ärtynyt suoli ja mieli

neiti pieru

Mul on todettu ärtynyt paksusuoli, joka on todellakin ärsyttävää ja haluisinkin tietää onko joku saanut jotain helpotusta vaivaan. Mul on oireina sellasta et aamul lähes tulkoon heti kun herään iskee kauhee kakkahätä. Joskus pidättelen niin kauan et saan syötyä ensin jotain mut joskus on pakko kipittää samantien vessaan. Yleensä vatta on ihan löysällä ja ilmaa riittää. Läheskään aina ei yksi kerta vessassa aamulla riitä vaan siell joutuu ravaan pari kolme kertaa varsinkin jos oon lähössä jonneki. Sit ku saan aamulla mahan tyhjennettyä muutama seuraava tunti menee ihan ok. Myöhemmin illalla mun vatta yleensä sit turpoo ihan älyttömästi ja pierettää. Tosi kiusallista esim. jos menee kyläileen jonneki ku maha pitää ihan armotonta mölinää. Joskus maha menee hetkessä ihan ripulille ja vessaan on pakko päästä. Tää on alkanut vaivaan mua ihan älyttömästi enkä mielelläni edes mene mihinkään yöksi kun tiedän mikä rumpa taas aamulla odottaa enkä usko et kukaan ymmärtää tätä jos ei ite oo kokenu samaa. Olen tässä myös miettinyt sitä että mitenköhän kertoisin poikakaverilleni asiasta. Ollaan oltu yhes vasta tosi vähän aikaa enkä ole asiasta paljastanu mitään. Pitäisikö vaan nostaa "kissa pöydälle"? Pelkään reaktiota, mutta salailukin käy hermoille. Kohtalotoverit kertokaa kokemuksianne, niistä voisi olla suunnattomasti apua.

19

6742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samoin

      Ihna niinku olisin itte kirjottanu tuon, oli just niinku mun elämä (ja maha). Varsinkin tuo "ilmapuoli" on todella ärsyttävä ja kiusallinen vaiva, on totta että ei viitti oikein kellekkään tunnustaa että pierettää. Valitettavasti minä en ole keksiny vaivaan hoitokeinoa, tietty kuitujen syöntiä kannattaa lisätä, mutta ei siitäkään ilmavaivoihin ole apua. Apteekista löytyy cuplaton-niminen lääke jota kannattaa kuitenkin koittaa liialliseen ilmaan. Niin ja usko minua: on todella hyvä että vatsa toimii!

    • jamppa

      no mul oli tos keväällä vielä yks tyttöystävä
      ja tällä oli sit ilmavaivoja aika paljo mut kyl se mulle niistä kerto...
      ja en mä ainakaa välitä vaik muija piereskelis...sehä on luonnollista
      mut joo..koita jaksaa..ja voit toki mulle [email protected]

    • stella

      En taidakaan olla yksin vaivojeni kanssa. Olen kärsinyt jo 4 vuotta täysin samanlaisista oireista, eikä terveyskeskuslääkäri ole asiaa alkanut hoitaa. Joka ikinen kerta kun olen silmät kosteina sinne marssinut kertomaan kuinka en enää jaksa ongelmani kanssa painia, hän on tarjonnut hoidoksi vaan jotain Pellax-rakeita ja sanonut että älä stressaa, ärtynyt paksusuoli se VAIN on. Jessus kun joku tietäisi miten tällainen vaiva haittaa elämää!! Marssin tässä vasta sitten yksityislääkärille ja sanoin että pakkohan tähän on joku apu olla, ja kas kummaa, hän laittoi narisematta lähetteen sairaalaan suolen tähystystutkimukseen koska epäili Crohnin tautia. Hänen mukaansa se aiheuttaa juuri tämänkaltaisia oireita, kuten jatkuvia ilmavaivoja, vatsan toiminnan muutoksia (väliin ripulia, väliin ummetusta) ja pidemmälle päästyään myös ravintoaineiden imeytymisen häiriöitä. Itselläni lähtee jo hiukset päästä ja minulla on krooninen ihottuma... Eli mene siis oikopäätä käymään lääkärissä, ja jos kuten minulla laktoosi-intoleranssi ja keliakia on suljettu pois, mainitse crohnin taudista. Tämän lähettävä lääkäri sanoi, että onhan sille löydyttävä syy miksi suoleni on ärtynyt, koska se ei ole normaalia. Odottelen nyt sitten kutsua tutkimukseen, jotta vaivani saataisiin kuriin. Tällä hetkellä jo lähinnä rukoilen että vaivani olisi tuota kyseistä crohnin tautia, koska alan olla oikeasti jo väsynyt elämään tällaista elämää... Voisi melkeen jo sanoa että vietän tällä hetkellä kolmasosan päivästäni vessassa, milloin mitenkin päin....

      Uskon että poikaystäväsi ymmärtää sinua kun kerrot hänelle vaivastasi. Olen itse seurustellut nämä 4 tuskaista vuottani ja salannut vaivani poikaystävältäni, mutta täysin turhaan. Nyt kun muutimme kesän lopussa asumaan yhteen ja uskaltauduin kertomaan hänelle todellisen tilanteeni (josta hän tiesi vain vatsakivut, jotka yllättäenkin johtuvat järjettömästä ilmamäärästä suolistossa), hän oli todella ymmärtäväinen ja sanoi että sehän on ihan luonnollista että välillä pierasee..:) Ei siis kannata pelätä. Minkä sinä vaivallesi teet.

      Jaksamista sulle, tiiän että sitä tarvitaan!

    • auttaa

      kokeile nyt ensiksi maidotonta diettiä. kuulostaa ihan laktoosi-intoleranssilta,itselläni on sama. Vältä myös kovin maustettuja ja ruisleipää. Kokeile rauhoittaa vatsa kevyellä lempeällä ruoalla.

    • ruikkurööri

      Näitä juttuja kun lukee, niin ihan ihmetyttää, miten näitä vatsajuttuja on nykyään noin paljon. Samat oireet täällä ja ihottuma myös. Tutkittiin kesällä ulosteesta hiivakin, kun epäilin jo kaikkea. Ei löytynyt. Mut kuitenkin, kun hain luontaistuotekaupasta (huuhaata sanoo joku)hiivapillereitä ja suolen puhdistukseen jauhetta, olo oli hetken hyvä. Oli mukava käydä vessassa, kun vatsa toimi "normaalisti" eikä mitään ydinräjähdyksiä ollut edes aamuisin. Ja tyhjeni silti kerralla, ettei tarvinnu niitä kissanpieruja vääntää vähän väliä. Niin ja niitä maitohappobakteereja söin koko kevään. Nyt taas oireet alkaa palailemaan, ihottumakin oli kesällä parempi, mutta taas on rystyset auki. Ja pieni lämpöily koko ajan, ihan ku aikasemminki. Mut eihän noita suolenpuhd.jutskia voi jatkuvasti käyttää. Laktoosi-intoleranssia eikä keliakiaa ole.
      Koittakaa kaverit kestää, liikunta auttaa, vaikka välillä se on tehtävä kaksinkerroin, ku sattuu. Mut kyl se siitä... Nautitaan syksystä, talvesta, keväästä ja kesästä... :) :) ;)

    • Crohnin veli

      Crohnin tauti jos kroonistuu, voit saada pahimmassa tapauksessa tukun muitakin tulehduksia ja jopa avannepussin jos suoli menee puhki. Myös osteoporoosi on eräs Crohnin sivutuote. Pärjään itse hyvin kunhan vältän ruisleipää, maitotuotteita, kananmunia, omenia ja liiallista kahvinjuontia. Myös alkoholi on pahasta.
      Joskus lipsahdan juopottelun puolelle pariksikin päiväksi, jonka jälkeen perse rähisee vuorokauden tauotta ja löyhkä on infernaalinen. Jos et ole kalalle allerginen, syö sitä mahdollisimman usein. Itselläni kalapitoinen ruoka rauhoittaa vatsaa. Ei kananlihakaan pahaa tee. Myös useimpia sieniä voin syödä huoletta, mutta tatit tulee muutamassa tunnissa ulos kahta reittiä. Vihanneksia ja hedelmiä voin syödä, mutta ne omenat ja raaka parsakaali tuottavat tehokaasua kovasti.

    • sari

      joo, tiedän tunteen, välillä olo on ihan hirveän tuskainen. aamulla kun herään, pierettää yleensä aika paljon ja olo on kurja ja vatsa tuntuu jotenkin aralta. heti aamupalan jälkeen alkaa hirveä mouruaminen ja sitä jatkuu koko päivän vessassa "isolla hädällä" käyn aamun aikana muutamia kertoja ja usein myös päivän aikana erinnäisiä kertoja, varsinkin, jos juon vähänkin enemmän kahvia tai alkoholia. mulla pahinta haittaa aiheuttavat ihan järjettömät ilmavaivat, niitä on koko ajan, yötä päivää. maha turpoaa kaksinkertaiseksi iltaa kohden, ihan sama mitä syön tai olen syömättä. mikähän tähän auttaisi? en ole huomannut millään tietyllä ruoalla olevan suurempaa merkitystä ja liikuntakin auttaa vain tilapäisesti. mikä toi suolenpuhdistusjutska oikein on, auttaisikohan se?

      • Anonyymi

        aamulla kun käy vessassa tulee ensin räjähdys ja sen jälkeen kakka tai myöhemmin löysät kun on juonut kahvin ilmaa on kuin komisari palmussa


    • sama vaiva

      Ilmeisesti mullakin on ärtynyt paksusuoli, ollut jo viisi vuotta mahavaivoja.Ruokavalion muuttaminen auttaa, mutta on vaikeaa tietää, mitä voi syödä ja mitä ei. Tuntuu että kaikesta tulee vaivoja, ja aina syömisen jälkeen on "kuunneltava omaa kehoa" että menikö maha sekaisin, alkoiko äänet möyryämään...aika ärsyttävää!itse jätin leivän ,pastaruuat,riisin pois,viljatuotteet aika minimiin ja tämä auttoi minua ainakin hieman.Koulussa tunneilla olo on hieman helpompaa,kun maha ei aina kupli.

      Muutenkin vältän hiilihydraattien syömistä (tämä kyllä rajoittaa melko paljon syömistä).En tiedä kuinka terveellistä tämmöinen ruokavalio on (porkkana,munakasta,nakkia,lihapullia ja makkaraa syön vaikka joissakin näissä on lisäaineita E621, joka aiheuttaa joillekin vatsavaivoja,mutta pakkohan jotain on syödä. Sosiaaliset tilanteet on tuskastuttavia mahaäänien takia. Itselleni tuli hieman masentuneempi olo kun vähensin hiilihyraattien syömistä,joten lopetin karkkilakon.Karkista en oo osannut kuitenkaan luopua, vaikka ne eivät hyvää kai teekään,mutta ne piristää "tylsää ruokavaliota"!Näiden vaivojen kanssa on kuulemma vaan opittava elämään, mutta ei paljoa lohduta, kun oon vast parikymmpinen ja loppuelämä edessä mahavaivojen kanssa :)Tsemppiä kaikille tästä kärsiville!

      • JenZu

        Jepjep. Tutulta kuullostaa. Mulla Crohnin tauti todettu pari vuotta sitten ja oon nyt 19-vuotias. Ei oo todellakaan kivoja nää vatsavaivat, sosiaalista elämää se haittaa, vaikka eikös tän ikäsenä se pitäs olla "parhaimmillaan"?! :) Muttah, kaiken kanssa oppii elämään kun vaan ei anna sairauden määrätä. Ei voi jäädä surkuttelemaan että MIKS!?.. Valitettavasti ite jäin puoleks vuodeks miettiin että miks just mää. Mutta tässä sitä ollaan ja pärjätään lääkeiden avulla. Kannattaa aina jos vatsavaivat on jatkunu pitkään niin käydä lääkärissä. Ja vvatia hoitoa, kovin helposti ne ei tähysyksiin pistä meinaan. Parempi sekin että tietää mikä vaivaa ja saa lääkkeet kun se epätietoisuus..

        Hyvää syssyä!


    • Anonyymi

      Arkiaamuina minulla paha suolisto ongelma myös. Yleensä ekan kahvikupin jälkeen saa mennä vessaan ekalle tyhjennykselle ja sit toinen kerta ku saan housut ja/tai kengät puettua. Joskus käyny niinkin ett päässy autolle ja sit yks kaks iskeny hätä nii saanu juosta vessaan!

      • Anonyymi

        Todennäköisin syy on näissä ruokavalio. Oli sitten univajetta, stressiä, depistä yms, paino-ongelmat ja mahanpurut johtuu enimmäkseen huonosta syömisestä ja juomisesta. Periaatteessa stressi voisi aiheuttaa ummetusta, jotta saadaan stressitilanteessa ravinteet talteen mahdollisimman tarkaan ja ettei tarvi just silloin mennä tyhjennykselle. Tämmösestä olen lukenut ja ainakin omalla kohdalla tähän tapaan.

        Monisairas


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todennäköisin syy on näissä ruokavalio. Oli sitten univajetta, stressiä, depistä yms, paino-ongelmat ja mahanpurut johtuu enimmäkseen huonosta syömisestä ja juomisesta. Periaatteessa stressi voisi aiheuttaa ummetusta, jotta saadaan stressitilanteessa ravinteet talteen mahdollisimman tarkaan ja ettei tarvi just silloin mennä tyhjennykselle. Tämmösestä olen lukenut ja ainakin omalla kohdalla tähän tapaan.

        Monisairas

        Niin tietysti voi olla, niinku tuossa ylempänä, myös suolitulehduksia ja selkäytimen toiminnallakin on oma merkityksensä, mutta silloin on muutakin ja niille tyypillisiä oireita. Mieli voi vähän vaikuttaa, mutta en jaksa uskoa tuota arkiaamujen vessarallia täysin työstressiksi. Mieli ei kunnon ripullia tai kovia ilmavaivoja tee.

        Monisairas


    • Anonyymi

      minulta leikattiin paksusuolen syöpä janyt otan sappihapporipuliin kolestrolijauhetta veteen sekoitettuna myösquottron jauhe auttaa kunhan sitä saa

    • Anonyymi

      Kahvin laatu, lihajalosteet, valmis leipä, jotkut hedelmät, sipuli

    • Anonyymi

      Ja omalla vastuulla voi koittaa tuotetta joka nostaa suolahapon määrää vatsalaukussa. Testaamalla voi koittaa ja jos tuntuu huonolta niin ottaa sitten samariinia niin voi helpottaa. Itsellä ripuli helpotti sen jälkeen. Ja sitten ne probiootit tai prebiootit siis maitohapppobakteerit.

    • Anonyymi

      Vehnä pois . tilalle100 prosenttinen kauraleipä, gluteiittomat tuotteet ei vehnäpizzoja eikä patonkeja. Laktoositon maito ja aamulla kaurapuuro gluteiiniton sekaan rouhittuja pellavansiemeniä. Suoli täytyy tähystää ja jos jotain muutosta on siihen löytyy lääkkeet jotka auttavat varmasti. tieto on totta. Puolisolla kyseinen vaiva.

    • Anonyymi

      IBS-diettejä on paljon ja ne ovat ristiriidassa keskenään. Joskus jopa silloin jos dietin idea oli sama, mutta yksittäistä ruokaobjektia ei harkittu samana kokonaisuutena. Joidenkin pitäisi pystyä helpottamaan vaivojaan siirtymällä ihmisdieettiin, jota suositellaan kaikille. Tämä dietti on myös varmin tapa millä normaali ihminen välttää kehittämästä itselleen IBS:iä ja muita sairauksia. Dieteissä kuten FODMAP-pitäisi olla asiantuntijan ohjeet, ja kyseisiä diettejä ei tule noudattaa kuin väliaikaisesti: ensin lieventämällä oireet viimeistään kuukauden jälkeen ja siirtymällä kokonaiseen diettiin lisäämällä esim. sulamatonta kuitua .

      Taulukossa 1 on eräs näkemys FODMAP ruuissa. Jotkut ruuat liikkuvat tässä oikealle ja vasemmalle myös niiden kuitujen (kohdassa Oligosaccharides) fermentoitumisen mukaan. Joissain kasveissa minimoidaan fruktoosia:

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/

      "Furthermore, implementing low FODMAP diet can be challenging. One major challenge with this diet concerns adequate intake of fibers and calcium[12,87,88]. Likewise, restricting the dietary intake of prebiotic fructans and galacto-oligosaccharides can alter luminal microbiota[88,89]. Dietary counseling through a specialized dietitian is a key towards success of this fairly complex dietary approach[12]. An experienced specialized dietitian can provide a detailed dietary plan that will ensure the low FODMAP diet is nutritionally adequate[87]. Additionally, after good symptomatic response is achieved, the dietitian can help patients gradually reintroduce FODMAPs using a systematic food-challenge process to determine personal tolerance thresholds to individual foods[12]."

    • Anonyymi

      Hei.

      Itsellä 15-20 vuotta ärtyneen vatsan oireyhtymää, periaatteessa siis vatsa "pömpötti" jatkuvasti sekä kaikesta ruuasta tuli ilmavaivoja.

      Kaikkea maan ja taivaan väliltä tuli kokeiltua, myös pitkiä aikajaksoja erikoisruokavalioita, tuloksetta.

      Kuten joku ylläolevista jo mainitsi, vatsavaivojen syynä on ruoka.

      Olen itse noudattanut pätkäpaastoa sekä myös ihan normaalia paastoa sen mukaan kun on vapaata, ja tämä on ainut millä olen saanut vatsan kuntoon.

      Voin nykyään juoda kahvia 1-3 kuppia päivässä ilman vatsavaivoja, sekä kerran viikossa esim pizzaa, ja vatsa toimii hyvin.

      Suosittelen paastoa, jos oireesi häviävät, huomaat itsekin että kaikki vaivat johtuivat niistä.

      Aamupalat siis pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe