3-vuorotyö & totaaliuupumus

totaalisen uupunut

Olen parikymppinen nuori nainen, tehnyt kolmivuorotyötä nyt päälle vuoden. Vuoroissa ei ole meillä mitään logiikkaa, voin tehdä parin viikon sisään esim. seuraavanlaisen putken ilta--aamu--ilta--aamu--ilta--aamu--vp--vp--yö--yö--yö--yö--vp--vp--ilta-- jne. Iltavuoro loppuu klo 23 ja aamuvuoro alkaa klo 07. Varsinkin nuo ilta-aamu -putket on helvetillisiä kun ei ehdi nukkua. Samoin pari onnetonta vapaata useamman yön jälkeen, kun rytmi pitää kääntää.

Tällaista on siis ollut vuoden, yhden viikon loman olen pitänyt kesällä. Koko toimipiste on ollut alimiehitetty koko tämän ajan (kaikki siis vääntää hommia väsyneenä/kipeänä/niska limassa muutenkin). Neljän viimeisen kuukauden aikana on tuntunut, että nyt ei ole itsellä enää kaikki normaalisti.

Ennen jaksoin aina nousta kellon soittoon, nykyisin voisin vaan nukkua koko ajan. Olen usein noussut, mutta mennyt kuitenkin takaisin nukkumaan. Vapaapäivät vaan nukun. En jaksa tehdä kotona mitään, siivoamisesta, harrastamisesta ja kavereiden näkemisestä puhumattakaan. Työvuorojen jälkeen olen ihan poikki.

Mulla on määräaikainen sopimus ensi syksyyn asti. Muuten olisin varmaan jo irtisanoutunut. Tuntuu, että olen vankina tässä tilanteessa, ja on vaan pakko jaksaa vielä monta kuukautta. En halua edes miettiä, millainen ihmisraunio olen puolen vuoden päästä, jos tämä sama tahti jatkuu.

Mitä ihmettä tässä pitäisi tehdä? Palkaton vapaa ei onnistu, sitä on jo kysytty. Talvilomaakaan ei ole. Työnantaja on tietoinen tilanteestani mutta ei voi oikein vähentää tuntejani kun tuuraajia ei ole (eikä varaa ilmeisesti palkata). Seuraavaksi varmaan mentävä työterveyteen keskustelemaan asiasta?

8

3040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En suostu(isi)

      Ei muuta kuin yhtykää kaikki 3-vuorolaiset ja kova meteli päälle. Asiassa ei todellakaan ole järjen häivääkään. Ja yleensä tällaisia vuoroja tehdään terveydenhhoidon ja -huollon puolella, jossa pitäisi olla kaikki viimeisin tieto ja taito terveysasioista ja ihmisten jaksamisesta niin työssä kuin muutenkin.

      Liitot hoitamaan työehtosopimusasiat siihen kuntoon, että tuollaisista vuoroputkista tulee laittomia. Viisaat ihmiset ovat tutkineet miten vuorotyöläinen parhaiten jaksaisi ja pysyisi terveenä, kun työ on valvomista, mutta tattipäätanelit, pomot ja päättäjät, eivät ole ikinä aiheesta kuulleet mitään.

      Ja piiiitkille sairaslomille kaikki työtätekevät ja raskautetut, venymisellä pitää olla joku raja, lopettakaa se ja pankaa kova kovaa vastaan. Työnantaja ei ole mikään kunkku, joka voi päättää ihmisten terveyskohtalosta. Eikä viisas työnantaja purista sitruunasta kaikkea mehua irti, koska 'mehuttomasta' ei ole mitään hyötyä.

      • Totaalisen uupunut

        Olen ihan samaa mieltä, vaikken työskentelekään terveydenhuollon puolella. Mutta tuossa vuorosuunnittelussa ei ole järjen häivääkään. Jotakin on tapahduttava, muuten loppuu kunto. Eilen nukkumaan mennessä tunsin selkeitä rytmihäiriöitä/sydämen ylilyöntejä johtuen varmasti stressistä/yliväsymyksestä, ja olen herrajumala 24 vuotias. Ei mitään järkeä.


    • Lakko

      Oletko ammattiliitossa?
      Eivätkö tuollaiset työvuorot oo rikollista?

      Kipaise lääkäriin ja kerro ja kysy että miten alle 20 nuori tyttö voi tuollaisesta! Pyydä että kirjoittaa lääkärintodistuksen, että sinä et kestä tuollaista, että hermot menee ja fysiikka.

      Nainen parhaassa iässä ja näännytetään tuollaisella! Kauheeta!!

      Sanot topakasti, että EI KIITOS! ja teet lakon.

      Neuvottele muitten kanssa, että mitä teette.

      Jos on hoitoalan työ, niin kunnan on otettava vastuu!

      • totaalisen uupunut

        En ole hoitoalalla, vaan hotellin vastaanotossa. Kuulun liittoon. Periaatteessa työehtosopimus ei kiellä tuollaisten vuorojen teettämistä. Mutta aion kyllä vuositarkastuksessa ensi kuussa keskustella tästä työterveydessä. En todellakaan jaksa enää kauaa tällaista työtahtia.


    • Pää hajoaa

      Itse teen myös kolmivuorotyötä ja olen lopen uupunut. En tiedä mitä tehdä, tuntuu, että on umpikujassa, pidän työstäni enkä halua vaihtaa alaa, työmatkani on todella pitkä, vuorot aivan kamalia. Teen 6-8 päivää aamu, ilta ja yövuoroja vaihdellen, sen jälkeen on max 2 vapaapäivää. Miten toipua esim. kahdeksan päivän työputkesta 2 päivässä? Samaan aikaan toisia suositaan ja tehdään helppoja työputkia, sekin pistää vihaksi ja katkeroittaa.

      Mikään liikunnan määrä ei riitä kumoaman tätä stressiä kahdessa päivässä. Menen töihin joka päivä uupuneena, vapaat eivät riitä lähimainkaan piristymään, en jaksa vapailla tehdä mitään ja syyllisyys siitä on valtava. Lääkäri päivittelee tilannettani, mutta kirjoittaa alle kahden viikon saikun, palaan sen jälkeen töihin ja sama tilanne on taas kahden viikon päästä.

      Miten te olette saaneet lepoa? Saaneet elämän järjestykseen vaihtamatta työpaikkaa? Työajat noudattavat lakia, mutta eivät mitään normaalia inhimillistä jaksamista.

      • samassa jamassa :/

        Kuullostaa kyllä niin meiän työpaikalta tuo ja vielä samalla alalla ollaan. Itselläni meinaa usko loppua tämän työn takia, vielä en ole itkuun purskahtanut mutta ei ole kaukana ollut. Olen vielä tunnollinen persoona ja nytkin yövuoron jälkeen tässä naputtelen viestiä ku en vaan saa unta.. Ja pari yötä olisi vielä eessä, eli zombina mennään. Unihäiriöitä on ilmeisesti tullut tästä epäsäännöllisyydestä. Nykyään tuo tunnollisuus alkaa muuttua hälläväliä asenteeksi kun keho ja pää koittaa ilmeisesti sanoa et kannattaisi vähän hellittää. Tsemppiä hurjasti sulle, asia pitää ottaa puheeksi ehdottomasti työnantajan kanssa! Ja kun teitä on useampi niin hyvä jos porukalla keskustelisitte asiasta, ehkä työnantaja paremmin havahtuisi asiaan kun useampi ihminen olisi asiasta sanomassa.


    • Anti-Burn-Out

      Olen kolmevuorotyössä palvelualalla. Aiemmin tein niska limassa hommia kun ajattelin, että sitten saan aikaa pysähtyäkseni kunnolla edes yhden ihmisen kohdalla. Mutta mitä enemmän tein töitä, sitä enemmän niitä oli! Kahvitauoilla ja ruokatauoilla piti vastata puhelimeen, jos (eli kun) se soi. Usein jouduin jäämään ylitöihin. Pettymystä lisäsi se, kun usein löysin kiireen keskellä työkaverini istumassa taukohuoneessa, vaikka ei ollut tauon aika. Toisaalta tämä oli avaamassa silmiäni sille, että tajusin, että kaikilla ihmisillä ei ole samanlainen työmotivaatio. Toinen saattaa olla tuntipalkalla, tyyliin "Kun sais vaan päivän kulumaan". Toinen saattaa oikeasti olla "Sisarhentovalkoinen", joka haluaisi rakastaa lähimmäisiään vaikka oman terveytensä kustannuksella.

      Jos olisinkin käynyt kauppaa, luopuen terveydestäni sekä fyysisesti että henkisesti, ei ole mitään vakuuta, että olisin koskaan saanut pyytämääni: Aikaa istua ihmisen vierelle ja kysyä: "Mitä SINULLE kuuluu?"

      Kenties omassa asenteessani oli vikaa: olisinko voinut jättää jotakin tekemättä? Olisinko voinut lähtökohtaisesti pitää tärkeimpänä sitä, että on olemassa ihmisiä, jotka tarvitsevat minua ja joita minäkin tarvitsen. Me tarvitsemme toisiamme osoittamaan rakkautta ja hyväksyntää toinen toisillemme. Kunpa olisin priorisoinut sillä tavalla aiemminkin.

      Nyt olen uudessa työssä. Rukoilin rukoilemalla että löytäisin oman paikkani ja nyt olen tehtävässä, jonka itseasiassa kokoajan tiesin omakseni. En ehtinyt palaa loppuun yrittäessäni taistella tulimyllyjä vastaan. Nykyään nautin työt aloittaessani tietoisuudesta, että saan olla tekemässä jotain mikä on todella tärkeää. Pomoni arvostaa minua. Kunnioitan häntä. Työkavereistani iloitsen, kun tiedän heidän tavoitteensa olevan sama kuin itselläni ja näin tuemme toinen toisiamme.

    • Vastausvanhaanketjuun

      "Vuoroissa ei ole meillä mitään logiikkaa, voin tehdä parin viikon sisään esim. seuraavanlaisen putken ilta--aamu--ilta--aamu--ilta--aamu--vp--vp--yö--yö--yö--yö--vp--vp--ilta-- jne. Iltavuoro loppuu klo 23 ja aamuvuoro alkaa klo 07. Varsinkin nuo ilta-aamu -putket on helvetillisiä kun ei ehdi nukkua. Samoin pari onnetonta vapaata useamman yön jälkeen, kun rytmi pitää kääntää."

      Kuka suunnittelee työvuorosi ja onko kyseistä henkilöä koulutettu ja perehdytetty työvuorosuunnitteluun? Jos teet 4 yövuoroa peräkkäin, niin yövuorojen jälkeen työntekijällä pitää olla riittävästi nukkumis- ja palautumisaikaa. Entä onko työvuorojen välillä riittävästi lepoaikaa, jos iltavuoro loppuu vasta klo 23 ja aamuvuoro alkaa seuraavana aamuna jo klo 07?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      33
      2244
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1882
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1341
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1230
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1215
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      16
      1140
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1081
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1035
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1024
    10. 12
      997
    Aihe