Veneessä asuminen?

Merelle

Haluaisin kuulla jo veneessä asuvien kokemuksia ja viritellä keskustelua veneessä asumisesta.

Olen jo pidemmän ajan suunnitellut muuttavani pysyvästi asumaan veneeseen. Varmasti monen mielestä järjetön ajatus, mutta kun perhe on jo pienentynyt yhden hengen kokoiseksi, niin tekisi mieli kokeilla jotain muutakin asumismuotoa kuin betonilähiössä asumista. Tarkoitus olisi pääasiassa oleilla Suomessa, mutta ehkä talviajat voisi viettää Itämeren eteläosissa.

Ensi alkuun pitäisi pienellä budjetilla hankkia vene, jossa voisi asua. Koska pääpaino on asumisessa, niin olen ajatellut, että vene voisi olla esim. tuollainen saunalautta-typpinen ratkaisu. Hyvällä kelillä sillä pääsisi liikkumaankin, mutta siihen olisi ehkä helpoin järjestää asumiseen tarvittavat lämpöeristetyt tilat. Lisäksi uskoisin tuollaisen lautan mökin tekemisen olevan varsinaisen veneen tekemistä yksinkertaisempaa ja halvempaa.

Kaikki on vielä vain haaveissa, mutta olisi kiva kuulla mitä pitäisi ottaa huomioon, jos tällaista alkaa tosissaan toteuttamaan.

64

3779

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • jotainsentään

   Ota yhteyttä asuntolaivurit ry:een. Toivottavasti saat sitäkautta lisää tietoa.

  • saunalauta

   Ei tuo olisi veneessä vaan lautassa asumista. Jos haluat liikkua sillä Itämerellä niin suosittelen asuttavaa venettä.

   • Halapa

    Lauttakin on vene.


   • realismia
    Halapa kirjoitti:

    Lauttakin on vene.

    Oletko tosissasi liikkumassa Itämerta vuosittain päästä päähän "saunalautalla"?


   • jossaivarrellaan
    Halapa kirjoitti:

    Lauttakin on vene.

    väärin, merilaki ja säännöt määrittelevät kaikki kelluvat tekeleet koosta riippumatta termillä alus, jos siinä kone niin konealus....


   • Eimenenoin
    jossaivarrellaan kirjoitti:

    väärin, merilaki ja säännöt määrittelevät kaikki kelluvat tekeleet koosta riippumatta termillä alus, jos siinä kone niin konealus....

    Näin se ei valitettavasti mene. Uudessakaupungissa yksi kaveri on taistellut kaupungin kanssa jo vuosia. Hänellä on juuri ko.asunto\ saunalautta 2x30 hp. Perämoottoreilla. On plotterit ja kaukohallintalaitteet jne.. Kaupunki vaatii tekeleelle rakennusluvan kesämökille. Tästä oli näilläkin sivuilla juttua.


   • chlwxp

   • Anizon
    Eimenenoin kirjoitti:

    Näin se ei valitettavasti mene. Uudessakaupungissa yksi kaveri on taistellut kaupungin kanssa jo vuosia. Hänellä on juuri ko.asunto\ saunalautta 2x30 hp. Perämoottoreilla. On plotterit ja kaukohallintalaitteet jne.. Kaupunki vaatii tekeleelle rakennusluvan kesämökille. Tästä oli näilläkin sivuilla juttua.

    Tuo kuulostaa kyllä ihan persu-suomalaiselta virkamieheltä. Kusta pää täynnä.


  • joulupukkii

   Jos annat osoitteesi niin saat ehdotuksen jolla voit kokeilla ideaasi, eikä tule kalliiksi.

   joulupukkii@suomi24.fi (huom kaksi ii-kirjainta)

  • Janne on sankari
   • cpt.Morgo8n

    Ei tuossa Jannessa asu Erkkikään ympäri vuoden. Kajuuttojen pitää olla yhdessä, koska erillisten kajuuttojen lämmitus talvisin ei ole järkevää. Nuo Jannen tilat ovat aika ahtaanoloiset jatkuvampaan oleskeluun, mutta tuolla alempana oleva teräspaatti vaikuttaisi erittäin mielenkiintoiselta kohteelta rakennettavaksi asumis käyttöön, eikä ole hinnalla pilattu.


  • Merelle

   Mukavasti onkin jo näköjään tullut veneideoita. Vielä en kuitenkaan ole ostamassa mitään, vaan lähinnä keräämässä tietoja ja kokemuksia, mitä pitää huomioida jos rupean asiaa tosissani toteuttamaan.

   Sellainen asia kuin lämmitys mietityttää. Jos ajattelee tuota edellisen viestin venettä, mikä ehkä kokonsa puolesta jo riittäisi yhden hengen asuntoveneeksikin tarvisee kunnon lämppärin esim näillä keleillä. Mitenkähän paljon tuollaisen lämpimänä pitäminen maksaa ja millä energiamuodolla lämmittäminen olisi edullisinta?

   Vieläkin sellainen saunalautta kummittelee mielissä kun siihen voisi helpoiten tehdä kunnolla lämpöeristetyn mökin ja siihen puu/ pellettikamiinan. Lisäksi sen runko saattaisi kestää myös jäissä talvehtimisen. Myös sellainen ajatus kävi mielessä, että voisihan lautassa asua talven vaikka se olisi telakoituna. Ei kai mikään määräys kiellä telakoidussa aluksessa asumista.

   Nykyisen venepaikkani säännöissä kielletään veneissä yöpyminen. Lautalle siis pitäisi myös löytää jostain satamapaikka, jossa lauttaa voisi pitää ja jossa saisi myös asua.

   Monta asiaa siis täytyy huomioida ennen kuin pääsee tositoimiin.

   • dreamsea

    ymmärän tietämättömyytesi alusten vakavuudesta, unohda lautta / ponttoni ratkaisu, ovat ainoastaan suojaisille sisävesille tarkoitettuja aluksia.

    Jos ajatuksenasi pitää itämerta reviirinäsi, niin alukselta vaaditaan jo ihan toisenlaisia ominaisuuksia selvitä merenkäynnistä hajoamatta, kaatumatta tai uppoamatta. Merellä kulkeminen ei ole leikin tekoa, koska säät vaihtelevat joskus hyvinkin nopeasti, joten naivi ajatus siirtymistä hyvällä kelillä on itsensä huijaamista.

    Aluksessa pitää olla lämpöeristetty runko ja kannet, asiallinen koneellinen ilmanvaihto ja lämmitys ratkaisu. Lisäksi aluksesi pitää kestää jäissä oloa/kulkua.... ehkäpä vanha hinaaja tai viranomais alus saattaisi olla hyvä pohja lähteä toteuttamaan haavetta.


  • venemiäs.
  • Hero Janne

   Lueppa mielenkiinnosta KIPPARI:sta juttu eukosta joka asu 8,5m teräsveneessä.
   Oliko vuosikerta 2011 en ihan muista.
   Paatti oli myynnissäkin hinta muistaakseni jotain 10tonnin luokkaa.

   • 20+14

    http://raitsola.nettisivu.org/files/2011/10/kipparin-juttu.pdf..

    Kahdeksan tonnia oli hinta. Kauan oli vene myynnissä, nyt en tiedä tilannetta.

    Leidi itse taitaa asua Virossa ja pitää jonkinlaista maatilaa.


  • Toni Ponttoni
   • mc.Arthur

    Olen samaa mieltä, että on parempi kuin lautta, mutta noita tekniikanmaailman piirustuksilla tehtyjä on paljon ja kaikki lähes yhtä rumia. Jos vain asumiskäyttöä ajattelee, niin tästä saisi halvalla huonon ja ruman kodin.


  • Lämpöeristys

   Miten tuollaisen teräsveneen saa talvilämpimäksi? Jollain uretaaniruiskutuksella, vai minkälaisia eristysratkaisuja on käytetty?

   Miten teräsrakenne pysyy ruostumatta eristeen takana? kun sen tarkistaminen eristämisen jälkeen lienee mahdotonta.

   Olisiko alumiini tai lasikuitu parempia materiaaleja?

   • 13+9

    Betonivene olisi huolettomampi, eristävämpi ja saa edullsestikin.


   • Sihti tukossa

    Teräsvene pitää epoksilla ensin suojata sisäpuolelta ja vasta sitten asentaa eristys. Jos on lompakko kunnossa, eristäisin SPU:lla.

    On näitä eristyksiä tehty myös styroksista ja eräät mineraalivillasta, toteutettuna niin, että ilma pääsee kiertämään eristysten alla. SPU on mielestäni paras eristys juuri silloin, kun venettä tehdään ympärivuotiseen asumiskäyttöön.


   • Anonyymi

    Kyllä noissa risteilijöissä on villat suoraan teräksessä eristeenä ovat ne sitten missäpäin mailmaa tahansa ja eivät ne ruostu, näitä on rakennettu jo niin kauan ja todettu toimavaksi ratkaisuksi.


  • Lautan kannalla

   Entä pesutilat? Saunalautta olisi siinä ylivoimainen.

  • SailoriTurusta

   Ehkäpä realistisin vaihtoehto on Venäläistyylinen purjehdus. Ostat vanhan 5-8m purkkarin Etelä-Ruotsista ja purjehdit sillä lämpimille vesille. Vailla huolta, ilman Suomalaisen virkamiehen holhousta. Mukaan varaat rahaa noin. 500€/kk.
   Muista ottaa passi mukaan. Ja käy paikkauttamassa hampaasi, ennen lähtöäsi.
   Heippa!

  • Patteri

   Miten nämä veneissä asuvat hoitavat hygieniansa? Onko asuntoaluksilla paljonkin käytössä saunoja ja suihkutiloja?

   Tuohon lämmittämiseen liittyen tuli mieleen, että voisiko meriveden lämpöä hyödyntää mitenkään veneen lämmityksessä kun vesi kuitenkin on aina plussan puolella jos ei ole jäässä ja jäätyneen veden alapuolelta yleensä löytyy lämpimämpää vettä. Jokin maalämpöputkisto tms. tulee mieleen.

   • SupiSuomalainen

    Nuohan ovat ihan saunalautan näköisiä...


  • Urkinpoika

   Lueppa Kippari 12/2009 Outi Raitsolan kokemuksia Elsa 2 teräspaatissa asumisesta. Hyvä Juttu.
   Itse ratkaisin vastaavan ongelman asumalla pikku Putputissani 7kk. Talvisydämmen voi lusia maissa, vaikka jonkun kevytkenkäisen eukon punkassa.
   Ei veneessä asuminen ole Suomimaassa realistista, tai jos asut veneessä niin veneilystä ei voine enää puhua.

   • yllätysasukkaita!

    On muuten hyvä käydä vilkaisemassa, ettei omaan veneeseen ole muuttanut asukkaita. Hgin Meripuiston telakointialueella näin oli käynyt. Ulkomaalainen porukka oli leiriytynyt telakoituun veneeseen, jonne se oli tuonut muista veneistä varastamiaan patjoja ym irtaimistoa.


  • 8ja13

   Virallisesti ei voi muuttaa veneeseen. Maissa pitää olla joku osoite, johon esim. verottaja voi postinsa lähettää. Se missä ihminen oleskelee, on pitkälti kunkin oma asia.

   • muuttaa epävirallise

    Jos ei ole osoitetta niin ei vaan ole.


   • Postilokero on oiva tapa hoitaa asia, tai sitten vaikka poste restante. Irtolaislaki on kumottu kauan sitten, joten velvollisuus ilmoittaa viranomaisille katuosoite koskee vain niitä jolla sellainen on.

    Jos minä joku päivä päättäisin muuttaa asumaan veneeseen tai asuntovaunuun, niin en kokisi osoitteen puuttumista ongelmana. Sitä en tiedä, että muodostuisiko siitä käytännössä ongelma kun tähän asti aina asunut tavallisissa asunnoissa ja ilmoittanut osoitteeni viranomaisille.


   • ,uok,iuolklio.
    Välittäjä_LKV kirjoitti:

    Postilokero on oiva tapa hoitaa asia, tai sitten vaikka poste restante. Irtolaislaki on kumottu kauan sitten, joten velvollisuus ilmoittaa viranomaisille katuosoite koskee vain niitä jolla sellainen on.

    Jos minä joku päivä päättäisin muuttaa asumaan veneeseen tai asuntovaunuun, niin en kokisi osoitteen puuttumista ongelmana. Sitä en tiedä, että muodostuisiko siitä käytännössä ongelma kun tähän asti aina asunut tavallisissa asunnoissa ja ilmoittanut osoitteeni viranomaisille.

    Sinun ongelmasi on sairautesi, joka maksaa yhteiskunnalle paljon hoito ja lääkekuluina. Päätä tehdä asialle jotakin!


   • ,uok,iuolklio. kirjoitti:

    Sinun ongelmasi on sairautesi, joka maksaa yhteiskunnalle paljon hoito ja lääkekuluina. Päätä tehdä asialle jotakin!

    Ai jaa, kerroppa sitten mitä sairastan jotta voin hakea siihen apua :)


   • o8öpopö
    Välittäjä_LKV kirjoitti:

    Ai jaa, kerroppa sitten mitä sairastan jotta voin hakea siihen apua :)

    näethän sen epikriisistäsija lääkemääräyksistä! onko ne suomeksi? pyydä jiddyshiksi!


   • terapiaa
    ,uok,iuolklio. kirjoitti:

    Sinun ongelmasi on sairautesi, joka maksaa yhteiskunnalle paljon hoito ja lääkekuluina. Päätä tehdä asialle jotakin!

    katso kaveri peiliin ja mieti, kummalla teistä jotain ongelmia....

    Lkv välittäjän viesti oli asiallinen ja asialtaan oikein!

    Eli kiinteää osoitetta ei enää tarvita ja voi vapaasti valita kotikuntansa, ei mitään tekemistä missä todellisesti majailet...


  • Merelle
   • kanavaan jokeen järv

    Hmm nimimerkkisi on "Merelle" ja kuvissasi on laitureita ja ponttoonitaloja..


  • Old spurku

   Nuorena retkuna vietin paljon aikaa asunnottomana. Kesät kuleksin ympäri pohjoismaita ja tavet painoin matkatöitä. Kun innostuin ryyppäämään joutu joskus kesälläkin tekemään töitelöitä. Veroilmoon kävin laittamassa nimen verotoimistossa, virallinen puoli oli siinä. Putkassa olin sillointällöin. Elo oli kivaa kun sai tuhlata 100% koko tilin. Eukko siellä eukko täällä.
   Suomi on vapaa maa tehdä mitä haluaa. Itse muutan varmaankin lähivuosina asumaan VETO 5: seen. Siinä on päytä, makuupaikat 2hengelle ja kylmäpoksi.

   • vetoinen

  • Räcknare

   Montako laakeritonta männäntappimoottoria oletkaan jo myynyt Se Moottorimiehelle hintaan 50 000 kpl?

  • Veneeseen

   Palataanpas asiaan!

   Asuntoveneen rakentaminen kiinnostaisi ja minusta asuntolautta olisi olivallinen vaihtoehto, koska vene tulee asumiseen, niin sen merikelpoisuus ei ole ykkösasia.

   Olisi kiva kuulla, tietääkö joku jonkun asuvan vakituisesti asuntoveneessä?

   Suomi on talven takia haasteellinen paikka veneasumiseen, mutta ei kai tuo mahdotonta liene? Onhan tavallinenkin asuminen täällä pohjoisessa vaativampaa kuin etelän lämmössä.

   • aina laiturissavene

    Asuttava laituri ei tarvii laiturii


   • Toukolan kirjasto

    No tuota, tuolla jossain hyllyssä olis vuoden 59 Apu-lehti, siinä perhe joka asui Helsingissä veneessä. Lämmityksenä pelkkä spriikeitin lattialla, vene puuta ja meri jäässä. Kylmähän siellä oli, ei mitään hupia. Heillä ei ollut muuta asuntoa joten siellä vain vuodesta toiseen. Kyllähän ihminen sopeutuu ja keksii keinot jos on pakko, mutta ei siitä pikkubudjetilla mitään luksusta tule. Jos taas paatti on merikelpoinen, sitten vaan etelään. Se voisi olla jo jotenkuten ihmisarvoista asumista.


   • Persu1
    Toukolan kirjasto kirjoitti:

    No tuota, tuolla jossain hyllyssä olis vuoden 59 Apu-lehti, siinä perhe joka asui Helsingissä veneessä. Lämmityksenä pelkkä spriikeitin lattialla, vene puuta ja meri jäässä. Kylmähän siellä oli, ei mitään hupia. Heillä ei ollut muuta asuntoa joten siellä vain vuodesta toiseen. Kyllähän ihminen sopeutuu ja keksii keinot jos on pakko, mutta ei siitä pikkubudjetilla mitään luksusta tule. Jos taas paatti on merikelpoinen, sitten vaan etelään. Se voisi olla jo jotenkuten ihmisarvoista asumista.

    Miten joku toinen voi tietää mikä on toiselle ihmisarvoista asumista?

    Haluaisin muuttaa veneeseen jo pelkästään näyttääkseni per..settä nykyiselle yliholhousyhteiskunnalle.


  • Asiastatietävälähde

   Ei veneessä asuminen ole oikotie onneen, alkaa vain haisemaan koko sakki.
   Yliholhousyhteiskunnasta voi sanoutua milloin vain irti. Se käy helposti paluttamalla sosiaaliturvatunnus lähimpään kelan toimistoon. Ottavat tosin toimistokuluihin 24€, mutta sen kustantaa sosku .Sosiaaliturvatunnuksen antavat jollekkin ahkeralle mamulle. Joka on edellisessä kotimaassaan asunut veneessä.

   • tms.

    Hmm, mikä statuksesi on sitten sen jälkeen, voitko rekisteröityä koiraksi?


  • Vappaamua

   Harkitsin ensin koiraksi kirjautumista, mutta tosiseikkojen valossa rekisteröidyn saimaan norpaksi.

  • maakrapu
  • Talviasumistako
   • tekokesä

    Pohjoisissa olosuhteissa veneestä siis tehdään talveksi eräänlainen kasvihuone. Maissakin vois asua talvet kasvihuoneessa ja tehdä itselleen sinne kesän.


   • naturhuset

  • venemökkihalli

   Eikös veneelle voisi hankkia pienen rantatontin, rakentaa sille hiukan venettä suurempi lämmin halli ja asua talvet veneessä hallissa ja kesät veneessä merellä. Vene säilyisi paremmassa kunnossa ja sitä olisi helppo huoltaa talvella sekä asuminen olisi mukavaa, vaivatonta ja edullista ympäri vuoden.

   • TosiHienoIdea

    Jep, eikä sitä oikeastaan kannata vesille laittaakaan. Silloin välttyy myös pohjan putsaamiselta eikä vessavesiäö tarvitse pumpata kun voi porata reiän pohjan läpi.


   • venemökkihalli
    TosiHienoIdea kirjoitti:

    Jep, eikä sitä oikeastaan kannata vesille laittaakaan. Silloin välttyy myös pohjan putsaamiselta eikä vessavesiäö tarvitse pumpata kun voi porata reiän pohjan läpi.

    Siinä tapauksessa talviasuttava pieni mökki on parempi vaihtoehto, jos ei halua vesille kesälläkään.


   • kesätelakka

    Asuttavan veneen voi telakoida kasvihuoneeseen


  • Vanhaaketjuapukkaa

   Alkaa olla jo 2,5 v alkuperäisestä kyssäristä! Olisi hauska kuulla että miten kävi "veneessä asuminen":lle?

  • PulpettiVenhelö

   Juup, pointtina varmaankin olis se "off the grid" eläminen ja se että pääsis sinne lämpimiin maihin talveksi ja yleensäkkin siirtymään paikasta toiseen seilaamalla? :D. Asuttava purjevene tohon hommaan selkeästi paras ratkaisu, unohtaa heti kaikenmaailman teräsveneet catepillareilla yms tekeleet ;D

  • jörviiesonerimies

   Asia kiinnostaa mutta noi talvet...7kk maissa

   • kasvihuoneilmiö

    Katso edellisiä viestejä tuossa yläpuolella


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Sanalautalla kelpaakin seilata Itämeren eteläosiin.

  • Anonyymi

   Tuossa alla meidän kanava. Tuohon vanhaan laivaan tulee työpaikkamme ja kotimme. Tai siis se jo on sitä. Nyt olemme Lyypekissä, tulossa Suomeen. Tuolla YouTube kanavalla voitte kysellä jos on jotain mielen päällä.
   https://youtube.com/user/bonnieclydebonnie

   Mukavaa kevättä sinnepäin maailmaa. 🙂

   T: m/s Suukko II

  • Anonyymi

   veneessä on vesilinjan alapuolella passiivinen maalämpö . ulkona voi olla -30 mutta vesi ei mene pakkaselle. vene täytyisi vain eristää huolellisesti jos siitä mielii talviasuttavan.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joku pahoitti mielensä Afrikantähti pelistä

   Rasismikohu Helsingin yliopistossa – riistoleikkejä ja Afrikan tähti -vitsailua: ”Olen sanaton” Musta vaihto-opiskelija tyrmistyi, kun opiskelijat esi
   Maailman menoa
   604
   9575
  2. Professori tyrmää Marinin hallituksen korona toimet

   https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/6a55281c-4f12-46d6-be17-f9ee97637f12 Professori Martin Scheinin esittää rajua kritiikkiä Suomen koronapäätöksi
   Maailman menoa
   144
   2787
  3. Oho! Sointu Borg juhli rajusti Tallinnassa: Nahkarotsi hävisi, korjaussarja kutsui: "Johan oli vklp"

   No nyt! Sointu Borg on räväkkä nainen, joka ei peittele sanomisiaan, eikä muotojaan. Instagramissa hän kuvailee itseään #röyhkeästirohkea. Tarkkasilmä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   2330
  4. Seksikäs naispari! Sita Salminen innoitti Jukka Haapalaista: "Toteutui monenlaiset päivä- ja yöunet"

   Sita Salminen ja Kia Lehmuskoski vetivät naisparina hitaan, mutta sitäkin sensuellimman valssin Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Ja saivat sekä yle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   2259
  5. Sofia hehkutti kovaan ääneen lapsen tekoa

   Mutta eipä sekään homma etene. Ehkä parempi niin.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   1031
  6. Piispa Laajasalo paholaisen asialla.

   Koskaan kukaan todellinen Jumalan palvelija ei ole alentunut sanomaan noin tuomitsevia ja syyllistäviä lausuntoja julkisesti ihmisistä, jopa omista se
   Maailman menoa
   339
   882
  7. mies kysymys sulle

   missä haluaisit meidän näkevän?
   Ikävä
   57
   860
  8. Pub marjuskan anniskeluluvat

   hyllylle kunnes vanhan miehen pahoinpitely selvitetää perinpohjaisesti. Nyt ois mikan aika astua julkisuuteen tapahtumien kulun suhteen ettei kaikki p
   Haapavesi
   11
   730
  9. Oon kait mä vähän

   Typerä kun mä jatkan vaan vaikka sä yritit kait hiljaisuudella kertoa ettet edes tykkää?? 🤔😟
   Ikävä
   56
   682
  Aihe