Aloittelija

amatööri

Hei!

Olen about kaksi kertaa elämässäni lasketellut ja toisella kerralla siis mursin peukaloni. En ole sen kokemuksen jälkeen uskaltanut lasketella :D

Mutta nyt lajiin on tullut uusi kiinnostus vaikkei tiedä siitä mitään.

Auttakaahan nyt tyhmää:

Missä voin harjoitella laskettelua (ryhmä/yksityisopettaja) Pirkanmaalla?

Mistä saan edullisesti varusteet?

Mitä eroja niissä suksissa on? (En ole heti ostamassa suksia sillä ajattelin aloitella vuokrasuksilla mutta jos kiinnostus lajiin säilyy niin sitten. Olisi vain mukava tietää vähän nippelitietoa miten niitä valitaan muutakin kuin kävelemällä Intersportiin.)

Kiitos

4

199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ikuinen opettelija

      Hei!

      Et kyllä kovin paljon kertonut omasta taustasi tai mielenkiinnon kohteistasi. Oletan nyt kuitenkin, että haluat aluksi opetella rinnelaskun perusteet.

      Tuo hiihtokoulutuntien ottaminen alkuun on järkevä päätös. Opetusta saa kai (ainakin lähes) kaikissa hiihtokeskuksissa. Pirkanmaalla Sappee on tietenkin suurin ja kaunein. Ykistyistunnilla saa vinkkejä juuri oman osaamisen kehittämiseksi, ryhmässä varmaankin enemmän porukan keskiarvon mukaan.

      Monesti näkee väitettä, että kaikki suomalaiset osaisivat jotenkin synnynnäisesti lasketella. Mielestäni tämä on perusteeton väite. Kun aikusiällä on aloitetellut touhua, oli aikamoinen kulttuurishokki toteutella maastohiihdon jälkeen mm. siihen, että esim. nilkat ovat lukittuina monon sisällä ja kantapää siteellä kiinni suksessa, lisäksi piti opetella käyttämään mm. polvia ihan uudella tavalla.


      Toki mm. niillä pienillä varpaiden ja päkiän liikkeillä on suuri merkitys suksen ohjaamiseen ja tasapainoon, samoin tietenkin jalkojen ja keskikropan tuottamien voimien välittäminen suksien kautta lumeen. Tässä mielessä monot ovat keskeinen tekijä, ja mielestäni omien monojen hankinta on ensimmäinen hankinta. Vuokraamojen perusmonot kun tuppaaavat olemaan löysänpuoleisia (ainakin isommalle miehellä) ja pikaisesti hyllystä valittu koko usein liian iso. Sukset voi jättää hankinnoista vaikka viimeiseksi, koska tänä päivänä niitä on niin moneen käyttötarkoitukseen, että virheinvestoinnin vaara on suuri vain parin kokeilun perusteella.

      Toki myös ensimmäisten monojen hankinta on vaikeaa, kun ei tiedä, mihin pitäisi kiinnittää huomiota. Ainakin siihen pitäisi kiinnittää huomiota, ettet missään tapauksessa osta liian isoja: silloin ne hölskyvät jaloissa ilman kunnon kontrollia sukseen ja lumeen. Myös siihen pitää kiinnittä huomiota, että laskuasentoon kumartuessa kantapää ei missään nimessä saa päästä kohoamaan kantakupistaan yhtään - tässä haksahdin itsekin ensimmäisten monojeni hankinnassa. Muutenhan monot on kaupassa luokiteltu (käyttötarkoituksen ohella) usein varren jäykkyyden perusteella (flex index), jonka määrittävät lähinnä laskijan taitotaso ja koko. Valitettavasti aloitteilijamonojen lesti on usein leveämpää mukavuuspainotteista mallia, mikä voi myös haitata omaan jalkaan sopivan monon löytämistä, jos oma jalka on jotakin muuta mallia. Ainakin oma ajausmaailma monoista muuttui, kun tuli hankittua eksperttitason kapealestiset ja kuoreltaan/ isäkengältään ohuemmat monot. Tuntuma sukseen ja lumeen muuttui ihan toisenlaiseksi; tuntui, kuin jalan hermot olisivat äkkiä kasvaneet monoon ja edelleen sukseen. Hämmästyttäväää, miten laskettelumonon kaltainen tukevuutta huokuva massiivinen muovimöykky voi epämukavana tai muuten vääränlaisena luoda laskuun niin epävarman ja kontrolloimattoman tunteen, ja sopiva mono puolestaan tunteen, jossa suksi muuttuu osaksi kroppaa.

      Niinpä varusteiden edullisuus on aika suhteellinen kysymys: halpa on edullista vain, jos tietää mitä hakee ja löytää omaan tarpeeseen sopivan. Kahteen tai kolmeen kertaan tehty halpa ostos ei ole enää halpa! Lisäksi halvimpia aloittelijatason vehkeitä kannattaa useimmiten välttää, koska niiden ominaisuudet tulevat hyvin nopeasti ulosmitatuiksi. Mutta myöskään kalliimmat eksperttitason vehkeet eivät palvele aloittelijan osaamistasoa, vaikka niitä saisi halvalla poistomyynnistä.

      Jos budjetista tekee tiukkaa, niin nyt ei vielä ole paras aika hyvän hinta-laatusuhteiden ostoksiin; alet alkavat vähitellen hiihtolomien jälkeen. Toki kaupoissa kannattaa kierrellä ainakin monoja sovittelemassa. Lisäksi kaupoissa on poistossa edellisvuosien malleja, joita toki kannattaa tutustua (mutta sopivan kriittisellä mielellä). Halvalla voi löytyä myös käytettynä netin eri myyntipalstoilta, mutta silloin pitäisi olla selkeä käsitys sekä myytävästä tuotteesta että omista mieltymyksistä.

      Onnea mutta samalla malttia ja kriittistä mieltä uusien taitojen opetteluun ja välineiden hankintaan!

      • mmummo

        Muummosensuuri rajoittaa sanaa tässäkin. Ne on noiden mummo.


    • peukalotse

      Peukalomurtuma on normaali trauma lumikelillä. En ottaisi siitä vakavasti. Yleisin vika siinä poholan väelle kun pitää sauvaa kuin hiihtäisi. Lasku tapahtuu eri nopeuksissa eli remmit pois. Mummot ja vaarit eivät välittäneen sauvoista. Valitettavasti mikä tahansa urheilu tuo pikku murtumia kun harrastaa sitä pitempää. Tulevaisuudessa kalsiumia sisään.

    • lunta3

      -sorry to inform, mutta ko taidoilla yksityisopettaja ei auta taitojen edistykseen. ja muutenkin sinä olet paras opettaja itsellesi.
      -varusteet voi vuokrata tai ostaa. Osto sitoo harrastukseen. Aika varmasti se mitä ostat on kelvotonta roskaa.
      -sukilla ei ole sen suurempaa eroa. Ottaisin sun pituus -20cm tai -25cm. Suomen oloissa ottaisin painavimmat. Taippumattomat sukset tykkää jäästä.
      -Jos olet vuokrajalalla kelistä riippuen ottaisin kanssa terävät tai super terävät sukset. Teroituksella tosin ei ole merkitystä jos lumi on pehmeätä. Onnea lumessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe