Spoilerin määritelmä ja käsitteen yleisen käytön ongelmallisuus

spoileriautistit...

Miten "spoileri" tulisi teidän mielestänne määritellä? Ainakin selvää on että se tapa jolla sitä sanaa yleensä käytetään, että mikä tahansa minkään teoksen tapahtumista mitään kertova on automaattisesti "spoileri", on paitsi sisäisesti ristiriitainen myös muuten järjetön. Esimerkiksi henkilö jonka mieltää kaiken tapahtumiin liittyvän spoileriksi ei loogisesti pysty myöskään katsomaan tai lukemaan mitään enemmän kuin yhden kerran, koska ensimmäinen kerta on spoilannut myöhemmät. Tällaisen henkilön on pidettävä kaikkea, mitä ei täysin ymmärrä ensimmäisellä kerralla, automaattisesti paskana, esimerkiksi Primer-elokuvaa, joka käsittelee aihepiiriään niin syvällisesti ja yksityiskohtaisesti, että sitä olisi oikeastaan mahdotonta tehdä sellaiseksi, että kaikki olisi yhdellä katsomisella selvää. Sen sanominen paskaksi olisi siis halventavaa tekijöitä kohtaan, koska aihetta on mahdotonta käsitellä fiksusti ilman että päädytään jonkinlaiseen pakkoon katsoa vähintään kahdesti, ainoa vaihtoehto on jokin Terminator-tasoinen pelleily. Kuitenkin henkilön jonka mielestä kaikki on spoileria on pakko pitää sitä paskana.

Toisaalta voidaan kysyä mikä ihmeen robotti tällainen hekilö oikein on. Ovatko "tapahtumat" ainoa merkityksellinen asia missään teoksessa? Eivätkö niiden herättämät ajatukset ja tunteet ole lainkaan merkityksellisiä? Minusta pelkästään "tapahtumien" voimalla eteen päin rullaavat teokset ovat yleensä tylsiä, tai ainakin mieleenpainumattomia. Matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

Kolmanneksi voidaan todeta että yhteiskunta, jossa "kaikki tulevista tapahtumista puhuminen on spoilausta ja sitä ei saa tehdä" olisi yleinen käytäntö ja sääntö, olisi yhteiskunnalliselta keskustelultaan köyhä paikka, koska esim. 1984:n ja Uljaan uuden maailman kaltaisiin teoksiin ei voisi viitata lainkaan kun ei voi olla varma että kaikki kuulolla olevat ovat lukeneet ne. Ja voiko joku tosissaan väittää että se että tiesi melko yksityiskohtaisestikin mistä näissä kirjoissa on kysymys ennen niiden lukemista vähensi jotenkin niiden arvoa itselle? Itselläni se lähinnä vain lisäsi arvostustani, koska tiesin niiden merkityksellisyyden yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Kyllä spoilereita ovat ainoastaan loppuratkaisujen ja vastaavien erityisesti jännityselementeiksi suunniteltujen asioiden paljastaminen (paitsi siinä tapauksessa että ne ovat eritysen merkityksellisiä yhteiskunnallisilta tms. implikaatioiltaan, tämäkin voidaan antaa aneeksi). Ei "henkilö x kuolee äkkiarvaamatta" tai kirjan syvällisempien teemojen ruotiminen tai 10 sivun päässä alusta tapahtuvat asiat.

4

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rtfh

      Joo itelläkin kärys aivot kun jotkut valitti aikoinaan miten heiltä oli "spoilattu" Harry Potterit kun tiesivät Dumbledoren kuolevan... D:

    • Hmmmmmm

      Hei,

      jos katsoo synonyymisanakirjasta synonyymiksi spoilerille löytyy myös "juonipaljastus" ja "ilonpilaaja". Itse kokisin spoilaukseksi sellaisen seikan kertomisen, joka muuttaisi koko kirjan sisällön, esimerkkinä vaikka kerrotaan, että henkilö X on oikeasti hyvä ihminen, joka oikeasti yrittää pelastaa maailmaa, vaikka tämä kerrotaan vasta teoksen viimeisellä sivulla ja muuten teoksessa annetaan olettaa henkilön olevan pahuuden tiivistymä. Voisin lukea teoksen siitä huolimatta myös mielenkiinnolla, mutta minulta jäisi tämän itse oivaltamisen ilo. Nyt lukisin teosta täysin toisenlaisesta näkökulmasta, jossa kiinnittäisin esimerkisi huomiota siihen, miten henkilöä mustamaalataan.

      Voisitteko te auttaa minua:

      Olen 2. vuoden opiskelija Metropolian ammattikorkeakoulussa digitaalisen viestinnän koulutusohjelmassa ja teen tutkimusta kirjojen ostopäätöksestä verkkokaupassa. Kyselyssäni etsin ihmisiä, jotka ovat viimeisen kolmen kuukauden aikana ostaneet verkon välityksellä kirjan/kirjoja.

      Olisin kiitollinen, jos pystyisitte vastaamaan alla olevaan kyselyyn, joka ei vie kuin pari minuuttia aikaanne.

      https://docs.google.com/forms/d/150nQQVr3UH5THOlL2kDgpMufo46f8NLWe0V5MnrJ6S0/viewform

      Kiitoksia ja mielenkiintoinen mietintä!

      • 1111

        Eihän tuohon edes voi vastata?


      • Hmmmmmm
        1111 kirjoitti:

        Eihän tuohon edes voi vastata?

        Pahoittelen,

        naureskelen tässä itsekin sitä, etten digitaalisen viestinnän opiskelijana itsekään osannut käyttää googlen digitaalisia palveluita. Kysely on avattu uudelleen, kiitos 1111, että yritit vastata kyselyyn.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      133
      1342
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1195
    3. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      846
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      156
      832
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      746
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      150
      733
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      728
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      27
      588
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      575
    Aihe