Suojamaassa nollaa vastaan jännite

Wannabe-sähkömies

Vaihdoin kiuasta... pelästyin kun pari vuotta vanhan kiukaan kevi oli kärventynyt... ajattelin, että on ehkä vettä valunut ja oikonut pikkuhiljaa...uuden kiukaan asensin... kevin tietenkin myös... onneksi huomasin sähköiskun kuoresta.. tänään irroitin ja aloitin mittailun*: eli ku kolme eri vaihetta, nolla ja suojamaa... 1-vaihe vastaan nolla: 230V: ok. 2-vaihe vastaan nolla: 230V:ok. 3-vaihe vastaan nolla: 230V: ok. Sitten vaihe-erot: kukin vaihe toisiaan vasten 400V, kuten kuuluukin... johtuu siis aallon vaihe-eroista. 1- ja 3-vaihe suojamaata vasten 230V: ok, 2-vaihe suojamaata vasten 160V: EI OK..... nolla vastaan suojamaa: 40V: EI OK.... ymmärtäisin jos esim naula olis oikosulkenut suojamaan ja 2-vaiheen... muuten mutta miksi sitten muut vaiheet näyttävät tätä yhteistasoa vastaan oikein.. ei pitäisi jos näin olisi.... vaiheiden välillä ääretön vastus, eli eivät ole yhteydessä: OK. nollan ja vaiheiden välissä ääretön vastus eli OK.. siispä tein vanhanajan kytkennän... lenkitin nollan kiukaassa suojamaahan.. Toimii eikä vaaraa ole... yksi teoria, että syöttökaapelia olisi jatkettu tässä talossa.. ja kevi vioittunut ja joko induktoisi tmv. 2-vaiheesta.. mutta kyllä se nollassa kiinni on kun muut vaiheet sitä vastaan on oikeat 230V... vain siis yhtä vaihetta vastaan oli alhainen jännite-ero... mystistä.. onko ideoita...

36

11302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sähkömies...

      Sen verran epäselvä pötköselostus, että soita sähkömiehelle.

    • valovirta

      No näkyykö sama 40V nollan ja suojamaan välillä talon muissa pistorasioissa?

    • wannabe-sähkäri

      Ei näy muissa rasioissa.. itse asiassa talo on kolkytluvulla tehty.. isompi remppa joskus kasikytluvulla... eli varsinasita suojamaata ei edes ole... lenkitetty nollasta kaikki kuten vanhoissa taloissa.. kiukaan syöttöjohto kuitenkin sisälsi kevin.. joka nyt on pois käytöstä. .

      • kirjoitustaito...

        Opettele ensin kirjoittamaan, niin voisi saada jotain selvää asiasta. Kappalejakoa saa käyttää kuten isoja alkukirjaimiakin. Sellaista välimerkkiä kuin ".." ei ole olemassa. Välimerkkiä "...":kin käytetään ihan muussa yhteydessä kuin välimerkin "." tilalla.


      • tarkasta omasi
        kirjoitustaito... kirjoitti:

        Opettele ensin kirjoittamaan, niin voisi saada jotain selvää asiasta. Kappalejakoa saa käyttää kuten isoja alkukirjaimiakin. Sellaista välimerkkiä kuin ".." ei ole olemassa. Välimerkkiä "...":kin käytetään ihan muussa yhteydessä kuin välimerkin "." tilalla.

        Aina kun ymmärrys loppuu asiasta, alkaa kieliopin luento.


      • Ei loppunut.
        tarkasta omasi kirjoitti:

        Aina kun ymmärrys loppuu asiasta, alkaa kieliopin luento.

        Ei minulla mikään ymmärrys loppunut, kun en jaksanut koko asiaan kelvottoman kirjoitusasun takia perehtyä. Kommentoin vain kieliasua, en ole alunperinkään esittänyt ymmärtäväni itse asiasta mitään.


    • Wannabe

      Onks tää joku äidinkielen essee vai........ ei kai niin virallista tää ole?? Kunhan heitin kysymyksen josko joku ois törmännyt samanlaiseen.............

    • MCMC22

      Hei
      Ihan selva juttu, eli L2 johtossa on eristysvika, kaapeli pitas vaihta !
      Varmuten vuoksi myös eristysvastusmittaus olisi OK. (500V/200mA)
      Se on aina ollut näin, etta jos jännite on noin puolet 230-sta niin on vika kaapelissa
      Sähkari

    • wannabe

      Thanks... mutta mystistä on se, että kun ei ole sulakkeita paikalla, niin nollan ja suojamaan välissä vastus on ääretön, ikäänkuin ei olisi kiinni. Sitten kun mittaan L1 ja L3 vasten suojamaata niin on 230V, eli niinkuin suojamaa olisi nollan kanssa samassa. Ehkä joku induktiojuttu.. mystinen kuitenkin.

      • want to be

        Mystiikalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, mutta ennenkuin puhun lisää läpiä päähäni; Minkälaisella mittarilla mittasit nollan ja suojamaan välisen vastuksen?


      • ante fata
        want to be kirjoitti:

        Mystiikalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, mutta ennenkuin puhun lisää läpiä päähäni; Minkälaisella mittarilla mittasit nollan ja suojamaan välisen vastuksen?

        "Kelluvasta" eli kytkemättömästä johtimesta voi saada vaikka mitä jännitelukemia tuolla metodilla tavalisella yleismittarilla.
        Ehkäpä nyt olisi aika tilata oikea sähkäri, mikä tekee myös oikeasti käyttöönottomittaukset, ennen kuin tulee töitä kuolinsyyntutkijalle.


    • 18 + 15

      No totta mooses suojamaa on nollan kanssa samassa jos se kerta on siten keskuksella laitettu.
      Tosin sulakkeella ei pitäisi tuohon asiaan olla minkäänlaista vaikutusta ja mikäli sulake nyt tosiaan katkoo nolla tai suojaa on kyseessä melkoisen laiton viritelmä ja vähintäänkin soitat sen sähkärin tarkistamaan johdotusten kunnon.

      Tässä nyt kun kirjoittaessa mietin niin jos suojanjohtimen kanssa on vaiheista mitattu 230V niin se antaisi olettaa että nollajohdin on jostakin kohtaa poikki.
      Mutta jos tuo 230V tulee sulakkeiden ollessa auki niin soita hyvä mies se sähkäri ja pysy niistä johdoista kaukana.

    • wannabe

      Siis kun sulakkeet on irti, eli vaiheita ei tule, niin ei jännitettä missää välissä.. ei nollan eikä suojamaankaan välissä. Mutta ääretön vastus suojamaan ja nollan välissä... ongelmanäkökohta onkin siinä, että kuitenkin kun sulakkeet paikalla, niin vaiheiden ja suojamaan välillä on 230V.. paitsi sen yhden missä näkyy 160V. Tavallisella yleismittarilla mittasin.. mutta jos suojamaa olisi kelluva, niin eihän vaiheista ja suojamaan välistä näkyisi jännitettä.. tätä jo sähkäritkin ovat pähkäilleet.. mysteeri tosiaankin..

      • Kevi irti...

        Yleismittari näyttää just silloin jotain jännitettä suojamaan ja vaihejohtimen välillä, kun suojamaa kelluu itronaisena samassa kaapelissa jännitteisten johtojen kanssa. Suojamaahan siis indudoituu pieni jännite, jonka herkkä yleismittari näyttää, jos johtoihin kiinni vaikka taskulmapun hehkun, niin ei tule valoa, vaikka jännite oli muka 40 vuolttia.

        Jos siellä katkenneessa kevissä on vaikka pistorasia kiinni ja teit nyt nollauksen, niin sulla voi olla jossain laitteessa 230 volttia rungossa ja odottaa koskijaansa. Toivottavasti ketään ei kuole.


    • sähkö on sinistä

      "Tavallisella yleismittarilla mittasin" tuohan kertoo jo kaiken koska digimittarit näyttävät jännitettä jopa ilmasta kun toisen pään laittaa maadoitukseen. Jos suojamaa on kelluva kuten arvelit eli irti niin vierekkäisistä johdista voi indusoitua siihen kuormituksesta riippuen millainen jännite vain. Mitäpä jos mittaist ensin vaikkapa jollain kunnolisella kuormittavalla mittarilla ne jännitteet. Sitten jos löytyy vielä jännitteitä niin eristysvastusmittaus olisi asiallista tehdä.

      • 10+

        Mitä näyttää vastusmittaus L2 ja suojamaan väliltä, jännitteettömänä mitattuna tietenkin?
        Saattaa olla johtovaurio jossa suojajohdin on poikki ja kiukaan puoleinen pää osittain yhteydessa L2 vaiheeseen.


    • wannabe

      Näyttää ääretöntä.. eli ikäänkuin ei olisi kiinni.. viitaa induktoimiseen.. mutta en tiedä niinkuin pähkäilee sähkömiehetkin tätä mysteeriä.. suojamaa ja nollakin on vastus ääretön, kun vaiheiden sulakkeet auki.. mutta yleismittarilla tietenkin hankala mitata kun se mittaa vastuksen pienellä jännitteellä...

