Vanhenevan, steriloidun koiran ruokinta?

pikkudogi

Ollaan nyt uuden asian äärellä, kun meidän kääpiökoiramme alkaa jo ikääntyä (ikää mittarissa nyt 9v) ja se steriloitiin pari kuukautta sitten. Koira on vielä suht normaalipainoinen, ehkä vähän tanakka, ja haluaisin estää sen kuuluisan leikkauksen jälkeisen lihoamisen. Koira syö siis nappularuokaa, sellaista jossa on protskuja 28% ja rasvaa 16%. Tuntuu että tuossakin on jo liikaa, kun annoskokoja pitää vaan pienentää ja pienentää... Mikä olisi sopiva määrä proteiinia ja rasvaa pienelle ikääntyvälle koiralle?? Onko ne light-ruoat mistään kotoisin? Ainakin joissain näytti olevan tosi vähän rasvaa, tyyliin 8-10%, minkä taas uskoisin olevan aivan liian vähän jo turkin ja ihonkin kannalta?! Vai syötänkö vaan tota nykyistä ja pienennän annoksia? Eräs vaan mua varoitteli siitä, ettei koira saa kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja yms. jos ei saa ruokaa riittävästi... Mitään ylimääräisiä herkkuja ei koira saa, ainoastaan kovia puruluita ajankuluksi ja hampaiden hoitoon. Nyt syksyn sateiden ja talvipakkasten tullessa meidän ulkoilutkin jää aika vähäiseksi... Osaisko joku neuvoa?

7

1306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....................

      Mä jouduin omani kanssa vaihtamaan senior light-safkaan, ja silti sydäntä särki antaa niin vähän ruokaa. Tuossa kun on kaksi ongelmaa, ei vain se sterkkauksen aiheuttama, vaan myös ikääntymisen pikkuhiljaa aikaansaama aineenvaihdunnan hidastuminen. Meillä koiralla oli myös patella luksaatio, eli ei siis senkään vuoksi saanut tulla ylikiloja, mutta ei voitu antaa lihaksistonkaan rapistua. Heti kohdunpoiston jälkeen tosin syötin jonkin aikaa sellaista toipuvan ruokaa, että sai varmasti kaikki ravinteet, joita tarvitsi siitä leikkauksesta ja ja muusta toipumiseen. KOira siis oli aivan todella kuoleman riskissä kohtutulehduksensa takia silloin , kun se hätäleikkauksena tehtiin, viimeisenä hoitokeinona tekivät, koska ei ollut menetettävääkään. Eli ei siinä laihdutus ja painonhallinta ollut aivan ensimmäisenä mielessä, vaan ihan toipumiseen ja koiran entiseen kuntoonsa saamiseen meni aikaa ja sitä annettiin. Ja tuona aikana ei tosiaankaan mietitty, että jos siinä nyt kilo tulikin. Koira oli tuolloin jo vanha, mutta paljon liikkuva ja touhuava, vaikka pieni olikin kooltaan. Talvellakin ulkoiltiin tunteja. Oli ns. turkkikoira, ehkä suomenpystykorvan turkkityyppi. Pysyi kunto aivan hyvänä, vaikka light-ruokaa söikin. Siis yleiskunto sekä karvanlaatukin. Virkeäkin oli, eikä vaivannut sydän eikä "vanhuus" muutenkaan. Tosin, se söi myös paljon kasviksia, se kun rakasti hedelmiä ja sen sellaista, ja salaatintekoaikana se oli ikänsä saanut kurkunjämät ja muut, niitä en siltä alkanut kieltämään. Senioriruoan otin sen sisältämän glukosamiinin vuoksi. Tosin söi glukosamiinia myös purkista, eli jauhetta lisäsin myös. Jos en ihan väärin muista, parhaaksi nappulaksi tuolle meidän koiralle osoittautui nutranuggets tai sitten royal canin. Ihan en enää muista, kun on jonkin aikaa tuon koiran pois menosta jo. Ja ruoanmenekki oli tosiaan sitä luokkaa, että kun muille koirille otettiin 15 kg:n säkki, niin tälle pystyi aivan helposti ostelemaan vain 1,5 kg:n pussukoita, eikä tarttenut alvariinsa juosta hakemassa lisää...

    • GE vs. robur

      Jos ei halua kokea huonoa omaa tuntoa niin omassa käytössä Golden Eagle on ollut todella hyvä sekä hinnaltaan että syöttömääriltään, koira on sopivassa massassa sekä ikäisekseen todella energinen. Ja sitten toinen miellyttävä sekä kattava on Robur, sopii hakuun hyvin eli sisältää tarvitavan pienemmällä energiamäärällä soveltuen myös vanheneville koirille:
      http://www.petenkoiratarvike.com/tuote/bozita-robur-light--sensitive-19-07/813610/

      • pikkudogi

        Golden Eaglea olisin tykännyt itsekin syöttää koiralleni mutta se ei jostain syystä sopinut tuon vatsalle. Vatsa oli koko ajan löysällä. :(

        Niinku tuolla ylempänä kirjoitettiin, niin "ongelmana" ei ole ainoastaan sterilaation vaan myös ikääntymisen tuoma aineenvaihdunnan hidastuminen. Sen lisäksi tällä kääpiökoiralla on jo vähän heikko purukalusto, kun on jouduttu poistamaan hampaita... Eli raksujen pitää olla pieniä. Otettiin nyt kokeiluun RC Mini Sterilised, tuntuu ainakin maistuvan ja on helppo pureskella, kun siinä nappulassa on reikä keskellä. :) Tuossa ei vaan taida olla mitään nivelaineita, joten sellaista kannattaisi varmaan lisäillä purkista?


      • 158
        pikkudogi kirjoitti:

        Golden Eaglea olisin tykännyt itsekin syöttää koiralleni mutta se ei jostain syystä sopinut tuon vatsalle. Vatsa oli koko ajan löysällä. :(

        Niinku tuolla ylempänä kirjoitettiin, niin "ongelmana" ei ole ainoastaan sterilaation vaan myös ikääntymisen tuoma aineenvaihdunnan hidastuminen. Sen lisäksi tällä kääpiökoiralla on jo vähän heikko purukalusto, kun on jouduttu poistamaan hampaita... Eli raksujen pitää olla pieniä. Otettiin nyt kokeiluun RC Mini Sterilised, tuntuu ainakin maistuvan ja on helppo pureskella, kun siinä nappulassa on reikä keskellä. :) Tuossa ei vaan taida olla mitään nivelaineita, joten sellaista kannattaisi varmaan lisäillä purkista?

        Unohda ne rc:t sinne kaupan hyllylle. Pelkkää maissia ja riisiä joka säkissä. Kuva ja teksti vaan on eri. Normaalia ruokaa lihaa ja RIITTÄVÄSTI liikuntaa niin kyllä laihtuu.


    • järjellistä

      Light-ruuat on ihmisilläkin todettu huonoksi vaihtoehdoksi. Rasvaa ei pidä vältellä, vaan huolehtia siitä, että energian saanti on kulutuksen mukaista. Siis annoskokoa pienentämällä.

      Kuppiin lihaa ja rasvaa, turhat hiilarit pois, annoskoko kulutuksen mukaiseksi.

      Tunteilut ja sydänsurut eivät kuulu oikeaoppiseen ruokintaan ollenkaan.

      • molossi ei rek2

        Rasvaa ei pidäkkään vältellä,mutta jo sen hyväksi käyttö on erillaista,joka jo se kannattaa huomioida.Toiset tarvii enemmän,toiset vähemmän.Lihaa ja rasvaa on hyvä ollakkin,mutta sen määrä on yksilöllisesti haettava.Toki ruokaan kuuluu muutakin,kuin liha ja rasva.Se sitten,mikä on turhaa hiilaria,onkin toinen juttu.Itsessään hiilareissahan ei ole mitään vikaa.


    • molossi ei rek

      "mikä on sopiva määrä rasvaa ja proteiinia?" Yksilökohtaista täysin. Toiset tarvii enemmän rasvaa,toiset vähemmän.Samoin proteiinin kanssa.Riippuen mistä roikkuu.
      Eli pitää vaan katsoa yksilökohtaisesti.Välttämättähän leikkaus ei mitään vaikuta,mutta korkea ikä voi...
      Tosin siinäkin voi myös mennä toisin päin,että toiset voi laihtua eli silloin pitää ruokaa fiksata.
      Jos tarvii määrää vähentää,niin kylläisyyden tunteeksi voi ruokaan lisätä esim.kasviksia,jotka ei niinkään lihota.Mutta tekee koiralle kylläisemmän olon.
      Jos nivelaineita haluaa käyttää,niin luottaisin ainakin itse niiden toimivuuteen ihan aineena itsenään,en ns.ruokaan laitettuna.
      En suosittele mitään teollisia,koska niiden sopivuus on hyvin yksilöllistä ensinnäkin,ja toiseksi meillä koirat on aina syöneet kotiruokaa,joka on helppoa myös vanhusten kanssa eli katsoo vaan tarviiko jotain suhteita muutella ikääntyessä.Kun on puuropohjaista,niin on myös hyvä syödä,jos vaikka purukalusto ei ole priimaa enää hyvin vanhana.
      Mutta siis jos teollista käyttää,niin siinä voi joutua yksilöllisesti hakemaan sopivan.Toisille lightit käy,toisille ei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe