Ostokrapula.

...talokaupalle.

Erikoista kuinka joillakin talon ostajilla iskee hirveä ostokrapula.

Kaveri möi talonsa, ja osti uuden. Jonkin aikaa meni hyvin, mutta sitten kaverin talon ostajalle iski ostokrapula. Kauppa olisi pitänyt purkaa, tai ainakin hinnasta saada puolet pois.

Mitään syytä ei kaupan purulle ollut. Oikeudessa käytiin tarkastelemassa olisiko eristeissä juoksevat hiiret myyjän syytä, tai olisiko kiinteistövero tms. sittenkin suurempi, kuin myyjä antoi ymmärtää.

Nyt tämä ostaja kiroaa lämpökamerakuvauksien viivästymistä pakkasen puutteiden takia.

No eiköhän ne pakkaset sieltä vielä tänäkin talvena tule, ja kaveri pääsee taas leivättömän pöydän ääreen.

Surullista asiassa on, että nyt alkaa ostajan rahat olemaan asianajajien taskussa, ja kohta on koti vasaran alla. Eikä tietty kaverikaan innosta hypi, kun kuitenkin samoilla kylillä asustelevat, eikä tiedä koska ostaja tulee haulikon kanssa ovelle.

Sama ilmiö toistuu myös uusien talojen ostajien keskuudessa. Hämmennetään itse talokaupoissa, kun pelätään myyjän kusettavan. Sillä saadaan aikaan ongelmia toimituksissa ja välit poikki timpureihin. Eräässä tapauksessa ostajalle laskettiin talon hinnaksi talopelillä €400.000:- No tämä ei vielä riittänyt, joten talopaketti täytyi laskea ns. naula kerrallaan, jolloin hiinaksi muodostui tuo sama €400.000:- (sivuhuomautuksena, aika hyvä tulos Talopeliltä) Sitten asiakkaalle vietiin laskelmat katsottaviksi.

No sitten alkoi tapahtumaan. Asiakas otti punakynänsä ja alkoi yliviivaamaan turhia menoja. Tyyliin: Ton sisäkatonhan minä levytän itse töiden jälkeen, ja sit juon kahvit ja naputtelen samalla panelit pintaan, jotka saan monta euroa halvemmalla siskon miehen kaimalta, jolla on höyläämö Oulussa.

Eikun pankkiin ja € 300.000:- laina riittää kun omalla työllä säästää niin paljon.
Ei auttanut talomyyjän selittää, et talo ei ole kuitenkaan valmis tuolla hinnalla, vaan se on vasta 3/4 taloa.

No toimitukset tuli ajallaan, ja sitten alkoi ongelmat. Levyt olikin pirun vaikeat nostaa kattoon omin voimin. Ne sukulaisen kaiman panelien hinnat unohtui kokonaan laskelmista, kun ei tullut mieleen, että jotainhan nekin maksavat, vaikka olisivatkin halvemat. Kaiken lisäksi sisäkatot ei valmistuneetkaan työpäivän jälkeen parissa tunnissa, vaan työtä olikin yllättävän paljon. Kun sukulaisten ja kavereidenkin talkoohenki oli käytetty loppuun, ei auttanut kuin marssia takaisin pankkiin ja kysellä, että löytyiskös sieltä vielä vähän lisää lainaa, kun tuo lainan takuuna oleva talo ei oikein muuten tunnu valmistuvan?

No pankinjohtaja ei kuitenkaan ollut kovin ymmärtäväinen, eikä tarvittavaa summaa löytynyt. Nyt sitä ei auta muu, kuin asua keskeneräisessä talossa ja etsiä syyllistä. Ja löytyihän se kun oikein mietti.

Kaveri pitää blogia netissä, siitä kuinka nopeasti valmistuvaksi kehuttu talo on yhä kesken, ja talokauppias ei enää edes vastaa reklamaatioihin. Näilläkin sivuilla tämä surullisen hahmon ritari kommentoi kyseisestä firmasta käytyihin keskusteluihin, kuinka he ryssivät koko hänen talonsa.

Tuossa pari reseptiä epäonnistuneelle....

9

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jo vain

      Näitä tarinoitahan piisaa, mutta oikeaan aikaan kaverisi kuitenkin yritti muttaa kustaunnusrakennetta. Kustannukset lyödään lukkoon aivan alkuvaiheessa eikä myöhemmin junan ollessa vauhdissa sitä pysty muuttamaan.
      Omaa hölmöyttähän ja suurta itsepetosta on kuitenkin laskea omiksi töiksi työvaihheita joita ei osaa ja josta on vain mutu-tuntuma.

