Muutimme pienellä paikkakunnalla rivitaloon, jossa muut asukkaat

Ihmettelevä asukas

ovat asuneet 20 vuotta samoilla sijoillaan ja hoitaneet taloyhtiön asioita suureksi osaksi talkoilla ja säästäneet kovasti kaikissa kuluissa, kikä sinänsä on hyvä asia. Muut asukkaat ovat iältään 80 ja jotkin säästöjutut eivät mene minun ikäiseni kaaliin.
Piha- ja ulko-ovi valot tulevat yhteisestä keskuksesta ja siellä valot on säädetty niin, että kaikki pihavalot sammuvat 7-8 jälkeen kun se ikäluokka menee untenmaille. Piha ja autokalos, sekä ulko-oven edusta ovat pimeänä.
Olen pyytänyt valaistusta ja saanut vastauksen, että ei sitä ole tähänkään mennessä tarvittu, ellei pärjää niin pitää olla taskulamppu. Asia on luvattu käsitellä yhtiökokouksessa. Me emme saa äänestyksellä tahtoamme läpi koska muut eivät näe tarpeelliseksi muuttaa vanhoja tapoja.
Onko meillä mitään lakiin perustuvaa oikeutta vaatia normaalia pihavalaistusta?

11

3796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lhnk 98åun 8

      Varmaan voi vedota turvallisuusasioihin. Mutta mitään lakia tuskin on olemassa. Kandee mainita, jos jokin liukastuminen tms vahinko sattuu kehnon valaistuksen takia, korvausvastuuseen voi joutua taloyhtiö.

      Hankalia tapauksia nuot itsehoidetut yhtiöt, missä paljon köyhiä eläkeläisiä. Ite ostettiin aikanaan rivari, joss just paljon vanhoja. Pienintäkään remonttia ei saanut tehdä. Sitten sukupolvet vaihtuivat ja jäivät yhtiökokouksissa sitten vähemmistöksi. Viimeset kymmenen vuotta tehty valtavasti rästiin jätettyjä remintteja. Toki asia oli tiedossa ennakkoon ja näkyi ostohinnassakin. Mutta, vaihdetaanpa nyt ulkoverhoukset, katot, ovet jne kehnon ylläpidon takia. Talkoita ei enää ole. Eläkeläiset ei pysty, eikä nuotemmat ehdi, kaikki teetetään huoltoyhtiöllä tms.

      Rahapula, eläkeläiset köyhiä, ne vastustaa kaikkea. Odottele, että tarpeeksi hautajaisia, sitten alkaa tapahtumaan, kun väki vaihtuu. Mutta kannattaa toki kirjallisesti vaatia yhtiökokouksen esityslistalle valaistusasia. Itse asiassa tollanen edes kuulu yhtiökokoukselle, hallitus voi ihan hyvin päätrtää tollasista pikku jutuista. Mutta kun halu puuttuu, siitä voi päätösvaltaisesti ja virallisesti keskustella kokouksessa, vaikka jäisikin oppositioon. Voi oll merkitystä jatkossa.

      • Asfaltti Erkki

        Näinhän se menee. Jos joku loukkaa itsensä pimeyden takia, niin myös hallitus voi joutua korvausvastuuseen. Nykyisin on myös liikkeeseen reagoivia valaisimia, kannattaa ehdottaa sellaista: valot syttyvät jos joku liikkuu pihassa.


    • eiääliö

      Voisit soittaa kunnan rakennusvalvontaan ja kysyä onko pihavalaistuksesta mitään määräyksiä.

    • valoa kansalle

      Kuka ne valot säätää? Meillä on samanlaisen systeemi ja muuttaessamme yhtiöömme oli aivan sama juttu, että pihavalot olivat päällä vain tiettynä aikana. Niin kuulema on sovittu. (Asukkaat puolta nuorempia kuin aloittajan naapurit.) Siippa vaan kävi säätämässä ne uusiksi ja samalla selvisi, ettei hänen lisäkseen kukaan muu tajua niiden päälle yhtään mitään. Kyse ei ole mistään vaativasta avaruustieteestä, vaan pyydä avain ja käy katsomassa se.

      Ja kuka hullu pitää pihan pimeänä yöaikaan? Vakuutusyhtiö ei pikku kummassa korvaa ulkopuolisille aiheutuneita vahinkoja, jos syynä on kaatuminen valaisemattomalla piha-alueella. Tästäkin kannattaa mainita turvallisuussyiden lisäksi.

    • 10+15

      On täällä kyllä uusavutonta porukkaa. Osta hämäräkytkimellä varustettu lamppu, maksaa 20€/kpl. Kuluttaa sähköä vuodessa ehä 10 euron edestä.. Mikä tässä on niin vaikeaa?

      • 15+10

        Niin selitäpäs se, kun yhtään euroa ei saa käyttää mihinkään. Tuossa ehdottomassasi on jo 30 euroa liikaa ja se on vain yksi lamppu.


      • ...uojhb ojojm

        Ulkovalaistus on taloyhtiön asia. Osakas ei saa ominpäin mennä tekemään kerrassaan mitään ulos. Eikä paljoa sisälläkään, ilman isännöitsijän tai hallituksen lupaa. Sitäpaitsi, polttimo kuuluu ostaa taloyhtiön, sitä vartenhan huoltovastikkeita peritään. Että mikä tässä niin vaikeeta ?


    • äkkiä pois

      Rivariasuminen on p...stä. Taloyhtiöissä voi olla sama hallitus vuosikymmeniä, eikä muutu, koska asukkaat eivät ole aktiivisia ja tästä syystä hallitus pyytää vanhusten tukea, että ei porukka pääse vaihtumaan. ,

    • 1+20

      Asunkin hyvässä yhtiössä. Kukaan ei puutu pihavaloihin. Pari kolme katuvaloa pihassa palaa yöt juuri turvallisuuden vuoksi.
      Joillakin on varaston päädyssä valo myös. Siis öisin. Se menee omasta pussista, kuten autojen lämmityksetkin. Yhteistoiminta pelaa. Nuoria ja osa eläkeläisiäkin on, joten haravointia vähennettiin kaatamalla kaikki koivut pois. Tilalle serbian kuusia jokunen.
      Nurmikot jokainen halukas leikkaa talon leikkurilla tai maksaa osuutensa jollekin yleisien alueiden leikkaajalle.
      Ei paha.

    • Onhan niitä

      ulkovalo lamppuja saanut jo pitkänaikaa liiketunnisteella sekä säädettyä ajan kuinkapitkään valot palaa.

    • Valopää

      Varkaille otollista hiippailla pimeällä pihalla. Lyhytnäköistä säästöä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1485
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1179
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1050
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      927
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      860
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      783
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      57
      706
    Aihe