Kirjailijanalun ystävä

en voi auttaa sua

Suostuin oikolukijaksi / kommentoijaksi / henkiseksi tueksi.

Ystävä väänsi tekstin kasaan ja sitten kysyi mielipidettäni. En jaksanut lukea ensimmäistä kappaletta pidemmälle. Jonkin ajan kuluttua, ystävän tiedustellessa mielipidettä tai kommenttia, vaivoin luin tekstin läpi. Eikä se sävähdyttänyt. Ei sykäyttänyt. Ei missään vaiheessa laittanut ahmimaan lisää. Janoamaan loppuratkaisua. Sitä oli tuskallista lukea.

Juoni itsessään oli melko tuore ja raikas. Motiivi loppuukulutettu, miljoonaan kertaan käytetty. Tullut vastaan sadoissa kirjoissa. Sekään ei säväyttänyt.

Miksi oi miksi, käytit kuukausia ja taas kuukausia tekstin vääntämiseen ja vasta sitten annoit sen arvioitavaksi? Ystävä oli niin tohkeissaan, 400 sivua hänen ikiomaa tekstiä ja siitä tulee kirja! Hän olisi voinut antaa luonnostelman, muutamien sivujen mittaisen esittelyn henkilöistä, juonesta, kuka kukin on, mitkä ovat tarinan päätapahtumat ja miten ne käsitellään. Jo silloin olisin voinut sanoa, että "ei, ei toimi. Keksi jotain uutta, keksi jotain sellaista, mikä väristää lukijan sisintä, laittaa miettimään ja saa lukijan samaistumaan".

Enää en voi sitä sanoa. En voi sanoa, että mielestäni kirjasi ja tarinasi on umpitylsä.
Ja ne ruusunpunaiset lasit. Joiden läpi katsoo maailmaa. Valitan, mutta tarinasi "juttu" ei kosketa ketään. Kukaan ei kauhistu siitä, että henkilöä on ammuttu päähän (sinä kauhistuisit). Se on niin tavallista. Laita telkkari päiväksi auki ja laske, kuinka monta kertaa ihmistä ammutaan päähän. Niin. Sitä tapahtuu. Niin paljon, että siihen turtuu.

En ole kateellinen. Haluan vain toisen onnistuvan unelmassaan.

22

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eipäeipäeipä

      Palautteesi tyyliin "tarinasi on umpitylsä" kertoo yhtä paljon sinusta ateljeekriitikkona kuin kaverisi tekstistä. Toivottavasti hän hakee asiantuntevaa palautetta muualta, käy kursseja, lukee oppaita ja kehittyy siihen pisteeseen, johon voi kehittyä. Noihin voit kannustaa häntä, jos haluat hänen onnistuvan unelmassaan.

    • hmmmm....

      Onko tämä dekkari vai minkä genren romaani? Luetko yleensä tämän lajityypin kirjallisuutta? Makujahan on joka lähtöön, toinen pitää ja toinen ei. Minua ottaisi päähän jos ystävä ei viitsisi antaa rehellistä palautetta. Tuskin kaverisi poissa tolaltaan menee. Ei sinun mielipiteesi ole mikään korkein totuus. Pelkkä yhden lukijan mielipide.

      • Mrlw

        Rehellinen palaute on ainoa oikea palaute. Se on ainoa joka on saanut minut tsemppaamaan, kurkottamaan korkeammalle.


    • 5647584425412352

      > Eikä se sävähdyttänyt. Ei sykäyttänyt.

      tuollaisia tulee vastaan myös julkaistuissakin...



      mikä muuten sai sinut palstalle?

    • Pitkänkin tekstin voi korjata. Jos sinusta tuntuu (huom. tuntuu!) että teksti ei puhuttele sinua, kerro siitä rehellisesti mutta lyttäämättä täysin. Jos sanot "teksti on umpitylsä" olet jo onnistuneesti rikkonut hyvän kritiikin antamisen ensimmäistä sääntöä: älä lannista. Äläkä odota täydellisyyttä.

      Jos haluat todella olla avuksi tälle ystävällesi, kysy valtavasti kysymyksiä. Aina, kun sinusta alkaa vaikuttaa siltä, ettei tarina toimi jostakin kohdin, kysy, kysy, kysy, jolloin pakotat myös ystäväsi ajattelemaan tarinaansa analyyttisesti. Varoisin antamasta ehdotuksia, ellei niitä suoraan pyydetä, koska luovan prosessin täytyy tulla kirjailijasta itsestään. Jos tiedät kirjoja, jotka ovat samaa genreä ja ovat säväyttäneet sinua, jaa ne kaverillesi ja kerro, miksi juuri se kirja on mielestäsi hyvä. Jollet tunne genreä, jossa ystäväsi kirjoittaa, sinun on paras sanoa se suoraan ja lähettää hänet kirjastoon.

      On myös yksi sääntö, joka sekä ystäväsi että sinun on tärkeä sisäistää: käsikirjoituksen ensimmäinen versio ei ole koskaan hyvä. Itse asiassa hyvän kirjoittamisen yksi peruspilareista on se, että kun kirjoitat tarinan ensimmäisen kerran paperille, suljet sisäisen editorisi pois ja kirjoitat juuri sen, mistä itse olet innoissasi. Siinä mielessä kuulostaa siltä, että ystäväsi on tehnyt juuri oikein, mutta nyt hänen täytyy ymmärtää, että edessä on vielä valtavasti työtä. Käsikirjoituksen täytyy levätä jonkin aikaa, sitten se täytyy käydä lause kerraltaan läpi. Toimiiko tämä lause? Voisinko sanoa saman paremmin? Onko tekstissä rytmi, joka kuljettaa lukijaa eteenpäin? Minkälaista äänensävyä käytän? Mikä on tekstin tunnelma? Kuvailenko sen sijaan, että kerron? Ovatko henkilöhahmoni tunnistettavissa dialogissa ilman, että nimeän heidät? Ja ennen kaikkea, toimiiko juoni? Kerronko, mitä haluan kertoa? Mitä minun pitäisi poistaa? (Vihje: aina pitää poistaa jotakiin.) Voit ehdottaa ystävällesi, että hän tiivistää jokaisen luvun sisällön yhteen ainoaan lauseeseen. Jos hänellä on vaikeuksia tehdä niin, hänen tarinansa luultavasti rönsyilee ja kaipaa tarkan analyysin siitä, miksi se on kokonaisuudelle merkittävä.

      Vasta, kun pystyy katsomaan tekstiään objektiivisesti on valmis päästämään siitä irti. Siinä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, että hän haluaa näyttää, miten pitkälle on päässyt. Muokkausten välillä käsikirjoituksen on hyvä käydä niin usean nähtävillä kuin mahdollista. Eikä tärkeää ole vain sen mielenkiintoisuus, vaan myös tekniikka, kuten kielioppi, kappalejako ja kielen monimuotoisuus.

    • ekist

      Näytä tämä kirjoitus hänelle. Kyllä jokainen arvostaa rehellistä mielipidettä, luulisin ainakin. Jos minä saisin tuommoisen kritiikin niin luultavasti se ei tulisi yllätyksenä. Ehkä olisin itsekin arvellut että tarina on tylsä ja siitä voisi lähteä tekstin parantelu liikkeelle hyvinkin mukavasti sinua mielessäni manatessa.

    • poiuytr

      Ehdota muutaman kuukauden irtiottoa käsikirjoituksesta. Sitten ystäväsikin ehkä huomaa paremmin tekstinsä puutteet. Aivan hyvin voi myös sanoa että alku ei houkuttele jatkamaan, voisiko siihen keksiä jonkun koukun tai kirjoittaa uudestaan. Luulen kyllä että umpitylsä ei kovallakaan työllä muuksi muutu, mutta onhan tietysti se mahdollisuus että lukija vain oli väärä mutta mutta
      oikeasti?

      Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa tylsän käsikirjoituksen muokkaamiseen jos siinä ontuu melkeinpä kaikki? Samaistumisen ongelmia on vaikeaa korjata ilman kokonaan uusiksi kirjoittamista.

    • pohdintaaani

      Vaikea tilanne, jos olet lupautunut henkiseksi tueksi ja sitten joudutkin lapioimaan lunta tupaan... Kaikki eivät suhtaudu kritiikkiin yhtä ammattimaisesti kuin Mrlw eli ystävyys voi joutua koetukselle, ellei kyseessä ole kokenut kirjoittaja.

      Sait kyllä hyviä vastauksia. Ymmärsinkö oikein, ettet ole vielä sanonut mitään?Jos olisin tilanteessasi, ottaisin johtotähdeksi tuon neuvon, jossa korostetaan, että tämä on vain yksi mielipide, hae muita mielipiteitä maksullisesta arvostelupalvelusta. Yksityiskohtiin ei kannata mennä, jos tekstistä ei löydy mitään kannustavaa sanottavaa. Onneksi kenenkään kirjoitusharrastus ja kehittyminen ei ole kenenkään yhdestä mielipiteestä kiinni.

    • Mashiach

      Palautteen antaminen on taitolaji. Miten antaa rakentava ja rehellinen palaute ilman, että toinen loukkaantuu, masentuu, pillahtaa itkuun tai ripustaa itsensä niskakeinuun? Aloita hyvistä seikoista:

      Jos tekstistä on löydettävissä edes jotain hyvää, kaiva se esiin (vaikka väkisin). Aina on olemassa jotain, jonka voi nostaa esiin positiivisessa valossa. Kerro, jos jokin tietty yksittäinen kohtaus tempaisee mukaansa. Kerro, jos pidit jostain kuvailusta tai yksityiskohdasta, lauseesta tms. Onko joku henkilöhahmo kiinnostava? Mikä osa juonesta toimii? Onko rakenne edes jollain tavoin sujuva? Hae positiiviset asiat ja esimerkit ja kerro ne.

      Toisessa vaiheessa kerro puutteet, mutta älä lyttää. Kerro miksi lukeminen tökki, anna esimerkkejä. Palautteen antajan tulee myös osata antaa kehitysehdotuksia. Virheen osoittaminen on turhauttavaa, jos ei osaa antaa neuvoja sen korjaamiseksi. Itse olen sitä mieltä, että jos pyytää palautetta on sen oltava rehellistä. Katkera pala on vain nieltävä ja kestettävä, jos huomaa ettei toinen tekstistä pidä. Rehellinen siis pitää olla ilman muuta. Selkään taputtelijoilta ja pään silittäjiä löytyy kaikille. Kehut eivät kuitenkaan auta kehittymään. Toiset ovat herkempiä arvostelulle kuin toiset.

      Tuosta omaperäisyydestä sanoisin vielä, että suurin osa kirjoista toistaa samaa tuttua kaavaa. Etenkin dekkarit, joissa ensin tapahtuu murha, sitten paikalle astelevat tutkijat ja lopussa syyllinen selvitetään. Ei sen murhan tarvitse olla niin omaperäinen. Päähän ampuminen on ihan yhtä käytetty kuin kaikki muutkin myrkyttämiset ja betoniin valamiset. Homman ydin on se, kuinka teksti on kirjoitettu ja kuinka mielenkiintoisia henkilöhahmot ovat…

    • scarabaeus

      Palautteen antaminen on kyllä taitolaji.
      Minä olen ollut niillä kirjoittamiskursseilla, joilla on kaikenlaisia ja -tasoisia palautteiden antajia.
      Hauskimpia ovat ne ammattipalauttajat, siis ihan oikeasti ne terävät tyypit. Niilläkin menee välillä ihan diipadaapa,
      esmes tulee palautetta tyyliin:
      no mutta ethän sä näin voi kirjoittaa !

      hehehhhh.............. ai miksen voi ???

      Hauskaa!

    • Outsider

      En voi mitään sille, mutta mielestäni koko juttu on provo.

      • Mrlw

        Minullakin kävi sama mielessä, mutta koska ongelma ja ilmiö ovat yleisiä, ei ole mitään syytä olla keskustelematta asiasta vakavasti.


      • Outsider
        Mrlw kirjoitti:

        Minullakin kävi sama mielessä, mutta koska ongelma ja ilmiö ovat yleisiä, ei ole mitään syytä olla keskustelematta asiasta vakavasti.

        En vain osaa nähdä aloittajan motiivia tulla jutun kanssa tänne. Toki palautteen antaminen kannustavasti ja rakentavasti, kritiikkiäkään unohtamatta, on taitolaji.

        Kun ns. ystävä kirjoittaa, hän saattaa hyvinkin lukea tätä palstaa.


      • pohdintaaani
        Outsider kirjoitti:

        En vain osaa nähdä aloittajan motiivia tulla jutun kanssa tänne. Toki palautteen antaminen kannustavasti ja rakentavasti, kritiikkiäkään unohtamatta, on taitolaji.

        Kun ns. ystävä kirjoittaa, hän saattaa hyvinkin lukea tätä palstaa.

        Provo tai ei, taitolaji nimenomaan. Tavalliselta tekstin lukemaan lupautuneelta ystävältä ei mielestäni voikaan odottaa asiantuntevaa, perusteltua kritiikkiä ja järkeviä parannusehdotuksia, vaan sieltä saa tunneväritteisen mielipiteen, umpitylsä, tämä ei kiinnosta ketään tms. Niilläkin mielipiteillä on oma painoarvonsa.


    • Outsider

      Pohdintaa: Voisiko olla, että ketjun aloittaja on itse sen kässärin kirjoittaja :)?

      • Mr. Maybe a.k.a Mrlw

        Sekin kävi mielessä... Hän voisi koettaa käsitellä hankalaa asiaa tai vain leikitellä ajatuksella. Kenties hän on lähettämässä kässäriään jollekin ystävälleen ja haluaa varautua henkisesti pahimpaan. Tai kenties kirjoittaja on oikeasti esilukijaksi ajautunut entinen kirjailijanalku ja löysi siksi tiensä tänne. Niin monta "kentiestä".


      • Jos on uumoiltava
        Mr. Maybe a.k.a Mrlw kirjoitti:

        Sekin kävi mielessä... Hän voisi koettaa käsitellä hankalaa asiaa tai vain leikitellä ajatuksella. Kenties hän on lähettämässä kässäriään jollekin ystävälleen ja haluaa varautua henkisesti pahimpaan. Tai kenties kirjoittaja on oikeasti esilukijaksi ajautunut entinen kirjailijanalku ja löysi siksi tiensä tänne. Niin monta "kentiestä".

        Luultavasti aloittaja itsekin on kirjoittaja.


      • pohdintaaani

        En tiedä, mutta ainakin nimimerkki on hyvin valittu :D


    • 9+6

      > Kukaan ei kauhistu siitä, että henkilöä on ammuttu päähän

      ei kai, mutta ne jotka väkivaltaviihteestä jotain ymmärtää,
      osaa "arvostaa" sellaista :-) / :-(
      se on kai sitä empatiaa??? henkilöhahmoihin samaistumista

    • orve

      Jos se on huono se on huono. Ei se hymistelemällä parane. Olen itsekin ollut kirjoittajapiirissä jossa kaikki vain kehuivat toistensa juttuja, mitä hyötyä siitä on?
      Olin itse samassa tilanteessa, en osannut pitää naamaani kiinni vaan haukuin tekeleen melko lailla totaalisesti, no yritin jonkun kananugetin hyvääkin keksiä ja oli niitä nyt pari - kirjoittaja sitten vain kielsi kaiken kritiikin, että ihan hyvä ehkä niin.

      Kritiikiksi ei siis kuitenkaan lasketa sitä että "oli huono", kerro mistä et pitänyt, järkevästi.
      Aina kannattaa suositella että joku muukin lukee sen, koska makuja on kuitenkin monia.

    • 1989+2014

      Minulla olisi yksi teksti, jonka haluaisin laittaa jonnekin luettavaksi. Se on jo vanha ja lojunut kauan laatikossa. Se teksti vain syntyi niihin aikoihin kun Neuvostoliitto hajosi ja kertoo siitä eräänlaisen sadun muodossa. Haluaisin jotain kommentteja. Minne voisin laittaa sen?

    • jjkklld

      Arvostelupalveluun ehkä. Onhan niitä esim. Nvl ja muitakin. Maksaa mutta ammattilaisen mielipide on hyödyllinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1665
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1322
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      283
      1237
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      112
      1072
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      917
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      855
    7. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      227
      820
    8. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      739
    9. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      20
      729
    10. Mies, kysyisin vaan

      Että aiotko koskaan ottaa minuun yhteyttä? 🥺 Kerro suoraan sekin, jos et.
      Ikävä
      42
      721
    Aihe