      Itse rakensin vuosi sitten ja talopelillä mekin laskettiin kustannusarvio. Arvio meni aluksi 30 000 euroa liian pitkäksi joten aukaistiin työvaiheet ja kustannukset. Otettiin mekin sieltä paljon työvaiheita omaan piikkiin eli nostettiin suomeksi sanottuna oman työn osuutta. Budjetti kuitenkin piti ja säästettiin se 30 000 euroa alkuperäisestä arviosta. Mutta täytyy myöntää että itselle otettuihin työvaiheisiin meni huomattavasti enemmän aikaa kun etukäteen ajattelin. Silti olen hyvin tyytyväinen ratkaisuuni, tuossa kolmessa kymmenessä tuhannessakin on melkoinen takaisinmaksu pankille.

    • Agentti 000

      Mitalin toinen puoli. Minulle mallikkona tuli yllätyksenä kuinka koko rakennusala on moraaliltaan läpimätä alusta loppuun. Tilasin valmistalon. Tehdas kusetti, timpurit kusetti ja jokainen urakoitsija kusetti, rautakaupat kusettivat. Kusettamiseksi tulkitsen mm sen että kun sovitaan toimitukselle/urakoinnille joku ajankohta, toimittaja/urakoitsija ei yritäkään olla paikalla sovittuna aikana. Puolenkymmentä urakoitsijaa jättii tulematta kokonaan vaikka oli sovittu hinta, toimituslaajuus ja ajankohta. Talotehdas laisti kaiken vastuunsa. Timpurit oli itseoppineita sepän sällejä. Ammattiliikkeiden ukoista puolet oli itseoppineita ja kuka milläkin lailla vinksahtaneita. Loppuviimeksi tavarantarkastaja suositteli 122 e/h veloituksella hyväksymään kaiken paskan. Neuvoja kysyessä vastaus oli aina sama, ei se kannata. Väärässä oli hänkin. Kyllä se kannatti marssittaa väärintekijöitä raastupaan. Tavarantarkastajan omat bisnekset sujuivat aikanaan hyvin, mutta työnjälkeä perkataan vielä 10 v kuluttua urakoiden loppumisesta.

      Itse en ollut mikään mulkvisti. En tigannut äärilleen, tarjosin ruuat, juomat, tupakit, syötin juotin ja asutin. Tekivät sutta ja sekundaa aina kun olivat tekevinään jotain.

      Rakensin talousrakennuksen omin käsin yhdessä tuttavieni avustuksella ja laatu on aivan eri luokkaa talopaketin kanssa, vaikka olin ensikertalainen. Sen verran on vuosia jo vierähtänyt että laatutasojen eron näkee.

      • ...talokauppaan.

        Heh heh.

        -Olisit vertaillut eri toimittajien rakenneratkaisut.
        -Valinnut toimittajan.
        -Laskenut paljonko pystyt maksamaan lainaa.
        -Tehnyt kaupat ja sopinut muuttopäivän
        -Ja vaatinut sopimukseen kunnon korvauksen mahdollisesti yli menevistä päivistä.

        Sit vain käyt vilkaisemassa raksalla, onko urakoitsijat saapunut ajallaan, vai tuleeko taas hinnan alennusta?

        Siinä resepti toimivaan...


      • Agentti 000
        ...talokauppaan. kirjoitti:

        Heh heh.

        -Olisit vertaillut eri toimittajien rakenneratkaisut.
        -Valinnut toimittajan.
        -Laskenut paljonko pystyt maksamaan lainaa.
        -Tehnyt kaupat ja sopinut muuttopäivän
        -Ja vaatinut sopimukseen kunnon korvauksen mahdollisesti yli menevistä päivistä.

        Sit vain käyt vilkaisemassa raksalla, onko urakoitsijat saapunut ajallaan, vai tuleeko taas hinnan alennusta?

        Siinä resepti toimivaan...

        No siellä on asiantuntija. Kerropa vaikka alkajaisiksi milä talotehdas tai muu rakentaja suostuu tavis-yksityisasiakkaan kanssa mihinkään korvausehtoon. Entäs minkä liikkeen putki-tai muu ammatti-ukko suostuu korvausehtoon?


    • Talokaupoille.

      Sellainen joka aikoo pitää lupauksensa suostuu korvausehtoon. Sellainen joka ei aio viedä rahoja antaa pankkitakuun jne.

      Toistan, olisit ottanut "valmis talo" paketin, niin ei tarvitsisi sopia putkimiesten, sähkömiesten yms. kanssa erikseen, vaan kaikki tulisi yhteen sopimukseen.

      Voisikohan se olla niin, että sinunkaan tapauksessa se "kusi" ei tullutkaan sieltä tehtaan, timpureiden, rautakauppojen ja urakoitsijoiden suunnalta?

      Isäukkovainaa tapasi sanoa, et jos kaikki muut paitsi itse on kusipäitä, niin silloin saattaa hyvinkin olla mahdollista, et se onkin toisin päin.

    • Simppeliä.

      Yksinkertaisenkin voi tehdä vaikeaksi. Helpoin talokauppa onnistuu, kun laskee kuinka paljon rahaa on käytettävissä asumiseen. Lainan lyhennyt korko asumiskulut. Sitten kertoo tuon summan 360:llä. (30v. x 12kk.) ja vähentää siitä asumiskulut (€.200:- /kk. x 360) = €.70.000:-

      Esimerkiksi €1000:-/kk. (sisältää mahdollisen asumistuen). - €.200:-/kk. lämmitys sähkö jne. = € 800:- x 360 = 275.000:- (ja varalle jää tuo €.13.000:-)

      Siinä on summa jonka hintaisen talon voi ostaa.

      Sitten vain laskee (tai laskettaa) talopelillä (Talopeli lienee puolueettomana tarkin)
      millaisen talon voi ostaa.

      Muistaa vain, ettei talopaketti ole koko asunto, vaan hintaan tulee lisää pohjan teko, hemmetisti lupa yms. paperitöitä liittymät jne. (talopeli ainakin laskee nämäkin ja ilmoittaa talon osuuden, varmaan muutkin?) ja sitten ostaa talon valmiina.

      Ei uppoa noihin "melkein valmis" "Avaimet käteen" ja sataan muuhun suohon, jotka näyttää melkein valmiilta, mutta edes pistorasian pohjat ja tai lattiapinnat ei kuulukaan hintaan.

      Kun on varannut vielä tuon €.13.000:- ylimääräistä, ja valinnut talotoimittajan, joka ilmoittaa muuttopäivän ja antaa pankkitakuun käsirahalle, niin alkaa olla jo aika hyvät eväät talokauppaan.

      Kun vielä osaa pitää näppinsä erossa siitä homelinnan rakentajasta (en ota kantaa kuka on huono, ja kuka mahdollisesti hyvä), niin kohta voi yhtyä erään talovalmistajan mainoslauseeseen...

      Piiip - talossa palelee velkainen perhe. tai miten se nyt menikään? (-;

      • Pelaaja.

        Talopelin pelaamiseen on syytä varata koko ilta. Ja kun laskee energiatehokkuuksia yms. niin täytyy muistaa palauttaa aina se alkuperäinen taso, muuten se vertaa uutta aina siihen edelliseen. Muutenkin kannattaa olla tarkkana. Pirun hyvä ohjelma se on, mutta täytyy tehdä huolella.


        https://www.talopeli.fi/


    • 123123213

      miten vitun isoja taloja ja kullastako ne on tehty jos talo maksaa 400te ...siis pelkkä talo, ei tontti.

    • Talokauppaan

      Talon keskihinta Suomessa on €.1700:- /neliö. Kyseessä on siis joko 235-neliöinen keskihintainen talo, tai vajaa pari sataa neliöinen kivitalo, tai vastaavasti todella suuri halpistalo.

      Totta puhuen nuo koot tuossa keskihinnassa ovat hieman yli todellisuuden, koska valmiiseen taloon (jonka siis tuo https://www.talopeli.fi/ osaa laskea) tulee päälle vielä jos jonkin näköistä leimaveroa yms. liittymää ja pihan sepelöintiä.

      Tämä on valitettava tosiasia talojen hinnoista, vaikka monen talovalmistajan "ihan valmis" tai "ihan varmasti täysin valmis" "vannon että on ihan valmis" yms. tarjoukset antavat muuta ymmärtää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      352
      3118
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      113
      2292
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1660
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      74
      1193
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1087
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1013
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      42
      996
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      153
      993
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      289
      868
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      806
    Aihe