Mycket roligt

telefonerare

Jag arbetar med telefon och många konger finns det mycket lyckligt att människor pratar hennes/hans eget språk svenska, vad jag inte kann tala så mycket, att kunde prata, oc så jag talar finska, då vi både förstår varannan! Monga diskussion har vi gjort så, och skrattat både, hur bra det går! Jag fårstor nogot svenska, men kann inte prata bra, det samma många konger med henne! Så det går bra att försöka prata på både språk. Här har jag skrivit utan hjälp (sanakirja), så det finns mycket feler.
Jag will tacka alla som har pratat med mej på svenska-finska då jag försöker tala det, jag har för att säga, och att ni har varit så snälla, att talat så yksinkertaista= lätta? svenska, att jag kunde förstå!
Det här gör mina dagar lyckliga och hoppas ni andra också är roliga för att försöka kommunikera med mej på svenska-suomi eller suomi-svenska! Så vi både kann prata det eget språk vi kann ock försöka förstå varannan!
Jag tycker alla människor ock alla språk och hoppas alla det bästa!

6

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • strandpiparen

      Du är duktig som försöker,jag förstod åtminstone allt som du skrev.Inte behöver det vara perfekt.Den rätta attityden betyder mycket,vi svenskspråkiga byter alldeles för lätt till finska språket och då får ju den finskspråkiga ingen möjlighet att träna.Många av oss svenskspråkiga,jag själv tex.talar inte någon bra finska.Jag försöker ändå alltid tala finska om den andra intealls förstår svenska.Alla vi människor och språk är lika mycket värda.Tack för ett postivt inlägg.

    • fgndfntjbtjbrtjbrtky

      Jag bor i Åland och förstodde att här är många ålanningarna som kan finska?! Överraskning! Alltid de säger att "anteks mä ei puhu hyvä suomi" men de kan, mycket bättre finska versus finskspråkiga, som kan inte svenska i fasta Finland.

      I fasta Finland finns låg av "tvångsvenska" men hur det är möjligt att ungarna alltid säger att "jag kan inte svenska?" Hur de kan få intyg på grundskolan?

      Ni ser att min svenskspråk är inte 100 prosent fullständig men jag försöka. Språk kan vara blanding mellan folk, den tillräcker.

      • 228w

        Inte vet jag om det är typiskt för finskspråkiga men många är så väldigt rädda att säga något fel,inte har det ju någon betydelse.Om du bor påÅland har du ju väldigt stora chanser att öva upp din svenska.Prata på bara,och fortsätt att skriva alltid när du har tillfälle.Jag tycker peronligen att ordet "pakkoruotsi " är otrevligt.Det ger ju redan en negativ bild av svenska språket.


      • hårt jobb
        228w kirjoitti:

        Inte vet jag om det är typiskt för finskspråkiga men många är så väldigt rädda att säga något fel,inte har det ju någon betydelse.Om du bor påÅland har du ju väldigt stora chanser att öva upp din svenska.Prata på bara,och fortsätt att skriva alltid när du har tillfälle.Jag tycker peronligen att ordet "pakkoruotsi " är otrevligt.Det ger ju redan en negativ bild av svenska språket.

        Ibland är jag litet elak när någon telefonförsäljare ringer,jag brukar fråga om han eller hon inte vill tala svenska med mig.Oftast blir det nej,men ibland kan man med någon har riktigt intressanta samtal.Jo,jag brukar beställa någon tidning eller vad det nu är frågan om försäljaren kan tala för sina vara (också på finska )


    • fgndfntjbtjbrtjbrtky

      På Åland har några företagares problems med telefonsäljares som ringer från
      Y R I T Y S R E K I S T E R I. Saken var i tidningar första gången på 2008 och nu de säljares ha börjat igen; saken var i tidningar par veckor sen.

      De pratar svenska och finska tillsamma, eller bara på finska och så snabb som möjligt och när man säger juu bara en gång, de kan bevisa att han/hon lovade att köpa. Jepjep. Inte kiva det...

    • gulsparv

      Hejhej! Du är bra som ens vågar försöka att prata svenska, fast det blir lite fel är inte så farligt, det är bra att man kan skratta åt sig själv när man säger fel. Det har jag gjort flere gånger, jag är finlandsvensk. Fortsätt bara med det du- det blir nog så smånnigom nya ord och meningar! Lycka till.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10192
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2944
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      204
      2769
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1566
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe