Miksi sämpylät eivät kohoa kunnolla?

Leipuri

Aina sama ongelma, vaikka olen kokeillut vähän eri ohjeillakin.
Joskus laitan taikinan sekaan porkkanaraastetta.
Tykkään käyttää kuivahiivaa. Puolen litran taikinaan laitan aina 1½ pussia,
kun ohjeessa on 1. Tuorehiivaa kun joskus olen kokeillut niin olen joko laitanut
puolipakettia tai koko paketin niin aina on maistunut hiiva liikaa.

Taikina kyllä nousee hyvin, kun laitan sen alustuksen jälkeen lämpimänkuumaan
veteen tiskialtaaseen ja liinan päälle. Sitten kun olen sämpylät pyörittänyt pellille, ne eivät kohoa ollenkaan ylöspäin vaan levenevät!? Uunissakin vain vähän kohoavat ja leviävät vielä lisää että tulee litteitä sämpylöitä. Uunin jälkeen ne lässähtävät vielä enemmän. Pellillä liinan alla ennen uuniin laittoa kohotan jopa 45minuuttia, mutta ei ole pitkällä ajallakaan vaikutusta.

Missä siis vika kun sämpylät eivät kohoa ns. ylöspäin muhkeiksi ja latistuvat uunista otettaessa?
Omatekoiset sämpylät on niin hyviä, mutta harmittaa kun eivät muuten onnistu.

3

8923

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paakarimestari

      Tapahtuuko eka nostatus liian kuumassa? Onko taikinaa vaivattu tarpeeksi?

    • liikaa hiivaa

      Ensimmäiseksi tarkistettava kohotus ja hiivan määrä sekä taikinan sitko suhteessa kiinteyteen. Silloin kun ei ala onnistuakseen, on parempi tehdä ohjeen määrillä tarkasti, joten hiivaa ja muita aineita vain sen verran kuin on sanottu ohjeessa ja mieluummin vaikka kylmään nesteeseen kuin liian lämpimään ja kohotus vedottomassa paikassa huoneenlämmössä niin pitkään kunnes taikina kohonnut kaksinkertaiseksi. Sitten kevyt alustus ja pellille nousemaan, tässä vaiheessa voi käyttää lämpimää alustaa nopeuttamiseksi. Hiukka sokeria on hyväksi hiivataikinalle, mutta ei se tässä ole ongelma, kun kuitenkin kohoaa. Todennäköisesti 1. kohotus menee yli, jolloin taikina ei jaksa kunnolla enää toista.

    • 12+19

      No ei tuo nyt ole ihme jos hiiva maistuu jos kerran lisäät vielä lisää mitä ohjeessa sanotaan? Itse teen lähinnä päinvastaisesti, eli vähemmälläkin hiivamäärällä pärjää mainiosti. Puolen litran taikinaan riittää jopa puolikas tuorehiiva tai puoli pussia kuivahiivaa.

      Ylläolevan ohjeen lisäksi kiinnitä huomiota leipomusten kokoon. Tuo pellille leviäminen tahtonee kieliä siitä, että teet liian isoja paloja joten taikina ei jaksa nostattaa itseään ylöspäin, vaan leviää sitten leveyssuunassa. Kulhossa nostattamisen aikana kun taikinalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nousta ylöspäin. Esim. itse teen puolen litran taikinasta n. 20kpl sämpylöitä tai 2kpl hiivaleipiä.

      Kokeile vakka huviksesi onnistuisitko tällä yksinkertaisella sämpyläohjeella:

      - n. 4dl reilusti kädenlämpöistä (huom. ei liian kuumaa jos käytät tuorehiivaa) vettä tai maitoa
      - pari ruokalusikallista siirappia tai hunajaa
      - puolikas tuorehiiva tai ½ pussia kuivahiivaa

      Sekoita ylläolevat keskenään kunnes hiiva liuennut.

      Lisää jukkoon:

      - 1tl suolaa
      - n. ½dl öljyä, tai vaihtoehtoisesti alusta taikinan sekaan pehmeää voita n. 60gr
      - (Sämpylä)jauhoja

      Eli jauhoja lisäilet pikkuhiljaa välillä sekoittaen/vaivaten kunnes taikina on kimmoista ja irtoaa helposti kulhon reunoista. Jauhoja tähän nestemäärään menee kaikkinensa ehkä n. 6-7dl riippuen laadusta. Itse kun en koskaan niitä erikseen mittaile, vaan menee näppituntumalla. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi, aikaa tähän menee n. 40-60min. Jos asuntosi on normaalia viileämpi, niin tuo lavuaarin vesihauteessa nostattaminen on ihan toimiva ratkaisu.

      Kohotuksen jälkeen kumoa taikina työpöydälle ja vaivaa hetki käsin. Periaatteessa tähän kohtaan et edes tarvitse lisää jauhoja mitä nyt ripaus työpöydälle, koska taikina ei tartu kiinni. Taikina on kimmoisaa ja helposti työstettävää. Pyöräytä taikinasta vaikka tanko josta terävällä veitsellä leikkaat 12-14 samankokoista palaa, ja pyöräytä näistä sämpylät pellille. Tulee siis yksi pellillinen. Peitä liinalla ja kohota taas n. 20-30min. Tässäkin voit hyödyntää lavuaaria johon lasket kuumaa höyryävää vettä, ja pelti siihen päälle liinalla peitettynä. Kuumenna samalla uuni 200 asteiseksi. Kohoneet sämpylät voit suihkauttaa vedellä suihkepullosta (ei pakollien), pelti uuniin keskitasolle ja anna paistua n. 20min kunnes pinta kauniin värinen.

      Tällä perusohjeella pitäisi kyllä onnistua keneltä tahansa. Ohjetta hieman muokaten saa aikaan myös esim. hiivaleipää tai sämpylöitä alun hiivaseokseen n. 2dl jauhoja lisäten, ja annetaan "käydä" vähintään puolisen tuntia liinalla peitettynä ennen alustamista itse taikinaksi. Ohjeeseen voi myös lisätä mausteita, yrttejä, porkkanaa, juustoa tai vaikka jogurttia yms. oman mielikuvituksen ja maun mukaan. Tällä ohjeella en ole kertaakaan epäonnistunut, ja samaa ohjetta olen käyttänyt kakarasta asti perus-sämpylöihin.

      Ps. ja tuo "lässähtäminen" kielii juurikin siitä, että kohotat ja mahdollisesti myös vaivaat taikinaa liikaa. Taikinaan pitää saada sitkoa kyllä, mutta liialla vaivaamisella se sitko taas hajoaa ja aiheuttaa sitä lässähtämistä varsinkin paiston jälkeen.

      Toivottavasti tästä jotakin apua ja hyötyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ihanasti alkoi aamu: SDP:n kaula kokoomukseen jo 6,9 %-yks

      Lindtmanin I hallitus on tukevasti jytkyttämässä laittamaan Suomi kuntoon Orvon täystuhohallituksen jäljiltä, jonka kann
      Maailman menoa
      283
      2251
    2. Olen niin kesken

      Omien asioiden suhteen etkä voi odottaa loputtomiin. Mun on muutenkin niin vaikea suhun luottaa vaikka joku ihme syvyys
      Ikävä
      16
      1680
    3. Tietääkö joku ylläpidosta?

      Miten näillä palstoilla tomii tuo ylläpito, onko sitä yli päätään olemassa vai ovatko huhut totta että on palstan kirjoi
      Sinkut
      214
      1352
    4. Minkä ikäinen

      Minkä ikäinen on kaipauksesi kohde?
      Ikävä
      80
      1199
    5. Auttaja paikalla. Kerro huolesi. (Osa 2)

      Voin auttaa sinua näkemään tilanteesi uudesta näkökulmasta. Voin antaa lohtua, toivoa ja rohkeutta. Olen elänyt maan pä
      Ikävä
      185
      1155
    6. Nainen olet ensimmäinen tarpeeksi vahva

      joka kestää tämän kokonaisuuden, minut. Persoonani, tunteeni, kipuni, pelkoni. Olen aina pidätellyt itseäni ja antanut v
      Ikävä
      60
      963
    7. TTK:sta tippunut Sara Siipola rehellisenä Jurza-open kanssa: "Että jaa, siinäkö..."

      Tippuiko oikea TTK-pari ensimmäisenä? Joka tapauksessa iso kiitos tansseistanne Sara ja Jurza Tanssii Tähtien Kanssa -p
      Tanssii tähtien kanssa
      18
      955
    8. Martina ei mennyt naimisiin

      IS 17.9: Martinan häät peruuntui, tajusi, ettei ollut oikea aika. Rahat meni hevosiin. On edelleen parisuhteessa Yhdysva
      Kotimaiset julkkisjuorut
      136
      930
    9. Teidän persujen pitäisi välillä miettiä kuinka Suomen talous saataisiin kuntoon

      Ja lopettaa tuo tyhjänpäiväinen maahanmuuttajista höpöttäminen. Teillä on sentään rahaministerin salkku tällä kierroksel
      Maailman menoa
      56
      891
    10. Tunnisteita kaipaajille

      Onko jokin juttu mistä sun kaivattu tietää et viesti ois hälle? ☎️📝
      Ikävä
      51
      876
    Aihe