Sibelius akatemiaan?

Huilisti96

Olen tällä hetkellä lukiolainen, musiikkiopistossa opiskeleva huilisti, jota kiinnostaisi työt musiikin saralla. Soitan huilua nyt yhdeksättä vuotta, takana perustutkinto ja siihen kuuluvat teoriaopinnot ja orkesterisoitot. D-kurssin kappaleet ova minulle aika helppoja, C-kurssinkin onnistuu. Lisäksi olen edistynyt hyvin piano-opinnoissani ja laulan kuorossa. Lukiossa ka 9,6.

Olisiko minulla mitään mahdollisuuksia päästä Sibikseen? Mikään musiikin supernero en siis ole, mutten mitenkään huonoimmastakaan päästä. Minkä tasoisilla biiseillä pääsykokeeseen kannattaisi mennä (onko parempi soittaa D-kurssin biisi hyvin vai C-kurssin sinne päin) ja montako niitä täytyy osata? Vaaditaanko yhteissoittoa tai teoriatietämystä?

Entä musiikkipedagogian pääsykokeissa? Olen siis kyllä Siban ja muidenkin opinahjojen sivuilla surffaillut, mutta olisi kiva kuulla kokemuksia ja saada tarkempaa tietoa käytännöistä. Kiitos!

6

2968

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuulostaa hyvältä

      Kyllä mun mielestä on hyvinkin mahdollista! :) Rohkeasti vaan jos koet että se voisi olla sulle oikea paikka.

    • Hanna vaan

      Vaikea tietenkään sanoa mahdollisuuksistasi mitään sen suurempaa, kun en ole soittoasi koskaan kuullut, varsinkin, kun D-tason suorittaneita soittajiakin on niin monen eri tasoisia, mutta kertomasi perusteella kuulostaa sen verran hyvältä, että suosittelen kyllä hakemaan - ethän häviä siinä mitään muuta kuin ehkä aikaa! Samaan hengenvetoon kerron myös sen, ettei kannata lannistua, jos et pääse sisään ensimmäisellä kerralla. Loppujen lopuksi kovin moni ei pääse Akatemialle suoraan lukiosta, joten jos näin käy sinulle, älä missään nimessä luovuta asian suhteen, vaan mikäli tosissasi haluat opiskelemaan orkesterisoitinten osastolle huilistiksi, kannattaa sitten satsata tulevana vuotena treenaamiseen edelleen. Tarkoituksenani ei siis nyt ollut lannistaa ja todeta, ettei kukaan kuitenkaan pääse Akatemialle lukion jälkeen, tunnen monia ihmisiä, myös huilisteja, jotka ovat menneet sinne melko helpostikin sisään suoraan lukiosta, ja sinä voit ihan hyvin olla sellainen soittaja! Lähinnä sitä yritin sanoa, että älä ota itsellesi liikaa paineita siitä, että sinun on pakko päästä nyt sisään ja jos et pääse, olet ihan huono. Itse ainakin tuossa vaiheessa ajattelin, että on pakko päästä suoraan lukion jälkeen sisälle, eikä muuta vaihtoehtoa ole, ja tietenkin jatkaa koulutus- ja uraputkessa eläkkeelle ja kuolemaan asti, mutta näin viisi vuotta viisaampana voin sanoa, ettei se yksi vuosi kuitenkaan maailmaa kaada ja ihmisillä on toisenlaisiakin reittejä asian suhteen. Toki kivahan se aina olisi päästä sisään heti. Eli tosissaan treenaten, mutta silti hyvällä mielellä, eikä kuolemanvakavasti. Silloin tulee usein paras lopputulos.

      Huilun ohjelmistosta en osaa sanoa sen tarkemmin mitään, kun en itse ole huilisti, mutta silti sanoisin, että on parempi soittaa vakuuttavasti ja hyvin kappaleita, jotka osaa, vaikka ne olisikin helpompia, kuin kappaleita, joista selviää juuri ja juuri ja jotka saattavat kuulostaa räpellykseltä. Mieluummin soittaa hyvin ja omia taitojaan edustavan helpomman kappaleen kuin yrittää selvitä jostain huilun top 1 -vaikeimmasta teoksesta takellellen. Sitä en tietenkään tiedä, mitkä ovat kappalevaatimukset pääsykokeissa huilun osalta, nehän määrittää tietenkin jonkun verran, mutta jos noista vaihtoehdoistasi pitäisi valita, niin mieluummin näin päin. En tiedä, millainen esiintyjä ja jännittäjä olet, miten koet esiintymistilanteet ja etenkin pääsykokeiden kaltaiset painetilanteet, mutta kannattaa myös muistaa, että pääsykokeet ovat usein kaikille jännittävä tilanne, joten sen takia kannattaa myös valita kappaleet, jotka osaa tosi hyvin ja jotka menee hyvin silloinkin, kun ne eivät mene omasta mielestäsi niin hyvin kuin osaisit sen sijaan, että valitset kappaleen, josta selviät kotona yksin treenaillessa onnistuessasi juuri ja juuri, koska silloinhan sinun pitää onnistua pääsykokeissa ihan nappiin saavuttaaksesi tuon. Tietysti soittimen ammattilaiset osaavat aina huomioida kappaleen vaikeustason jne., mutta aika harvoin se on eduksi, että kommenteissa todetaan "liian vaikea kappale".

    • Hanna vaan

      Tarkoititko musiikkipedagogipuolella siis ammattikorkeakoulujen instrumenttipedagogiikkapuolta vai Sibelius-Akatemian Musiikkikasvatuksen eli vanhaa koulumusiikin osastoa? Mikäli tarkoitit jälkimmäistä, on pääsykokeet ja pääsyvaatimukset hyvin erilaiset kuin solistiselle osastolle. Muusikoksi hakevalla oman instrumentin soitto, sen hallinta jne. ovat kaikki kaikessa. Jos olet hyvä soittaja, pääset sisälle, jos et, mikään ei auta. MuKa:lla taas haetaan ensisijaisesti opiskelijoita, jotka pystyvät tulevaisuudessa opettamaan musiikkia pääasiassa kouluissa, mutta toki suuntautua voi myös muualle. Joka tapauksessa opiskelijaa, joka hallitsee "kaikki ihan hyvin", eli siinä missä muusikon täytyy olla huippu omassa instrumentissaan, mukalla taas on tärkeää hallita monista asioista perustaidot. MuKa:n pääsykokeiden ensimmäisessä vaiheessa testataan musiikillisia perusvalmiuksia, kuten rytmin ja melodian toistoa, stemmalaulamista, pianon vapaan säestyksen taitoja ja oman pääinstrumentin ja sivuinstrumentin hallintaa. Toiseen vaiheeseen kutsutuilla on edessään lisäksi vielä mm. opetusnäytteen antaminen, haastattelu ja teoriakoe. MuKa:lla missään ei välttämättä tarvitse olla maailman paras, vaan hyvä yleinen musiikillinen taito riittää (verrattuna siis muusikko-osastoihin), tosin ei tästä tietenkään mitään haittaakaan ole. MuKa:n pääsykokeissa saatetaan ehkä painottaa pianonsoittotaitoa ja toisessa vaiheessa opetusnäyttöä, koska nämä ovat yhdet tärkeimmistä opettajan työkaluista. Uskaltaisin väittää myös, että mukalle haetaan usein tietynlaisia tyyppejä, usein sellaisia iloisia, pirteitä, innostavia. Musiikkikasvatuksen osastolle hakeminen on aina vähän omanlaisensa juttu, kun vertaa esimerkiksi solistiselle osastolle hakemiseen. Tunnen monia ihmisiä, jotka ovat TODELLA hyviä omassa instrumentissaan, saattaneet valmistua toisesta musiikkikorkeakoulusta ja ovat instrumentissaan oman ikäluokkansa parhaimpia Suomessa, mutta jotka ovat hakeneet mukalle, eivätkä ole päässeet. Mukalle haettaessa pääpointtina ei siis ole se, että on omassa instrumentissaan tosi hyvä, vaan siellä katsotaan sitten taas ihan erilaisia valmiuksia.

      Toivottavasti tästä vastauksestani oli jotain hyötyä! Tsemppiä ja iloa hakemiseen!! :)

    • sivustaseurannut

      Hae ennemmin lääkikseen, sinne pääsee helpommin kuin Sibikseen. Sibikseen valitut ovat TOSIÄLYKKÖJÄ.

    • voiluoja9999

      Opettele yhdyssanat ensin (kts. viestisi otsikko), sitten voit yrittää.

    • Anonyymi

      En suosittele Sibelius-Akatemiaa. Hirveä ilmapiiri.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe