10kk- montako kertaa rintamaitoa päivässä?

ääiti

Yösyötöt jääneet pois joku aika sitten, imetän nykyään 5x päivässä, eli aina aterian jälkeen. Nyt mietin pärjäisikö vauva 4x päivässä jos EI saa lisämaitoa pullosta? Ei nimittäin oikein osaa pullosta juoda, kun ei olla korvikkeita käytetty ja nokkamukistakaan ei suostu juomaan, ei ilmeisesti tykkää mausta. Haluaisin jättää välipalan yhteydessä olevan imetyksen pois, jotta ehtisi joskus hoitaa asioita ajan kanssa. Uskon että maitoa myös riittäisi paremmin, jos en joka kolmas tunti ole tarjoamassa tissiä. Mielipiteitä?

8

3781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysyntä ja tarjonta

      Kyllä tuon ikäiselle neljä imetystä ehkä riittää, mutta nyt korjaan yhden pahan väärinkäsityksen: imetyskertojen vähentäminen EI lisää maidon määrää, vaan vähentää sitä. Toki aluksi rinnat tuntuvat täydemmiltä, mutta hyvin nopeasti maidon määrä vähenee sille tasolle, minkä ne neljä imetyskertaa vaativat. Rinnat tuottavat maitoa sitä enemmän mitä enemmän lapsi imee ja mitä tyhjempi rinta on, sitä kiihkeämmin se tuottaa maitoa. Täysi rinta on viesti maidontuotannolle, että maitoa ei tarvitse tuottaa niin paljon. Itse en tuon ikäiseltä jättäisi vielä päivän imetyskertoja pois, kun kerran olette jo yöimetyksetkin lopettaneet. Voit kuitenkin luonnollisesti tehdä, niin kuin juuri sinusta tuntuu hyvältä.

    • ääiti

      Kiitos vastauksesta, tiedän kyllä tuon kysynnän ja tarjonnan lain, mutta kyllä minulla oli tiheään yöimetyksen aikaan maito aika nihkeässä kun söi niin usein, ettei uutta maitoa ehtinyt kerääntyä rintoihin. Ajattelin että sama logiikka päiväsyöntien yhteydessä. Nyt minusta on vähän hintsusti maitoa välillä, ainakin sen nousu vauvan alettua imemisen on tosi hidasta, menee minuutteja ennen kuin mitään tulee. Parin kuukauden kuluttua olen joka tapauksessa viimeistään ajatellut vähentää imetystä kun lapsi täyttää vuoden. Toivottavasti oppii tykkäämään korvikkeesta vähitellen, tällä haavaa se on kyllä ihan no-no.

      • Kysyntä ja tarjonta

        Tietenkään maitoa ei ole rinnoissa valtavasti, kun imetys on tiheää. Mitä enemmän rintaa tyhjennetään, sitä enemmän se maitoa kuitenkin tuottaa. On selvää, että jos öisin imettää tiheään, niin vauva saa kerralla pieniä määriä maitoa. Niistä kuitenkin kertyy yhteensä melkoinen määrä. Sinusta voi tuntua nyt, että maitoa on enemmän, kun aamuimetyksellä rinnat ovat yön jäljiltä täynnä, mutta se ei pidä paikkaansa. Kaikki se yön aikana kertynyt maito vain on rinnassa, kun vauva ei ole rintaa välillä tyhjentänyt. Ja pikku hiljaa sitä on aamuisin aina vähemmän. Vähentämällä imetyksiä maito vähenee, niin se vain menee.

        Olethan muuten tietoinen, että ei se yksivuotispäivä ole mikään pakollinen hetki lopettaa imetystä, vaikka Suomessa sitä melkein sellaiseksi tarjotaankin? Äidinmaito on hyödyllistä myös taaperolle, vaikka imettäisikin vain pari kertaa päivässä. Ja miksi haluat korviketta tarjota, kohtahan voitte siirtyä ihan tavalliseen lehmänmaitoon jos haluatte?


      • Kysyntä ja tarjonta

        Ai niin: tuo herumisen hitaus johtuu todennäköisesti juuri siitä, että olet lopettanut yöimetykset. Yöimetykset pitävät maidontuotantoa parhaiten yllä (oksitosiinia erittyy yöllä eniten), joten niiden lopettaminen usein vaikuttaa ainakin jollain lailla maidontuotantoon. Herumista ei kuitenkaan nopeuta imetyskertojen vähentäminen. Muistathan muuten edelleen juoda itse riittävästi? Kun maitoa ei enää erity samoja määriä kuin ennen, ei janontunnekaan ole ihan samalla lailla läsnä ja riittämätön nestekin voi vaikuttaa herumisen tiukkuuteen. Samoin kuukautisten aikaan (jos kiertosi on jo käynnistynyt) voi maito joillain olla tiukassa, hormonaalinen juttu.


    • 43ygs

      Imetystuesta joskus kyselin, että montako imetystä riittää jotakuinkin tuonikäiselle päivässä ja ne tuumasivat, että neljäkin kertaa riittää takamaan riittävän maidonsaannin, jos imetykset ovat tehokkaita ja vauva selvästi juo maitoa.

      Ja kuten edellisetkin ovat sanoneet, ei se maidon määrä lisäänny imetyksiä vähentämällä, mutta jos tavoite on pikkuhiljaa alkaa lopettelemaan, niin voithan yrittää tarjota omaa maitoa mukista tai pullosta välipalalla.

    • ääiti

      No lehmämaitoa ei voida varmaan tarjoilla, kun tavallisesta korvikkeesta tulee itkua ja ihottumaa. Soijakorviketta ollaan tarjottu, lääkärin neuvosta, mutta ei maistu. Ja pumppaamiseen mulla ei ole koskaan riittänyt maito, ei edes niinä aikoina alkumetreillä kun maitoa tuli tosi hyvin, tai sitten en vaan heru pumpulle. Käsin sain silloin jotain lypsettyä mutta nyt niin minimaalisesti ettei hyötyä.

      Mutta välistä on tosiaan hankalaa kun pitäisi joskus hoitaa asioita ilman vauvaa ja mummi esim. vahtina, mutta silti pitää aina rynnätä imettämään alle kolmen tunnin välein. Meillä syödään nimittäin eka kiinteät, joissa menee sen puolisen tuntia ja siten vasta maito ja kolmen tunnin päästä aloituksesta onkin jo uusi ateria... Yöimetysten aikaan en imettänyt välipalalla melkein koskaan, koska yöimetyksiä oli useita ja vauva sain näinollen maitoa 6-8 kertaa vuorokaudessa.
      Olen myös ajatellut vähentää pikkuhiljaa, enkä kerralla, kun lapsi on on parin kuukauden päästä vuoden. Välipalamaidon poisjättämisestä voisi aloittaa. Toivottavinta olisi että saisin sen soijakorvikkeen maistumaan...

      • Kysyntä ja tarjonta

        No mutta eihän se lapsi nyt satunnaisista imeyskertojen väliin jättämisistä rikki mene tuon ikäisenä! Jätät lapsen mummin kanssa, mummi tarjoaa kiinteät ja vettä päälle mukista. Eri asia olisi, jos lapsi olisi parikuinen. Seuraavana päivänä taas imetät kuten tavallisestikin.


    • lapsentahtisesti

      Imettäää voi/ pitää lapsentahtisesti. who suosittelee imetystä 2v asti. Saanko uteliaisuuttani kysyä, että miksi alat vuoden iässä vähentämään/ lopettamaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      119
      1858
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe