Hiukan Tšetšeniasta ja sen lähihistoriasta

Aabraham

Koska Tšetšenian terrorismi on niin kovin pinnalla tällä palstalla, pieni – tosin hyvin puutteellinen -katsaus kyseisen kansan kohtaloihin on paikallaan.

Kansasta:

Tšetšenian väestön pääosa koostuu tšetšeenistä. Lisäksi alueella asuu venäläinen ja inguusialainen vähemmistö. Tšetšeenit ja inguusit ovat (nykyään) muslimeja ja kuuluvat Kaukasian vuoristokansoihin. Tšetšeenien kieli kuuluu Nakh-ryhmään, joka usein luokitellaan osaksi laajempaa nakho-dagestanilaista tai pohjoiskaukasialaista kieliryhmää. Kuten monet muutkin vuoristokansat, tšetšeenit ovat aina olleet tunnettuja itsenäisyyshalustaan. Euroopasta vastaavina esimerkkeinä voidaan mainita Sveitsin vuoristokansat, jotka valaliiton muodostettuaan onnistuivat samankaltaisissa pyrkimyksissään.

Viimeisimpien arvioiden mukaan eli 1990-luvun alussa tšetšeenejä oli n. 1 300 000. Kuinka paljon heitä on enää jäljellä, sitä ei tiedettäne.

Vuonna 1828 Tšetšeniasta löytyi öljyä, jota kuitenkin alettiin pumpata merkittävästi vasta 1800-luvun lopulla – 1900-luvun alussa. Sittemmin öljystä tuli Tšetšenian talouden selkäranka ja pääkaupungin Grozny oli Neuvostoliiton suurimpia öljynjalostuskeskuksia. Tämän lisäksi Tšetšenia on Venäjälle sijaintinsa vuoksi strategisesti tärkeä. Tämä on – kuten monen muunkin öljyrikkaan ja suurvallalle strategisesti tärkeän alueen kohdalla – osoittautunut alueen väestölle kohtalokkaaksi.


Lähihistoriasta:

Venäjä alkoi tunkeutua alueelle voimakkaasti 1830-luvulla eli parisenkymmentä vuotta sen jälkeen, kun se oli valloittanut Ruotsilta sen itäisen maakunnan eli Suomen ja tehnyt siitä Venäjän imperiumiin liitetyn Suomen Suurruhtinaskunnan. Toisin kuin suomalaiset, tšetšeenit ryhtyivät pitkälliseen vastarintaan Shamilin johdolla. Vastarintaa kesti noin 25 vuotta. Vuonna 1859 venäläiset onnistuivat massiivisten joukkojenkeskitysten avulla murtamaan pääosan vastarinnasta ja vangitsemaan Shamilin. Puolustautumistaistelua jatkui kuitenkin vielä 1860 luvulle. (Muun muassa Leo Tolstoi kuvaa tätä venäläiseltä näkökannalta teoksessaan ”Kasakat”). Tämän jälkeen Tšetšenia liitettiin Venäjään, so. Runsaat 50 vuotta sen jälkeen, kun sama oli tehty Suomelle.

Vuonna 1920 Venäjän bolshevikit tekivät Tšetšeniasta autonomisen maakunnan (oblast). Tämä sitten 1934 sulautettiin yhteen Ingusian kanssa Tšetšenia-Ingusian autonomiseksi maakunnaksi, joka taas pian muutettiin neuvostotasavallaksi. Stalin karkotti myöhemmin sekä tšetšeenit että inguusit kuten monet muutkin kansat Keski-Aasiaan ja lakkautti Tšetšenia-Ingusian tasavallan. Hrutshevin aikana eli n. v. 1957 kansojen sallittiin palata takaisin alueilleen ja tasavalta perustettiin uudestaan. Mahdollisesti Suomen kohtalo olisi ollut vastaavan tapainen, jos Suomi olisi onnistuttu säilyttämään vallankumouksen ja sitä seuranneen Venäjän sisällissodan kestäessä Neuvostoliiton osana. Suomen Vapaus- ja sisällissodan yhteydessä bolshevikit kuitenkin murskattiin ja, kuten tunnettua, suomi kykeni säilyttämään toisessa maailmansodassa itsenäisyytensä.

Kuten monien muidenkin kansojen kohdalla, tšetšeenit ryhtyivät uudestaan vaatimaan itsenäisyyttään Neuvostoliiton hajottua. Toisin kuin eräiden muiden kansojen kohdalla, Venäjä kuitenkin katsoi parhaaksi pyrkiä estämään tätä asevoimillaan. Kun Dudajev kaappasi vallan paikalliselta kommunistihallinnolta ja valittiin presidentiksi, hän julisti Tšetšenian eronneeksi venäjän federaatiosta ja maan itsenäiseksi . Pisan sen jälkeen Tšetšenia-Ingusia jakautui Tšetšenian ja Ingusian tasavalloiksi. Vuonna 1994 Venäjä yhdessä tsetsenialaisenn opposition kanssa yritti useaan otteeseen syrjäyttää Dudajevin, mutta epäonnistui. Tämän jälkeen (11. joulukuuta 1994) Venäjän armeija valtasi Tšetšenian, mutta sen hyökkäys pääkaupunkia Groznya vastaan torjuttiin. Samalla pääkaupunki tuhoutui suureksi osaksi. Vuoden 1995 maaliskuussa Venäjä uudisti hyökkäyksensä suuremmin voimin ja onnistui valtaamaan Groznyn jäänteet. Samalla tapettiin huomattava osa Groznyn siviiliväestöstä. Tšetšeenien sissivastarinta kuitenkin jatkui ja jatkuu yhä gerillasodan muodossa ja kostoiskuina Venäjälle.

Monet vastarintaan osallistuvat ovat menettäneet suurin piirtein kaikki omaisensa, mikä osaltaan selittänee - joskaan ei tee hyväksyttäväksi - heidän käyttämiensä keinojen joskus äärimmäisen raakuuden. Myös Venäjän alueella käyttämät keinot kuuluvat uutistietojen mukaan ns. likaiseen sotaan.

8

522

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ???

      Eihän tuo anna silti syytä viattomien murhaamiselle! Ihan sama jos minä räjäyttäisin kebabin tai moskeijan täällä, kun murhasivat syyttömät suomalaiset Irakissa. Miksi kristityiden tulee toimia arabi-maissa heidän tapojensa mukaan, ja arabit taas eivät kunnioita meidän tapoja meidän maassamme?

      • Aabr.

        Missä olisin kirjoittanut, että jokin antaisi syytä viattomien murhaamiselle? Oman käsitykseni mukaan _mikään_ ei tee hyväksyttäväksi viattomien murhaamista. Katsopas uudestaan viestin loppu:

        "Monet vastarintaan osallistuvat ovat menettäneet suurin piirtein kaikki omaisensa, mikä osaltaan selittänee - JOSKAAN EI TEE HYVÄKSYTTÄVÄKSI - heidän käyttämiensä keinojen joskus äärimmäisen raakuuden. Myös Venäjän alueella käyttämät keinot kuuluvat uutistietojen mukaan ns. likaiseen sotaan.

        Tšetšenian sota on raaistunut vuosi vuodelta. Kautta maailman sivun tuollaiset sodat ovat turmelleet ihmisiä, jotka niihin osallistuvat. Se on ollut havaittavissa niin venäläisissä miehittäjissä, jotka ovat syyllistyneet hirveisiin raakuuksiin viattomia kohtaan, kuin Tšetšenian omissa sotilaissakin, jotka ovat syyllistyneet kostoiskuissaan yhtä hirveisiin raakuuksiin viattomia kohtaan.


    • jajh

      Tämän pitää vielä lisätä, että tsetseenit olivat ennen Venäjän hyökkäystä pääosin kristittyjä. Islamiin he kääntyivät puhtaan käytännöllisistä syistä; se oli Turkin aseavun ehto.

      Varsinaisesti Tsetsenian ja Grosnyin öljyvarat ovat kuitenkin aina olleet pienet. Varsinainen varanto on ollut Bakun kentät, jotka Venäjä ryösti jo aikaisemmin - sillä millä muulla termillä voi kutsua väkeä, joka ase kädessä tunkeutuu toisen kotiin ja alkaa hallinnoida omaisuutta?

      • Jake.Waits

        Lainaus näin muistista:

        n.1100-luvulla tsetseenit _käännytettiin_ kristinuskoon

        n.1700-luvulla tsetseenit _kääntyivät_ islamiin


      • jajh
        Jake.Waits kirjoitti:

        Lainaus näin muistista:

        n.1100-luvulla tsetseenit _käännytettiin_ kristinuskoon

        n.1700-luvulla tsetseenit _kääntyivät_ islamiin

        Kyllä se tsetseenien kääntyminen islamiin todella tapahtui vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen, Venäjän hyökkäyksen seurauksena.


      • Jake.Waits
        jajh kirjoitti:

        Kyllä se tsetseenien kääntyminen islamiin todella tapahtui vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen, Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

        viestini varsinainen pointti, mutta kiitos kronologisesta korjauksesta. =)


      • Anonyymi
        jajh kirjoitti:

        Kyllä se tsetseenien kääntyminen islamiin todella tapahtui vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen, Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

        Jos nyt ollaan ihan tarkkoja yksi tsetseeni kansaan kuuluva reimo edelleen harjoittaa kristinuskoa. Batsbi Heimo joka edelleen harjoittaa kristinuskoa ovat tosin pääosin Georgialaistuneet kaikenpuolin, ja vain vanhempi sukupolvi puhuu enää tsetsenjaa.
        Haluan vielä korostaa, että olen itse tsetseeni Suomesta.


    • Jake.Waits

      >>Sittemmin öljystä tuli Tšetšenian talouden selkäranka ja pääkaupungin Grozny oli Neuvostoliiton suurimpia öljynjalostuskeskuksia. Tämän lisäksi Tšetšenia on Venäjälle sijaintinsa vuoksi strategisesti tärkeä. Tämä on – kuten monen muunkin öljyrikkaan ja suurvallalle strategisesti tärkeän alueen kohdalla – osoittautunut alueen väestölle kohtalokkaaksi.>>

      Luin myös hesarin artikkelin tsetsenian terrorismista.

      VENÄJÄN MOTIIVIVEISTA:
      HS:n artikkelissa todettiin tsetseenian öljyvarojen olevan merkityksettömiä Venäjälle; Jeltsin sanoi ennen ensimmäistä hyökkäystä, ettei Venäjän anneta hajota palasiksi.

      Itse olen kyllä taipuvaisempi kallistumaan tässä sinun kirjoituksessasi esitettyjen seikkojen puolelle:
      -suuri öljynjalostuskeskus Groznyssa
      -strateginen sijainti
      -pienistäkään öljyvaroista ei taida olla kiva luopua
      -tsetsenian tekeminen varoittavaksi esimerkiksi muille samoja aikeita suunitteleville maille

      Lisäksi tietenkin... nyt on Putinille aivan liian myöhäistä vetäytyä ja antaa tsetseenien vaatimuksille periksi, mitä hän ei kyllä ole näyttänyt koskaan aikovankaan tehdä.

      En voinut olla huomaamatta, että sinulta jäi uskonnollisten suuntausten vaikutusten käsittely lähestulkoon kokonaan pois lukuunottamatta mainintaa, että tsetseenit ja inguusit ovat muslimeja.

      Mielenkiintoista on, että koulukaappauksessa huhutaan olleen mukana al-Qaida. Lisäksi yhden kaappajista kerrotaan olleen mustaihoinen.

      Venäjän intresseihin sopisi varmaan paremmin, että kaikki olivat tsetseenejä...

      "Muslim is a brother to another muslim."

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe