miten lämpöä vuokrakaksioon...

palelevat

Joo, meillä on vuos sitten rakennettu vuokratalo, ja lämpöä on sisällä nyt n 21 astetta, mutta kun täällä on koleaa! Ja ikkunat välistä jäässä jo nyt. Pelottaa minkälainen talvi tulee taas olemaan ton lämpötilan suhteen!

Voiko kerrostaloon laittaa erillisen patterin, joka käy sähköllä? ja minkä tehoinen olisi sopiva n 55 neliöiseen asuntoon?

Neuvokaa, please.

20

537

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi laittaa

      Auton sisätilan lämmittimiä, pistorasiaan kytkettäviä öljytäytteisiä pattereita, rakennuslämmittimiä yms. saa halpatavarataloista muutamalla kympillä. Näkyy kyllä sitten sähkölaskussa, joka yleensä vuokrakämpässäkin on itse maksettava. Isoin hauskuus piilee siinä, että kun laitat sen oman lämmittimen, vetää sen vuokraan sisältyvän vesikiertoisen lämmityksen termostaatit kiinni ja maksat itse lähes kokonaan asuntosi lämmityksen. Ainakin kannattaa omalla lämmittimellä lämmittäminen rajoittaa siihen aikaan kun on kotona.

      Jos nyt on sisällä 21 astetta, niin tuskin se talvea kohti siitä mihinkään tippuu. Lämmityksen kiertoveden lämpöä säädetään ulkolämpötilan mukaan eli pattereille tulee sitä lämpimämpää vettä, mitä kylmempi ulkona on.

      Onko ne ikkunat jäässä sisä- vai ulkopuolelta (vai sieltä välistä, kuten kirjoitit). Jos ulkopuolelta, niin kaikki on hyvin. Sehän kertoo vain ikkunan hyvästä eristävyydestä. Jos ikkuna sen sijaan jäätyy lasien välistä tai sisäpuolelta, kannattaa kyllä huoltoyhtiö soittaa paikalle. Ei ole tiivisteet kunnossa ja varmasti tuntuu kolealta, kun on vetoa.

      Lämpiävätkö patterit tasaisesti? Jos eivät lämpiä muuta kuin termostaatin puoleisesta reunasta, on se merkki siitä, että pattereissa on ilmaa. Myös pattereista kuuluva lorina kertoo pattereihin kertyneestä ilmasta. Noin uudessa talossa harvemmin vielä kaikkea ilmaa on järjestelmästä saatu pois ja ilmaa voi kertyä pattereihin. Huoltoyhtiölle soitolla saa tämänkin ongelman ratkeamaan.

      Sitten on tietysti se vaihtoehto, että laitat termostaatin päälle jotain kylmää, kuten kylmällä vedellä kastellun pyyhkeen. Pitäisi alkaa patterien lämpiämään, vaikka termostaatit olisikin rajoitettu säästölämpötiloille.

    • jokuvaan098

      En voi kuin ihmetellä miksi ensimmäinen neuvoja puhuu heti ensiksi autoihin tai rakennustyömaille tarkoitetuista lämmittimistä.. Kummastakin toki saa lämpöä, mutta rakennuslämmittimiä tuskin voi suositella minnekään muualle kuin rakennustyömaille tai autotalleihin, ne kun tuppaavat meluamaan ikävästi. Pölyä rakennuslämmittimet sen sijaan sietävät hyvin, minkä takia sinne sopivatkin.. Asuntojen lämmittämiseen tarkoitetut lämmittimet eivät ole sen kalliimpia ja käyttömukavuus on varmasti paljon miellyttävämpi kuin meluavilla puhaltimilla.. Tosin, omat lämmittimet eivät missään nimessä ole ensisijainen ratkaisu.

      Mikäli talo on noinkin uusi, voisi asiasta yrittää neuvotella huollon kanssa. Ja tässä suhteessa on hyvä muistaa, että vaikka periaatteessa sen ei pitäisi vaikuttaa, niin asiallisella suhtautumisella saa kuitenkin useammin asiallista palvelua kuin sillä että lähtee heti kättelyssä valitus-tappelu-menttaliteetillä "vaatimaan oikeuksiaan".

      Ja sitten kannattaa mieluummin puhua siitä varsinaisesta ongelmasta ja pitää omat arvaukset syistä minimissä.. Jonkin verran itsekin huoltohommia joskus tehneenä tiedän että on rasittavaa kun lokakuussa alkaa valitus siitä että "lämmitys ei ole päällä", eikä näille ihmisille ole mitään merkitystä sillä että asunnossa on 22 astetta lämpöä.. Ei auta vaikka miten yrittäisin selittää, ettei sen patterin tarvitsekaan hehkua punaisena, eikä sen kuulukaan tuntua lämpöiseltä kun linjaan menee ~30 asteista vettä..

      Kerron tämän ihan siitä syystä, että ymmärtäisitte huoltomiehiä, jotka joutuvat vaan elämään sen tosiasian kanssa että valituksia tulee ihan turhasta. Siitä syystä ymmärrän hyvin, että jokaista valitusta ei jokainen huoltomies välttämättä jaksa ottaa aina tosissaan..

      Olennaisinta tässä on, että kannattaa keskittyä siihen mikä oikeasti omaan itseen vaikuttaa. Ei kannata aloittaa toteamalla, että "patterin alaosa ei lämpiä", aina sen ei kuulukaan lämmetä. Oleellisempaahan on se, että kämppä tuntuu kylmältä ja lämpöä on vain tuon verran.. Uudessa talossa voi kuitenkin olla hieman sellaista ongelmaa, että ehkä kaikki säädöt eivät vielä ole aivan kohdillaan, joten voi olla että asetuksia voi ehkä vielä hioa vähän, vaikka periaatteessa 21 astetta kuulostaakin jo siltä että periaatteessa sen pitäisi riittää. Tosin, itse olen yleensä viihtynyt lämpimämmässä.. Vuokrataloissa ja taloyhtiöissä ei kuitenkaan välttämättä lähdetä tekemään mitään, vaikka mielestäni lämmitysjärjestelmät pitäisi säätää niin että ainakin 22 astetta olisi mahdollista saavuttaa jos asukas niin haluaa.

      Yksi asiaan vaikuttava tekijä voisi tosin olla siinä, että syksy aiheuttaa omat ilmiönsä.. Syksyisin nimittäin ilmankosteus on huomattavasti korkeampi kuin talvella, ja tästä syystä joissain lämmönsäätelyautomatiikoissa onkin erikseen toiminto sitä varten, että syksyllä/alkutalvesta nostetaan lämpötilaa hieman normaaliasetuksia korkeammalle, koska silloin ilma tuntuu kylmemmältä.

      Ikkunoiden jäätymisestä kannattaa ehdottomasti puhua huollon kanssa, ainakin mikäli se jää on tosiaan lasivälissä ja ihan spontaanisti syntynyt.. Silloin on nimittäin tiivisteissä vikaa... Toki näin ihan omatoimisena konstina voisi tarkistaa että ikkunat ovat kunnolla kiinni ja kaikki lukot kiinni. Jos tuntuu siltä ettei ikkuna mene kiinni ja tai lukot eivät toimi, niin noin uudessa ei varmaankaan kannata edes yrittää mitään itse, pahimmillaan käy niin että siinä vaan takuut raukeaa.

    • emmäviitti

      21 on tarpeettomankin korkea jollei ole kylmiä pintoja.
      Kylmien pintojen välttämiseen taas vuokralla-asujat eivät vaivaudu

      • deera

        Minä asun vuokralla ja välttelen kylmiä pintoja, ei ole kylmä


    • Niksiguru

      Rakennuslämmittimen pistotulpan voi viedä kätevästi rappukäytävään, jolloin lämmityslasku "jyvittyy" myös muille asukkaille. Olethan kuitenkin maksanut lämmitetystä asunnosta!

    • 2+3

      "Voiko kerrostaloon laittaa erillisen patterin, joka käy sähköllä?"

      Öljytäytteinen halvin mahdollinen säädettävällä termostaatilla varustettu sähköpatteri on paras.

      • eiöljyä

        Mikä ihmeen fetissi joillakin on öljytäytteistä?

        Ne on varmasti ihan hyviä jonnekin puusepänverstaisiin, missä ei voi normaalia patteria käyttää.. Mutta yleensä se peruspatteri läpituulettuvalla kotelolla on kuitenkin se paras malli asuintiloihin..

        Öljypatterit lämpiävät tosi kuumiksi, nahka palaa jos vahingossa koskee.. Ja korkea pintalämpötila hämää termaria, mistä syystä niissä ei useinkaan edes ole minkäänlaisia astemerkintöjä termarissa, kun eihän ne pidä paikkaansa kuitenkaan. Siinä käy niin, että "termarista" tulee käytännössä enemmän tehonsäätö, ja sitä saa sitten olla ruuvailemassa sitä mukaa kun ulkolämpötilat muuttuvat.


      • 23++2
        eiöljyä kirjoitti:

        Mikä ihmeen fetissi joillakin on öljytäytteistä?

        Ne on varmasti ihan hyviä jonnekin puusepänverstaisiin, missä ei voi normaalia patteria käyttää.. Mutta yleensä se peruspatteri läpituulettuvalla kotelolla on kuitenkin se paras malli asuintiloihin..

        Öljypatterit lämpiävät tosi kuumiksi, nahka palaa jos vahingossa koskee.. Ja korkea pintalämpötila hämää termaria, mistä syystä niissä ei useinkaan edes ole minkäänlaisia astemerkintöjä termarissa, kun eihän ne pidä paikkaansa kuitenkaan. Siinä käy niin, että "termarista" tulee käytännössä enemmän tehonsäätö, ja sitä saa sitten olla ruuvailemassa sitä mukaa kun ulkolämpötilat muuttuvat.

        "Öljypatterit lämpiävät tosi kuumiksi, nahka palaa jos vahingossa koskee.."

        Ei pienitehoisilla säädettävillä termareilla varustetuilla öljypattereilla käy noin.

        http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/LVI/Lampopatteri-ja-lampo/Elementti-Konvektori/Oljytaytteinen-lammityspatteri-44859/


      • eiöljyä
        23++2 kirjoitti:

        "Öljypatterit lämpiävät tosi kuumiksi, nahka palaa jos vahingossa koskee.."

        Ei pienitehoisilla säädettävillä termareilla varustetuilla öljypattereilla käy noin.

        http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/LVI/Lampopatteri-ja-lampo/Elementti-Konvektori/Oljytaytteinen-lammityspatteri-44859/

        Eikö kaikissa lämmittimissä ole säädettävä termari? Ainakaan tähän mennessä ei ole tullut vastaan yhtään ainoaa lämmitintä jossa ei olisi ollut jonkinlaista säädintä.

        Ja mitä pieneen tehoon tulee, niin minun mielestä 600W ei ole paljon.. Silti, kipeää tekee jos erehtyy koskemaan.. Jos joku ihmettelee mitä minä öljypatterilla, kun en niistä ollenkaan tykkää.. No, tilanne oli vähän sellainen, että oli pakko ottaa joko öljypatteri tai rakennuspuhallin, kun rempan keskellä oikein muut eivät tahdo kestää.

        Öljypatteri on ihan hyvä kompromissi tiloihin, joissa puhaltimen melusta on haittaa, mutta pölyn takia ei normaalit lämmittimet sovi.. Muuten niillä ei ole mitään etuja minkä takia niitä kannattaisi käyttää tavallisten lämmittimien sijaan. Normaali läpituulettuva sähköpatteri elektronisella termarilla on vaan joka suhteessa parempi (paitsi tietenkin se pölynsieto).


    • Öljytäytteisen sähköpatterin termostaatti täysille niin keskuslämmityspatterin termostaatti sulkeutuu :)

    • se on hyvä

      Kyllä 21 on riittävä sisälämpö, mutta tarvii olla vaatteet päällä.

    • Vuokralaisen etu

      Tosi kurjasti on asiat jos kotioloissa täytyy palella. Lisälämmittimen sähkökulut joutuu asukas maksamaan. Onko tämä sitä suomalaista asumismukavuutta.
      Et tosin ole ainoa joka joutuu asumaan vetoisassa ja kylmässä asunnossa.
      Uusien miljoonakämppien omistajilta saat parhaat neuvot, niin ja energianeuvojilta.

      • 15+10

        Niin ja jos ostaa lisälämmittimen asuntoon niin saa maksaa koko asunnon lämmityksen, kun asunnon patterien termostaatit sulkeutuvat.


    • nostalgiaa

      On se mennyt hankalaksi tuo kämpän lämpimänä pito talvella, kun on kuumassa vedssä mittari.

      Opiskeluaikana kämppä lämmitettiin vesipatterilla. Pantiin letkuilla veskin hanasta kuumavesi juoksemaan hiljaa ja poistoletku viemäriin. Oli kivan lämmin kämppä.

      Nostettiin komeroon koko hökötys, jos tuli vieraita ja valitettiin kylmästä. Monesti viinan puute, kun kylmä pääsi yllättämään.

    • Vuokran maksaja

      Vuokratalojen lämpötilat sekä ilmavaihdot muistuttavat enemmän hätämajoitus tarpeita, kuin viihtyisän asumisen tarpeita.
      Pilkkutarkat rajaukset viileään asumiseen ja tekemättömät sisäilmaparannukset koskevat lähinnä vuokra-asumista.

    • hahhhhaa

      Asun vuokra-asunnossa maan tasolla. Patterit on täysillä ja sisälämpötila voi olla jopa 23 astetta. Mutta koska asun maan tasalla lattia on ihan helvetin kylmä ja palelen koko ajan. Patterit ei auta yhtään.. Tälläkin hetkellä kahdet villasukat jalassa ja paksu villatakki :D kohta täytyy varmaan laittaa lapasetkin käteen, kun kädetkin on ihan kohmeessa. Onneksi muutan koht pois tästä asunnosta niin ei tarvitse jäätyä :D ja välillä täytyy turvautua alkoholiin että veri lähtisi kiertämään ja tulisi lämmin :D

      • mattoja lattialle

        Et ole matoista koskaan kuullut? Ei tunnu lattia jalkaan enää kylmältä, kun on matto välissä.


    • hahhhhaa

      Sori vaan, mutta mulla on joka huoneessa matto. Kokolattiamatto olisi ihanteellinen, mutta vuokra-asunnossa se ei ole paras vaihtoehto...

      • 23 astetta

        yleensä 23 astetta on taloyhtiöissä yläraja mitä saa lämpöö, loppu on tehtävä itse jos ei riitä


      • diibafaabaa
        23 astetta kirjoitti:

        yleensä 23 astetta on taloyhtiöissä yläraja mitä saa lämpöö, loppu on tehtävä itse jos ei riitä

        Jos termarit on paikoillaan, niin kaikki on tehtävä itse.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      300
      3315
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      235
      1798
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1335
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1293
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1193
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1113
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      994
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      926
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      874
    Aihe