"Tasku"lampussa, eli oikeammin kädessä pidettävässä valonheittimessä on 6V 4Ah lyijyakku, eli tuollainen suljettu kapistus abico-navoilla, lieneekö sama kuin lyijyhyytelöakku?, joka on nähtävästi tullut tiensä päähän, kun valo jaksaa palaa vain ehkä minuutin.
Akku pitää siis uusia (ellei elvytyskeinoja ole?). Ikää tuolla on ehkä 7-8 vuotta. Noitahan löytyy, vaikka Biltemasta. Mutta kiinnostaakin, kuinka uutta akkua pitäisi kohdella, että kestää mahd. pitkään. Silmään pisti se, että lampun mukana tullut "laturi", eli verkkomuuntaja oli 12V ja 500mA. Miten latausjännitekin mitatataan? Heti kun on laitettu lataukseen vai kun on annettu jonkin aikaa olla? Tässä on nimittäin erona, että minuutin päästä näyttää 7,8V ja viiden minuutin päästä jo 8,9V ja näyttäisi siitä edelleen nousevan. Jotenkin oudolta kuulostaa 6V akun lataus 12V:lla. Ja kuinka kauan sopii latauksessa pitää vähintään ja maksimissaan?
Vai pitäisikö tuolle hankkia toisenlainen laturi? Millään C-tekillä lataus ei tule kyseeseen kun ei akkua viitsi lampun kuorien sisältä latausta varten alkaa irrottelemaan.
Miten pakkasenkestävyys? Entä kestääkö mennä kokonaan tyhjäksi vai kannattaako latailla silloin tällöin? Itsepurkautuvuus? Ylilatauksen sieto?
Tällaisiin hommiin kaipaisin mietintöjä.
Lyijyakun käyttö
22
4992
Vastaukset
- opiksi
Tuo akkutyyppi vaatii vakiojännitelaturin, jonka lähtöjännite on 7,15 volttia. Sallitut rajathan on myöskin merkattu akun kylkeen. Liian suuri latausjännite kiehuttaa akun piloille ja sen kannessa olevat ylipaineventtiilit aukeavat sekä hapot leviävät ympäristöön. Laturin pitää myöskin antaa riittävästi virtaa, koska tyhjäksi käytetyt kennot nappaavat aluksi muutaman amppeerin.
Akun säilytyksessä on huomioitava, että kennot pidetään aina ladattuina varastoinnin aikana ja uusitaan lataus esim. 3kk:n välein.- niinpä tietysti
Tosiaan, lampussa sisällä ei ole ilmeisestikään minkäänlaista latauselektroniikkaa DC-liittimen jälkeen hommaa hoitamassa? Kun Nokia käytti aikoinaan lyijyhyytelöakkuja nmt-puhelimessa ja akut olivat 6V 3 Ah , oli akkupakettiin rakennettu 7:n voltin latausregulaattori asiaa varten. Laturihan saikin sitten olla 12-volttinen ja enemmänkin (ehkä likempänä 14:ää volttia). Tuo regulaattori oli toteutettu piirillä lm 723 ja se ohjasi transistoria MJE3055, joka oli jäähdytyksessä alumiinikotelon kyljessä. Näin trankku kesti myöskin isomman alkuvirran, joka nousi joskus neljään amppeeriin ja ylikin, kun Mascot lykkäsi jopa 7A.
- väärä laturi?
Eli käytännössä siis mukana tullut laturi pilaa akun? Mistä saan oikeanlaisen vakiojännitettä antavan laturin tuohon?
- Opastettu henkilö
Itsellä on tuollainen iso valaisin myös noin 25cm valoaukon halkaisijalla ja kaksi 6v 4ah akkua rinnankytkennässä. Polttimossa luki 150W 6V mutta todellinen teho 6v jännitteellä oli 25W polttimo mallia H3. Laturi myös 12v mutta lampussa sisällä taisi olla jokin vastus välissä joka hieman hillitsi ylilatautumista.
Yhtäkaikki jo uutena purin tuon valaisimen ja sovitin tilalle 12V isomman (ehkä 7,2Ah) yuasan akun joka mahtui koteloon ja korvasin H3-polttimon 12v 100W polttimolla. Virtakytkimelle laitoin autoreleen. Ja latauspiuhat suoraan akusta liittimelle ja tein c-teck laturiin kyseisen liitäntäpiuhan.
Käyttöaika ja valoteho moninkertaistui laatuosilla
Nojoo Pidä akku aina niin täytenä kuin mahdollista ja lataa heti käytön jälkeen. Tuo laturi kuluttaa akun hetkessä. Ulkoinen c-teck-laturi ja liitäntäpiuha lienee parasta.. Akun kapasiteetti laskee väliaikaisesti pakkasessa ja tyhjänä akku jäätyy piloille. Ei kait muuta. - vaikkanäinkin
C-tekiin tosiaan saa muutamalla eurolla johtoja joissa siihen sopiva liitin toisessa päässä ja toisessa päässä "rengas-abikot" -tämmöisen saattaisi saada helpolla ja ihan siististikin viriteltyä tuohon lamppuun.
http://www.ctek.com/fi/fi/accessories/- sdfdfsdfs
Abikot just ei käy, kun valaisin pitäisi aina purkaa latausta varten. Laturia varten on DC-liitin, joten jonku välipiuhan joutuisi siihen itse virittelemään.
Mitä jos latailee tuota 6V-verkkolaitteella? - vaikkasittennäinkin
sdfdfsdfs kirjoitti:
Abikot just ei käy, kun valaisin pitäisi aina purkaa latausta varten. Laturia varten on DC-liitin, joten jonku välipiuhan joutuisi siihen itse virittelemään.
Mitä jos latailee tuota 6V-verkkolaitteella?Niin yritin siis kertoa että jos tuon johdon saisi kytkettyä vaikka sitten nuo abikot poistamallakin sinne akkuun kiinni kiinteästi ja tuon c-tekin liitin mötikän vielä jotenkin laitteen kylkeen.
Mutta eipä ole kummoinenkaan homma jos vähänkin harrasteneisuutta riittää tuota alkuperäistä DC-liitintäkään hyödyntää vaikka tuohon C-tekiin liitettäessä -eli vaikka sitten hommaa siihen liittimeen sopivan vastakappaleen ja ymppää sen vaikka noiden abikoitten tilalle. - ideamies
vaikkasittennäinkin kirjoitti:
Niin yritin siis kertoa että jos tuon johdon saisi kytkettyä vaikka sitten nuo abikot poistamallakin sinne akkuun kiinni kiinteästi ja tuon c-tekin liitin mötikän vielä jotenkin laitteen kylkeen.
Mutta eipä ole kummoinenkaan homma jos vähänkin harrasteneisuutta riittää tuota alkuperäistä DC-liitintäkään hyödyntää vaikka tuohon C-tekiin liitettäessä -eli vaikka sitten hommaa siihen liittimeen sopivan vastakappaleen ja ymppää sen vaikka noiden abikoitten tilalle.Minäkin järkkäisin ne liitokset jotenkin ja hommaisin CTEK:in 6V laturin. Se sopii käytettäväksi 1,2Ah akkukoosta alkaen:
http://www.ctek.com/fi/fi/chargers/6v
Ja uusi akku vanhan tilalle. Uutta akkua en enää lataisi epäsopivalla laturilla. Akku pitäisi valita niin, että se soveltuu käytettäväksi juuri sellaiseen käyttöön, mitä se käyttö lampun kanssa on. Syklistä vissiin? Niitä on kahta tyyppiä akkuja. Se toinen on "vain ylläpitolataukseen", kuten esim. tuo (joka ei siis sovi valaisimeesi).
http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=1179&productID=19700&productCode=LC-P127R2P1&brand=PANASONIC&mainProductGroup=AKUT JA PARISTOT&subProductGroup=AKKU LYIJY
Sopisiko tuo akku?:
http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=1179&productID=7537&productCode=NP4-6&brand=YUASA&mainProductGroup=AKUT JA PARISTOT&subProductGroup=AKKU LYIJY
Itselläni on tuo CTEK:in 0,8A 12V-malli "XS 0.8" 17Ah AGM-akun kanssa. Hyvin toimii. Mulla on sähkökatkovalot kotona tuosta akusta. G4-kantaisia halogeeneja muutama. Hyvä idea, vaikka itse sanonkin.. :)
- yksjukkis
Veikaan on lyijyhyytelöakku, laita googleen vain haku ja katso sopivat mitat, ja eikun tilaamaan, maksaa 10e eteenpäin, joskus ollut Ollsonilla 7e vaiheilla ei kai enää. Pitää olla vakiovirtalaturi, joka ei ylilataa, tavallinen lylijyakkulaturi ei käy. Liitimiin ja vaikka minkä härpäkeen kiinni juottamalla tai abiko ja apujohto. Ei liene liian paha homma. Googlesta löytyy kun kirjoitat vakiovirtalaturi, oikeen laturin.
- niin että kumpi?
"Tuo akkutyyppi vaatii vakiojännitelaturin, jonka lähtöjännite on 7,15 volttia."
"Pitää olla vakiovirtalaturi,"
Niin pitikö se olla vakiojännite-, vai vakiovirtalaturi? - oikea termi kehiin
niin että kumpi? kirjoitti:
"Tuo akkutyyppi vaatii vakiojännitelaturin, jonka lähtöjännite on 7,15 volttia."
"Pitää olla vakiovirtalaturi,"
Niin pitikö se olla vakiojännite-, vai vakiovirtalaturi?Vakiojännitelaturi on oikea sana tuohon rakoon. Vakiovirtalaturista näet voi tulla jännitettä vaikka 20 volttia kuormittamattomana eli silloin kun akku olisi täynnä. Juuri se kiehuttaa lyijyhyytelöakun pilalle, kuten oli käynyt.
- siinäpä sitä
oikea termi kehiin kirjoitti:
Vakiojännitelaturi on oikea sana tuohon rakoon. Vakiovirtalaturista näet voi tulla jännitettä vaikka 20 volttia kuormittamattomana eli silloin kun akku olisi täynnä. Juuri se kiehuttaa lyijyhyytelöakun pilalle, kuten oli käynyt.
Halvoissa latureissa oleva rippelijännite on akulle myrkkyä. Seuraavissa esimerkeissä on käsitelty 12-volttista akkua, mutta jäånnitteet on helppo puolittaa soveltumaan tarkoitukseesi.
Voiko tavallisella akkulaturilla ladata turvallisesti pieniä lyijyhyytelöakkuja ?
Tavallienen autonakun laturi ei ole sopiva lyijyhyytelöakkujen lataamiseen, koska siitä tule liian paljon virtaa ja antojännite ei ole tasainen. Normaalilla auton akkulaturilla tuhoat helposti pienen (esim 12V/6Ah) lyijyhyytelöakun. Oikea laite on virtarajoituksella varustettu vakiojännitelaturi.
Perusprobleemi, joka tuhoaa hyytelöakkuja lienee (viisaampien mukaan) verkkolaitteesta jäävä "ripple" elikkä värähtely jänniteessä, mille hyytelöakku on kovasti allerginen. Akulle pitää antaa hyvin suodatettua, 14,4 voltin jännitettä, ja virtaa maksimissaan pari-kolmesataa milliampeeria. Tavalliset akkulaturit, samoinkuin halvat verkkolaitteet eivät suodata syöttöjännitettä kunnolla. Jos käytät enemmän lyijyhyytelöakuja, niin kannattaa investoida oikeaan hyytelöakun laturiin.
12V lyijyhyytelöakulle tehty latauslaite toimiii vakiovirtalaturina, joka antaa jännitteen nousta jonnekin 14.2-15V paikkeille. Kun akku saavuttaa asetetun jännitetason, alkaa virta putoamaan pikkuhiljaa. Siihen asti virranrajoitus on toiminut ja pitänyt virran "vakiona".
Jos akkua käytetään jatkuvasti ladattavana standby-akkuna, eli jonkinlaisena varavoimana, on maksimi latausjännite alempi, tyypillisesti 13.5-13.8V. Syklisen käytön akku (purku, lataus, purku, jne) ladataan n. 14.2-15V ja irroitetaan laturista sen jälkeen tai pudotetaan jännite standby-akun arvoihin ja jäte- tään laturi pitämään varausta yllä. - niin lyijy vai hyyytelö?
oikea termi kehiin kirjoitti:
Vakiojännitelaturi on oikea sana tuohon rakoon. Vakiovirtalaturista näet voi tulla jännitettä vaikka 20 volttia kuormittamattomana eli silloin kun akku olisi täynnä. Juuri se kiehuttaa lyijyhyytelöakun pilalle, kuten oli käynyt.
Niin oliko se lyijyakku vai lyijuhyytelö akku vai oliko näillä mitään eroa?
- A+V
Kaikki pikkulaturit ovat vakiojännitelatureita, joissa VOI olla virran ylärajoitus, mutta ei VAKIOVIRTAA, joka on aivan eri asia.
- valaistusta
Nyt meni metsään. Älä mene metsään. Pikkulatureita on kahdentyyppisiä, joko perinteisiä muuntajalla varustettuja tai hakkurilaitteita. Halvat ovat vakiovirtatyyppisiä, joissa jännitearvo ilmoitetaan tietyllä virralla. Jos tuollaista lähtee kuormittamattomana mittaamaan, lähtöjännite voi olla kolminkertainen.
- onko parempi jos...
valaistusta kirjoitti:
Nyt meni metsään. Älä mene metsään. Pikkulatureita on kahdentyyppisiä, joko perinteisiä muuntajalla varustettuja tai hakkurilaitteita. Halvat ovat vakiovirtatyyppisiä, joissa jännitearvo ilmoitetaan tietyllä virralla. Jos tuollaista lähtee kuormittamattomana mittaamaan, lähtöjännite voi olla kolminkertainen.
Onko yhtään parempi jos latailee tuota vaikka jollain 6V tai 7,5V verkkolaitteella kun näytti nuo vakiojännitelaturit ja c-tekit olevan sen verran kalliita ettei koko valaisin ole niin paljoa maksanut ja uusia akkujakin ostaa 10 vakiojännitelaturin hinnalla.
- Nuukaillaan
Eikö toi jollain reilun parinkympin MP-Bentonillakin latautuisi -jos nuukailemaan aletaan.
- eli ei?
Eli ei säästä akkua yhtään jos lataa sitä vaikka 6V tai 7,5V verkkolaitteella?
- virta sen kertoo
eli ei? kirjoitti:
Eli ei säästä akkua yhtään jos lataa sitä vaikka 6V tai 7,5V verkkolaitteella?
No kuudella voltilla ei se akku ainakaan täyteen tule ja 7,5 volttia on vähän yläkantissa. Lähtövirta sitten kertoo, nouseeko jännite liian ylös latauksen loppuvaiheessa? Niitähän on näkynyt 7,5 -volttisia muovikuorisia hakkuripowereita, jotka antavat jopa 4A .
- niin kai
Tätäkö tarkoitit?
http://www.nettivaraosat.fi/benton-automaattilaturi-bx4-mpakuille-p-785.html
- Nuukaillaan
Joo, linkkien takaa vähän vielä tarkempaa tietoa, vehkeen laadusta en sitten sen paremmin tiedä - C-tekki varmaan parempi, mutta itse ostin hiljattain mökin hälytyslaitteen geeliakun lataukseen kerran pari vuodessa kun hintakaan ei kovin paha ja varmaan tuossa hommassa asiansa ajanee.
http://www.ltt24h.fi/tuote/akkulaturi-benton-bx-4-6v-12v-750ma/4892603676050/
http://bentoncharger.com/products/21/BX-4-6V-750mA- mahdollisuuksia on
Näyttäähän tuo soveltuvan jopa lyijyhyytelöakkujen lataukseen. Edelleen vaan on tuo liitinmurhe, kun aloittajan käsivalaisinta ajatellaan. Siis DC-plugi pitää hankkia jostain komponenttimyymälästä tai tietysti voi pilkkoa sen alkuperäisen laturin johdon. Piuhoja ei vaan väärinpäin paranisi laittaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1086917- 954431
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista483826Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee483522- 513508
- 1883455
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san242959- 672664
- 462501
- 131884