Miten lisätä rintamaidon määrää?

maito loppuuu

Vauvamme on 9 viikon ikäinen. Alusta lähtien on imetys onnistunut ja maitoakin tullut reilusti. Usean kerran olen maitoa pumppaillut pakkaseenkin varmuuden vuoksi, ja pari viikkoa sitten sain hetkessä pumpattua tuttipullollisenkin verran. Aamulla herätessä saattoi olla liiviensuojat, rintsikat ja lakanakin märkä maidosta, kun niin reilusti oli tullut.. Kylässä ollessa vauva saanut pullosta maitoa, ja toissa viikonloppuna meillä kävi vieraita jonkin verran, joten silloin tuli paljon annettua pullosta. Itse kun en halua vieraiden edessä imettää.. Välillä annettu korvikettakin ihan sen takia kun vauva ei rinnasta ole suostunut imemään, huutanut vain. Tällä hetkellä maitoa ei tule läheskään samalla tavalla kuin ennen. Yöimetykset onnistuu hyvin, mutta päivällä vauvalla ei meinaa rinnasta syöminen onnistua. Voi olla, että on tottunut nyt tuohon pullo syömiseen, ja rinnasta syönti jäänyt vähemmälle. Rinnalla ollessa syö hetken ja sitten alkaa huuto, eikä suostu enää rinnasta imemään. Silloin ollaan äkkiä laitettu korviketta pulloon. Nyt jos olen rintamaitoa koittanut pumpata, saan ehkä sen 20ml korkeintaan kerralla..
Syön hyvin ja juon reilusti, mutta maitoa ei vain kunnolla tule. Voiko maidon tuotantoa enää mitenkään yrittää lisätä?

8

482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rintaraivarointi

      Oletko lukenut rintaraivareista? Ovat tyypillisiä tuon ikäisillä, mutta niiden yllättäessä ei kannata sitä korviketta antaa, koska silloin käy juuri niin, että vauva alkaa suosia sitä pulloa. Jos vauvalle ei tarjota pulloa, hän syö kyllä lopulta rinnasta, jos ei muuten niin öisin. Unisena lapsi harvoin raivaroi. Rinnata kieltäytyvää lasta ei pidä koskaan pakottaa rinnalle, vaan rauhoittaa tilanne ja kokeilla myöhemmin uudelleen. Mutta ei korviketta. Rintaraivarit menevät aikanaan ohi jos pulloa ei tarjota rinnan tilalla.

      Pumpatun maidon määrästä EI voi päätellä mitään maidontuotannosta. Tuossa vaiheessa maidontuotanto alkaa tasaantua tarvetta vastaavalle tasolle ja rinnat eivät enää tulvi, tunnu täysiltä ja niistä ei saa enää pumpattua samalla tavoin. Rintamaidon määrää saa lisättyä imettämällä (ja myös pumppaamalla) ja juomalla riittävästi nestettä. Mitä enemmän rintaa tyhjennetään, sitä enemmän se tuottaa maitoa. Suosittelen nyt kuitenkin, että soitat imetystukipuhelimeen tai kysyt asiasta maitolaituripalstalla, jotta saat yksityiskohtaisia ohjeita rintaraivareista selviämiseen ja tilanteeseenne muutenkin. Kummastakin paikasta löytyy koulutettuja imetystukiäitejä, joilta saat asiantuntevaa ohjausta.

    • Rintaraivarointi

      Ja vielä: sinulla on pieni vauva ja sinulla on oikeus vetäytyä häntä imettämään kaikessa rauhassa, vaikka teillä olisikin vieraita. Vauvan ei tarvitse toimia vieraiden aikataulun mukaan.

    • rintapumppu

      Maito on markkinatuote, kysyntä lisää määrää.
      Maidon määrää voi kasvattaa hyvällä sairaalatasoisella rintapumpulla.
      Tärkeää on pumpata mahdollisimman usein, täysi rinta on merkki keholle siitä, ettei maitoa tarvita, tyhjä puolestaan merkki siitä, että sitä tarvitaan.

      Kahden tunnin välein 15 min kerralla kasvattaa maidon määrää.
      Se on aluksi työlästä, mutta maito ei lopu.
      Rintapumpun käytöstä on erityisesti apua keskosten kanssa koska maidon tarve tulee yllättäen ja keskosilla ei useinkaan ole valmiuksia imeä paljoa.

    • daria1

      Hyvä keino on myös samalla syöttökerralla antaa imeä molemmista rinnoista vuorotellen. Pumppaa ja imetä paljon ja jätä korvikkeet ja pullo pois.

    • suoratsanat

      Se maito loppuu, koska kikkailette pullojen ja korvikkeiden kanssa, päivänselvä asia. Tällainen aina vähän hämmästyttää, että hyvin alkanut imetys ja reipas maidontuotanto torpataan itse "kun en halua imettää jos meillä on vieraita tai ollaan kylässä" ja äkkiä lämmitetään korviketta jos kaikki ei suju kuin tanssi. Nyt on niin itsetehty ongelma että korjauskeinokin on selvä: imetä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että maitoa tursuaa jatkuvasti naapurinkin lasten tarpeisiin, eli maitotulvaa ei kannata haikailla takaisin.

    • vauveli

      sairaalassa sain hyvän neuvon, kun pitää vauvaa ihokontaktissa rinnan päällä, niin se saa aikaan maidon nousemisen. Vauva köllöttelemään rinnan päälle säännöllisesti, niin ainakin itsellä lisää maidon määrää.

    • riittää se

      jeps, ootkin saanut hyviä neuvoja, tiheät rinanvaihdot, tiheät lapsetahtiset (yö)imetykset, ihokontakti jne.. ja luota itseesi.. lepää, syö ja juo itse hyvin ja nauti imettyksestä. ihan varmasti sulla maito riittää!!

    • milkshaker1

      Pidä lasta rinnalla usein. Ja anna aina ensin rintaa ja sitten vasta korviketta. Mäkin annoin korviketta ensimmäiset 2kk rinnan lisäksi, koska maitoa tuli vähän miten sattui. Viimeiseen kuukauteen korviketta ei sitten ole tarvinnutkaan antaa, maitoa tulee hyvin ympäri vuorokauden. Muksu on nyt 3kk, joten sitä kiinnostaa jo vähän muukin kuin tissi. Mutta ensimmäiset kuukaudet rintaa syötiin todella tiheään, 12-20 krt päivässä, ja pitkään kerrallaan.

      Ja kuten joku jo sanoi, pumppauksen tulos ei kerro mitään maidon riittävyydestä.

      Itse en ole pumpannut kertaakaan, liivinsuojuksia ei tarvita, maidonkerääjäkin on turha, ja niin tuo vaan nyt rintamaidolla kasvaa.

      Mutta ei siis ole mikään synti antaa sitä korviketta, jos siltä tuntuu!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1945
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1423
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe