Reilu 1v koira pissaa jatkuvasti sisälle

mikämikämikää

Mikä mahtaa olla vialla, kun yli vuoden vanha uros pissaa jatkuvasti sisälle? Pissaa kyllä ulos ihan normaalisti, mutta liruttelee vähän väliä myös pitkin lattioita. Vaikka olisi puoli tuntia aiemmin käytetty ulkona.
Koira kyllä pyrittiin opettamaan kaikkien suositeltujen konstien avulla sisäsiistiksi, vietiin ulos kun pyöri ja etsi pissapaikkaa, käytettiin tarpeeksi usein ja kehuttiin ulkopisuista, mutta ei! :(
Pari virtsatietulehdusta sillä on aiemmin ollut ja virtsatietkin on ultrattu, mutta kaikki pitäs olla niinkun pitää.
Mistä ihmeestä voisi olla kyse? Raskasta tämä jatkuva luutuaminen ja mattojen pesu. :( Kyseessä on spanieli.

8

1691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...................

      Lirautteleeko se kävellessään (pidätysvaikeus), vai merkkaileeko se? Vaikuttaa paljon asiaan. Jos tippaakaan vaikuttaa merkkailulta touhu, aloittaisin ihan kouluttamalla. Yksi kysymys vielä, eli kuseskeleeko se yksinollessaan vai ihan samallalailla silloinkin, kun on joku paikalla (esimerkiksi spanielelilla on eroahdistus aivan liian yleistä)? Mitä noissa tilanteissa tapahtuu?

      Itsellläni spanieli vielä reilu vuosikkaana lirautteli ns. "Ilopissejä", ja nämä siis kotiintulotilanteissa, ihan sama kuka tuli, vieras taikka oma, mutta se oli aina yhtä innoissaan. Vieras ei välttämättä ihan yhtä iloinen, kun kengälle lirahti. Tämä meni ohitse ihan sillä, että opetettiin koiralle uusi käytösmalli tilalle, eli rauhoitettiin nuo tulotilanteet. Koira sai suuhunsa esineen, ja sitten kun oli odottanut vuoroaan, sai käydä "luovuttamassa" tulijalle sen esineen. Tässä ei siis ollut kyse mistään sellaisesta, että olisi sisäsiisteydessä ollut ongelmaa, päinvastoin, se oli todella nuorena jo hätäsisäsiisti. Eikä se merkkaillutkaan sisälle ikinä. Tämä lirauttelu meillä liittyi juuri sellaiseen "ylikiihtymistilaan". Johon tosiaan auttoi se, kun keskityttiin siihen, että tilanteet sisällä pysyvät rauhallisina. Ja ehkä se sitten vielä jotenkin kypsyikin iän myötä lisää toi pidätyskyky. Mutta minusta ainakin näytti, että koira ei edes itse huomannut pissan karkaavan noissa tilanteissa.

    • alkup.

      Koira ei oikeastaan joudu olemaan koskaan yksin kotona. Yleensä aina joku on paikalla. Mutta kieltämättä tekee tuota ehkä enemmän silloin, kun kaikki ovat sulkeutuneet huoneisiinsa ja koira jää yksin olkkariin ja eteiseen. Ei se merkkailulta vaikuta. Jos kyse olisi tuosta eroahdistuksesta, niin mitä sille voisi tehdä ettei pissailis sisälle?

      • Mietippä vielä...

        Olen kokenut koiraelämän ihminen ja tuo sinun ongelmasi kuulostaa selvästikkin lievältä eroahdistukselta. Varo ettei se pahene, koska sillon on omistajallakin kuset housussa kun tulee kotiin jolloin koira on ollut yksin kotona! :)


      • ...................

        Anteeksi, en ole ehtinyt/muistanut vastata. Eli lähtisin kokeilemaan eroahdistuskoulutusta. Eli alussa yksinoloja säännällisiksi, vaikka tekemällä teettä jotain lähtöjä jonnekkin, jos ei muuten tarvetta ole. KOtona kiinnitätte huomiota siihen, että koira ei saa aina heti huomiota, kun se vinkaisee, lisäätte toimintaa, ja opetatte sille vaikka paikan, missä kotonaollessa lepäillään. Ja alussa voi olla, että se koira ei osaa rauhoittua täysin eristettynä, kun olette kotona. Mutta käyttäkää vaikka porttia. Avainjuttu siinä on se, että koiralla tosiaan säilyy yhteys, mutta se joutuu olemaan erossa. Ja tottuu siihen, että ei aina pidä olla siinä jaloissa. Jos päädytte porttiin, on seuraava vaihe se, että sitä oveakin aletaan sulkemaan, pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Toistatte aina saman rutiinin (ettekä tee asiasta isompaa numeroa). Pois kaikki säälittely ja paapottelu. Sinne petille vaikka sen luun kanssa, ja sitten muina miehinä pois. Ja se portti kiinni. Voi olla, että riittää yhdessä huoneessakin olevan se näköyhteys.

        Samaan aikaan lisäätte koiralle toimintaa, jotta se on raukean tyytyväinen ja sopivan väsynyt. Et maininnut tarkemmin, millaisesta spanielista on kyse. Mutta useimmiten ne rakastavat haasteita ja tekemistä.

        Tällainen resepti on toiminut monella spanielilla. Eli koira koiran paikalle ja koiran hommiin, rajoja ja niistä säännöistä kiinnipitämistä. Ne on suloisia joo, ja osaavat toellakin hakea läheisyyttä ja huomiota. Mutta teet koirallesi (ja itsellesi) suuren palveluksen, jos opetat sille sen, että se on turvassa ja pärjää, vaikka olisi hetken ilman ihmisen turvaakin ja sitä läsnäoloa.

        Voit toki hakea helppoa ratkaisua esimerkiksi poikapöksyistä. Mutta aika moni on eroahdistus koiran kyseessä ollen havainnut, että kuseskelu kyllä loppuu. Mutta se ahdistus purkaantuu sitten toisella tavalla, kuten esimerkiksi huutamisella taikka älyttömällä tuhoamisella. Siksi itse en suosittele pöksyjä. Alussa voitte antaa koiralle turvaa jopa häkin avulla. Monen koiran on helpompi aloittaa se yksin ja erossaolotreenaus selkeästi rajatussa, mutta positiivisesti vahvistetussa turvallisessa tilassa. Esimerkiksi, jos koira saa ruokansa pari viikkoa sinne häkkiin, siitä tulee sille mieluisa paikka. Ja kun se on mieluisa, aletaan sulkea sitä ovea. Hetkeksi ja noita hetkiä pidentämällä edistymisen mukaan. Eroahdistus koulutuksessa kannattaa mieluummin pelata varman päälle ja vaikka hiukan hitaammin, jos mahdollista. Ja jos kyseessä on teillä eroahdistus, se on vielä aika lievänkuuloista. Mutta sillä on ikävä taipumus pahentua. Ja ehkä se siksi on lievää vielä, kun koiralla ei ole pitkiä yksinoloja. Entäs sitten, kun se joskus sellaisiin tilanteisiin joutuu? Ihan valmistautumatta, kun on aina tottunut siihen, että voi turvata ihmiseen.

        Spanielit on pohjimmiltaan aika yksinkertaisen helppoja koiria. ne sopeutuvat uusiin sääntöihin, ja oppivatkin asioita. Kun ne opetetaan sille spanielille sopivalla tavalla. Ne ovat sellaisia pikkaisen hömelöitä. Mutta ainakin meillä moni koulutustapa todellakin eroaa paimenkoiristamme.


    • pisut

      Koirallasi taitaa olla murkkuikä. Tavallaan haluaa huomiota ja ilmeisesti etsii laumassa paikkaansa eikä oikein osaa olla "vain" koira. Voisko ajatella että sille jäisi näköyhteys kuitenkin johonkin oman lauman jäseneen vaikka portti ettei aina vain suljettais ovia. Tietysti olisi jo ihan pienenä pentuna pitänyt totuttaa olemaan yksin. Lopulta jos mikään konsti ei tepsi niin pallit pois niin rauhoittaa merkkailua mut voi jatkaa silti valitsemallaan tiellä. On kuitenkin viel nuori ja sille täytyis järjestää mieluista puuhaa silloin kun kaikki sulkeutuu ovien taa.

    • voi voiii

      Olen tuo alkuperäinen kysyjä ja palaan nyt vuoden päästä paikalle.
      Tilanne ei ole muuttunut miksikään. Eläinlääkäri piti tapausta merkkailuna, johon kokeiltiin erinäisiä keinoja, lopulta tehtiin kastraatio, mutta ei apua.
      Seuraavaksi alettiin syömään pidätyslääkkeitä, ei apua.
      Portti, josta joku mainitsi on hommattu ja kokeiltu vaikka mitä, mutta koira tekee vähän väliä lattialle. Ihan sama onko silloin ihmisen vieressä vai yksin, lattialle tulee. Tekee myös niitä ilopissoja, jos on ollut hetken yksin ja tullaan kotiin. Mutta harvemmin koira on yksin.
      Ja yllättäen, vaikka tulee pitkältä metsäreissulta (on muuten hyvä metsästyskoira), niin kohta pissataan sisälle.
      Ei taida tälle vaivalle löytyä selitystä tai apua. :(

      • ____________________

        Pissiikö aina samoihin kohtiin? Jos näin, niin se haistaa että on lirinyt siihen aiemminkin ja jatkaa liruttelua siitä syystä. Hajut pitäisi yrittää saada pois sillä tavalla ettei koirankan nenään enää haise... Tai sitten se vaan täytyy hyväksyä, että tekee tuollaista. Tiedän yhden koiran joka kakkasi sisälle hyvin helposti yksin jäädessään ja se johtui siitä, että sen ollessa pentu ja sisäsiisteyden opettelu ajankohtaista, oli omistajalla tosi pitkät työpäivät joten hän ei kunnolla ehtinyt ja pystynyt opettamaan koiraa sisäsiistiksi. No omistaja hyväksyi tuon, koska tiedosti mistä ongelma johtuu ja koira oli muuten niin hyvä koira.


    • setterineiti

      Teit mukavasti kun palasit kertomaan kuulumisia. Sisäsiisteys voi joskus olla ihan ylivoimainen ongelma. Monien kohdalla löytyy joku ratkaisu, mutta yhtä moni jää ratkaisemattomaksi tapaukseksi.
      Oletteko muuten kokeilleet poikapöksyjä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      624
      4622
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3509
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      154
      3211
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      168
      2469
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2309
    6. 252
      1867
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1457
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1349
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1340
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1140
    Aihe