Ammattikorkeakoulu opintojen hyväksilukeminen yliopistossa

arpoja

Onko kellään kokemusta / tietoa, saako ammattikorkeakoulu opintoja hyväksiluettua yliopistossa?

Minulla on ammattikorkeakoulu tutkinto puolessa välin, mutta nyt avautui ovet yliopistoon. Kannattaako opiskella amk-tutkinto loppuun ja hakeutua maisterikoulutukseen VAI jättää amk-tutkinto kesken, siirtyä yliopistoon ja saada mahdollisesti (amk) opintojaksoja hyväksiluetuiksi siellä?

6

6533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • austerism1

      Nyt on hieman epäselvää, että siis päästikö maisteriohjelmaan vai suorittamaan kandin opinto-oikeus maisteriksi asti. Varmaankin jälkimmäinen tapaus kyseessä, kun kerran amk-opintosikin ovat kesken.

      Mutta Ilmeisesti aika nihkeästi saa opintoja hyväksiluettua, etenkin puolittain suoritetusta tutkinnosta. Ehkä kieliopintoja ja muita yleisopintoja voi saada. Eli kannattaa varautua siihen, että järin paljon ei hyväksilukuja tule (riippuu ehkä jonkin verran opintoalasta tosin).

      Oma kokemus on jo vuosien takaa (ei vielä ollut esim. nykyisenkaltaista jakoa kandi- ja maisterivaiheeseen) enkä jatkanut edes samalla alalla yliopistossa kuin mitä amk:ssa opiskelin. Sain amk-opinnoista hyväksiluettua muistaakseni joitakin yleisopintojen kursseja, en muuta. En osaa sanoa, miten menetellään, jos jatkaa ikään kuin samaa ainetta. (Suoritin muuten myös amk-tutkinnon loppuun, mutta minulla oli silloin oikeastaan vain enää päättötyön viimeistely ja pari kurssia jäljellä, joten opiskelun aloittaminen samaan aikaan yo:ssa onnistui suht. hyvin.)

      Sen verran voisi mainita, että esim. yliopistosta toiseen siirtyessä yksittäisten kurssien hyväksilukeminen on käsittääkseni yleensä vaikeaa. Homma helpottuu huomattavasti, jos on niin sanottuja opintokokonaisuuksia suoritettuna (eli perusopinnot, aineopinnot, syventävä opinnot). Amk:ssahan ei tällä tavalla kokonaisuuksia suoriteta, joten vertailu ja korvaavuuksien määrittely on kai siksikin hankalaa.

      Siis on vaikea ottaa kantaa siihen, kannattaako vaihtaa. Siihen vaikuttaa moni asia ja myös henkilökohtaiset tavoitteesi. Omalla kohdalla yliopisto oli kuitenkin mielekkäämpi ja motivoivampi, mutta tämä ei tietenkään ole mikään yleispätevä toteamus. Etenkin kun kyseessä oli tosiaan tyystin eri ala kuin mitä opiskelin amk:ssa.

    • 11+1

      Kysypä yliopistosta. Ainakin amk-tutkinnon voi hyväksiluetuttaa kandiksi, ainakin jos jatkaa samalla alalla.
      Ehdotan tässä omatoimisuutta.

    • arpoja

      Sain siis opiskelupaikan kauppatieteiden kandidaatin tutkintoon, en maisterikoulutukseen. Ammattikorkeakoulussa on kesken liiketalouden opinnot, eli sama ala molemmissa kouluissa. Tämä on varmaankin hyvä juttu hyväksilukemisten kannalta.

      Yliopisto houkuttelee ja ammattikorkeakoulussa opinnot on jo jonkin aikaa tökkineet. Jos tietäsin varmuudella, että amk-opinnot vauhdittaisivat yliopistosta valmistumista, vaihtaisin opiskelupaikkaa saman tien. En halua ns. heittää hukkaan noita amk-opintoja, mutta vielä menisi reilu vuosi, ennen kuin saisin amk:sta tutkinnon ja voisin hakeutua tuohon maisterikoulutukseen. Tällä hetkellä tuo reilu vuosi ammattikorkeakoulussa tuntuu hyvin tuskaiselta ajatukselta..

      • Siellä hyvä, missä

        Mikä laittaa sinut ajattelemaan, että yliopisto-opinnot olisivat kohdltasi pelkkää auvoa?


      • mieti tätäkin

        Jos liiketalouden opinnot ammattikorkeassa ovat tuskaa, miten saman alan opinnot yliopistossa luistaisivat? Työtä ja vaivaa vaatii opiskelu myös yliopistossa. Eikä kaikki ole herkkua sielläkään.

        Ammattikorkeasta sinulla olisi vuoden kuluttua tutkinto. Siitä voisi pidemmän päälle olla hyötyä, jos ala kuitenkin kiinnostaa ja vaikka sitten päättäisit jatkaa yliopistossa.


    • austerism1

      Okei.

      Veikkaan, että hyväksiluku voi olla vaikeaa, mutta asiaa kannattaa tietysti kysellä yliopistolta. Lisäksi kannattaa myös selvittää jäljellä olevat opintotukikuukaudet. Kela neuvoo tässä.

      Mutta itse vaihtaisin tilanteessasi amk:sta yliopistoon (maisteriopintoihin pääsy näet ei ole lainkaan varmaa sen amk-tutkinnon pohjalta päästessäkin voi olla, että pahimmassa tapauksessa pitää suorittaa ns. siltaopintoja). Jos hyväksilukuja ei pahemmin saa / tule, kannattaa yliopisto-opinnot sitten suorittaa hyvin määrätietoisesti ja ripeällä tahdilla (etteivät esim. tukikuukaudet pääse loppumaan kesken). Kannattaa opinnot tietysti muutenkin suht. asiallisessa aikataulussa tehdä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      93
      1692
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      214
      1359
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      83
      1298
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      55
      962
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      911
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      908
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      888
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      854
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      832
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      799
    Aihe