Colitis ulcerosa ja sektio

mimmeroinen

Olen sairastanut Colitis ulcerosaa (haavainen paksusuoli) vuodesta 2011 lähtien. Sairaus iski lujaa ja olin vähällä joutua leikkauspöydäle, mutta onneksi sopiva lääkitys löydettiin ja siittä lähtien suolisto on ollut aikalailla kunnossa.

Olen nyt raskaana vk33 ja sairaus on kehittynyt taas aktiiviseksi. Lääkityksenä mennyt koko ajan Asacol ja kaksi viikkoa olen syönyt kortisonia 30mg. Ei ole tilanne yhtään helpottanut vaan monta kertaa päivässä saa juosta vessassa kun pakki sekaisin, limaa ja verta vuotaa. Suoli on jo yli kuukauden elänyt omaa elämäänsä ja pidätyskyky on heikentenyt huomattavasti. Mietin tässä vain, että voinko vaatia synnytyksen käynnistystä/sektiota vaikka tuossa rv36-37 paikkeilla? Onko sektio ainoa vaihtoehtoni koska en halua revetä ja menettää mutenkin jo heikkoa pidätyskykyäni lopullisesti. Olen erittäin pienikokoinen muutenkin (siroluinen, kapea, 157cm ja nyt raskaana 51kg), joten muutoinkin pohtinut tuota alateitse synnyttämistä, että kuinka mahtaa onnistua. Lähete synnytystapa arvioon on tehty, mutta siihenkin vielä monta viikkoa aikaa ja oma jaksaminen alkaa loppua...

9

390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nounoynouuuuu34589

      Suunniteltua sektiota ei tehdä ennen rv38. Ei ainakaan tuolla perusteella

    • olet tietämätön

      Vaikka olet pieni kokoinen niin se ei kerro mitään lantiosi koosta, vauva voi mahtua hyvin syntymään alakautta

    • mimmeroinen

      En ole tietämätön ja lääkäri sekä neukku ovat jo muutoinkin todenneet, että lantio kapea ja ahdas. Monet ystäväni jotka ovat pieni kokoisia ovat synnyttäneet alateitse, joten tiedän kyllä, että on mahdollista ja itsekkin haluaisin luonnollisen synnytyksen, mutta en oman terveyteni kustannuksella.

      Tosiaan en maininnut aijemmin jatkuvista supisteluista jotka liittyvät suolistokipuun. Koko maha on jatkuvasti kosketusarka ja öisin särkee sekä supistelee. En vain voi uskoa, että ei riitä perusteluksi, että 5 kertaa päivässä ripuloin ja paskon verta sekä limaa naama valkoisena pöntöllä täristen. En kykene pidättämään ja alushousujenpesua saa harrastaa päivät pitkät. Lepo ei auta ja uusia lääkkeitäkän ei voida ymmärtääkseni aloittaa (enkä kyllä haluaisikaan yhtään ylimmääräistä pilleriä päivän annoksiini). Noh, ehkä tämä tästä selviää kun lääkäri soittelee...

      Lähinnä siis olisin halunnut kuulla muiden kokemuksia jos olisi ollut vastaava tilanne, että suolistosairaus puhjennut pahana loppuraskaudesta ja miten vaikuttaa synnytykseen, sillä olen lukenut, että sektio on tosiaan vaihtoehto tällaisessa tilanteessa kun repeytymiseen/ pidätyskyvyn menettämiseen riskejä enemmän kuin normaalisti.

      • Lääkäri auttaa

        Varmasti kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa. Vaikka varmasti löytyy muitakin kys. sairaudesta kärsiviä, on jokainen tapaus aina omanlaisensa. Sektio tosiaan tehdään noin varhain vain hyvin painavista syistä, koska vauva on hyvin harvoin valmis syntymään vielä tuolloin. Keuhkotkaan eivät välttämättä ole vielä kehittyneet ja pienempiä harmeja voi ollakin sitten useita. Tietenkin, jos äidin terveys on todella vaarassa, tehdään sektio aiemmin kuin normaalisti. Tästä sinun joka tapauksessa täytyy keskustella lääkärin kanssa. Parasta olisi, jos saisit vielä sisätautilääkärinkin mielipiteen tilanteestasi.

        Lantion ulkoisesta kapeudesta ei tosiaan voi päätellä oikein mitään, sisämitoiltaan kun kapeakin lantio voi olla hyvin tilava.


    • mimmeroinen

      Lääkäri soitteli ja ennen kuin ehdin edes kuulumisia kertoa tai kysellä ilmoitti hän, että aamusta kirjautuminen sisätautiosastolle. Ehkäpä siellä sitten saa juteltua huolista ja murheista saaden asiantuntijoilta vastauksia. :) Vähän ahdistaa kun kyseiseltä osastolta ei hyviä muistoja kun monta kuukautta siellä joskus jouduin elelemään. Toivotaan, että saadaan tämä tuleva rämä äippä kuntoon niin, että jaksaa tämän loppuraskauden ja saa pikkuinen kehittyä masussa.

      • Lääkäri auttaa

        Ymmärrän, että ahdistaa varmasti aiempiin kokemuksiin liittyen, mutta on varmasti tosi hyvä juttu, että pääset ammattilaisten hoidettavaksi. Siellä taatusti katsotaan nyt sekä vauvan että sinun etuasi, joten voit varmasti luottaa hoitoon. Jaksamista loppuraskauteen, toivottavasti oloasi pystyttäisiin helpottamaan mahdollisimman paljon ja vauva saataisiin pidettyä kohdussa hyville viikoille! Muutaman viikon kun jaksat, niin on jo aika hyvä tilanne!


    • mimmeroinen1

      Tosiaan synnytystapa arvioon pääsen ja sektiosta lääkärit jo nyt maininneet, että on turvallisin tapa minulle. Suuri riski siis, että repeän ja jos menee lähelle suolistoa/sulkijalihasta oltaisiin kuulema pahassa tilanteessa (ilmeisesti leikkauspöydällä). Enää muutama viikko jäljellä tuskaista odottelua, mutta kyllä tämä tästä!

    • Elviira81

      Tsemppiä loppuaskauteen!

    • mimmero1

      Haha, löysin vanhan kyselyni ja päätinpä vastata nyt vuosia myöhemmin miten kaikki meni. :)

      Synnytystapa arviossa Gastron lausuntoa ei suostuttu noteeraamaan ja toitottivat kuinka huvin kykenen synnyttämään. Painoarvionkin antoivat 2500g.

      Vauva päätti syntyä samana iltana itsestään (rv37). Synnytin alateitse ja sain 3 asteen repeymät. Menetin pidätyskykyni, josta yhä kärsin. Olin liian väsynyt taistelemaan asiasta ja hoitovirheistä vaikka Gastropolilla lääkärit olivatkin tyrmistyneitä tapahtuneesta ja kannustivat tekemään asiasta valituksen.

      Nyt vähän sama tilanne jälleen... Olen raskaana rv8 ja suolisto jo nyt reagoinut vahvasti suolistosairauteeni. Pelottaa kovasti mitä vielä edessä tulee olemaan! Vauva on toivottu, mutta jos jotain sattuu en enää uudestaan tähän ryhdy! Nyt tiedossa on sektio, mutta huoli on, että tekevätkö rv37 sen! Riski on, että muksu syntyy jälleen etuajassa ja minun vointini on huono.

      Vauva painoi muuten viimeksi 3100g ja oli 51cm, joten hyvin oli kasvanut jo rv37. Meni siis samana päivänä tehty painoarvio ihan pieleen, joten senkin puolesta puhun tuosta sektiosta rv37 tai että varautuvat vielä aikaisempaan hätäsektioon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe