5 kuukautinen heräilee useaan kertaan illan-yön aikana...

Zena

Mitä pitäisi tehdä kun vauvani 5 kuukautta vanha heräilee illan-yön aikana useaan kertaan?Laitan siis seitsemän aikaan nukkumaan ja nukkuu kymmeneen tai yhteentoista kun herää.Laitan tutin suuhun ja jatkaa uniaan tunnin tai pari ja taas herää ja laitan tutin suuhun.Yleensä kahen tai kolmen välissä annan maitoa ja laitan takaisin nukkumaan ja ilman tuttia kun ei sitä tarvitse..ja sitten taas herää viiden tai kuuden maissa,mutta siinä puoli seitsemän maissa heräillään ylös sängystä.
Päivän aikana syöpi kolme pientä purkillista sosetta,maitoa päälle ja aamu-ilta puuro ja maitoa.

14

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tyypillistä menoa

      Vastaus: odotat, että hän kasvaa. :) On hyvin tyypillistä viisikuiselle heräillä tiheästi, tuossa iässä lapsen kehitys on vain jotenkin sellaista, että se vaikuttaa yöuniinkin. Hänellä on tyypillisesti tuo ensimmäinen unipätkä pisin ja sen jälkeen uni on katkonaisempaa. Noin pienelle ei oikein voi unikoulujakaan kokeilla, joten kannattaa vain koettaa rauhoitella lapsi mahdollisimman vähäsanaisesti takaisin uneen hämärässä. Näin säilyy se fiilis siitä, että yöt ovat nukkumista varten. Kyllä se siitä, ajan kanssa.

    • imnotafish

      Meillä 5kk vauva söi vielä yöllä 2-5 kertaa.

    • Bella_la

      Meillä ihan samanlaista ollu kuukauden päivät.. neuvolassa sanoivat että n.10kk tienoilla pitäisi helpottaa.. nähtäväksi jää!

    • varovaisen optimisti

      Meillä 5 kk pikkumiehellä on myös tosi levottomat yöt, ja nyt menneet viimeisen viikon aikana ihan mahdottomiksi. Nukkumaan mennään 21-22. Vauva liikehtii alusta asti sängyssä levottomasti ja herää heti kun tutti tippuu. Pahimmillaan palautan tutin vartin - puolen tunnin välein melkein läpi yön. Kerran yössä syö, että nälkä ei ainakaan ole. Joskus itkee vain syliä, ja kun nostan syliin, nukahtaa heti. Takaisin sänkyyn laskemisen jälkeen joskus jää sinne, joskus taas ei. Herää 6-7 aikoihin. Päivällä saa puuroa aamulla ja illalla, ja soseita kahdesti päivässä ( maitoa ennen ja jälkeen).

      Neuvolasta ohjeistivat herättelemään päiväunilta siten, että nukkuisi max 3 h unet kahdesti päivässä, ja että illalla valvotettaisiin ainakin 4h ennen yöunille menoa. Tätä on totetutettu nyt viikon verran, mutta ei yöt ainakaan vielä ole yhtään parantuneet. Poika on nukkunut kapalossa vauvasta asti, kokee sen ilmeisesti turvallisena. Tein pinnikseen peittorullista "pesän", johon lasken pojan nukkumaan. Parin viime yön ajan olen antanut kainaloon mun ohuen aamutakkini sillä ajatuksella, että tuttu tuoksu jotenkin rauhoittaisi. Ei sekään mikään läpimurto ole ollut, mutta eipä ole hullummaksikaan mennyt. Tää on sikäli hassua, että poika nukkuu päivällä vaunuissa kuin tukki ja ihan hervottomia määriä jos vain antaisi. Jonkunlainen päivärytmi on kuitenkin pakko säilyttää jo pelkästään tuon 3-vuotiaan esikoisen takia.

      Kyllä se sitten ajan myötä helpottaa. Tai sitten ei =) Mä olen rohkeasti pyytänyt läheisiltä hoitoapua sillointällöin, jos on ollut pakko saada univelkoja kuitattua. Yritän aina muistaa, että tää valvominen on täysin hyvälaatuista, ja lapset on kuitenkin terveitä ja ylipäätään olemassa. Mut onhan se yön pimeinä tunteina rättiväsyneenä vähän hankalaa ;-)

    • 34235r23

      Kyllä se aikanaan ohi menee!

      T: 4,5v unikeon äiti, joka 4kk-9kk välin heräili vähintään tunnin välein!
      Meillä ratkaiseva tekijä oli oma huone, mutta en raaskisi vielä noin pientä siirtää. Meillä mies kuorsaa, joten kai se sitten häiritsi herkkäunista prinsessaa.

    • thdfhdf

      Meillä sama homma :) neití 5kk ja nyt aloittanut heräilyt yöaikaan. Ei itke, mutta touhottaa ja kirkkain silmin kahtelee ja juttelee ja naureskelee. Meillä ei ainakaan nälän takia heräile.Ehkä kuuluu vaan asiaan..Esikoisen kohalla ei ollut tämmöistä

    • Nytymmärrän

      Meidän lapsi nyt 1v 3kk ja vieläkin herää välillä öisin. Otan viereen nukkumaan niin rauhoittuu.

      7kk iässä oli kausi, jolloin heräsi kahden tunnin välein. Muistan kun odotin kuin kuuta nousevaa täysiä yöunia. Soseet aloitin heti 4kk iässä ja iltapuuron heti 5kk iässä.

      Ajan kanssa ne yöt rauhoittuu! Ole itse rauhallinen ja ota asenne: Vauvat nyt vaan heräilee. Väsymykseen ei kuole :)

      Tsemppiä arkeen! Asenne oikeasti auttaa :)

    • huumorveikko

      Huitaset kalikalla ohtaan ja toivotat hyvät yöt :)

    • ...

      Todennäköisesti sinä tai miehesi tai te molemmat herätätte vauvan kuorsauksellanne. Kun ihminen on tarpeeksi rättipoikkiväsynyt, hän ei itse huomaa korisevansa selällään, eikä myöskään välttämättä kuule, vaikka kumppani kuorsaa vieressä niin kovaa, että on vaarassa syntyä kuulovaurio! Kokeilkaapa omaa huonetta vauvalle.

    • wedfvgy

      mitäs jos laittaisit lapsesi nukkumaan vähän myöhemmin? Sitä ennen voisitte leikkiä, lukea, laulella ja syödä tuhdin ilta-palan, hedelmäsosetta ja velliä/puuroa. Juoko lapsi päivän aikana tarpeeksi? Ihan vettä? Heräily voi johtua janosta ja nälästäkin, mutta aina se ei aiheuta itkua. Entä ulkoiletteko tarpeeksi? Pelkkä sisälläolo ei tee samalla lailla väsyneeksi kuin ulkoilma. Alkuillasta voisitte tehdä vaikka pienen vaunulenkin, ja nostat vaunujen selkänojaa ylös niin että lapsi voi katsella ympärilleen.
      Lapsi kasvaa kokoajan, päivän ajalle tulee enemmän aktiviteetteja, hän oppii konttaamaan, istumaan, tutkii asioita, touhuilee, oppii kokemaan uusia asioita ja ne ovat tuon ikäiselle jänniä juttuja, joten ihan luonnollista, että yölläkin vauhtia piisaa, ja on vaikea nukkua.

      Ethän sinäkään nuku 12 tunnin yöunia tai pidempään, joten miksi vaatia lapselta sellaista?

      Jos aikaisin nukuttamisessa on kyse vain sinun mukavuudestasi, niin kyllä jostain pitää osata luopuakkin kun lapsen saa, myös siitä illan omasta ajasta. Kokeilisin nukuttaa lapsen vasta 9 aikaan, jos se vaikka auttaisi asiaan. Kaikki eivät tarvitse niin paljoa unta, kaikki aikuisetkaan, ja jos lapsi nukkuu päikkärit niin unta tulee ehkä liikaa hänen tarpeisiinsa. 5kk on eri asia kuin kuukauden vanha vauva... Päikkäritkin voi jättää vain yksiin, minun poikani ei tuon ikäisenä nukkunut päikkäreitä enää ollenkaan.

      • Unentarve...

        Siis viisikuinen lapsi ei nukkunut enää päikkäreitä?! Yksilöllisiä poikkeamia on aina, mutta älä nyt hyvä ihminen kehota muita rajoittamaan viisikuiselta päikkäreitä yksiin tai jopa pois! Lapsi tarvitsee hermostollisen kehityksensä takia unta myös päivisin ja harvalta lapselta voi jättää päikkärit pois edes ennen kahden vuoden ikää. Viisikuisen unentarve on vielä huomattavasti suurempi kuin aikuisella. On hyvin harvaista, että puolivuotias vauva pärjäisi ilman päiväunia, koskaan en tätä ennen ole moisesta kuullut.


      • wefrg6h6h
        Unentarve... kirjoitti:

        Siis viisikuinen lapsi ei nukkunut enää päikkäreitä?! Yksilöllisiä poikkeamia on aina, mutta älä nyt hyvä ihminen kehota muita rajoittamaan viisikuiselta päikkäreitä yksiin tai jopa pois! Lapsi tarvitsee hermostollisen kehityksensä takia unta myös päivisin ja harvalta lapselta voi jättää päikkärit pois edes ennen kahden vuoden ikää. Viisikuisen unentarve on vielä huomattavasti suurempi kuin aikuisella. On hyvin harvaista, että puolivuotias vauva pärjäisi ilman päiväunia, koskaan en tätä ennen ole moisesta kuullut.

        Lue koko kommentti ennen kuin alat arvostelemaan. En vaadi, että kaikkien muiden lasten tarvitsee olla kuten omani, kunhan totesin, ettei hän nukkunut päikkäreitä tuon ikäisenä, Enkä tosiaan väkisin pitänyt valveilla, kuten selkeästi kuvittelet. Miten saat lapsen nukkumaan päiväunia väkisin, jos lasta ei väsytä silloin kun haluat? Toki hän olisi saanut nukkua jos olisi nukkunut, mutta näin ei tapahtunut. Päivälevon voi hoitaa muutoinkin, lukemalla lapselle esimerkiksi.Taas ollaan pyörittelemässä silmiä kuin olisi ihmeistä suurin asia, jos joku ei tarvitse unta.. selvennän nyt kaikille tärkeilijöille, että en ole kehottamassakaan päikkäreiden lopettamista, totesin vain, että unen tarve on yksilöllinen, ja jos kerta haluaa että lapsi nukkuu 12 tunnin yöunet, niin kahdet päikkärit ovat silloin liikaa. 5kk vauvan päässä liikkuu jo paljon asioita, ja vireystila on aivan eri kuin vastasyntyneellä, joku tarvitsee paljon unta, joku toinen ei, aivan kuten meissä aikuisissakin on eroja. Kuten sanoin, niin vauhtia piisaa, myös yöllä, ainakin siellä aivoissa, joten se vaikuttaa siihen että ei nukuta, vaan yöllä herätään virkeinä ja haluttaisiin ihmettelemään maailmaa. Minä en taas ymmärrä, miksi väkisin makuutetaan ja nukutetaan toista, jos ei väsytä, kun voitaisiin laittaa lapsi vähän myöhemmin sinne sänkyyn ja kokeilla, auttaisiko asiaan, tai vaikuttaako jotenkin huonommin seuraavan aamun heräämisjaksamiseen. Oletan että äiti on lapsen kanssa kotona, joten mitä eri kellonaikojen kokeilussa menettääkään? Vauva ysiltä sänkyyn ja kokeilee, kuinka yö menee, jos ei muutaman kokeiluyön jälkeen selkeää muutosta tapahdu niin sitten voi rauhassa palata vanhaan. Kaikkea ei kannata sieltä kirjoista ja oppaista lukea ja ottaa opiksi, vaan ihan maalaisjärkeäkin voi asioissa käyttää.
        meneppä itse seiskalta illalla sänkyyn ja ihmettele sitten puolilta öin kun ei enää uni maitakkaan.


      • kaisutar
        wefrg6h6h kirjoitti:

        Lue koko kommentti ennen kuin alat arvostelemaan. En vaadi, että kaikkien muiden lasten tarvitsee olla kuten omani, kunhan totesin, ettei hän nukkunut päikkäreitä tuon ikäisenä, Enkä tosiaan väkisin pitänyt valveilla, kuten selkeästi kuvittelet. Miten saat lapsen nukkumaan päiväunia väkisin, jos lasta ei väsytä silloin kun haluat? Toki hän olisi saanut nukkua jos olisi nukkunut, mutta näin ei tapahtunut. Päivälevon voi hoitaa muutoinkin, lukemalla lapselle esimerkiksi.Taas ollaan pyörittelemässä silmiä kuin olisi ihmeistä suurin asia, jos joku ei tarvitse unta.. selvennän nyt kaikille tärkeilijöille, että en ole kehottamassakaan päikkäreiden lopettamista, totesin vain, että unen tarve on yksilöllinen, ja jos kerta haluaa että lapsi nukkuu 12 tunnin yöunet, niin kahdet päikkärit ovat silloin liikaa. 5kk vauvan päässä liikkuu jo paljon asioita, ja vireystila on aivan eri kuin vastasyntyneellä, joku tarvitsee paljon unta, joku toinen ei, aivan kuten meissä aikuisissakin on eroja. Kuten sanoin, niin vauhtia piisaa, myös yöllä, ainakin siellä aivoissa, joten se vaikuttaa siihen että ei nukuta, vaan yöllä herätään virkeinä ja haluttaisiin ihmettelemään maailmaa. Minä en taas ymmärrä, miksi väkisin makuutetaan ja nukutetaan toista, jos ei väsytä, kun voitaisiin laittaa lapsi vähän myöhemmin sinne sänkyyn ja kokeilla, auttaisiko asiaan, tai vaikuttaako jotenkin huonommin seuraavan aamun heräämisjaksamiseen. Oletan että äiti on lapsen kanssa kotona, joten mitä eri kellonaikojen kokeilussa menettääkään? Vauva ysiltä sänkyyn ja kokeilee, kuinka yö menee, jos ei muutaman kokeiluyön jälkeen selkeää muutosta tapahdu niin sitten voi rauhassa palata vanhaan. Kaikkea ei kannata sieltä kirjoista ja oppaista lukea ja ottaa opiksi, vaan ihan maalaisjärkeäkin voi asioissa käyttää.
        meneppä itse seiskalta illalla sänkyyn ja ihmettele sitten puolilta öin kun ei enää uni maitakkaan.

        "meneppä itse seiskalta illalla sänkyyn ja ihmettele sitten puolilta öin kun ei enää uni maitakkaan."

        öööö, viisikuisen vauvan unentarve on pik-kui-sen suurempi kuin aikuisen! ja kahdentoista tunnin yöunet ovat kyllä ihan normaaleja, toki tuossa vaiheessa heräillään, välillä syömään ja välillä muuten vaan.

        mitä tulee 10kk uniin, niin meillä kyllä yöunet paranivat ratkaisevasti juuri 10kk kieppeillä, tosin unikoulun ansiosta.

        tsempiä aloittajalle! sanoisin, että yöheräily kuuluu tuonikäisellä asiaan.


    • yökkujat

      Ihan normaalilta kuulostaa. Aika moni heräilee vielä noin pienenä useamman kerran yössä. Menee ohi ajastaan :) Vauva-aika nyt vain on sellaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      354
      4041
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1759
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1530
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1497
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1338
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1315
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1312
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      199
      1282
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1187
    Aihe