Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

2 vuotiaan käytös päiväkodissa

outojuttu

Pohdiskelen vain mitä muilla 2-vuotialla nämä asiat menevät.

Eli oma 2 v. 2 kk vanha poikani puhuu pitkiä lauseita ja hän kyselee asioita todella paljon ”mikä tämä on”, ”missä joulupukki asuu”, ”miksi nukkumatti heittää unihiekkaa” jos kiellän jotain hän kysyy ”miksi ei” ja esim. eilen hän totesi, että ”kauhea pissahätä, pakko mennä pissalle”. Hän selittää minulle asioita ja laulelee paljon oppimiaan lauluja.

Osaa tosiaan käydä potalla, sekä pissalla, että kakalla. Vahinkoja toki sattuu. Nämä vahingot kuitenkin ovat lähinnä silloin kun otetaan housuvaippa pois ja esim. kalsarit jalkaan.. niin silloin ei mene potalle, vaan laskee alleen. Mikä tähän ongelmaan avuksi? Housuvaipat siis pysyvät yleensä kuivina.. paitsi kauppareissuilla.

Ei koskaan tottele, jos sanoo pelkästään ei ja käy hakemassa pois pahan teossa, vaan tottelee, jos sanoo, että ”äidille tulee pahamieli tai äiti itkee jos et tottele” tai muuten selittää aina, että miksi ei saa niin tai näin tehdä. Uhma nousee pahasti, jos pelkästään sanoo ei.

Tönii todella paljon muita lapsia päiväkodissa. Lähinnä itseään pienempiä lapsia. Eivät saa häntä kuriin siellä, vaan sitten urputtavat minulle päivän jälkeen, että taas niin tai näin töni sitä tai tätä. Meillä ei ole tuttuja lapsiperheitä, joten emme voi itse puuttua asiaan ja ärsyttää, kun eivät pärjää siellä 2 vuotiaalle.

Syö erittäin valikoivasti kotona.. tuskin mikään kelpaa.. kun taas päiväkodissa syö aivan kaiken mitä on tarjolla.

Nyt me vanhemmat joudumme tönimisestä jonkun super nannyn puhutteluun, enkä oikein tiedä miten minun tulee siellä toimia, koska emme tosiaan pysty pojalle muuta kuin illalla selittämään, että töniminen on typerää jne. mitä se auttaa? Muisti tuon ikäisellä ei välttämättä kanna siihen tönimis tilanteeseen siellä päiväkodissa.

Muutoin leikkii kuulemma paljon itsekseen ja osaa piirtää, maalata ja muovailla muovailuvahalla jne. jne. mutta käy sitten välillä aina tönäisemässä jonkun pikkuisen kaaduksiin siellä ja jatkaa sitten omia puuhiaan.

11

762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joskus oppii

      Ainoa lapsi ei ymmärrä, että töniminen sattuu tai on muuten vaan on kurjaa.

      Töniva tuttavan poika lopetti tuollaisen kiusaamisen, kun poitsu tönäisi lasta, joka tönäisikin takaisin ja poika lensi pyllylleen. Se pojan hölmistynyt ilme oli näkemisen arvoinen. :D

      • ...

        Siis sillä hoitsulla ei ollut sen parempia keinoja kuin taaperolla osittaa ärtymystään. Toivon mukaan ei päiväkodeissa näitä hoitsuja ole liikaa. Miten ne taaperot pystyvät oppimaan miten hallita omia tunteitaan ja osata käyttäytyä toisia kohtaan satuttamatta jne. jos ei ole aikuisia jotka auttavat näiden taitojen kehittymisessä. Surullista jos taaperomme kasvatuksellinen "apu" on tämän kaltaista. Ei ole ollenkaan ihme että lopputuloksena on lasten ja nuorten kasvavat ongelmat tunteiden hallinnassa, etenkin aggression hallinnassa.


      • Joskus oppii
        ... kirjoitti:

        Siis sillä hoitsulla ei ollut sen parempia keinoja kuin taaperolla osittaa ärtymystään. Toivon mukaan ei päiväkodeissa näitä hoitsuja ole liikaa. Miten ne taaperot pystyvät oppimaan miten hallita omia tunteitaan ja osata käyttäytyä toisia kohtaan satuttamatta jne. jos ei ole aikuisia jotka auttavat näiden taitojen kehittymisessä. Surullista jos taaperomme kasvatuksellinen "apu" on tämän kaltaista. Ei ole ollenkaan ihme että lopputuloksena on lasten ja nuorten kasvavat ongelmat tunteiden hallinnassa, etenkin aggression hallinnassa.

        Hmmm vastauksesi laitoit omituiseen kohtaan näinkin pitkän ajan kuluttua avauksesta. :(


    • outojuttu

      Ai niin ja sitten unohdin yhden oudon jutut. Neuvola. Kävimme 2 vuotis neuvollassa, jossa poikani jutteli kovasti neuvola tätin kanssa ja selitti hänelle asioita ja neuvola täti ymmärsi täysin mitä poikani puhui. Sanoo ässän selkeästi ja myös ärrän jos se on keskellä sanaa.. jos ärrä aloittaa sanan se tulee kurkusta.. Neuvola vihkoon ei kuitenkaan ollut kirjattu, että puhuu lauseita tms. tai puhuu hyvin ja paljon.. vaan sinne oli kirjattu "äänne virheitä" mitä hemmettiä sekin nyt tarkoittaa tuon ikäisellä? Monet ei puhu ollenkaan.. ja yleensä tuon ikäisten puhe on yhtä äännevirhettä koko puhe..

      • Joskus oppii

        Varmaan parempi olisi olla sanomatta ärrää lainkaan, kuin ääntää se väärin kurkussa.

        Joillakin lapsilla kyky empatiaan herää myöhemmin kuin toisilla. Heistä voi olla hauskaa, kun pienempi kaatumisen seurauksena alkaa itsemään ja tönijä saa tällöin aikuisissa aikaan reaktioita.

        Tuossa tilanteessa olisi viisainta lohduttaa tönittyä ja jättää tönijä hetkeksi huomiotta. Muutoin olen kyllä sitä mieltä, että lapsesi saattaa ajatella tuossa hoitoryhmässä ollessaan, ettei ole väliä, millaista huomiota saa, kunhan sitä vain saa.


    • ajatuksia

      Ainakin on väärin kiristää lasta omilla tunteillaan. Lapsen tulee totella ilman pelkoa äidin tunnekuohuista, itkuun purskahtamisesta tms.

      Lapsesi on uhmaiässä ja on aivan normaalia, ettei hän tottele. Jos pelolla häntä hallitset (myöhemmin vaikkapa: äiti sairastuu, kun poltat tupakkaa ym.) saat mahdollisesti masentuneen nuoren aikaiseksi. Lopeta tuo heti. Käy konsultoimassa vaikkapa ammattitaitoista lapsipsykologia, ellet minua usko.

      Mitä tulee vaippa-asiaan, niin miksi ihmeessä pidät vielä vaippaa, jos lapsi kerran osaa ilmaista hätänsä? Kaupassakin pääsee kyllä vessaan pikkulapsen kanssa. Aina olen päässyt ruokakaupassakin henkilökunnan vessaan. Alentavaahan tuollainen on noin kehittyneelle lapselle.

      Tönimisen suhteen on turha vedota lapsen tunteisiin. Tuon ikäisellä ei yksinkertaisesti ole eväitä empatiaan. Lapsi ehkä turhautuu ryhmässä, jossa mahdollisesti on kehittynein. Yritä saada hänet ryhmään, jossa on vertaistensa seurassa. Sellaisten, jotka eivät alistu mihinkään tönimiseen, vaan tönivät takaisin.

    • h42sdfgt

      No siellähän se teidän 2v on ammattilaisten ympäröimänä päiväkodissa, joten mitä jos närkästymisen sijaan kysyt vinkkiä heiltä, mikä tähän voisi olla avuksi. Todennäköisesti se ajan kanssa menee ohi, enkä itse ottaisi sitä maailman vakavasti, tietysti komentaisin jos sellaista kotona näkisin.

      Meillä samanikäinen neiti. Puhuu paljon, ässät ja ärrät tulevat. Neuvolassa ei ole vielä käyty kun täällä on vasta 2,5v seuraava. Esikoinen on nyt 4,5 ja hän sanoo ärrän huonosti, mutta en minä ole siitä murhetta kantanut, kyllä hän sen aikanaan oppii tai ainakin harjoitusta siihen saa sitten koulussa.

      Meillä jätettiin vaipat pois siinä vaiheessa, kun pottaharjoittelut alkoivat onnistua. Muutamia vahinkoja tietysti sattuu, mutta paljon vähemmän, kuin jos on vaipat varalta.

    • 1+1+3

      Tuossa iässä on ensijaisen tärkeää oppia sosiaalisia taitoja ja myös oppia kokonaan kuivaksi. Ei haittaa vaikka lapsi lausuisi parivuotiaana ärrän ällänä, kunhan ei äännä sitä väärin kurkussa, koska se voi jäädä tavaksi, mistä on vaikea oppia pois.

      Muutoin lapsesi on noraalisti kehittynyt, kunhan lopettaa tönimisen ja jättää vaipat pois. :)

    • ...

      Lue vaikka googlesta syyllistävästä kasvatuksesta. On hieno idea periaatteena, että lapselle kerrotaan syy kieltoihin mieluummin kuin vain kielletään, mutta joskus siinä mennään syyllistämisen puolelle.

    • eri mieltä

      Ei minun mielestäni kyse ole syyllistämisestä, jos kertoo, että "äidille tulee pahamieli, jos et tottele mitä sanotaan" Sehän on vain totuus ja tosiaan, joskus jos lapsi on todella tuhma, niin itkuhan siinä äidille tulee. Miksi tunteet pitäisi piilottaa lapselta ja niistä vaieta. Täytyyhän lapsen tietää, että äidille tulee pahamieli asioista ja joskus äiti itkeekin. Eihän äiti aina voi nauraa tai suuttua. Se taas on ilmeisesti ok, että sanotaan "äiti suuttuu sinulle jos teet noin tai et tottele" mitä eroa siinä on tunteena siihen että kertoo pahastamielestä.

      Tunteiden näyttäminen on minusta ok! Alkuperäinen ei puhunut mitään siitä, että sanoisi esim. "äiti lähtee pois jos et tottele" tai "äiti kuolee jos et tottele". Ne ovat syyllistämistä, eivät tunteita. Tunteet ovat eri asia!

    • ...

      "–Kun vanhemmat harrastavat syyllistämistä, he eivät uskalla asettaa selkeitä rajoja, vaan yrittävät vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen epäsuorasti tunteiden kautta. Vanhempi ei esimerkiksi estä huonoa käytöstä ja kerro selkeästi, että käytöksellä on huonoja seurauksia, vaan kertoo lapselle, että vanhempaa hävettää ihan kauheasti ja vanhemmalla on paha olla lapsen käytöksen takia, Aunola kertoo." tämä lainaus täältä, yksi esimerkki, mistä löytyy tietoa; http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/58047-puhutko-nain-lapsellesi-tutkimus-syyllistaminen-ahdistaa-lasta

      Eli joo lapselle pitää sanoittaa tunteita, myös negatiivisia. Silloin kun äiti on surullinen/vihainen, äiti sen sanoo ja selittää lapselle toki, jotta lapsi oppii tunnistamaan ja pitämään normaaleina myös negatiivisia tunteita. Mutta pääasia on se, että lapsi ei ole syyllinen äidin tunteisiin, vaan lapsi on vastuussa vain omista tunteistaan ja tekemisistään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2394
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      65
      2141
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      100
      1961
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1692
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1612
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1466
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1440
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1400
    Aihe