • ent.ehdokas

        Ei juttu arvostelun yhteydessä merkitse voittoa, melkein kaikista muistakin ehdokkaista on tehty juttuja. Raati ratkaisee voittajan. Et ole näköjään seurannut kisaa ed. vuosina.


    • Falmingoo

      Ihmettelen sitäkin, miten vähän esikoiskirjojen arvioita on ilmestynyt tänä keväänä Hesarissa? Tavallisesti niitä on huomattavasti enemmän.

      Tulee sellainen tuntenmus, että onko Hesari luovuttanut muiden esikoiskirjojen suhteen kokonaan? Että nyt, kun potentiaalinen voittaja on jo tiedossa, niin turha niitä muita on enää edes lueskella. Vai pelkäävätkö he, että sieltä voisikin putkahtaa potentiaalinen kilpailija Kinnuselle ja eihän se nyt sovi pirtaan! Vaikea sanoa, mutta hämmästyttää kyllä tuo arvioiden vähyys.

    • scarabaeus

      No mä selasin sen kirjan,
      eikä vetässy mukaansa.
      Mitä siitä jäi mieleen,
      joku homostelu sit kait,

      vai mitä siitä olis pitäny jäädä ?

      huohhhhhhh...............................

      • stat14

        "joku homostelu sit kait"

        Se on muotia. Sillä aukenee portit, aina postimerkkeihin asti.
        Suvaitsevaisuus ei siedä muita vaihtoehtoja.
        Tilastollinen analyysi paljastaisi varmaan hitonmoisen vinouman Suomi-viihteessä 2010-luvulla.


      • dfgchjvbk
        stat14 kirjoitti:

        "joku homostelu sit kait"

        Se on muotia. Sillä aukenee portit, aina postimerkkeihin asti.
        Suvaitsevaisuus ei siedä muita vaihtoehtoja.
        Tilastollinen analyysi paljastaisi varmaan hitonmoisen vinouman Suomi-viihteessä 2010-luvulla.

        Totta. Nykysuomessa on niin kamalan tärkeää jokaisen tuoda esille omaa suvaitsevaisuuttaan. Väkisin tykätään kaikesta sellaisesta, mikä vähänkään tukee sitä kuvaa.
        Hyvänä esimerkkinä tämä euroviisuvoittaja, jonka kappale oli oikeasti keskinkertainen, mutta hehkuttamalla ja äänestämää kyseistä esittäjää, kykeni ihminen jälleen osoittamaan oman avoimuutensa seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

        Samahan se oli viime presidentinvaaleissakin. Itsekin kannatin silloin Haavistoa ja tunsin itseni niin mahdottoman suvaitsevaksi ja hyväksi ihmiseksi sillä hetkellä, mutta tajusin oikeastaan vasta myöhemmin, etten todellisuudessa tiennyt pätkääkään politiikasta ja tykkäämiseni oli yksinomaan narsistista itseni ja oman suvaitsevaisuuteni korostamista.

        Mielestäni homouden pitäisi olla niin normaali asia, ettei siihen pitäisi edes liittyä sanan suvaitsevaisuuus. Se, että äänestän euroviisuvoittajaa hänen seksuaali-identiteettinsä vuoksi on enemmän rasistista, kuin se, että äänestän jotakin toista sen vuoksi että kappale on hyvä.


      • öog

        En ole lukenut sitä kirjaa mutta selasin blogeja. niissä ei homostelusta puhuttu mitään mutta kehuttiin naiskuvausta.


      • pos+neg=0
        dfgchjvbk kirjoitti:

        Totta. Nykysuomessa on niin kamalan tärkeää jokaisen tuoda esille omaa suvaitsevaisuuttaan. Väkisin tykätään kaikesta sellaisesta, mikä vähänkään tukee sitä kuvaa.
        Hyvänä esimerkkinä tämä euroviisuvoittaja, jonka kappale oli oikeasti keskinkertainen, mutta hehkuttamalla ja äänestämää kyseistä esittäjää, kykeni ihminen jälleen osoittamaan oman avoimuutensa seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

        Samahan se oli viime presidentinvaaleissakin. Itsekin kannatin silloin Haavistoa ja tunsin itseni niin mahdottoman suvaitsevaksi ja hyväksi ihmiseksi sillä hetkellä, mutta tajusin oikeastaan vasta myöhemmin, etten todellisuudessa tiennyt pätkääkään politiikasta ja tykkäämiseni oli yksinomaan narsistista itseni ja oman suvaitsevaisuuteni korostamista.

        Mielestäni homouden pitäisi olla niin normaali asia, ettei siihen pitäisi edes liittyä sanan suvaitsevaisuuus. Se, että äänestän euroviisuvoittajaa hänen seksuaali-identiteettinsä vuoksi on enemmän rasistista, kuin se, että äänestän jotakin toista sen vuoksi että kappale on hyvä.

        "Se, että äänestän euroviisuvoittajaa hänen seksuaali-identiteettinsä vuoksi on enemmän rasistista"

        tärkeä huomio ...

        Monessa asiassa tapahtuu juuri päälaelleen kääntymistä,
        eikös joku vuosi sitten puhuttu "positiivisesta syrjinnästä" tms.


    • 15+6

      Nyt on kirja luettu kokonaan ja tykkäsin kovasti. Lämmin ja samalla hyvin realistinen kerronta vetää mukaansa niin, että tuntui kuin itse eläisi nuo tapahtumat. Joku valitteli "homostelusta", mutta minusta Onnin tapaus on kuvattu hyvin kauniisti.

      Ainoa "vika" romaanissa on se, että kirjoittaja on käsitellyt paria sellaista aihetta (toki kadehdittavalla tavalla) joita olen sisällyttänyt omaan käsikirjoitukseeni ja nyt mietin, miten paljon joudun muuttamaan suuntaa. Vähän samanlaisen deja vu-ilmiön koin kun luin Riikka Pulkkisen romaania (josta en ikävä kyllä pitänyt) ja huomasin hänen käyttäneen samoja juonikuvioita ja jopa henkilöiden nimiä, joita oli omassa työssäni. Miten se Barthes sanoikaan - "teksti on kulttuurin tuhansista kehdoista syntynyt lainausten kudos". Näin se vain on.

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1685
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1332
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      284
      1240
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      112
      1072
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      927
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      875
    7. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      50
      858
    8. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      230
      830
    9. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      22
      780
    10. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      739
    Aihe