Jatkuva ripuli - eikä loppua näy

nainen25v.

Minulla on ollut jatkuva ripuli nyt neljän kuukauden ajan (sitä ennen ripuli ei ollut ihan jatkuvaa, mutta sitä oli silloinkin todella usein), ja alan olla todella voimaton asian kanssa :( Heti aamiaisen jälkeen olo on kuin olisi laksatiiveja ottanut, ja vessaan on pakko päästä. Ripulointi painottuu aina aamuun, ja joudun usein käymään monta kertaa vessassa, mutta päivällä olenkin ihan ok. Illalla tosin olen aika turvonnut, ja ilmavaivat ovat aivan järkyttäviä pitkin päivää.

Olen kokeillut erilaisia aamupaloja ja kahvin pois jättämistä, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta: ihan sama, mitä aamuisin syön, vatsa on aivan sekaisin. Lisäksi olen koikeillut olla ilman maitotuotteita, mutta tämä ei ole vaikuttanut vatsani hyvinvointiin mitenkään. Viljojen poisjättämistä en ole kokeillut, koska olen kasvissyöjä ja viljat ovat niin olennanen osa ruokavaliotani, etten oikein osaa olla ilmankaan. En kuitenkaan ole laihtunut ripulistani huolimatta, joten tuskin on keliakia kyseessä.

Toisinaan, kun syön, minua alkaa pistää ja krampata ylävatsasta niin kovasti, etten pysty seisomaan ja oksettaa - tämä ei kuitenkaan ole niin tavallista kuin ripuli, vaan tapahtuu harvemmin. Sitä vastoin pientä pistoa on usein syömisen jälkeen. Jos en syö mitään, vatsani ei kipeydy; siksi olen alkanut pelätä ruokailutilanteita, joissa muita on paikalla. Kaverini luulevat, että minulla on syömishäiriö tai laihdutan, koska en mielelläni syö esimerkiki yhteisissä illanistujaisissa. Tämä ärsyttää tosi paljon, ja on tosi vaivaannuttavaa, kun minulle yritetään tyrkyttää ruokaa! Syy on kuitenkin se, että en halua pilata iltaani mahdollisten vatsakipujen kourissa.

Onko tämä nyt sitä kuuluisaa ärtyisää paksusuolta? Omituista, jos kroonisuneelle ripulille ei löydy todellista syytä! Syön mielestäni terveellisesti ja kuitupitoista ruokaa, joten tuskin ruokavaliota voi tästä ainakaan parantaa :( Tosin en ole uskaltanut vatsavaivojeni takia mennä lääkäriin, koska pelkään aivan kuollakseni mahdollisuutta joutua tähystykseen. Tiedän, että pitäisi mennä lääkäriin, mutta pelko on siis todella kova, eivätkä kädet tottele soittokäskyä.

Millaisia diagnooseja olette saaneet jatkuvasta ripulista, ja onko lääkärissäkäynnistä ollut konkreettista hyötyä? Entä voiko vatsaongelmia tutkia muuten kuin tähystyksellä?

15

1107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • !!!!!!!!!!!!

      Jos vaikka sinulla on Cambylobakeri? Mene hyvä ihminen lääkäriin ei ne pure!

    • kokemus

      Kannattaa mennä lääkäriin, ettei vaiva pahene. Minulla alkoi krooninen paksunsuolentulehdus vuoden kestävällä ripulla, lopulta alkoi tulla verta. Kävin tähystyksessä ja diagnoosi selvisi, sain lääkkeet vaivaan.

    • sh2

      Sinulla on ripuli kestänyt jo aika pitkään, kuten muutkin, minäkin neuvon sinua menemään lääkäriin mahdollisimman pian. Pitkään kestäneessä ripulissa on muitakin seurauksia kuin mainitsemasi, vitamiinit ja hivenaineet eivät välttämättä imeydy tehokkaasti, elimistö voi kuivua(mikä on paljon laajempi käsite kuin se, ettei vettä ole elimistössä tarpeeksi) vitamiinien imeytymättömyys taas voi aiheuttaa elimistössä muunlaisia vaivoja, jotka onkin sitten pidemmän aikavälin ongelma. Onko sukurasitteena suolistosairauksia, vilja-allergioita tms? suosittelen pikimmiten menemään lääkäriin.

    • kokeile.

      Yliherkkyys viljalla tai maidolle.

      Prosessoitu maito, viljojen gluteeni, sokeri, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasvirasvat (margariinit ja kasvirasvakermat) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

      Viljat ja/tai maitotuotteet pois 4-8 viikoksi. Kokeile kumpi oireet aiheuttaa. Voi olla, että kumpikaan ei sovi. Jo 1-2 viikossa huomaa eron entiseen, jos jokin ruoka-aine ei sovi.

      Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteiini (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm


      Pitää olla ilman pari viikkoa, jotta huomaa eron, koska suolsiton rauhoittuminen kestää.

      Voit mennä lääkärille, mutta tutkimuksiin pääseminen kestää kuukausia.

    • vi-siblin

      Sama ongelma, tähystykset tehty mut ei löytyny mitään sairautta. Lääkäri kehoitti ottamaan vi-siblin kuituja ja se auttoi tosin meni jonkin aikaa ennekun rupes toimimaan.

    • 4879849874

      Lääkäriin ja verikokeisiin mahdollisimman pian.

    • nipukkanapukka21v

      Kuulostaa melko samanlaiselta tuo sinun kertomuksesi kuin minunkin. Multa tutkittu yhtä sun toista, nyt vielä muutama koe. Eiköhön tulokseksi niidenkin jälkeen tule se lääkärin (ja myös itseni arvelema) ärtyneen suolen oireyhtymä.

      Oletko aivan vegaani? Jos tulokseksi tulee IBS, voi olla että joudut muuttamaan ruokavaliotasi aikalailla, menee pavut, viljat ym melko lailla pannaan. Itsekin söin aikaisemmin melko kasvispainotteisesti, nyt maitotuotteita runsaasti käytössä. Lihaan en kyllä vieläkään koske.

      • kohtuus kaikessa

    • voi olla

      Hapoton vatsa?

    • nainen25v.

      Ei voi olla totta! Rohkaistuin tilaamaan netistä tämän apteekin keliakiatestin (FindOut) ja... Testi näytti positiivista (???) Ovatko tällaiset kotitestit sataprosenttisen varmoja vai onko mahdollista, että kyseessä on väärä hälytys??? Mielestäni viiva oli kuitenkin aika haalea, eikä meillä suvussa kellään ole keliakiaa... Keliakiahan on vahvasti perinnöllinen sairaus, joten eihän tässä nyt ole mitään järkeä!

      Olen aivan shokissa, enkä ole saanut lääkäriin (edelleenkään) soitettua, mutta nyt vissiin ainakin joudun tähystykseen, jos soitan? Asiaa pahentaa se, että olen myös työssäni jatkuvasti tekemisissä viljojen kanssa, joten sen puolesta keliakia olisi myös ammatillinen itsemurha :( Puhumattakaan siitä, kuinka paljon rakastan kaikkea leipää ym.

      Ihan kamalaa, varsinainen joululahja! Toivottavasti testissä oli jotain vikaa, muuten en tiedä mitä teen!

    • lääkäriin mars

      Mene nyt ihmeessä sinne lääkäriin. Ymmärrän, että tähystys pelottaa, mutta asia on tutkittava. Ei kannata riskeerata terveyttään.

      Itsellä samaa ongelmaa. Lääkärissä otettiin verikokeet, mutta ei tehty tähystystä. Lääkärin mukaan ei ollut keliakiaa, tosin koepalalla kai se pitäisi tutkia. Verikokeissa todettiin lievä suolistotulehdus ja sain diagnoosiksi IBS:n. Syön päivittäin Agiogur-kuituvalmistetta, mutta vatsa reistaa edelleen. Pitäisi tehdä varmaan iso ruokaremontti (FODMAP-ruokavalio), mutta se tuntuu vaikealta näin kasvissyöjänä kun mm. palkokasvit sekä monet hedelmät ja kasvikset pitäisi jättää pois. Ja maitotuotteet ja kotimaiset viljat.

      Osaako joku tietävämpi sanoa, onko elimistössä aina suolistotulehdus jos on ripulia, oli syy mikä tahansa? Pelottaa vain tuo sana, tutullani kun on haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa).

    • verkoe.

      Labrassa saa verestä keliakiapiaktestin eli ei tarvii ite ostaa sellasta.

    • mck

      Minullakin on jatkuvaa vatsavaivaa. Olen käynyt lääkärillä aivan tajuttoman monesti, eikä silti ole mitään helpotusta tai syytä löytynyt. Ärtynyttä suolta ovat epäilleet. Olen kokeillut syödä laktoositonta ruokaa, gluteenitonta ruokaa, jopa maidotonta ja tarkkaillut myös muuten ruokavaliotani. Ei apua.
      Oireeni pahenivat työyhteisössä jossa minua kiusattiin ja pidettiin silmätikkuna. Lopulta vaivani yltyivät niin pahoiksi etten päässyt töihinkään. Vuosia kestäneen rumban jälkeen tilanne on nyt se, että vatsani saattaa olla välillä aivan oireeton ja välillä aivan sekaisin. Jopa koirapuistoon meno tuttujen kanssa saattaa aiheuttaa ahdistuksen että on päästävä vessaan välittömästi. Olenkin tullut siihen tulokseen että tämä saattaa olla jotain ahdistusperäistä henkistä johon sitten vatsa reagoi salamana. Syytä ahdistukseen ei tiedossani kylläkään ole ja kaikenmaailman pillerit mm. libraxit ja agiocurit on kokeiltu mutta ei ole auttanut. Hieman rajoittaa elämää ja on aika ikävä vaiva. Kunpa löytyisikin jokin konsti jolla tämä loppuisi.

    • Ripuli 2kk

      Täällä myös kärsitään masunkanssa. Reilu 2kk kestänyt jokapäiväinen ripuli. Verikokeissa ei näkynyt mitään silti ei epäillä ärtynyttä suolta koska ruokailussa ei ole mitään yhteyttä tähän. Tähystystä täällä itse odottelen ja voi että ku pelottaa :(

    • Anonyymi

      Kyllä se loppujenlopuksi lähtee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7431
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2392
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1369
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe