Kohta 7kk vauva kieltäytyy soseista välillä täysin

Huolestunut äiti

Hei,

Tyttäremme on viikkoa vajaa 7 kk vanha, ja olemme yrittäneet opettaa soseita hänelle jo reilun pari kuukautta. Neuvolan terveydenhoitaja on kommentoinut välillä niin tökerösti, että on saanut minut aivan paniikkiin. Viime viikolla se oli, että "vauvan kasvuhan on pysähtynyt". Tottakai säikähdin.

Viime viikolla syöminen ensin lähti taas käyntiin, kunhan vain viihdytettiin samalla leluilla ja tv:llä ja muulla huomion pois viemisellä. Nyt taas toista päivää kieltäytyy jo useammasta ateriasta kokonaan. Kun laitan sitteriin (muualla ei toimi ollenkaan), niin hän alkaa karjumaan. Olen ottanut 15 min aikalisän ja sitten yrittänyt uudestaan. Vaikka saisinkin hänet istumaan, hän ei avaa suutaan, vaikka mitä tekisin. Kuitenkin tänäänkin syöttöjen välissä oli 4 tuntia, ja nälkä oli kova.

Vauva kieltäytyy myös pullosta eikä pidä mistään korvikkeesta, ja vaikka olemme saaneet oppimaan ottamaan velliä nokkamukista, ei tämä toimi myöskään kuin harvoin. Vauva on siis imetyksellä, ja maito vähenee uhkaavasti. Viimeisten parin viikon aikana taas huomattavasti.

Tiedän, että olemme hieman liian työntäneet kiinteitä hänelle itse painostuksen alla. Nyt kun päätin, että nyt ei enää yhtään painosteta, niin neiti päätti, että sitten hänen ei tarvitse syödä niitä. En vain tiedä, mitä voimme enää tehdä.

Pyysimme apua lasten psykiatrisen osastin pikkulasten työryhmältä, jonka pitäisi auttaa tällaisissa, jo pari kuukautta sitten. Heidän oli tarkoitus käydä kerran viikossa, ja ovat onnistuneet vain kaksi käyntiä järjestämään, eikä niistäkään ole ollut mitään apua.

Onko muilla ollut tällaisia ongelmia, ja jos niin, mitä voisimme tehdä tämän ylipääsyksi?

Kiitos!

5

805

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Kokeile näitä

   1. Rintamaito vähenee ilman muuta, jos tarjoat vauvalle korviketta.
   2. Vauvaa ei voi pakottaa syömään. Jos ilmapiiri on painostava, ei vauva varmasti syökään.
   3. Vauvan kasvussa voi tulla norkahdus nimenomaan siksi, että yritetään liian nopeasti korvata kiinteillä maitoa. Maito sisältää reilusti energiaa soseisiin verrattuna ja soseita menee paljon pienempiä määriä kuin maitoa ne pitävät nälkää kauemmin kuin maito, koska sulavat huonommin.
   4. Kokeile soseiden sijaan sormiruokailua. Syöminen on silloin vauvalle hauska leikki ja hän itse päättää, mitä laittaa suuhunsa. Paljon ei sormiruokailulla saa ruokaa menemään aluksi, mutta idea onkin siinä, että pääosa energiasta tulee maidosta ja vauva saa ruokailla kiinteät hauskassa ja paineettomassa ilmapiirissä. Huom. sormiruokia ei koskaan sitterissä, vaan sylissä tai syöttötuolissa istuen. Alkuun pääsee googlaamalla, netistä löytyy hyvät ohjeet sormiruokailua varten. Soseitakin voit kokeilla antaa vauvan kosketella ja syödä sormin. Sotkuista puuhaa, mutta on kaukana pakkosyöttämisestä.
   5. Terve vauva ei nälkään kuole, vaan korvaa kiinteät sitten maidolla jos hänen annetaan olla rinnalla niin paljon kuin hän haluaa tai annetaan korviketta nälkään. Sairas vauva taas tarvitsee lääketieteellistä apua, eikä pakkosyöttäminen auta siis silloinkaan.
   7. Pahoittelut tiukasta tekstistä, mutta halusin nyt ensin kirjoittaa faktat. Teillä on tullut syömisestä dramaattinen ongelma, vaikka sen pitäisi olla lapselle mukavaa ja hänen pitäisi saada opetella omaan tahtiin. Yleensä neuvolassa nämä pelot herätetään ja epävarmat vanhemmat ovat pian paniikissa. Nyt ei auta muuta kuin hengähtää ja kokeilla antaa lapsen syödä itse, se olisi paras keino mielestäni tuohon tilanteeseen. Vauvan pitää tykätä syömishetkestä, eikä se onnistu, jos vanhempi kyttää stressaantuneena lusikan kanssa vieressä.

  • 56ujgjnf

   Edellisen kanssa olen samoilla linjoilla. Minua ihmetyttää mistä sinä päättelet, että maito vähenee uhkaavasti? Jos lapsi siinä rinnalla on ja syö, se maito ei vähene mihinkään vaan hän tilaa sitä tarvittaessa lisää olemalla rinnalla tiuhempaan. Syöttökerrat saattavat lyhentyä ajallisesti, koska vauvan imuteho on kunnossa ja saa nopeastikin tarvitsemansa maidon. Eikä pumput tai muut välttämättä kerro totuutta. Ainoa totuuden kertoja olisi syöttöpunnitukset jatkuvasti, mutta siihen nyt ei ole syytä ryhtyä.

   Jättäkää stressi pois, tutustelkaa ruokiin sormin ja kokeilkaa eri juttuja.

   Meillä lapset on olleet mielestäni pieniruokaisia aina, mutta ei se ollutkaan mitään verrattuna siihen, kun ystäväni kertoi tyttärestään, joka vuosikkaanakaan ei syönyt kuin ihan lusikallisia ja vain paria tiettyä ruokaa. Ihan terve muuten, pieni toki ikäisekseen. Hän sai ravitsemusterapeutilta lisäravinteita ja rasvalisiä ja niiden jälkeen ruoka on hiljalleen alkanut maistua. Kävelemään lähti 7kk iässä ja vuosikkaana oli jo melkoinen marakatti, ei vain ruoka maistunut.

   Ja ikää kun on tuon verran niin muistahan, että jos hampaita tekee, anna kipulääkettä niin voi ruokakin maistua. Ja aina voi soittaa sinne neuvolaan ja kysyä apuja. Älä ota henkilökohtaisesti terkkarin kommentteja, ei hän sitä tarkoita, että se olisi sinun vikasi :D

  • Huolestunut äiti

   Hei molemmille ja suurkiitokset neuvoista!

   Kokeillaan sormiruokaa seuraavaksi. Googletan vain ensin asiasta lisätietoa.

   Tänään aloitin aamupuurolla ihan niin, että päätin, että ei haittaa, jos neiti ei halua yhtään mitään. Niinpä tulos olikin päinvastainen, kun tein kaikkeni, että tilanne oli mukava ja hyvin rento. Kiinnitin vain tähän huomiota. Neiti päätti sitten, että voisihan sitä ottaa hieman enemmän ja söi 65g puuroa, 40g velliä ja kunnon imetyksen.

   Taidamme tehdä nyt niin, että keskityn ym. tavalla näihin tilanteisiin, ja annamme tytölle sormiruokia kokeiltavaksi.

   Olen päätellyt maidon vähenemisen sillä, että soseiden aloituksen jälkeen imetysaika puoliintui, ja illalla usein, kun itse olemme kilpatanssijoita ja olemme käyneet valmennuksessa (tosin hyvin kevyesti imetyksen takia), huomaan, että kun vauva haluaisi jatkaa pidempään imetystä, ei kuulu useita nielaisuja. Maito riittää kunnolla noin 8 minuutin kunnolliseen imetykseen. Neiti on ollut aina nopea, mutta aiemmin iltaimetys saattoi olla 15 min. Silti nukkuu tosin erittäin hyvin ja on nukkunut jo kaksi kuukautta noin 11 tuntia yössä, eikä ole yli kahteen kuukauteen ollut yösyöttöjä enään. (Kiitos meidän ranskalaisen kasvatuksen.)

   Täytyy pitää tuo ravitsemusterapeuttivaihtoehto mielessä, jos tarvitaan.

   Meillä terveydenhoitaja sanoi, kun vauva oli 5kk miltei paniikinomaisesti, kun sanottiin, että menee vain pari teelusikallista tai sitten ei mitään, ja erittäin hyvällä kerralla pari ruokalusikallista (nyt tosin enemmän), että nyt äkkiä vauva soseille, tai muuten ei hyvä seuraa. Me tietenkin säikähdimme ja yritimme parantaa. Tuntui, että aina, kun kävimme Neuvolassa, oli jokin vialla, vaikka kuinka yritimme kaikkemme saada ja pitää asiat hyvin. Nyt kun terveydenhoitaja sai rauhan syömisestä, hän sanoi, että vauva ei katso tarpeeksi silmiin, että nyt pitää jutustella enemmän kasvokkain. No, näinhän me tehdään, mutta jostain syystä vauva ei vain tee näin Neuvolassa.

   Kiitos kovasti neuvoistanne! Paljon parempia kuin Neuvolasta!

   • Eka vastaaja

    Kiva juttu, että aamuruokailu meni mukavasti!

    Tuosta imetyksestä: se imetysajan puoliintuminen ei tarkoita yhtään mitään sen kannalta tuleeko maitoa. Selvästi tulee riittävästi, koska lapsi nukkuu hyvin yönsä. Iltaisin moni lapsi haluaa lupsutella rinnalla muuten vain, ei niinkään nälkäänsä, se on lapselle paitsi ruokailua, myös läheisyyshetki. Ei siis siitä nielemisestäkään voi oikein mitään päätellä. Ja muistathan, että rintamaidon määrä sopeutuu aina siihen, kuinka paljon lapsi sitä tarvitsee, jos imetetään lapsentahtisesti. Hyvät yöunet ovat tietysti hieno juttu, mutta yövieroitus kovin aikaisin on vähän kaksiteräinen miekka, varsinkin jos se ei lähde lapsesta itsestään. Yösyötöt kun pitävät maidontuotantoa parhaiten yllä, koska yöllä erittyy enemmän oksitosiinia kuin päivällä. Mutta maidontuotantoa voi itsekin säädellä imettämällä sitten päivällä ahkerammin. :) Muistathan muuten juoda treenien jälkeen todella runsaasti? Mieluiten vähän "liikaa", koska maitoa ei erity kunnolla, jos keho pääsee yhtään kuivamaan.

    Ja sanon kyllä suoraan, että hiiteen tuollaiset terkat, jotka soseista höpöttävät! Osa imettää kuusi kuukautta ja sen jälkeen aloittaa kiinteät hitaasti sormiruokailulla ilman mitään ongelmia. Tyytyväinen lapsi on terve ja riittävästi ruokaa saava lapsi, luota siihen vaan. :) Ja muista, että rintamaidossa on tosiaan noin 80 kaloria desissä, eli sillä kyllä lapsi saa energiaa kivasti, vaikka kiinteät eivät heti niin maistuisikaan. Mukavia ruokailuvetkiä teille tästä eteenpäin!


  • Huolestunut äiti

   Kiitos vastauksesta!

   Ranskalaisessa kasvatuksessa yövieroitus on aina lapsen mukaista. Se osa, joka ei ole, ei ole meidän käytössä ollut. Päiväimetykset olivatkin aikaisemmin tosi monta kertaa juuri mainitsemastasi syystä. Juon vettä paljon sekä normaalisti että treenien aikana ja jälkeen. Ilman treenejä menee normaalisti noin 4-6 litraa päivässä, ja treenipäivänä 9 litraan asti.

   Kiitos tuesta terkan kohdalla! Hänellä on aina sanottavaa asioista.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   186
   7469
  2. Kiinteistökuningattarelle satelee nyt tuomioita oikein urakalla

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008926919.html TELEVISIOSTA kiinteistövälittäjänä tunnetuksi tullut Kaisa Liski sai yhden vuoden ja kahden kuukaude
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   3113
  3. Puolangan Porukka. Kuulkaas tämä.

   Hyvää iltaa hyvä Puolangan herrasväki. Kertokaa minulle mistä löydän Puolangalta vastusta niinsanotusti tanssimaan nurkan taakse! Olen saanut tarpeeks
   Puolanka
   55
   1499
  4. Suomi on allekirjoittanut NATO:n liittymissopimuksen

   Tätä hetkeä on odotettu: Nato-maat allekirjoittivat tiistaina aamupäivällä Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat. ”Yhdessä olemme vahvempia”, Haavi
   NATO
   247
   1294
  5. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   78
   1278
  6. Pysyt hyvännäköisenä pitkään

   Mulla on sellainen sormituntuma, eli monia hyviä syitä sanoa sinusta noin. Pidät huolta itsestäsi ja varmaan myös muistakin siinä ohessa. Sinussa on p
   Ikävä
   52
   1271
  7. Martinan uusin hirvitys

   Nyt on järkyttävät hopeiset paljetti shortsit jalassa. Mistä se löytää noita hutsahtavia vaatteita. Luuleeko näyttävänsä nuoremmalta, vaikka vaikutus
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   1242
  8. En mä jaksa enää uskoo

   Meihin... Ei me tulla enää ikinä näkemään uudelleen niin se vaan on. Toivottavasti molemmat löydetään vielä rakkautta.
   Ikävä
   96
   1110
  9. Martina on kova vaihtamaan juhannusheilaa

   2018 -Hannes 2019-Stefu 2020-Palomies 2021-Pikkarainen 2022-Tanskalainen lippis mies Ihan sairasta kun ei yhtään pysty viettämään aikaansa vain laste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   195
   1001
  10. Body count

   Sanotaan että miehellä tulevaisuus ratkaisee ja naisella menneisyys kun etsitään oikeasti vakavaan parisuhteeseen toista. Jos naisella paljastuu oleva
   Sinkut
   241
   927
  Aihe