Perhepäivähoito vai päivähoito?

erszgf

Onko teidän mielestä perhepäivähoito vai päiväkoti parempi 4- ja 5-vuotialle lapsille? Lapset ovat olleet tutulla pphoitajalla, mutta hoidossa on vain yksi 2-vuotias lapsi heidän lisäksi, joten mietin, että ainakin esikoisen kohdalla päiväkoti olisi ensi vuonna jo ehkä parempi (on siis ensi syksynä 5 v ja nuorin 4v), vai minkälaisia kokemuksia teillä on?

10

303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minä...

      Itse turvaisin lapsilleni rauhallisen, pienen ryhmän ensimmäisten vuosien ajaksi. Vahvistaa ja kasvattaa lapsen psyykettä ja itseluottamusta, kun ei vielä joudu kilpailemaan aikuisen huomiosta ja taistelemaan paikastaan hierarkiassa.Takaisin paluuta ei sitten ole, kun se suurryhmissä elämä alkaa. Esikoulussa sitten.

      • alkuper.

        Tavallaan olen samaa mieltä, mutta eikö 5-vuotias ainakin jo tarvitse leikkiseuraa? Muut kaverit ovat jo menneet tai menevät päiväkotiin ensi syksynä, eikä hoidossa näe kuin nuorempia 1-3-vuotiaita lapsia (puistossa tai hoitajalla) ja esikoinen on todella sosiaalinen, kaipaa leikkiseuraa. Kuopus ehkä voisi olla perhepäivähoidossa vielä, mutta eri paikkoihin kuljettaminen on aika hankalaa ja päiväkodissa pääsisivät samaan ryhmään, koska ovat sitten 4-5-vuotiaita. Kauhean hankala päättää...En halua sitäkään, että eskariin meno ja sopeutuminen on liian iso kynnys esikoiselle sitten ja jos ei ole kavereita enää oikein..


      • minä...
        alkuper. kirjoitti:

        Tavallaan olen samaa mieltä, mutta eikö 5-vuotias ainakin jo tarvitse leikkiseuraa? Muut kaverit ovat jo menneet tai menevät päiväkotiin ensi syksynä, eikä hoidossa näe kuin nuorempia 1-3-vuotiaita lapsia (puistossa tai hoitajalla) ja esikoinen on todella sosiaalinen, kaipaa leikkiseuraa. Kuopus ehkä voisi olla perhepäivähoidossa vielä, mutta eri paikkoihin kuljettaminen on aika hankalaa ja päiväkodissa pääsisivät samaan ryhmään, koska ovat sitten 4-5-vuotiaita. Kauhean hankala päättää...En halua sitäkään, että eskariin meno ja sopeutuminen on liian iso kynnys esikoiselle sitten ja jos ei ole kavereita enää oikein..

        Kyllä ikäseurakin on tärkeää, olet oikeassa mietteissäsi. Jos esikoisellasi ei ole missään ikäistään leikkiseuraa voi päiväkoti olla vaihtoehto. Jos kuitenkin esikoisesi leikkii pihalla, naapureiden, serkkujen tms. kanssa tai käy harrastuksissa jossa on ikäseuraa vaikkapa parikin kertaa viikossa muutaman tunnin ajan, se kyllä riittää. Itseluottamus ja itsetunto kehittyvät kuitenkin paremmin pienemmissä ryhmissä ja esikoisesi on vahvoilla kun on se taitavin ja isoin. Saa varmasti vastuuta ja oppii ottamaan pienempiäkin huomioon..
        Paljon merkitsee sekin että viihtyvät perhepäivähoitajalla. Se kertoo siitä että pph. osaa järjestää ikätason mukaista toimintaa jokaiselle, vaikka ovat eri ikäisiä.
        Eskariin meno ja sinne sopeutuminen tuskin on ongelma myöhemminkään, kun lapsen perusasiat ja itsetunto on kohdillaan. Lapsen psyyke on kuin talo: Perustukset pitää olla vahvat ennen kuin seiniä voi alkaa rakentaa. Jos seiniä aletaan rakentamaan liian heikoille/keskeneräisille perustuksille, ne eivät mene suoraan tai voi sortua koko rakennelma ennemmin tai myöhemmin.


    • pph parempi

      jos voivat jatkaa samalla tutulla pph:lla niin ilman muuta pitäisin siellä.. eskarissa ehtii sitten ryhmäytyä ikätovereiden kanssa... :)

    • näkemys

      Riippuu ihan siitä, mitä muita kontakteja pph tarjoaa lapsillenne. Käyvätkö läheisissä leikkipuistoissa, joissa lapsesi saavat vertaisseuraa ikäisistään.

      Ainakin isoissa kaupungeissa myös pph:t voivat viedä hoidokkinsa muutaman kerran viikossa kerhoihin, joissa opitaan sosiaalisia taitoja laajemmin, on kädentöitä ja liikunnallisia leikkejä ammattilaisten toimesta.

      Mikäli lapsesi vain notkuvat tämän kaksivuotiaan kanssa päivät pitkät, niin suosittelisin päiväkotia. Jos puolestaan em. kriteerit virikkeiden suhteen täyttyvät, jatkaisin asemassasi tutussa ympäristössä aivan rauhassa.

      • pph.

        Perhepäivähoitaja ON ammattilainen myös kädentöiden ja liikunnallisten leikkien ohjaajana! Perhepäivähoitajan ammattiin (ja koulutukseen) kuuluu luovan ilmaisun tukeminen ja kokeminen, liikuntakasvatus, matemaattinen orientaatio, luontokasvatus, historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio, esteettinen ja eettinen orientaatio, uskonnolis-katsomuksellinen orientaatio, kielenkehityksen tukeminen, leikkimisen mahdollistaminen ja niin edelleen. Siihen ei tarvita ketään ulkopuolelta tekemään näitä asioita. Ikäseuran takia toki on tärkeää tavata muita lapsia leikkipuistoissa, kerhoissa ym.


    • päiväkotitäti

      Kuten sanottu, ehdottomasti parasta pienemmässä ryhmässä oleminen, kun suureen ryhmään, jossa aikuinen ei välttämättä oikeasti kerkeä kohtaamaan lasta kertaakaan päivän aikana..

      Ei se lapselle mitään herkkua ole, kun on isossa ryhmässä hoidossa. Samalla tavalla, kun työ on aikuiselle työtä, niin hoidossa oleminen on lapselle työtä, jossa lapsi kuluttaa henkisiä, sosiaalisia ja fyysisiä resursseja.

    • maj

      Perhepäivähoitajana ja äitinä olen sitä mieltä, että kumpikin vaihtoehto voi olla hyvä. Perhepäivähoitajan toimenkuvaan kuuluu tarjota hoidossa olevilla lapsille heidän ikätasoonsa kuuluvaa kasvatus- ja hoitotyötä, joten sen puoleen ei huolta. =) Mutta jos kyseessä olisivat omat lapseni, olisin taipuvainen jatkamaan hyväksi todetulla hoitajalla, jos lapset siellä viihtyvät. Jos tuntuisi sille, että kaipaavat enemmän oman ikäisten seuraa, voisin ehdottaa vaikka tosiaan osallistumista kerhoihin tai johonkin harrastukseen, tai sitten päiväkotia. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja useimmiten tietävät, mikä heille on parasta. =) Joka tapauksessa uskon, että kumpikin ratkaisu on varmasti hyvä. Tsemppiä!

    • Lorna

      Ehdottomasti paras on olla kodinomaisessa hoidossa, päiväkodeissa on turhan julmaa menoa: sairaudet jylläävät ja kristilliseen kasvatukseen ei paneuduta.

      • Ei, eikä saakkaan

        Varhaiskasvatuksessa ei saa paneutua/opettaa mitään uskontoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      56
      5694
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      61
      2713
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      56
      2409
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1113
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1074
    6. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      28
      1019
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      4
      907
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      803
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      791
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      783
    Aihe