      • 3LPEN

        Joo, eristysvastusmittarilla pitäisi mitata.


      • kevi irti

        No eikö se ole aika selvä että suojamaa on poikki jos näyttää nollaa vasten ääretöntä vastusta? Senhän pitäisi näyttää noin nollaa, kska jostain niiden pitäisi olla yhdessä.


      • mietaasjoo
        kevi irti kirjoitti:

        No eikö se ole aika selvä että suojamaa on poikki jos näyttää nollaa vasten ääretöntä vastusta? Senhän pitäisi näyttää noin nollaa, kska jostain niiden pitäisi olla yhdessä.

        Joo oikeassa olet. Jos nollajohto sekä suojamaa ei ole toisissaan kiinni, siis oikosulussa, niin ei kannata kiukaaseen koskea,,,ainakaan saunoessa märkänä.


    • päättelijä

      Kytke hella eli liesi irti ja testaa uudelleen. Samoin kytke pikkuhiljaa irti muita kuluttajia verkosta ja mittaa aina uudelleen. Vika löytyy jostain muualta kuin kiukaasta.

    • wannabe

      Nuo mittaukset siis tein ilman, että kiuas oli kytketty. Eli pelkästään saunan seinästä tulevasta johdosta. Mittasin liedestä samalla tavalla. Siellä ei moista ongelmaa ollut. Ja se maan ja nollan välinen jännite näkyy siis vain kun kiukaalle tulevissa johdoissa jännite eli sulakkeet paikalla.

      • tutkija 222

        "1- ja 3-vaihe suojamaata vasten 230V: ok, 2-vaihe suojamaata vasten 160V: EI OK..... nolla vastaan suojamaa: 40V: EI OK.... "

        - tarkista mihin suojamaa on kytketty, onko liitos kunnolla, onko nolla/maadoituskiskoissa löysiä ruuvi liitoksia. Samoin sulake lähdöissä.

        - mittaa kiukaan maadoituksen jatkuvuus, onko oikeesti maadoitus perillä asti?
        (käyttöönottomittarilla)

        - mittaa samat mittaukset keskuksen päästä kiukaan lähdöstä (tuleeko siellä jännite eroja maadoitusta vasten), Tuleeko muissa L2 vaiheen lähdöissä suojamaata vasten 160V ?

        Tällee tutkimalla asia ehkäpä voi selvii......että onko vika kaapelissa, liitoksissa, keskuksen päässä yms....jos kaapelissa niin uusi kaapeli tilalle, eikä mitään nollauksia....


        Niin olethan sähkäri ja sulla kunnollliset mittaus vermeet.....


    • Asentaja332

      Vastaus ongelmaasi. Uusi ryhmäjohto keskukselta kiukaalle. Toimii.

    • kannata vaivata

      Miks tommoset wannabeet vaivaa päätään teknisillä asioilla.

      • ip 68

        Oletko avannut säkökaapin , ryhmä keskuksen ja mikä on kokemuksesi sähkö slallla, a kokenut asentaja, aloitteleva ns amispika vai jatkojohtoasentaja ?


      • puustaalas
        ip 68 kirjoitti:

        Oletko avannut säkökaapin , ryhmä keskuksen ja mikä on kokemuksesi sähkö slallla, a kokenut asentaja, aloitteleva ns amispika vai jatkojohtoasentaja ?

        en ole sähkäri enkä paljon muutakaan, mutta tässä aamuvirkkuna olen lueskellut näitä juttuja tältä ja monelta muulta palstalta ja merkille pantavaa on kuinka ihmiset voivat piruilla jopa asiallisille kysymyksille ja vastauksille. Väliin tuntuisi että jos tätä nettia pitkin pääsis fyysisesti tappelemaan tai toista lyömään niin olisihan kova rähinä päällä. Moni ihan tosissaan ja kiltisti kysyy kun ei tiedä, eihän siitä pitäisi toiselle olla ilkeä ja rumasti kirjoittaa, mutta kait me suomalaiset ollaan vasta tultu puusta alas ja opittu puhumaan ja kirjoittamaan ja saatu äkkiä kaikkea liian paljon ja meistä on tullut jonkin sortin pikkupiruja ja änkyröitä, vai olisiko se kansallisjuoma viina, pitkässä juoksussa janojuomana käytettynä vähitelleen tehnyt tehtävänsä, tietäspä tuonkin.


      • pätäkkä
        puustaalas kirjoitti:

        en ole sähkäri enkä paljon muutakaan, mutta tässä aamuvirkkuna olen lueskellut näitä juttuja tältä ja monelta muulta palstalta ja merkille pantavaa on kuinka ihmiset voivat piruilla jopa asiallisille kysymyksille ja vastauksille. Väliin tuntuisi että jos tätä nettia pitkin pääsis fyysisesti tappelemaan tai toista lyömään niin olisihan kova rähinä päällä. Moni ihan tosissaan ja kiltisti kysyy kun ei tiedä, eihän siitä pitäisi toiselle olla ilkeä ja rumasti kirjoittaa, mutta kait me suomalaiset ollaan vasta tultu puusta alas ja opittu puhumaan ja kirjoittamaan ja saatu äkkiä kaikkea liian paljon ja meistä on tullut jonkin sortin pikkupiruja ja änkyröitä, vai olisiko se kansallisjuoma viina, pitkässä juoksussa janojuomana käytettynä vähitelleen tehnyt tehtävänsä, tietäspä tuonkin.

        Joo oot asian ytimessä. Melkein jokaisella immeisellä on varmaan suvus joku joka sähköstäkin ymmärtää. No onneks ite ei tartte kysellä tyhmiä sähköstä. En uso et toi viina aiheuttaa ton vittuilun, vaan lasten hölmöileminen. Ite neuvon auliaasti kaikkii jos niil jotain ongelmii on. Joskus jopa saa pätäkkääkin kun jonkun pistorasian korjaa


    • Wannabe2

      Eli asian laita oli niinkuin muutamat asialliset arvelivatkin.. suojamaa lie kelluva välirasialla, jossa edellinen asukas oli jatkanut syöttökaapelia.. tämän sijaintia ei kukaan halua muistaa eikä tekijääkään kukaan enää muista kun kerroin ongelmasta...ja tosiaan yleismittarilla mitattaessa siihen induktoitui yhdestä vaiheesta jännite. Tämä mitattu ammattilaisen avulla. Nyt siis hypytetty kiukaassa nolla suojamaahan ja testattu vielä varoiksi kunnolla...

      Uuden kaapelin vedän kun kelit tästä paranee, vanhassa talossa ei putkituksia ole, joten odottelen yhden seinäremontin alkuun..

      • ip68

        Miks et heti kertonut että olet maallikko ja et ole edes avanut sähkökaappia mittauksiasi varten vaan mittailet vaan kiukaan päästä.


      • ip68
        ip68 kirjoitti:

        Miks et heti kertonut että olet maallikko ja et ole edes avanut sähkökaappia mittauksiasi varten vaan mittailet vaan kiukaan päästä.

        Tuokin viritys että kevi poikki välirasiassa oli sinunkaalyaistesi koti asentajien ammatitaidottomuuden kukkanen josta saavat lukuisat muutkin vanhan kiinteistön ostaajat kärsiä, kun rane t teke sähkötöitä.


      • ip68
        ip68 kirjoitti:

        Miks et heti kertonut että olet maallikko ja et ole edes avanut sähkökaappia mittauksiasi varten vaan mittailet vaan kiukaan päästä.

        Tuokin viritys että kevi poikki välirasiassa oli sinunkaalyaistesi koti asentajien ammatitaidottomuuden kukkanen josta saavat lukuisat muutkin vanhan kiinteistön ostaajat kärsiä, kun rane t teke sähkötöitä.


      • ip68
        ip68 kirjoitti:

        Tuokin viritys että kevi poikki välirasiassa oli sinunkaalyaistesi koti asentajien ammatitaidottomuuden kukkanen josta saavat lukuisat muutkin vanhan kiinteistön ostaajat kärsiä, kun rane t teke sähkötöitä.

        Voihan räkä , en pääse oikein kiljoittamaan vieläkää kun roikun tc naulalla seinällä, jotain typerää vaan sönkötän


    • ranejoo

      jos on sähkäri ei oo mitään takuuta et osaa homman ite korjaillu monien ammamiehinään itteensä pitävien susia oon vaan pätevä kaikessa

      • susia

        ranejoo. Neljä vuotta muotoilit viestiä. Selvästi oot pätevä kaikessa.


    • Maadoitus

      Meillä oli samanlainen ongelma. Sähkömies, joka on serkkupoika, ehdotti että vedetään juottamalla 7mm halkaisijalla oleva kuparikaapeli kiukaasta rautakankeen josta 2/3 osaa on upotettu maahan. Ei lyö kynsille enää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      88
      3728
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      588
      3531
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3432
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2187
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2151
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      320
      1936
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1905
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      159
      1657
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1361
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe