Kaupan leipä

Rusileipä on petetty

On alkanut keljuttaa tämä kaupasta saatavan ruisleivän taso. Huolimatta leivän valmistajasta, ne eivät maistu juuri miltään. Ja eikä niissä nykyään ole ruista, kuin puolet, kun laittavat sitä vehnälauhoa surutta sekaan. Siksikö se lie niin pahanmakuista?

Väittäisin, että kuka tahansa kotileipuri osaa tehdä maukkaampaa ruisleipää, kuin mitä tämä nykyinen kaupan tarjonta edustaa.

Ja oikeaa ohrarieskaa ei saa enää mistää. Siinäkin on puolet vehnälauhoa seassa, eikä siksi enää maistu rieskalle.

24

1460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Piirakatkin pahoja

      Eikä ne nuo kaupasta saatavat teollisuusmallin karjalanpiirakatkaan maistu miltään. Vahenevat tosi nopeast ja sitten niitä ei syö kotieläimetkään.

      Tämän siitä sai, kun kotona leipominen meni vähiin. Kun kotona ei enää leivota, nämä suuret leipomot saavat pahanmakuisia tuotteitaan kaupaksi, eikä niiden tarvitse tuotteen maittavuudesta välittää.

    • Veli Kulta

      Epäilen että ruisleivän valmistuksessa ei käytetä suolaa niin runsaasti kuin takavuosina. Leipä saattaa olla mautonta tästäkin syystä.

    • Kato paketin taakse

      Käännäpä leipäpaketti nurin ja kato mikä on ensimmäinen raakaaine. Se on halpa vehnäjauho. Vaikka paketin päällä lukee ruisleipä, ohraleipä kauraleipä jne. Niin se on leivottu halvoista vehnäjauhoista. Katsopa esim Vaasan Leivän Ohraleipää. Pelkää vehnäjauhoa ja nimi tulee muutamasta seassa olevasta ohrahiutaleesta, jotka ei maistu ohralle ollenkaan.

      Esim. rehellinen ohraleipä leivotaan kokonaan tietysti ohrajauhoista

      Joka ikinen helvetin leipä on täynnä pelkkää halpaa vehnäjauhoa. Hirveätä huijausta. Valittaakaa kuningaskuluttajaan ja kaikiin mahdollisiin paikkoihin.

      Parin valmistajan karjalanpiirakoissa on ruiskuori, mutta se kuori on niin ohut ettei piirakka pusy koossa. Se on pelkkää riisipuuron myymistä kovaan hintaan. Vehnäjauhokuoreen tehty piirakka ei ole karjalanpiirakka. Se on jotain muuta.

      Mistä saisin aidosti rehellistä leipää?

      • Minuakin keljuttaa

        "Parin valmistajan karjalanpiirakoissa on ruiskuori,...Vehnäjauhokuoreen tehty piirakka ei ole karjalanpiirakka."

        Joo, on se hurja juttu, että tämä karjalanpiirakka pystytään kyllä tekemään todella hyvänmakuiseksi, ihan teollisuuspiiraakkanakin, kunhan siihen käytetään kunnolla ruisjauhoja ja leipurilla on taitoa ja halua tehdä tuote kunnolla.

        Ne ovat aivan älyttömän huonolaatuisia ja nopeasti vanhenevia nämä nykyajan teollisuuspiirakat. Ilmeisesti kaiken syynä on tämä vehnäjauho, jota myydään ihan pilkkahintaan, kunhan aikaa jauhamisesta on tarpeeksi kulunut ja jauho vanhentuneena menettänyt alkuperäisen makunsa. Saahan sillä vanhentuneenakin sitkeämpää taikinaa, mutta samalla myös mauttomia tuotteita.

        Asuin 90-luvun puolivälissä Kalajokilaaksossa, ja siellä oli joku teollisuuspiirakan valmistaja, joka teki niin maukkaita karjalanpiirakoita, etten ole vastaavia saanut kuin joidenkin kotileipurien valmistamana. Olen yrittänyt saada tämän leipurin/leipomon nimeä selville, että neuvoisin kotikuntani kauppiaita tilaamaan piirakat sieltä, mutta arvelivat Ylivieskasta, että leipuri on siirtynyt pääkaupunkiseudulle.


      • Anonyymi
        Minuakin keljuttaa kirjoitti:

        "Parin valmistajan karjalanpiirakoissa on ruiskuori,...Vehnäjauhokuoreen tehty piirakka ei ole karjalanpiirakka."

        Joo, on se hurja juttu, että tämä karjalanpiirakka pystytään kyllä tekemään todella hyvänmakuiseksi, ihan teollisuuspiiraakkanakin, kunhan siihen käytetään kunnolla ruisjauhoja ja leipurilla on taitoa ja halua tehdä tuote kunnolla.

        Ne ovat aivan älyttömän huonolaatuisia ja nopeasti vanhenevia nämä nykyajan teollisuuspiirakat. Ilmeisesti kaiken syynä on tämä vehnäjauho, jota myydään ihan pilkkahintaan, kunhan aikaa jauhamisesta on tarpeeksi kulunut ja jauho vanhentuneena menettänyt alkuperäisen makunsa. Saahan sillä vanhentuneenakin sitkeämpää taikinaa, mutta samalla myös mauttomia tuotteita.

        Asuin 90-luvun puolivälissä Kalajokilaaksossa, ja siellä oli joku teollisuuspiirakan valmistaja, joka teki niin maukkaita karjalanpiirakoita, etten ole vastaavia saanut kuin joidenkin kotileipurien valmistamana. Olen yrittänyt saada tämän leipurin/leipomon nimeä selville, että neuvoisin kotikuntani kauppiaita tilaamaan piirakat sieltä, mutta arvelivat Ylivieskasta, että leipuri on siirtynyt pääkaupunkiseudulle.

        Muuten mistä karjalanpiirakan malli on katsottu?


    • Herkkusuu

      Juu, minullakin on ikävä kunnon ruisleipää. Asun täällä etelässä ja myös täällä myydään ilmeisesti ihan samojen suurfirmojen tuotteita. Muistan kuinka hyvältä maistuivat ja tuoksuivat mummon leipomat leivät oikein kunnon uunissa. Mummo asui siellä Kiuruvedellä. Varmaankin vielä nykyäänkin monessa tuvassa leivotaan omat leivät. Niitä kun saisi ostaa, ilo olisi molemmin puolista. Leipoja saisi vähän ylimääräistä tienistiä ja syöjä saisi herkutella kunnon leivällä.

    • Leepee

      Minä oon nostanu S-Marketista Rautavaaran Leipomon LÄHIRUIS -leipää. Siitä on on tullu Rautavaaran Leipomon suosituin ruisleipä. Se on semmosessa sinivalkearaidallisesta paperipussissa.

      Lukee Rautavaaran Leipomon lähiruis ja siinä on isolla edessä 96 % ruista.

      Taevas kun se on hyvvee ruisleepee. Ee oo ihme, että on suosituin. Sitä taetaa olla Maxi-Makasiinissakin.

      Maesta, onko sinun makkuun.

      • Ruisleipä on petetty

        "Maesta, onko sinun makkuun. "

        Minusta kun tuntuu, että olen maistanut kaikkia Kiuruvedellä myytäviä, suurempien leipomoiden ruisleipiä, eikä niistä mikään ole oikein hyvää. Ovat sellaisia väkevähkön makuisia, ilman sitä hyvälle ruisleivälle ominaista hienoa aromia. Jokainen kotileipää syönyt tietää, mitä tarkoitan.

        Ei sekään takaa leivän hyvää makua, että siinä on ruista lähes sata prosenttia. Vaan voin joskus kokeilla ehdotustasi. jos se on jäänyt testaamatta. Eihän nuo tuotteiden nimet jää mieleen.

        Muistuu mieleen tämän Kiurulaisen leivän alkutaival 1980-luvulta. Silloin se oli jonkin aikaa melko hyvän makuista.


      • Ruisleipä on petetty

        "Minä oon nostanu S-Marketista Rautavaaran Leipomon LÄHIRUIS -leipää."

        "Taevas kun se on hyvvee ruisleepee."

        Olit oikeassa. Kävin ostamassa maistiaisleivän ja hyvää oli. Kiitos neuvosta!

        Vaan on se ihme, että suurin osa näistä leipomoalan ammattilaisista ei pysty tekemään maistuvaa ruisleipää, tai edes kotileivän veroista. Ja vielä suurempi ihme on se, että me suomalaiset suostumme syömään näitä pahanmakuisia, vehnällä jatkettuja ruisleivän tapaisia tuotteita.


    • ite

      No nyt ois aika opetella leivän teko ite,onnistuu myös sähköuunissa

    • Härskit leipomot

      Hyvää rieskaa voi myös tehdä itse. Ohrajauhopussi vaan ostoskärryyn kaupan hyllyltä ja kotiin rieskan tekoon. On helppoa. Ohje on pussin kyljessä ja Pohjois-Savolaiseen rieskaan löytyy ohjeita netistä kun vaan vähäb Googlettaa.

      Ei tarvitse syödä rieskan nimellä kulkevaa vehnäleipää. Suurin syyhän tuohon vehnäjauhon sotkemiseen jokaiseen leipään on tuo vehnän halpuus.

    • ruoskuva kuori

      Kokkosen leipomon riihiruisleipä on joskus hyvää, vallankin rapsakasti paistetut. Aina eivät ole samanoloisia.

      • Anonyymi

        👍On


    • Ruisleipä fani

      Kyllönmäen leipurin leipä on tosi hyvää. Harmi, ettei sitä saa tavan kauppa reissulla. Kokkosen riihiruista meilläkin silloin, kun ei Kyllönmäen ole. Ja nimenomaan se rapsakka paistos.

      • rouskuva kuori

        Minkähän takia riihiruisleipä ei aina ole samanlaista? Muuttavatko jauhosuhteita? Rapsakkakuoriset ovat hyviä.


    • takiu

      kävin hakee sit LÄHIRUISTA raatavaaralta...... on hyväää

    • On se hyvvee

      On se...

      ....nimttäin hyvvee. Kaekki ostaa nyt sitä. Pittää hakkee kaapasta heti uamulla, jotta suapi sitä leepee tai sitte pittää hakkee sieltä Raatavaaralta tai Iisalamen kaopoesta.

      siis hyvvee se Raatavaaran leevän lähiruis sinivalakoraiallisessa pussissa ja leepä näkkyy läpi.

      Kato tuosta ja naksuttele kuvia nuolesta niin sieltä se sinivalakoraiallinen pussi viimen tullo vastaan ja lukkoo, jotta lähiruis. Isolla lukkoo, jotta 96 % ruista:

      http://www.rautavaaranleipomo.com/kuvagalleria


      .

      • Ruisleipä on petetty

        Tämä Rautavaaran leipomon tuote osoittaa ainakin paikallistasolla sen, että parhaimman makuisen ruisleivän voi valmistaa ihan vain ruisjauhosta. Kunpa nämä karjalanpiirakan valmistajat uskoisivat samaan oppiin.

        Siksihän me suomalaiset näitä ruisjauhotuotteita kaipaamme, koska niissä on se erityinen maku ja aromi. Nämä runsailla vehnäjauhomäärillä jatketut ruispaistokset ovat menettäneet tämän kaipaamamme erityisominaisuuden.

        Sama juttu mielestäni pätee ohrarieskaan. Täysin ohrasta valmistettu rieska on omanlaisensa hyvänmakuinen tuote, jonka erityisominaisuudet myös on vehnäjauhoja taikinaan sekoittamalla pilattu.


    • Anonyymi

      Kunnon ruisleipä myös pierettää.

    • Anonyymi

      Tee leipäsi itse tai kunhan syöt pettuleipää niin eiköhän kaupan ruisleipä maistu hyvälle,tulemme aikaan jolloin ruuan saanti vaikeutuu.

    • Anonyymi

      Niin karjakanpiirakan, rieskan kuin ruisleivänkin taikinaan lisätään vehnäjauhoa sitkon vuoksi. Isot määrät taikinaa teollisesti onnistuuvain, jos taikinassa on sitkoa, muuten tulee likilaskuista. Kotileipuri voi tehdä yksilöllisemmin.

      • Anonyymi

        "Niin karjakanpiirakan, rieskan kuin ruisleivänkin taikinaan lisätään vehnäjauhoa sitkon vuoksi. "

        Tämä on tiedossa. Mutta kun nämä muutamat harvat suureleipomot hallitsevat homman ilman vehnäjauhojen lisäämistäkin. Rautavaaran leivässä ei ole vehnäjauhoja, muistaakseni ei ollenkaan. Se on suosikkini kaupan leipävalikoimassa.

        Vehnäjauho pilaa kaikki muiden viljalajien leipomistuotteet siksi, että se vanhettaa tuotteen parissa päivässä ja varsinkin kadottaa niille ominaisen aromin.

        Kotonani alettiin savolaiseen piimärieskaan joskus 70-luvulla lisätä vehnäjauhoja, mutta minä aikuistuttuani pyysin palaamaan vanhaan käytäntöön. Onhan se puhtaasta ohrajauhosta tehty rieska hieman koppuraisempaa verrattuna vehnällä lisättyyn vastaavaan, mutta se rieskan aromi on puhtaasti ohrasta leivotussa ylivertainen.

        Harmi vain, ettei enää saa aitoa uutisrieskaa, koska ohraa ei leipomistarpeisiin maatiloilla enää kasvateta. Ei todella maukkaasta rieskasta tiedä mitään, ennen kuin pääsee puulämmitteisessä uunissa paistettua uutisrieskaa maistamaan. Uutisrieskalla tarkoitan sitä erää, mikä heti ohran puimisen jälkeen käytetään myllyssä ja seuraavana päivänä leivotaan rieskaksi. Vitamiini- yms. molekyylit eivät ole ehtineet alkaa hajoamaan.


    • Anonyymi

      Osta nyt het lidelistä leipäkone.

    • Anonyymi

      Suuret murheet tee itse ne leivät

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Upea peppuisella naisella

      Upea peppuisella naisella on upea peppu.
      Ikävä
      109
      6878
    2. Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta

      Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t
      Tornio ja Haaparanta
      32
      4118
    3. törniöläiset kaaharit haaparannassa

      isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/
      Tornio ja Haaparanta
      30
      3535
    4. Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!

      https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu
      Maailman menoa
      390
      1893
    5. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      33
      1438
    6. Upea peppuisella miehellä

      Upea peppuisella miehellä on upea peppu.
      Ikävä
      32
      1399
    7. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      49
      1219
    8. Anteeksi kulta

      En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv
      Ikävä
      11
      1026
    9. Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."

      Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:
      Tv-sarjat
      11
      980
    10. Hajoaako persut kuten 2017?

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen
      Maailman menoa
      165
      972
    Aihe