Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vuokra-asunnon omistajan vaihtuminen ja uusi sopimus?

Kyselijäö

Hei,

Asumassani vuokra-asunnossa on tapahtumassa omistajan muutos tässä kuussa (viikon sisään), ja uusi omistaja haluaa minun allekirjoittavan uuden vuokrasopimuksen 1.11. alkaen. Olen kuitenkin asunut tässä vuokralla yli vuoden ja minulla on 6kk irtisanomissuoja, jonka johdosta edellinen vuokrasopimukseni ei pääty ennenkuin maaliskuussa 2014, vaikka omistaja onkin nyt vaihtumassa.

Miten tälläisessä tilanteessa pitäisi toimia? Onko tulevalla omistajalla oikeus vaatia minulta uuden vuokrasopimuksen allekirjoitusta 1.11. alkaen, vaikka edellisestä sopimuksesta johtuen vuokrasuhteeni edelliseen omistajaan on voimassa vielä pitkälle ensi vuoteen?

8

5964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asfaltti Erkki

      Ei ole oikeutta, vanha vuokrasopimus jatkuu sellaisenaan vaikka omistaja vaihtuisikin - eli mitään uutta sopimusta ei tarvita. Vanha sopimuksesi pysyy muutenkin voimassa, ellei joko vanha tai uusi omistaja irtisano sitä - irtisanomisesta lähtee sitten 6 kk juoksemaan. (Sitä paitsi 1.11. on jo mennyt viime viikolla)
      Eli jos irtisanomista ei ole vielä tehty, niin saat asua ainakin vielä 6kk - eli menee kyllä kauemmaksi kuin maaliskuu. Uusi omistaja ei tietenkään voi irtisanoa mitään, ennenkun hän on tullut asunnon omistajaksi.

    • Kyllä ja ei...

      Edellinen sinänsä oikeassa, eli vanha vuokrasopimus sitoo uutta omistajaa. Tosin hänellä on oikeus irtisanoa se kuukauden kuluessa omistajuudn vaihtuessa.

      Laki asuinhuoneen vuokrauksesta, pykälä 38.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481

      Mutta sikäli väärässä, että uusi vuokrasopimus kyllä pitää tehdä, koska vanhassa sopimuksessa vuokranantajana on edellinen omista. Mutta ehtoja ei siis saa muuttaa.

      • Laki xx

        Meni kyllä väärin oma vastauksesi:
        - Pykälän mukaan vuokrasopimus voidaan purkaa JOS:
        "Vuokrasopimus, joka 1 tai 2 momentin mukaan ei sido uutta omistajaa tai oikeuden saajaa, pysyy kuitenkin voimassa, jollei omistaja tai oikeuden saaja pura sopimusta kuukauden kuluessa saannostaan tai siitä myöhemmästä ajankohdasta, jolloin tämä sai tiedon vuokrasopimuksesta."
        Tässä nimenomaisasessa tapauksessa 1 momentti sitoo uutta omistajaa, koska vuokralainen asuu jo asunnossa, joten tämän pykälän perusteeella vuokranantaja ei voi irtisanoa asuntoa. (Mutta voi irtisanoa mahdollisesti jonkin muun syyn perusteella: kuten omaan käyttöön ottamisella)
        - Myöskään laissa ei ole määräystä uudesta vuokrasopimuksen tekemisestä, vanha käy kyllä ihan yhtä hyvin, koska se sitoo myös uutta vuokranantajaa riippumatta siitä mitä nimiä sopimuksessa on. Jos vuokralainen haluaa kuitenkin tehdä uuden vuokrasopimuksen, niin kannattaa olla tarkkana ettei sopimusta lasketa uudeksi sopimukseksi, joka nollaisi pitemmän irtisanomisajan.


    • tietoonvalta

      Uusi vuokranantaja vaatii, että vesimaksu, mikä kuului ennen vuokraan tulisi maksaa vuokran lisäksi. Onko uudella vuokranantajalla oikeutta vaatia tätä? Eikö vanha vuokrasopimus sido kumpaakin?

      • Realismia_peliin

        Totta kai sitoo, mutta jos sinä et jousta tässä, saattaa vuokraisännän suvusta hyvinkin pian löytyä joku asuntoasi tarvitseva. Ja sen jälkeen voitkin lähteä etsimään uutta. Asia on nimittäin niin, että jos vuokraisäntä ei ole tyytyväinen asuntonsa tuottoon, hän rupeaa pohtimaan miten tilanne olisi muutettavissa.


      • Fantasiaa_peliin

        Niin, no ei paljon pelota jos vuokranantaja sanoo sopimuksen irti. Irtisanomisaika on pitkä ja kyseessä ylihintainen asunto kuntoonsa nähden.
        Pikemminkin uudella vuokranantajalla saattaa olla vaikeuksia löytää uutta vuokralaista, koska taloyhtiössä on ollut tyhjiä asuntoa niin pitkään kuin ollaan tässä oltu.

        Siinä sulle sitä realismia ;)


    • pahvipää

      Moikka.Voiko uusi omistaja vvaatia maksamaan uudestaan takuuvuokraa vaikka oon joskus vuosia sitten sen jo maksanut?Ja kotivakuutuksen ottamista,sitä ei oo aiksemmin ollut.

    • vuokraanantaja

      Ei uutta vuokravakuutta. Kotivakuutus voi rauhoittaa omistajaa mutta ei voi jälkeenpäin yksipuolisesti sitä vaatia. Mutta se on hyvä olla siksikin että jos tulee vesivahinko, tulipalo tms jonka vuoksi yhtiö pakottaa sinut pois asunnosta niin mikään muu kuin vakuutus ei korvaa väliaikaista asumistasi. Laajin mahdollinen antaa parhaan turvan n. 100-150e/vuosi alkaen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1337
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      69
      1216
    Aihe