Normaalia? Äidin muisti pätkii

mitäihmettä tehdä

Äitini on 66v. ja olen alkanut olla huolissani hänen lähimuistin pätkimisestä. Äidillä on ollut rytmin siirtoja 5 (tarkalleen en muista) nämä oli vuoden välein kunnes äiti sai rytmihäiriö lääkkeen mikä on nyt pitänyt hyvin kohdillaan rytmin jo pari vuotta. Hän on jo monia vuosia käyttänyt unilääkkeitä(melatoniinia). Sekä marevania käyttänyt jokusen vuoden. Tämä muistin pätkintä on alkanut lähiaikoina. Äidin mielestä se voi johtua rytmihäiriölääkkeestä. Mutta pelkään ettei vain olisi alkavaa alzheimerin tautia.

Yleensä sen huomaa puhelimessa kun keskustelen äidin kanssa, puhun jostain asiasta ja n. 10min kuluttua puhun uudestaan samasta asiasta ja äiti ei muista että olisin puhunut koko asiasta. Hän itse saattaa myös puhelun aikana kertoa saman asian kahteen kolmeen kertaan vajaan tunnin aikana eikä muista että on siitä puhunut.

Olimme pari viikkoa sitten käymässä ja puhuimme että tulemme sitten taas aattona käymään niin kuin olemme joka jouluaatto tehneet. Nyt äiti tänään soitti että niin tehän tulette sitten huomenna, kun etkös puhunut että haluatte tulla jo aaton aattona että voitte viettä aaton omassa kodissa.

Äidillä on lisäksi lisääntynyt suuresti vanhoista lapsuusajoista puhuminen. Joka puhelussa hän keroo samat vanhat asiat uudestaan ja muistelee lapsuutta ja muita vanhoja muistoja. Hänellä on ollut hyvin rankka lapsuus mihin kuuluu isän uhkailuja lapsille tappamisella ja äitipuoli joka haukkui kauhealla tavalla äitiä koko lapsuuden ajan. Tuntuu todella kamalalta jos näiden muistelu vain lisääntyy äidillä ja sen kautta tuleva masennus. Pitäisikö olla huolissaan? Muuten äiti toimii kyllä normaalista ja pystyy selviytymään arjen asioista(kaupassa käynnit ym.)

14

4861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ikä loppu

      Ihmisen vanhuuteen kuuluu muistelut.Jos pärjää eikä yritä esim kaupassa maksaa ostoksia esim. kirjastokortilla tms -en olisi huolissani.

    • Päivä kerrallaan

      Ymmärrän, että olet huolissasi. Omalla äidilläni todettiin alzheimer toissa syksynä. Jo paljon ennen sitä olin melkein varma, että kyseessä on muistisairaus. En suhtautuisi asiaan niin huolettomasti, kuin "ikä loppu". Muistisairaus alkaa niin salakavalasti, että oireet voidaan tulkita pitkän aikaa normaaliin vanhenemiseen kuuluviksi. Samojen asioiden toistamiset puhelun aikana voivat olla yksi oire. Oma äitini tulee vielä toimeen yksin asuen, mutta apua hän tarvitsee monessa asiassa, vaikka ei halua koskaan sitä tunnustaa. Äitisi voi aivan hyvin olla täysin terve, mutta kannattaa seurata kuinka hän selviää päivittäisistä askareista, esim. tekniikan hallitsemisessa äidilläni oli vaikeuksia jo kauan sitten.
      Mukavaa talven jatkoa sinulle kaikesta huolimatta.

      • ikä loppu

        Eikö ihmiset enää saa vanheta normaalisti? Ikuista nuoruuttako haetaan? Lääkityskään ei pelasta Dementialta vaikka lääkebisnes niin sanookin,Kyseessä isot bisnekset. Ja kyllä-tiedän asiasta koska olen hoitanut vanhoja ihmisiä ja ihmisiä ylipäätänsä vauvasta vaariin.


    • kysy neuvoa

      Aina kannattaa tutkia jos huomaa muutoksia,alzheimer hyvin salakavala sairaus!Pääsee etenemään pitkälle kun selitellään oireita pois!
      Aika paljon unohtelua,ainakin lähimuisti kummittelee!

    • riippupaju

      Minun mummoni alzheimer alkoi noilla oireilla muuten paitsi muistelua ei esiintynyt. Ihan perusoireita. Äitisi on vielä sen verran nuori, että ikäennuste voi olla jopa 15 vuotta. Kannattaa käydä lääkärissä tarkistamassa asia.

    • No juu,ikäennuste vähän niin ja näin.Meillä 5 v nyt diagnoosista ja täysin autettava,tänään aloin syöttämään.Kaikki vaiheet pukkas kerralla.
      Kipinkapin lekurille,ja joka nurkas muistihoitaja,ne tulee vaikka kotiin

    • hoida..

      Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla, prosessoiduilla kasvirasvoilla ja rasvattomilla sokeririkkailla maitotaloustuottella. Ja mikähän on lopputulos?

      lihavuusepidemia
      diabetesepidemia
      osteoporoosin jatkuva kasvu
      autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
      vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
      psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
      suolistosairauksien jatkuva kasvu
      allergioiden jatkuva lisääntyminen
      neurologisten sairauksien jatkuva kasvu
      jne...

      Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä ja vielä harvempaa edes kiinnostaa.

      Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, lisäaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

      Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

      Lyhyesti: Aikuinen tarvitsee n. 80 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää (lähinnä huippu- ja aktiiviurheilijat), niin perunaa, riisiä ja viljaa.

      Kuuntelemalla omaa elimistöäsi, löydät juuri sinulle sopivan ruokavalion. Ihmiset ympäri maailmaa elävät mitä erilaisimmilla ruokavalioilla ja pysyvät terveinä, koska he syövät puhdasta ja luonnonmukaista ruokaa sekä ennen kaikkea ruokaa, joka sopii juuri heille.


      http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

      Ravinnolla on keskeinen merkitys psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan ja terveyteen, joten EI ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

      mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta kohdusta hautaan, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.


      Useat tutkimukset viittaavat siihen, että Alzheimerin tautiin sairastuneilla on kovin vähän D-vitamiinia seerumissaan. Mitä pienempi S-D-25-lukema on, sitä suurempi taudin riski. Ja kääntäen D3-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa tautia. S-D-25:n tulisi olla 75–150 nmol/l, mielellään vähintään 125 nmol/l. Siihen pääseminen voi edellyttää vähintään 100 mikrogramman (µg) päiväannoksen nauttimista. Se on paljon enemmän kuin viranomaisuositus.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17

      Vitamin D may reduce the risk of dominantly inherited Alzheimer’s disease
      http://blog.vitamindcouncil.org/2012/07/25/vitamin-d-may-reduce-the-risk-of-dominantly-inherited-alzheimers-disease/

      Dr. Mathew Mizwicki - Vitamin D & Alzheimer's Prevention
      https://www.youtube.com/watch?v=djvE9mhIjUI&feature=youtube_gdata_player

      Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään mm. THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnosta ja ravintolisistä aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa. Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, ovat koululääketieteen lääkärit melko kyvyttömiä auttamaan ihmisiä lukuisissa eri sairauksissa ja siten tuleekin hoidetuksi vain oireita, eikä potilas parane.

      ”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” –Hippokrates

      Alzheimerin tauti on tyypin 3 diabetes – ennaltaehkäisy vain urbaania legendaa?
      http://www.mediuutiset.fi/kumppaniblogi/alzheimerin tauti on tyypin 3 diabetes ndash ennaltaehkaisy vain urbaania legendaa/a933711

      Vitamin D and Alzheimer’s disease
      http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/vitamin-d-and-alzheimers-disease/

      Dementia
      http://www.anttiheikkila.com/blogi/dementia/

      Alzheimerin tauti ja Alzheimer-tyyppinen dementia
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17

      Nyt on tullut markkinoille 4€/päivä maksava ravintolisä nimeltään Souvenaid. Itä-Suomen yliopisto korostaa tiedotteessaan, että valmistetta voi tutkimuksen perusteella suositella lämpimästi hiirille, mutta sen mahdollisesta tehosta ihmisiin saadaan lisätietoa noin vuoden kuluttua. Tuolloin saadaan tuloksia potilastutkimuksesta, jossa ravintolisää tutkitaan.
      http://www.souvenaid.com/about#ingredients

      Kyseisessä tuotteessa on ihan normaaleja monipuolisesta ruuasta saatavia ravintoaineita ja saahan niitä purkistakin hintaan 2-3 €/kuukausi. Eli todella rahastuksen makua. Mutta mitään uuttahan tämä ei lääkebisneksessä ole.

    • suru tapaus

      Voi ristus näitä vitamiintyyppejä,jos ihminen paranisi puuroa syömällä alzheimerista,miksi valtiot satsaa miljardeja tutkimuksiin ?
      Vedä hattu päähäs vitamiiniheppu,aiheutat mielipahaa meille joilla vaikeita hoidettavia!!

      • elintarvike

        "Voi ristus näitä vitamiintyyppejä,jos ihminen paranisi puuroa syömällä alzheimerista,miksi valtiot satsaa miljardeja tutkimuksiin ?"

        Puurolla just sairastuu. Täynnä antiravinteita.

        Lääkkeistä saa rahaa, ei terveestä potilaasta.

        mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

        Vitamiinit ovat ravintoa.

        Lainsäädännössä vitamiinivalmisteet ovat lisäravinteita, ja ne lasketaan elintarvikkeiksi.


      • kalaöljy++++
        elintarvike kirjoitti:

        "Voi ristus näitä vitamiintyyppejä,jos ihminen paranisi puuroa syömällä alzheimerista,miksi valtiot satsaa miljardeja tutkimuksiin ?"

        Puurolla just sairastuu. Täynnä antiravinteita.

        Lääkkeistä saa rahaa, ei terveestä potilaasta.

        mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

        Vitamiinit ovat ravintoa.

        Lainsäädännössä vitamiinivalmisteet ovat lisäravinteita, ja ne lasketaan elintarvikkeiksi.

        Totta. Ulkomailal nämä vitamiinit ja ruokavalion merkitys jo tiedostetaan mutta täällä Suomessa edelleen tyrkytetään lääkkeitä joista ei ole oikeasti muuta hyötyä kuin lihottavat lääketehtaan tuottoa.Siis aivan käsittämättömiä summia ja lääkkestä uskotellaan olevan hyötyä..


      • mitäihmettä tehdä
        kalaöljy++++ kirjoitti:

        Totta. Ulkomailal nämä vitamiinit ja ruokavalion merkitys jo tiedostetaan mutta täällä Suomessa edelleen tyrkytetään lääkkeitä joista ei ole oikeasti muuta hyötyä kuin lihottavat lääketehtaan tuottoa.Siis aivan käsittämättömiä summia ja lääkkestä uskotellaan olevan hyötyä..

        Tästä onkin aikaa kun aloitin ketjun. Mutta tuo lähimuisti todella heikennyt äidillä ja veljeni oli antanut numeron äidille että varaa ajan muistihoitajalle. Toivon että sieltä ohjataan lisätutkimuksiin.

        Esimerkki tämänhetkisestä tilanteesta: Olin käymässä äidin luona ja vei kukkia huomisen äitien päivän kunniaksi. Veljeni käymässä siellä myös. Ja oli ollut yötä. Kysyi äidiltä muistatko mitä minä sulle toine eilen ja äiti ei muistanut laisinkaan ennen kuin veljeni näytti lahjakorttia että oli tilannut äidille lehden. Tämän kolmen tunnin käynnin aikana äitini kertoi viisi kertaa että katso mitä veljesi toi minulle lahjaksi eikä tosissaan muistanut että juuri puoli tuntia sitten kertoi saman asian. Ja tätä saman moista asoiden unohtelua oli koko meidän käynti täynnä. Tosi huoestuttavaa.....


    • sanonko123

      vedä puuro sanonko mihin

    • Anonyymi

      Huomasin, että Souvenaidista on nyt uutta tutkimustulosta varhaisen muistisairauden hoitoon. Ostin tuotetta omalle äidilleni todella edullisesti verkkoapteekit.fi/souvenaid - hinta taisi olla noin 2 euro per pullo.

      • Anonyymi

        Joopa joo, mahdollisesti auttaa vähän......... tuotetta kyllä kaupataan hieman harhaanjohtavasti.
        Muistaakseni luin , lääkärien mielipiteestä, että ko. voi käyttää siihen asti kun aloitetaan lääkitys, mutta ei enää sen jälkeen kun on todettu muistisairaus.
        Eli jos näin on niin on huu haa tuote.

        Katselin apteekin tuotteita, kovasti on harvinaisia, missä muualla samallaisia myydään.
        Herää kysymys tehosta ja luotettavuudesta. Meillä ainakin ostetaan vain tuotteita joita myydää kansainvälisesti ympäri mailmaa.


        äitini 93 v ja isä 91 v on myös hieman muistisairas, siksi aihe kiinnostaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2670
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      93
      1987
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1518
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      272
      1048
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      68
      946
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe