Miksi jouluna käydään haudoilla???

Mummeliini

Miksi jouluun kuuluu vainajien muistaminen eli haudoilla käynti? Teen sitä itsekkin ja mulle tulee siitä niin pahamieli. Jouluhan pitäisi olla ilon juhla.
Voiko joku kertoa, mistä tämä tällainen perinne on saanut alkunsa?

55

3489

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tyyppi

      En tiedä, itse teen samoin.

      • Anonyymi

        Hyvää joulua Jeesuksen syntymä juhlaa.


    • vien kynttilän

      Itselleni kävely hautausmaalla jouluaattoillan hämärässä on äärimmäisen rauhoittavaa kaiken tohinan jälkeen..

      • joujoujoulupukkiaa

        Käyn ainoastaan kaverini haudalla. Siksi, että hän eläessään auttoi ja muisti minua monessa asiassa, kuten minäkin yritin hänelle tehdä.
        Sukulaisten haudat jää väliin, koska sukulaisuus ei ole mielestäni syy käydä haudalla.
        Tuskinpa aikanaan omallanikaan moni tulee ramppaamaan...


    • Muistokynttilä

      Ehkä tällä perinteisellä tavalla halutaan jotenkin liittää yhä ne rakkaat poisnukkuneet jokaiseen jouluumme mukaan.Kertoen näin myös sen, ettemme ole unohtaneet heitä. Muistelemalla ja muistamalla heitä joulunakin näin, viemällä lämmintä valoa tuikkimaan haudalle jouluiltaan.Näin tuntuu, kuin he olisivat mukana joulunvietossamme.
      Jouluiset hautausmaat kynttilöineen, ovat monien mielestä juurikin se joulun kaunein ja rauhoittavin paikka.

      http://kuvavayla.kuvat.fi/kuvat/Kulttuuri/HD01-189_8149.jpg?img=medium

    • Minä olen muistanut

      Minulle vainajien muistopäivä on joka päivä vuodesta. Eli jos/kun haluan muistaa, valitsen itselleni sopivan päivän ja vien kukkia (kesällä), havuja, kynttilöitä.
      Eikä se ole vain joulu kun pitäisi muistaa. Onhan äitienpäivä, isänpäivä, kuolinpäivä/hautauspäivä ja on itsenäisyyspäivä...Kevätpäivän tasaus, kesäpäivän seisaus, syyspäivän tasaus, talvipäivän seisaus (oli muuten eilen).

    • 5+7

      Minulla on läheisten haudat niin kaukana, että en pääse käymään, joten sytytän kynttilän parvekkeelle.

    • tietämätön

      todella turhaa viedä kynttilöitä haudoille,vaikka niin teen toistaiseksi itsekin.
      tosin en tiedä miksi ja vain jouluna. yritetäänkö henkiä jotenkin palvoa vai mistä kyse? ollaanko me "intiaaneja" vielä ?

      joulua vietetään tietääkseni jeesuksen syntymäjuhlana,miksi me juuri silloin "palvomme" henkiä menemällä kuolleiden hautausmaille? jotenkin siinä on ristiriita
      vai mikä lienee.

      kun ajatellaan koko maan laajuudelta,on kynttilän vientikustannus todella hirvittävä,
      satoja tuhansia autoja ajelee satoja km haudoille ja takaisin pikakyytiä lihapatojen ja kossupullon ääreen.
      pelkästään bensa- ja dieselkulut ja "ajanhukka" on aivan mieletön ja turhaa.

      moni kuikustuu väsyneenä ko. kynttilä reissusta muusta älyttömästä pakkomielteisestä kiireestä ja niin on joulu todella pilalla. liian monille joulu on aivan kauhein aika vuodessa.

      olisi muutoksen paikka,esim. polttaa kotona kynttilöitä sopiva hetki ja muistella menneitä omaisia jos siitä joku jotain saa.
      minä en saa siitä mitään,heitä ei takaisin saa ja sillä sipuli.

      • Sähkökynttilät.

        Kirjoituksesi on täyttä asiaa 100%.
        Mutta miksi polttaa kynttilöitä kotonakaan.
        Ne tuottavat valtavan määrän nokea ja häkää.
        Kynttilöiden tapapolttajien keuhkot ovat kuin ikänsä tupakoineen keuhkot.

        Tilalle voisi suositella kynttilöiden polttamista parvekkeella. Mutta siinäkin kohtaa nykysuomalaisen vastuuntunto on retuperällä. Että luvattoman monta parveke / huoneisto tulipaloa on alkanut juuri siksi ( kuten parveketupakoijienkin jäljiltä)


      • Anonyymi
        Sähkökynttilät. kirjoitti:

        Kirjoituksesi on täyttä asiaa 100%.
        Mutta miksi polttaa kynttilöitä kotonakaan.
        Ne tuottavat valtavan määrän nokea ja häkää.
        Kynttilöiden tapapolttajien keuhkot ovat kuin ikänsä tupakoineen keuhkot.

        Tilalle voisi suositella kynttilöiden polttamista parvekkeella. Mutta siinäkin kohtaa nykysuomalaisen vastuuntunto on retuperällä. Että luvattoman monta parveke / huoneisto tulipaloa on alkanut juuri siksi ( kuten parveketupakoijienkin jäljiltä)

        No tulihan se viherkommarinkin mielipide esiin. Voi jumalauta tolloa


      • Anonyymi

        Meitä ennen kuolleet on Jeesuksen luona.


    • kynttilä haudalle

      Kyllähän se kynttilän vieminen haudalle on sen rakkaan ihmisen muistamista, jonka kanssa on monet joulut vietetty, näin minä tuon tavan tulkitsen. Kukin muistakoon tavallaan se sallitakoon , mutta en tuomitse niitäkään jotka kynttilän vievät haudalle. On se vaan kaunis tapa jota itsekin haluan noudattaa,

      • Anonyymi

        Mihin kohtaan on haudattu siellä muistetaan ja kynttilän liekki tuo valoa sekä muistuttaa Jeesuksen elämän hengestä ja ikuisen elämän toivosta kuoleman jälkeen. Yhdessä täällä yhdessä siellä.


    • eläviä tapaava

      Luopukaa jo niistä katumuskäynneistä. Kun on paha mieli siitä ettei tullut sen vanhuksen luona käytyä ja oltua silloin kun hän vielä oli elossa, ei se sillä korjaannu että hänen päälleen niitä kynttilöitä viedään jouluna palamaan. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Mutta käykää sen hautausmaakeikan sijasta vaikka jossain vanhainkidissa jotain yksinäistä, mutta elossaolevaa vanhusta tapaamassa niin luultavasti siitä tulee hyvä mieli sen elävän vanhuksen lisäksi itsellekin. Ei se kuollut omainen enää siitä kynttilästä iloitse.

      • erikoinen muistotapa

        noin olisi viisaampi,mutta harvat käy edes eläviä vanhuksia tai sairaita katsomassa,jotkut ei koskaan... puhumattakaan jouluna. osa taas olisi siellä vaikka asumassa,on tämä touhua.
        tuo hautaralli on kyllä ihmetouhua,täysin järjenvastaista ja todella kallista,eikä mitään saa vaikka päivät päästään istuu siellä kynttilöineen 30-40 asteen pakkasessa ja viimassa. se vaatii jo kunnon nuotiot,on siellä vällistä niin kylmää...
        olen varma,että monien muistot jää auton kyytiin tai kotia,kun sinne pääsee...jos sinnekään.


      • Toiveentoteutus

        Itse vein hoitolaitoksessa asuvan vanhuksen pyörätuolilla puolisonsa haudalle, viemään kynttilöitä. Koska näin hän halusi tehdä. Kävimme samalla myös pienillä jouluostoksilla. Hän oli tästä kovin iloinen.


      • Anonyymi

        Hyvä olisi vain olla vanhojen ja sairaiden kanssa jutella kertoa muistella katsella valokuvia.


      • Anonyymi

        Katumuskäynti?? Ekan kerran luin, en ole myöskään kuullut, että haudalla käynti olisi "katumuskäynti".
        Ei, minulle se ei ole katumuskäynti vaan sitä, että muistan heidät. Eihän vainajat sitä tiedä, mutta riittää, että minä tiedän. Isä ja äiti esim tykkäsi kukista ja istutteli niitä itsekkin, no ehkä minä salaa toivon, että hän sieltä jostain kurkkii ja myhäilee mielessään "nyt tuli hyvä".
        Mummua ja pappaa muistan myöskin vaikken jälkimmäistä koskaan tavannut, eno, serkku.. Ihmisiä, joista on jäänyt hyvä muisto. Hyviä ihmisiä. En minä katumusta ruikuta, minä muistan kaiken sen hyvän, mitä heiltä sain.


    • joulurauhaa 2013

      Mistä näitä aina valittajia sikiää, kun joulun vietto ja haudoilla hiljentymiset on niiiin väärin ja vahingollista ?!
      Totuus taitaa olla se , että olipa asia mikä hyvänsä ,niin näille valittajilla on niskakarvat pystyssä, ellei kansa ajattele samalla tavalla ,kuin he...

      • picsno

        Minä menen mielelläni haudoille.
        Omalta kohdalta siellä lepää sekä äitini että tyttäreni. Minä mietin heitä monta kertaa vuodessa, mutta miksi en saisi sytyttää kynttilää erityisesti Jouluna, Äitienpäivänä, syntymä- tai kuolinpäivinä ?? Enpä ole koskaan ajatellut että se häiritsisi muita, ja jos olisin, tuskin olisin välittänyt.


      • Anonyymi

        Kudotaan villasukkia meidän vanhuksille.


    • turhuuksien

      Lässyn lässyn..Suurin osa ihmisistä käy haudoilla"kun kuuluu käydä"Voidaan sitten ylevästi tokasta suvulle,"minä kävin viemässä kynttilän haudoille" Halpahallista ostettu sekundakynttilä hah.Mennään omilla autollla ja ai kun ollaa hurskaita??Menkää kävellen ja miettikää vainajia kävellessä,se onkin jo toinen juttu)EN TOIVOTA HYVÄÄ JOULUA ei ole pakko jos ei taho..

      • näinmeillä

        Mun suvussa on juurikin tuollaasta kyttäystä kuka käy ja mitä on laittanu ja sitten haukutaan epäsuositut sukulaiset (täs suvus minut) että on ollu "väärän värinen lyhty" yms. Vanha äitini harrastaa tota toimintaa, joitain kiksejä siitä kait saa ku omaa lasta kiusaa, on toimintaansa värvännyt jo vävynsäkin. Enää en siis vie mitään isäni ja sisareni haudoille, muistan heitä muuten.


      • Anonyymi

        Onko joku oikeasti noin sekopää?


    • happyxmas

      Onpas taas positiivisia kannanottoja , kai Joulun kunniaksi. Mulle ei tule paha mieli sukuhaudoilla käymisestä, päinvastoin.

    • Masentunut..n

      Minä haluaisin skipata koko joulun tänävuonna. Isälläni todettiin haimasyöpä ja pelkkä ajatus hautuumaalla käynnistä ahdistaa niin vietävästi, että ei ole todellista. En halua mitään muuta lahjaa kuin sen, että isäni selviäisi tuosta syövästä. En kestä ajatusta, että ensivuonna olisi hautuumaalla isäni hauta jolle pitäisi viedä kynttilä :(..

      Ei ole oikein joulumieltä tässä talossa..

    • ei tarvitse

      Ei siellä ole pakko käydä jos tulee paha mieli. Ei kaikki muutenkaan noudata kaikkia perinteitä. Jokainen voi muokata ja tehdä perinteet mieleisekseen. Haudoilla käynti ei tarvitse kuulua niihin.
      Itsekään en syö kinkkua vaikka niin kuuluisi tehdä.
      Eikö vainajia muisteta muutenkaan kuin haudoilla??

    • saunassa syntynyt

      Siinäpä? Miksi elossa yhä olevat käyvät jo lähes maatuneitten taikka tuhkattujen elottomina olevien luona? Ja heitten kuolleitten musiikkinsa soi yhä radioissa ja omaiset saa viellä
      teosto tuloja vaikka taitelija on jo kuollut monta vuotta sitten? Vaikkeivat osais itte ees laulaa, virttäkään veisata.
      En sitte tiedä muuttuuko rikkaat parempi laatuseksi "mustaksi"mullaksi kuoltuaan kun köyhät,
      jollei heitä tuhkata rahan/ tilanpuutteen takia?
      Luonnos mullaksi muuttuminen taitaa olla luonnollista ihmiskunnissa ei.
      Ihmisvainajia taitaa maapallerolla olla liikaa jopa mullattavaksi?
      Ongelmaksi saakka,
      Osa vainajista on pakko polttaa ennen kun tauti etenee..

      • saunassa syntynyt

        Lisään tähän jotta norsut ovat ihmisiä sivistyneempiä nähdessään kuolleen lajitoverinsa luut aavikolla. Onhan elefanteilla suuremmat aivotkin.


    • Akka1

      Joulu eli ikivanha "Vainajien muistojuhla". Siksi ihmiset käyvät haudoilla muistelemassa vainajia.

    • Pete K

      Joulu on ikivanha vainajien muistojuhla.

      • Anonyymi

        Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Kristityt muistavat meitä ennen taivaaseen menneitä sukupolvia.


    • muista eläviä.

      Ottakaamme mallia vaikkapa intian hauta rituaaleista, jossa lopputuhka kasataan samaan läjään ja esim.kultapaikat yms. kerätään sitten uusiokäyttöön..,ja siinä se..Säästyis seurakuntien vaivat
      tkin maanpäälliseen toimintaan..suomessss.

      • Anonyymi

        Kyllä suomessa myös Intian hindujen hautaustapa on olemassa poltetaan tuhkaksi ja tuhka ripotellaan maahan tai veteen. Tai haudataan maahan monen muistoksi jää vain nimilaatta seinässä.Toisilla on arkku hautaus mikä kestää laatua kauemmin mutta helpompi käydä muistamassa.Läheisiä rakkaita.


    • Renlund

      Alkuperäiseen.. Siksi että muistetaan vainajia.

    • Kynttilätön joulu

      "Joulu eli ikivanha Vainajien muistojuhla. Siksi ihmiset käyvät haudoilla muistelemassa vainajia. "

      Höpön höpön, tapa on melkoisen uusi ja varsinkin kynttilöiden vieminen haudoille. Moni on sen jo tuonut esiin, että haudoille mennään, kun muutkin menevät sosiaalisesta hiljaisesta painostuksesta. Itse en ole käynyt myöskään, kuin keski-iässä kuolleen kaverini hautaa katsomassa joulun aikaan. Kieltämättä liekkimeri on vaikuttava jouluaattona ja pyhämiesten päivän aikoihin, mutta on se muoviroskan määrä jälkeenpäin myös valtava ja myrskyn sattuessa vain osa kynttilöistä palaa.

      Jostain syystä kuollutta on helpompi pitää vuosikausia kynttilän arvoisena, vaikka elossa ollessaan tätä olisi vältellyt ja tuominnut tämän elämäntavan. No kynttilän arvohan taitaa toki olla vain 1,50 tai niillä nurkilla.

      • Kävien eilen 3:lla

        Tapa on alkanut 1920 luvulla.


    • Akka1

      Ennen vanhaan kynttilät ja rikotut lahjat vietiin "sukupuun" eli kuusen alle. Kuusi oli siis se "hauta". Sitten kuusi eriytyi kahdeksi eli 1) hautakiveksi ja 2) nykykuuseksi.

      Sitten kynttilät siirtyivätkin sinne hautakiven luokse ja lahjat siirtyivät sisätiloihin siirtyneen kuusen alle.

      • Anonyymi

        Kuusi on meillä kuvaus palmupuusta Jeesuksen syntymä tapahtui betlehemissä ja taivaalle syttyi uusi tähti joten kuusi muistuttaa meitä lahjoista joita Jeesus meille antaa ja sen ajan itämaan tietäjistä jotka myös toi lahjoja Jeesukselle.Elämän puuta missä palaa elämän liekkejä. Eli Jeesus antaa elämän. Ja sovitti meidät.Henkemme ei katoa mihinkään vaikka maallinen ruumis kuolee.


    • tiedänkaiken

      ÄLäpä akka1 puhu paskaa.

    • Siistiä sielläkin

      Käyttekö itse siivoamassa pois kynttilöiden kuoret haudoilta ja onnettomuus ym muistopaikoilta?Vai jätättekö sinne, tai seurakunnan työntekijöiden siivottavaksi?
      Tyhjät muovikuoret ovat koko talven aika epäsiistin näköisiä haudoilla.
      Etenkin jos myrskytuulet on riepotelleet niitä ympäriinsä.
      Kannattaa siis tehdä pikkulenkki hautausmaalle, vaikka uudenvuodenaattona, tai loppiaisena muovikassin kanssa ja siivota pois kaikki tyhjiin palaneet joulukynttilät.
      Ehkä se käy ihan yhtä helposti, kuin niiden vieminenkin sinne jouluna ja pyhäinpäivänä.

      • Anonyymi

        Kynttilän jänistä voi vanhassa kattilassa sulattaa uudeksi kynttiläksi se onnistuu vaikka lasipurkkiin tai maitopurkin puolikkaaseen.Vaikka aihe on vuodelta 13 silti sopii tänään.


    • Näin ajattelen

      Minulle rakkaan ihmisen muistaminen ei liity hautakiveen, jossa lukee hänen nimensä. En ol e haudallakävijä ja sen vuoksi joudun usein arvostelun kohteeksi.
      Itse muistelen rakkaitani poisnukkuneita hiljaa mielessäni, puheissani, muistelemalla heitä ja katselemalla valokuvia. He kulkevat mukanani, sydämessäni.
      Haluaisin itse tulla tuhkatuksi ja tuhkani voisi viedä muistolehtoon ilman hautakiveä, haluaisin vapauttaa läheiseni siltä, että he kävisivät lukemassa nimeni hautakivestä. Toivottavasti en loukkaa ketään tällä mielipiteelläni.
      Ymmärrän silti, että joillekin haudallakäynti on tapa tai lohdustusta tuova tapa muistaa läheistään, se voi myös olla ahdistava kokemus.

    • MMainds

      Reilu kuukautta ennen joulua vietetään pyhäinpäivää jolloin vartavasten muistetaan
      vainajia.
      Tältä pohjalta hiukan ihmettelen joulun toistavaa "rituaalia" haudoilla käynnin suhteen.
      Toki ihmisten oma asia tämäkin.

      • Anonyymi

        Kristityt viettää joulua Jeesuksen muistoksi mikä on ylösnousemus ja elämä kuolleista. Siksi muistetaan meidän kuolleita koska ne on meidän kristittyjen 2000 vuotta vanhaa perhettä kristityt on yksi suuri kansa.


    • Hyvää_tulevaa_joulua

      Meidän tulisi pitää omista perinteistä lujaa kiinni, koska tänne tulee nyt paljon ihmisiä toisesta kulttuurista ja uskontona islam. He eivät vietä joulua eivätkä tietenkään muitakaan meidän uskonnollisia juhlapäiviä tai muita omia kulttuuriimme kuuluvia päiviä. Heidän uskontonsa ei myötäile tai salli, olemme vääräuskoisia heille, siksi on pidettävä kiinni omastamme, maastamme ja tavoistamme. Jos ataa pirulle pikkusormen se vie koko käden....

      • Anonyymi

        Jeesus toi armon avuksemme siihen luotamme.


    • Kukin_tavallaan

      Ilman toisten kulttuureiden tulemistakin noudatan maani perinteitä. Haudoilllakäynti kuuluu samalla tavalla jouluun, kuin joulukuusi ja jouluruoat.
      Tai kesäisin ja keväisin omat juhlaperinteet. Jostain syystä tuntuu, että perinteet juuri tekevät juhlasta juhlan. Ellei niitä ole, tuntuu ettei ole juhlaakaan.
      Kaikkihan ei periteistä välitä, koska eivät pidä juhlistakaan.
      Se on mukavaa, että meillä on vapaa tahto tehdä kuten haluamme.
      Enimmistö kuitenkin maassamme näyttää viettävän joulua ja melko perinteisesti.
      Toiset viettää joulua hillitymmin ja jotkut innostuu repimään joulusta irti liikaakin juhlantuntua.
      Yksi tärkeä asia joulunvietossa kuitenkin on. Se kun toivottelemme hyvää joulua.
      Tuon toivotuksen ei pitäisi olla vain tyhjä fraasi, jota hoetaan joulun aikaan.
      Sen pitäisi tulla sydämestä ja olla aito hyväntahtoinen toivomus, että muiden joulu todellakin olisi, iloinen, hauska ja rauhallinen, juuri sitä mitä on toivotettu.

    • hautakynttilä

      Mä käyn joka vuosi haudoilla

    • 10-14

      Törmäsin tähän jouluna haudoillakäyntiin ensimmäistä kertaa reilusti yli 20-vuotiaana viettäessäni yhden joulun sukulaisperheen luona. En ollut sitä ennen edes kuullut moisesta. Mistä lie moinen tapa ilmaantunut?

    • tyo

      Käyn itse haudoilla harvoin mutta minusta jouluun kuuluu myös vainajien muistaminen joulujan on kuolleen jeesuksemme syntymä päivä

      • Anonyymi

        Jeesuksen syntymä juhla joka sovitti meidät ja ennen meitä kuolleet sekä pääsiäisenä vasta on Jeesuksen kärsimyksen syyttömänä muisto juhla ja ylösnousemuksen juhla. Jouluna Jeesus syntyi betlehemissä.


    • noproblem

      Kyseessä aika vanha perinne jota voi kunnioittaa tai olla kunnioittamatta. Jokainen voi tehdä vapaassa maassa kuten haluaa. Miksi tehdä tästä numeroa ?Älkää ihmeessä käydä haudoilla jos ette halua mutta antakaa niiden käydä jotka haluavat.

    • Anonyymi

      Kun ihminen menettää rakkaimpansa haudalla käynnin syy selviää kyllä.
      Rakastaan haluaa muistaa ja muistella , kunnioittaa kynttilällä tai vain haudan äärellä vierailemalla.

    • Anonyymi

      En ole koskaan jouluna käynyt haudoilla. Kaikkien sukulaisten haudat senverran kaukana ja monella paikkakunnalla että autottomalle mahdoton käydä muulloinkin kuin jouluna. En ole myöskään koskaan ollut kun kahden sukulaisen hautajaisissa ja siihen se varmaan jääkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      59
      5869
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3717
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1988
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1799
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1219
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1027
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      53
      970
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      899
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe