Lisäkilpirauhasen adenooma

Voiko olla adenooma lisäkilpirauhasessa vaikka PTH on viiterajan ylärajoilla 59 ja kalsium 2.26? Lueskelin tuota Usan parathyroid sivua ja siellä oli kolmekymppinen nainen jolta leikattu kyseinen kasvain ja PTH oli samaa luokkaa kalsium hiukan korkeampi. Onko jollain kokemusta tästä lisäkilpirauhasen sairaudesta? Takana useita vuosia pää pökkyräisyyttä, väsymystä ja painonnousua.
Ilmoita


Pitäisi mitata fP-PTHInt jonka viite on 1,0--6,8 ,en tiedä minkä PTH:n arvo on tuota luokkaa,eli kun sekä fP-PTHInt että fS-CA-Ion on yli viitteiden on hyperparatyreoosi, jonka aiheuttaa adenooma jossain lisäkilpirauhasessa.Parantava hoito on kyseisen lisäkilpirauhasen poistoleikkaus, nykyään vaan tahtoo olla että hoidetaan mieluumin oireita lääkkeillä, ainakin jos käy vaan TK lääkärien vastaanotoilla.Parantavaa hoitoa saa vain rahalla yksityispuolelta kun osaa vaatia.Ikäväähän tässä sairaudessa on että se nopeuttaa vanhenemista aiheuttaen verisuonien kalkkeutumista,aivojen kalkkeutumista eli dementoitumista,osteoporossia,kalkin kertymistä pehmytosa kudoksiin ja niveliin ja aiheuttaa myös syöpää ja verenpainetautia eli kyllä saadaan hyvin myytyä lääkkeitä kun ei hoideta syytä vaan seurauksia.
2 VASTAUSTA:
Hyperparatyroosi on aivan ilmeisesti hyvin vaikeasti diagnostisoitava sairaus, sillä itselläni oikean diagnoosin saanti kesti lähes kuusi vuotta. Kaikkea muuta arvattiin vuoron perään reumasta myeloomaan saakka.

Laboratorioarvot (kalsium, PTH) olivat vain hyvin lievästi koholla. Lihas- ja nivelkivut olivat sitä vastoin lähes invalidisoivia. Lopuksi havaittiin adenooma ja yksi pari lisäkilpirauhasia poistettiin. Paraneminen oli aivan välitön: kaikki kivut poistuivat kuin taikaiskusta. Toivottavasti sairaus ei vain uusi, mikä kuuluu olevan mahdollista.
Nimimerkki "katkera olen" kirjoitti "Parantava hoito on kyseisen lisäkilpirauhasen poistoleikkaus, nykyään vaan tahtoo olla että hoidetaan mieluumin oireita lääkkeillä, ainakin jos käy vaan TK lääkärien vastaanotoilla. Parantavaa hoitoa saa vain rahalla yksityispuolelta kun osaa vaatia."

Suomessa tehdään sote-uudistusta eikä ymmärretä, että perusterveyshuolto on hunningolla. Terveyskeskukset eivat kykne tai osaa hoitaa (monestakin syystä) potilaitaan tai ohjata heitä parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Tähän tilanteeseen pitää saada parannusta.

Miksi meillä on terveysakeskukset, kun hoidon saa vain yksityiseltä lääkäriasemalta??????
+Lisää kommentti
Niin kyseessä on fP-PTH eli parathormooni plasmasta paastotilassa viiteväli 10 - 65 ng/l ja P -Ca kalsium plasmasta aikuiset viiteväli 2.15 - 2.51 mmol/l. Joo paljon aiheuttaa harmia jos on tämä vaiva ja altistaa monille sairauksille eli parempi olisi varmaan leikata pois mahdollisimman nopeasti kun havaitaan. Tämä voi olla myös monen ahdistuksesta, masennuksesta ja väsymyksestä kärsivän potilaan vaivojen takana. Voi liittyä myös Men oireyhtymiin monikasvain. Sitäkin miettinyt voisiko olla vikaa myös kilpirauhasessa samaan aikaan?
Ilmoita
Aloittajalla ei kalsium ole kovin korkea. Onkohan se kokonaiskalsium vai albumiinikorjattu vai ionisoitunut? Sinulta pitäisi seurata ionisoitunutta kalsiumia, PTH:ta ja D-vitamiinia useita kertoja ajan kuluessa. Näin nähdään, että missä lukemissa arvot liikkuvat. Ei kai sinulla ole oirekuvassa mukana myöskin kilpirauhasen vajaatoiminta? Kilpirauhaskokeet pitäisi ottaa (TSH ja T4V). D-vitamiinia pitää alkaa käyttää, jos se on matala. Matala D-vitamiinitaso veressä voi nostaa PTH:ta mutta ei kalsiumia. Jos todetaan pitemmän ajan kuluessa jatkuvasti koholla oleva PTH ja ionisoitunut kalsium yhtäaikaa (molemmat voivat välillä olla normaalit mutta lähellä ylärajaa), niin sitten voisi ajatella sestamibi-teknetium (gamma)kuvausta. Sitä ei helposti saa, minulle sanottiin, että, jos on jo suunniteltu tehdä leikkaus, niin sitten vasta kuvataan sestamibi-teknetiumilla. Mutta minä teetin sen kuvauksen Docrates-sairaalssa Helsingissä, maksoi rutkasti. Lisäkilpirauhasia ei välttämättä näy muilla kuvausmenetelmillä (ovat niin pieniä).

Minulla on ollut PTH välillä jopa yli 90 (viiteyläraja 65), ionisoitunut kalsium on yli viitteen tai välillä viitteen yläosassa. Kummallista, että arvot vaihtelevat. Niin vaihtelee olokin, eikä koskaan tiedä, johtuuko vaihtelu kilpirauhaslääkityksestä (vajaatoiminta) vai lisäkilpirauhasen toiminnan vaihtelusta tai jostakin muusta. Eivät yksityislääkäritkään helposti leikkaa lisäkilpirauhasia. Kriteerit leikkaukselle Suomessa ovat hyvin korkeat. Pitää olla vaikka mitä haittoja jo kehittynyt.

Tuota parathyroid.com sivustoa kritisoidaan aika paljon. Ehkä siellä leikataan liiankin hanakasti rahan toivossa. Kallista touhua. Välttämättä oireet eivät edes häviä leikkauksella. Kyllähän sairaus pitää hoitaa, jos kalsium kohoaa vaarallisen korkealle ja tosiaan jos on jo kehittynyt oheissairauksia. Näiden olemassa olo valitettavasti Suomessa vaaditaan ennen leikkausta. Vanhoja ihmisiä ei mielellään leikata (minäkin yli 65), koska elinaika tulee olemaan aika lyhyt ja oireet eivät välttämättä ehdi tulemaan kovin haitallisiksi. Näin on.

Oireet saattavat olla hyvin epämääräisiä, ja lääkärit eivät niitä usko. Niinpä kukaan ei tiedä, johtuvatko oireet hyperkalsemiasta vai muusta. Minulla on hankalampi hyperparatyreoosi, kysymyksessä ei ole adenooma vaan hyperplasia, jossa mahdollisesti kaikki lisäkilpirauhaset (4) kasvavat kokoa. Leikkaus tulisi olemaan vaikeampi kuin adenooma-tapauksessa.

Lääkkeitä ei oikein ole lisäkilpirauhasen liikatoimintaan. Sinakalseettia on käytetty, mutta se ei kai ole oikein hyvä, lienee sivuvaikutuksia, en tiedä. D-vitamiinia tulee häyttää hyvin varovaisesti primaarisessa hyperparatyreoosissa. Se voi jopa parantaa hieman tilannetta, mutta tosiaan sitä ei saa käyttää "netin ylirunsaiden suositusten" mukaan.

Aloittajan täytyy nyt siis vaatia lisää mittauksia, saadakseen selvyyttä asiaan. Oireesi voisivat johtua myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Lääkärit helposti sanovat, että kilpirauhasarvot ovat OK, vaikka ne eivät uusien tutkimusten valossa olekaan. Pelkkä TSH ei riitä kilpirauhasen toiminnan arvioimiseen.
Ilmoita
Mitattiin fp-PTH parathomoniarvo joka oli siis 59 viite 10 - 65 ng/l. Katsoin että esim HUS labrassa viite oli 12 - 47 ng/l. HUS:n mukaan olisi siis yli viitearvojen. Mistähän nuo suuri ero eri labrojen viitearvoissa johtuu? Myöskään ionisoitua kalsiumia ei ole vielä mitattu. Se on kuulemma tärkeää mitata samalla. Kovin huonosti vaikuttaa olevan hoito järjestetty näiden kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksien suhteen.
Ilmoita
Mulla on fs-PTH 128,kuulema lievästi yl arvojen,P-Ca-ion 1.30 lääkkeillä hoidetaan .mitä olis viisasta kysellä lääkäriltä.
1 VASTAUS:
Minullakin
On kilpirauhasen vajaatoiminta autoimmuunisairaus kuulemma. Siihen on Thyroxin läkitys. Kun en ole juonut maitoa 15 vuoteen niin kysyin nuorelta sijaislääkäriltä voisiko katsoa onko minulla liian alhainen kalsiumarvo. Se otettiin ja sepä olikin liian korkea. Hän määräsi otettavaksi PTH:n ja se oli rutkasti liian korkea. Nyt olen erilaisten vaivojen kanssa taistellut ja yrittänyt elää normaalia elämää. Mahavaivat pahimmat. Sisät.erikoislääkäri syyllisti vain minua viemällä joka kerta puntarille joka näytti ylipainoa ja pituudenkin mittasi. Kyllästyin häneen,nyt käyn vain kahdesti vuodessa terv.kesk. verikokeissa, lääkäri ei niistä soita eikä piittaa mitään. Viimeksi PTH oli 125 ja Ca normaali just ja just. Mutta kyllä tämän sairauden omaavat on jätetty heitteille. Minuakaan ei kannata leikata eikä edes tehdä sitä tutkimusta kun olen 65vuotias.
+Lisää kommentti
Viime syksynä se löytyi. Adenooma. Ja kystia kilpirauhasessa. Magneettikuvasta se näkyi. Menin sinne migreenin takia. Muuten terveenä. Sen jälkeen alkoi tapahtua. Olen hiihtänyt lääkäriltä toiselle sen jälkeen.

Ultraan, verikokeisiin, kirurgille, verikokeisiin, endokrinologian osastolle, taas ultraan jossa biopsia, verikokeisiin... tulossa ainakin röntgenkuvat osteoporoosin määrittämiseksi, kirurgin vastaanottoaika, endokrinologian lääkärin soittoaika.

Sitten joskus leikkaus.
Toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin. Viime ultrassa adenooma oli kasvanut. Lisäkilpirauhanen toimii liikaa ja leikkauspäätös oli tehty jo ennen ultraa.

Elämä on pysähtynyt. Tai kyllä se tuossa rullaa, mutta en oikein saa siitä otetta. Opinnot menevät huonosti koska en osaa tehtäviini tarttua kunnolla. Töissä käyn, onneksi se vie ajatukset pois adenoomasta.
Jokaista epämääräistä kipua ja kolotusta epäilen liian kalkin aiheuttamaksi. Kurkkukipua pelkään syöväksi. Luulen oikeasti tulevani hulluksi. Onneksi ensi viikolla saan asian purkaa lääkärille. Aion vaatia leikkausta pian, tai torpedoin elämäni tällä toivottomuudella.
Ilmoita
Moi minulta on poistettu yksi lisä kilpirauhanen korkeiden kalsiumiarvojen takia. Nyt on vaihteeksi 3v myöhemmin hirveitä kramppeja ja syynä ionisoidunkalsiumin puute. Sitä taas ei saa kuriin millään. Muina oireina totaalinen lihasväsymys ja voiman puute. Vähän pännii mutta otetaan purkista tabletteja 6t välein kun tohtori niin sanoo🤔
Ilmoita
Minulla on pth 159 mitä se meinaa kuulemma ei hälyyttävä ja ca-ion 1,40 seurantaa nyt .
3 VASTAUSTA:
Sun PTH reilusti yli viitearvojen(18-80),mulla itsellä oli 265 ja ryhdyttiin heti toimenpiteisiin.Ca -Ion(ca-17.4) viitearvo 1,2-1,33 joten pyydä lisätutkimuksia.Ca arvo hyvä ottaa myös verestä ja D25 vitamiini ja pissasta kalkkiarvo ratkaisee lopullisesti onko lisäkilpirauhasen adenoomasta kysymys.Lisätutkimuksiin kuuluu myös sestamikartan otto kaulalta jossa näkyvät lisäkilpirauhasten koko.
Mulla on pth 142 (viite yläraja 65), ja Ca+ viitteiden alarajalla. Ionisoitu calsium oli otettu, mutta ei ollut tulosta, luki vaan että ”tehty”.
Edellisissä labroissa se oli matala. Mutta tuo pth on noussut koko ajan vuoden aikana. Nyt vihdoin työterveyslääkäri laittoi lähetteen endon polille. Kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut jo 5 vuotta.
Oireita on tosi paljon, mutta jäätävä väsymys, aivosumu,muistiongelmat ja keskittymiskyvyttömyys on pahimmat! Opiskelut ei edisty kun ei kykene tekemään mitään.
Lisäkilpirauhanen kirjoitti:
Sun PTH reilusti yli viitearvojen(18-80),mulla itsellä oli 265 ja ryhdyttiin heti toimenpiteisiin.Ca -Ion(ca-17.4) viitearvo 1,2-1,33 joten pyydä lisätutkimuksia.Ca arvo hyvä ottaa myös verestä ja D25 vitamiini ja pissasta kalkkiarvo ratkaisee lopullisesti onko lisäkilpirauhasen adenoomasta kysymys.Lisätutkimuksiin kuuluu myös sestamikartan otto kaulalta jossa näkyvät lisäkilpirauhasten koko.
Olet ilmeisesti nuorehko ihminen kun ryhtyivät toimenpiteisiin
+Lisää kommentti
Mitä oireita lisäkilpirauhasen adenooma on teille aiheuttanut, ja onko sitä leikattu? Ja millainen leikkaus oli? Saitteko apua vaivoihinna? Minulla ensi kuussa leikkausaika. Olen jatkuvasti väsynyt ja ahdistunut. Saa nähdä, onko leikkuksesta apua.
1 VASTAUS:
Miten leikkaus onnistui?
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Lisäkilpirauhasen adenooma

Voiko olla adenooma lisäkilpirauhasessa vaikka PTH on viiterajan ylärajoilla 59 ja kalsium 2.26? Lueskelin tuota Usan parathyroid sivua ja siellä oli kolmekymppinen nainen jolta leikattu kyseinen kasvain ja PTH oli samaa luokkaa kalsium hiukan korkeampi. Onko jollain kokemusta tästä lisäkilpirauhasen sairaudesta? Takana useita vuosia pää pökkyräisyyttä, väsymystä ja painonnousua.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta