Huostaanotetun lapsen kohtalo?

whoknows

Hei, kokeilen täältä kysyä...

Joitain vuosia sitten tutustuin nuoreen naiseen jolla oli 6 vuotias tytär. Lyhyen tuttavuuden päätteeksi hän jätti ilmoittamatta lapsen minun hoiviini ja katosi niin pitkäksi aikaa että päätin soittaa poliisille. Lastensuojeluviranomaiset hakivat tytön, ja taustalta paljastui useita ilmoituksia, alkoholismia... jne. Ymmärrettävästi välini tähän Äitiin katkesivat. Toivottavasti näiden kahden elämä on korjaantunut. Ajattelen heitä usein ja on alkanut tuntua siltä että haluaisin jonkin tiedon. Mistä voin kysyä asiasta? Minulla on tiedossa vain heidän nimensä, viranomaisilla mitä luultavimmin minun tietoni, mutta onko minun asianosaisuuteni riittävä saadakseni tietää mitä heille kuuluu?

11

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maamyyrynen

      Hei!

      Näissä tapauksissa ei ole mitään mahdollisuutta saada asiasta tietoa. Ei todellakaan.

      Jos haluat jotain asiasta tietää niin se tieto ei tule viranomaisilta, he eivät todellakaan saa mitään sanoa. Ainoa tapaus on olla yhteydessä äitiin tai tämän tuttaviin. Mutta koska kyse ei liene ole siitä että haluaisit olla lapsen/perheen tukena (koska siitä jo vuosia aikaa) ei ole sopivaa olla yhteydessä vain uteliaisuuttaan.

      Ymmärrän toki että asia on jäänyt mieleesi ja toivottavasti perheellä on asiat nyt hyvin.

    • Dokumentti huostasta
      • Huh, huh

        pikkupoikien kielenkäyttöä!

        Tuosta videostahan ei selviä muu kuin se, että lapset viedään vastentahtoisesti. Poliisit toimivat tosi rauhallisesti, kuten tietysti kuuluukin.
        Tuli jotenkin sellainen tunne, että lapset pelkäsivät poliiseja vaikka tavallisestihan heihin luotetaan.

        Mikähän tässä videon julkaisussa on ollut ajatuksena? Ymmärrän, että haluaa videoida jonkun tilanteen, mutta nettiin laitto on hiukan kyseenalaista.


      • kärsimystä

        lapsille jäi tapauksesta jo traumoja,en tunne heitä,mutta tiedän kokemuksesta millaisia oireita lapsi saa vastaavassa tilanteessa.tänäpäivänä rittää k.huostaanottoon pienikin syy ja lapsi/lapset kärsivät.tuolle isälle haluaisin sanoa,että on muitakin sinun kohtaloasi kokenutta ja tuon surun ym.tuntemusten sekamelskassa et voi kuin tarttua toiveeseen,että lopulta kaikki menee ennalleen.ehkä oikeuden kautta,mutta niin,että lapsesi istuvat sylissäsi.


    • Ihmisoikeudet?

      Ikonen, Leeni: Salassa pidettävä – suojeleeko laki lasta vai lastensuojelijaa?

      LaSu –sarjan II osa. (Tilaa teos TÄÄLTÄ)

      Varatuomari Leeni Ikonen on nuorten ja vanhempien juridisena avustajana seurannut läheltä lastensuojelua kahden vuosikymmenen ajan. Oikeussaleissa hän on puolustanut satoja perheitä, joiden lapset sosiaalityöntekijät ovat päättäneet ottaa huostaan. Ikosen esikoisteos kertoo oikeussuojan puutteista.

      ”Salassa pidettävä” on käytännönläheinen tietopaketti lastensuojelusta, sen työkäytännöistä, huostaanotoista ja sitä säätelevistä säännöksistä ja oikeuskäytännöstä. Kirja kuvaa lastensuojelun laatua, johon kuuluvat tiiviisti myös lasten päivähoito- ja koulujärjestelyt sekä lastenpsykiatria.

      Teoksessa kansalaiset kertovat omakohtaisesti siitä, millaista on joutua lastensuojelun kohteeksi.

      Isoäidit kertovat lastenlastensa kohtelusta, yksinhuoltajaäidit kokemuksistaan vuorovaikutusarvioinnista. Vakavasti sairastunut äiti ja kehitysviiveisten lasten äiti muistelevat, miten lapset otettiin yllättäen pois.

      Maanpakolainen kuvailee elämäänsä uudessa kotimaassaan, jossa lapset saavat hyväksyntää ja kannustusta omina yksilöinään.

      Teoksen kautta lukija pääsee lastensuojelun seminaareihin, koulutustilaisuuksiin ja neuvotteluihin sekä opiskelemaan lastensuojelun standardeja. Lukijalle piirtyy kuva lastensuojelun määrittämästä perhe-elämästä, vanhemmuudesta, lapsuudesta, kasvatuksesta ja jopa kodin siisteystasosta.

      Lukija pääsee todistamaan myös tilannetta, jossa sosiaalityöntekijä kertoo vanhemmille huostaanottoon johtaneet puutteet vanhemmuudessa: ”Minulla on merkillinen tunne takaraivossa, mutta en osaa sitä selittää.”

      19-vuotiaana menehtyneen Juuson elämäntarina kulkee koko kirjan läpi. ”Joudun istumaan 2–3 viikkoa puutuolilla katsoen betoniseinään päin. En saa tavata perhettäni yli kuukauteen, en saa soittaa heille. Kaikki väärennetyt paperit pitäisi oikaista. Minun on paha olla täällä. Minä kuolen tuskiini. Pyysin Jumalalta armoa ja armahdusta. En jaksa enää. Miksi? Miksi? Ei tämä ole lapsen elämää. Tämä on kiduttamista. Ihmettelen, mitä pahaa olen voinut tehdä, että minut lähetettiin tänne. Minulta on viety kaikki: ihmisyys, vapaus, perhe, onni ja ilo, turvallinen koti ja olo ja paljon muuta. Miksi? Haluan kotiin, jossa minulle on hyvä ja turvallinen olla.”

      ”Salassa pidettävä” on vahva puheenvuoro asenteista ja ihmisten yhdenvertaisuudesta – kirja lapsen ja perheen puolesta.

      Leeni Ikonen (s. 1955) on toiminut yli 30 vuoden ajan erilaisissa lakimiestehtävissä liike-elämän juridiikasta perhe­juridiikkaan.

      Erityisen kiinnostuksen kohteeksi on noussut haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien ihmisten asioiden hoitaminen.

      Hän on lakimiesjärjestö Suomen Oikeusapu-lakimiehet ry:n hallituksen jäsen ja Pohjoismaisen Ihmisoikeuskomitean hallituksen jäsen (Nordiska Kommitten för Mänskliga Rättigheter).

      ”Salassa pidettävä” on hänen esikoisteoksensa.
      --------------------

    • Lastensuojeluako?
    • Tolkutonta touhua.

      J.P Roosin kannanotto huostaanottoihin Mtv3 uutiset 4.12.2013.



      Asiantuntijan mukaan Suomessa tehdään liikaa huostaanottoja.

      Sosiaalipolitiikan emeritusprofessori J-P Roosin mielestä lastensuojelun painopisteen pitäisi olla ennaltaehkäisevissä toimissa.

      Roos sanoi Radio Novan Enbuske&Linnanahde Crewlle, että huostaanottojen määrää pitäisi Suomessa vähentää ainakin kolmanneksella.

      – Huostaanottomäärä on aivan tolkuton. Vertaan sitä tilanteeseen 60-luvulla, jolloin meillä oli ihmisiä vankiloissa aivan valtavasti verrattuna muihin muihin maihin. Siitä päästiin eroon. Huostaanottohan on monelle lapselle selvästi vapauden riisto.

      Huostaanottoja tehdään hänen mukaansa liikaa siksi, että ne tulevat kunnille edullisemmaksi.

      – Rahoitusjärjestelmä on sellainen, että kunnilla on huomattavasti helpompaa tehdä huostaanotto kuin huolehtia niistä toimista, joiden avulla huostaanotot voitaisiin estää. Tällä tarkoitan yhteistyötä vanhempien kanssa ja muuta tukea vanhemmille ja lapsille siinä tilanteessa, kun se on vielä hallittavissa.

      Huostaanotot nosti esiin sosiaalisessa mediassa viime päivinä kuohuttanut video, jossa poliisi hakee oululaiset kaksoispojat väkisin näiden kotoa.
      ---------

      • Äitiä ikävä

        Lapset ovat psyykkisesti sairaita huostaanotettaessa, eivätkä sairastu sen vuoksi!


      • joooo-o
        Äitiä ikävä kirjoitti:

        Lapset ovat psyykkisesti sairaita huostaanotettaessa, eivätkä sairastu sen vuoksi!

        No niin.. Taas on joku "koulukiusattu" kukkahattutäti päässy vauhtiin..... Ei millään pahalla!! Mut ei TODELLAKAAN millään hyvällä!!!!! Väitätlkö kukkis, ettei lapsi voi sairastua huostaanoton takia??? V---- mikä SPEDE!!!


      • Entä sijarit
        Äitiä ikävä kirjoitti:

        Lapset ovat psyykkisesti sairaita huostaanotettaessa, eivätkä sairastu sen vuoksi!

        Ei psyykkisesti vahvat lapset sairastu, vaan säilyttävät järkensä lastensuojelun myllyhoitomankelissa. Biologisten vanhempien kanssa lapsi voi ja pitää käydä tapahtumia lävitse sellaisina kuin ne ovat. Lapsi muodostaa oman käsityksenä lastensuojelusta ja saa itseluottamusta.

        Sen voi syvällä rintaäänellä todeta, että pääosin sijaisvanhempina toimivista ovat tasapainottomia ja mitä ilmeisimmin kärsivät erittäin vakavista ja huomiota vaativista päihde- ja mielenterveysongelmista. Eivät he selviä yhteiskunnan heille luovuttamasta vastikkeellisesta hoivavastuusta. Eivät he pysty auttamaan niitä psyykkisesti oireilevia kun eivät pysty auttamaan itseäänkään, eivät fyysisesti eivätkä psyykkisesti. Pääosin sijarit tulevat kodeista, joissa on ollut ja on alkoholinkäyttöä ja mielenterveysongelmia. Sijarien äidit eivät ole omien ongelmiensa vuoksi pystyneet tarjoamaan lapsilleen turvallista kotia eivätkä ole pitäneet näitä tulevia sijareita sylissä. Tässä äidin sylin kaipuussaan tämäkin psyykkisesti sairas "Äitiä ikävä" hamuaa sijoitetuilta lapsilta sitä aikanaan saamatta jäänyttä äidin syliä. Sijarit hyvin mielellään koskettelevat sijoitettuja, halailevat tai pahoinpitelevät.


    • fuck21

      Sijarit nimenomaan saavat sairastua "psyykkisesti ja fyysisesti" , mutta sitä ei siltikään oteta huomioon lapsen kotiuttamisen yhteydessä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      132
      3013
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      7
      1467
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      220
      1326
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1191
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1151
    6. 37
      1021
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1012
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      957
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      954
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      36
      877
    Aihe