Suomalaisia lemmikeiksi sopivia ötököitä ja perhosia

kokeilija

Olen itse joskus kasvattanut joitain suomalaisia ISOJA HYÖNTEISIÄ huvikseni lemmikeiksi, eikä ole tarvinnut ostaa kaupoista ulkomaalaisia sauvasirkkoja tai tarantelloja ym. rahantuhluuta.
Suomalaiset hyönteiset osaavat olla jopa mielenkiintoisempia.
Kovakuoriaisista ainakin isot maakiitäjäiset ja kultakuoriaiset sopii terraarioissa pidettäviksi vaikka ympäri vuoden. Maakiitäjäiset on vilkkaita, sotaisia otuksia, noin 3cm keskimäärin. Ravinnoksi sopii kaikki kastemadoista raakoihin kalanpalasiin tai raakaan jauhelihaan. Montaa ei voi laittaa samaan teraarioon kumminkaan, raatelevat toisiaankin.

Kultakuoriaiset taas, ne vihreän-metallinkiiltoiset kukilla tavattavat otukset ovat koristeellisia pörisijöitä, tod. pitkäikäisiä. Jopa 3v eläviä. Vankeudessa syövät hunajavettä, kaikenlaisia hedelmiä ja jopa tomaatinpaloja. Niitä ruokitaan noin kerran viikossa, ja päivän ruokailun jälkeen kasvinpalat poistetaan ettei ne homehdu. Sen kummempaa hoitoa eivät tarvitse.

Korennoista kaikki isot ukonkorennot sopivat "häkkilinnuiksi" verkkohäkkiin. Vankeudessa iso ukonkorento elää jopa 9kk. Niitä ruokitaan tosin painamalla jotain pientä ötökkää niiden suuta vasten, kärpästoukka, pieni sirkka ym. Ne alkavat samantien syödä pupeltaa sitä.
Keskenään ne ovat kyllä hieman riitaisia.
Korentojen toukkia voi myös kasvatella pienissä vesiastioissa, mutta ei monta samaan, koska ovat kannibaaleja. Vedenalla elävä toukkakin ahmii muita itseään pienempiä vesieläimiä. Sen voi narrata syömään myös pientä kalanpalaa tms heiluttelmalla sitä pinsettien kärjessä.

Perhosista mukavinta on kasvattaa kaikenlaisia
isoja kehrääjiä, tammikehrääjä, riikinkukkokehrääjä, nastakehrääjä ym.
Jos satut löytämään useamman toukan samaa lajia,
ja kuoriutuu eri sukupuolia, voit helposti lisäännyttää ne vankeudessa. Kehrääjät parittelevat millaisessa tilassa vain, tavallinen terraario sopii hyvin. Munista kuoriutuville toukille pitää kyllä olla heti tuoreita kasveja.

10

1092

  Vastaukset

  • Jos olet niitä perhosten toukkia kasvattanut niin minullakin on kaksi herneyökkösen toukkaa.Minulla on kummatkin koteloitunut niin tiedätkö pitääkö koteloita piettää sisällä vai kellarissa vai kenties ulkona.

  • On kyllä aika kamalaa vangita tuolla tavalla viattomia luontokappaleita vain ihmisen huviksi.

   • on ainakin se etu, mitä suomalaiset ötökät saavat kun ne syksyllä otetaan talteen. Itekin olen joskus pitänyt isoa lehtohepokattia terraariossa tai kultakuoriaisia. Niiden elämä pitkittyy jopa kolminkertaiseksi, kun inhottava, synkeä syksy ei tapa niitä kylmään.
    Eivät ne kärsi teraariossa. Paljon ruokaa, tilaa, luonnonmukaiseksi muokattu "maasto", lajikumppaneita, aikaa paritella, ilotella ja lisääntyä... Niin ne ainakin mulla tekivät.
    Hyönteisen äly ei ole iso, ei se tajua käsitettä "vapaus" tai "vankeus" kuten me. Mutta se tunnistaa hyvän ruoan, toisen ötökän ja tuntuu viihtyvän. Niiden elämä on yksinkertaista, turha inhimillistää niitä liikaa.
    Tärkeintä on, ettei se minkä lemmikiksi ottaa, kärsi.


   • Luonnonystävä kirjoitti:

    on ainakin se etu, mitä suomalaiset ötökät saavat kun ne syksyllä otetaan talteen. Itekin olen joskus pitänyt isoa lehtohepokattia terraariossa tai kultakuoriaisia. Niiden elämä pitkittyy jopa kolminkertaiseksi, kun inhottava, synkeä syksy ei tapa niitä kylmään.
    Eivät ne kärsi teraariossa. Paljon ruokaa, tilaa, luonnonmukaiseksi muokattu "maasto", lajikumppaneita, aikaa paritella, ilotella ja lisääntyä... Niin ne ainakin mulla tekivät.
    Hyönteisen äly ei ole iso, ei se tajua käsitettä "vapaus" tai "vankeus" kuten me. Mutta se tunnistaa hyvän ruoan, toisen ötökän ja tuntuu viihtyvän. Niiden elämä on yksinkertaista, turha inhimillistää niitä liikaa.
    Tärkeintä on, ettei se minkä lemmikiksi ottaa, kärsi.

    Ne kuuluu luontoon.


   • Jenni kirjoitti:

    Ne kuuluu luontoon.

    kaikki ulkomaisetkin kilpikonnat, liskot, kalat ja ötökät ovat pyydystetty luonnosta ja vielä tuotettu Suomeen. Mikset sinä tuomitse moraalisesti niitä alkuasukkaita, jotka tekevät Amazonaksella bisnestä pyydystämällä neontetroja akvaariokaloiksi? Voi, kyllä ne sitä tekevät.
    Suomalaiset näkevät Suomen luonnon jotenkin eri valossa kuin muut alueet, mutta kyllä trooppisetkin lemmikit on jostain pyydystettyjä.
    Tuolla moraalilla elämä on tylsää, koska mitään erikoisempaa lemmikkiä ei saisi muka olla. Kaikki eivät halua koiria, kissoja tai lintuja, vaan jotain salaperäisempää lemmikkiä.
    Niiden viehätystä sinä et ehkä tiedä, koska et ole kokeillut moista. Minusta... antaa ihmisten pitää mielipiteensä, koska ei se ketään haittaakaan :)


   • Jenni, on hienoa että haluat ajatella eläinten parasta. Mutta tosiasia on, että hyönteiset ja ainakin pienikokoiset selkärangattomat ovat hyvin alkeellisia eläimiä, joiden elämä lemmikkeinä hyvässä hoidossa saattaa olla paljon mukavampaa mitä luonnossa. Niitä ei kukaan saalista, ruokaa ja mukavuuksia riittää. Niillä ei ole tietoisuutta eikä kykyä ajatella, niille onni on sitä että perustarpeet tyydytetään. Olen itse paljon enemmän huolissani lemmikkikaupoissa myytävistä lemmikeistä: undulaatit, jyrsijät liskot ja käärmeet mm. Kuinka moni omistaja viitsii hankkia niille tarpeeksi tilavan asumuksen? Tai ruokkia mahdollisimman oikein? Luoda oikeanlaisen elinympäristön? Suomessa on paljon enemmän marsuja ja undulaatteja, jotka kärsivät ahtaista tiloista, seuran puutteesta ja puutteellisista oloista, kuin mitä Suomesta löytyy lemmikiksi otettuja hyönteisiä joita ei hoidettaisi oikein.


  • Kultakuoriaisia täytyykin varmaan kerätä ens kesänä. Nehän ovat varsin kauniitakin :) Olen myös haaveillut perhosten pitämisestä lemmikkeinä.

   Viime kesänä keräsin lemmikeiksi terraarioon muutamia kauniita kotiloita. Meripihkakotilot etenkin innostuivat vallan munimaan terraariossaan ja lukuisin määrin. Munista myös kuoriutui iso liuta poikasia. Mutta koska minulla on ennestään lemmikkeinä afrikkalaisia akaattikotiloita, en noita pieniä suomalaisia kotiloita halunnut pitää kuin jonkin aikaa uteliaisuudesta. Vapautin kesällä koko poppoon samalle alueelle mistä olin ne kerännytkin. Olivat suloisia pikkuisia kyllä.

   • Nuo meripihkakotilot, niin mitä niille syötit? Itse niitä pitäessäni syötin niille avomaakurkkua, ja kovalla vauhdilla se meni. =)


  • Kultakuoriainen tuli, parvekkeella kesän olleen, orkideakasvin mukana sisälle. Kuulin kasvin juurelta rouskutusta ja vein sen suihkuun. Aamulla paljastui ruukusta kultakuoriainen, joka oli suihkutuksesta lamaantunut, mutta elpyi kuitenkin ja nyt liikuskelee kukkaruukussa orkideakasvin juurella.
   Annoin sille hunajaa lusikalla.
   Oletan, että sillä on ainakin lämpimämpi sisällä, kuin ulkona, eikä se ole edes terraariossa "vankina", vaan vapaa menemään ulos, esim. avoimesta ikkunasta, jos haluaa. Tuskin menee, kun on kylmä ulkona.

  • ISOISTA hyönteisistä oma suosikkini on villisika. Sitä voi pitää normaalissa terraariossa/akvaariossa. Akvaariossa sen elinikä on tosin lyhyempi koska se hukkuu. Normaalin ruuan lisänä sille on annettava päivittäin Daegolax vitamiinivalmistetta.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   131
   8280
  2. Niko Ranta-Aho kaulailee illallisella Bandidos pomon kanssa Espanjassa

   Noniiiin. Niko pääs oottaa vankilatuomiota vapaalle. Läks Espanjaan. Nyt laitto kuvaa, kaulailee bandidos rikollisjärjestön pomon kanssa ja 2 muun kar
   Kotimaiset julkkisjuorut
   113
   2875