Hirren pintakäsittely

hirret_kuntoon

Mulla on hirsinen mökki, sauna ja pari vajarakennusta, pystytetty 2010 ja 2011. Suojattu kyllästysaineella ja värittömällä pinotexilla (haihtunut jo varmaan pois koska ei ole pigmenttiä suojaamassa). Ovat kuusta sekä mäntyä. Paikka on sellainen, että ilmassa on valtavasti mustapilkkuhometta vai onko se mustapilkkusientä ja se on nyt lauhojen ja kosteiden syksyjen ansiosta iskenyt kovasti rakennuksiin. Kaikkea ei pysty kesän aikana pesemään edes pois ja tuntuu, että se ois joka kesäinen homma. Mikä neuvoksi? Käsittelnkö jollain aineella rakennukset hyvin tummaksi jotta pilkut ei näy? Ja mikä olisi hyvä aine?
Mitä olette mieltä rautaoksidi vai onko se rautasulfiitti käsittelystä joka tekee hirret vanhan ja harmaan näköisiksi? Täytyykö sellaisen käsittelyn jälkeen tehdä jotain erillistä pintakäsittelyä, pintasuojausta? Ja mitenkohän tämä home/sieni suhtautuu rautakäsittelyyn? Voiko rautakäsittelyn vetää kylmästi homeen/sienen päälle? Toivottavsti tulee asiallisia ja hyviä vastauksia. Kiitos.

10

2947

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mökkinakertaja

      Puupinnan tummuminen mustien pilkkujen ym. takia on vain kosmeettinen haitta. Pinta harmaantuu ja tummuu aikaa myöten siedettävän näköiseksi, siis jos sattuu pitämään harmaasta väristä. Aikaa tähän vain tahtoo kulua paljon, vuosia jopa vuosikymmeniä ilmanalasta riippuen. Prosessin kestäessä hirsipinta voi olla ja onkin aika epäesteettisen näköinen. Etuna on se ettei tämä teetä töitä eikä maksa mitään.

      Toinen vaihtoehto on se työläämpi ja kalliimpi eli huolehtia säännöllisesti pinnan kunnosta poistamalla (homepesuaine) homepilkut ja käsittelemällä pinta uudelleen puunsuoja-aineella tai maalilla, sykli 3-10 v, jälleen ilmanalasta riippuen. Tummempi puunsuoja-aine "hävittää" pilkkuja paremmin eli ne ei näy siinä niin. Etuna huoliteltu ulkonäkö ja rakennus pysyy ikään kuin uudempana kun on uusi väri pinnassa.

      Tuo rautavitrilli on nopeutettu tapa hoitaa tuo harmaannuttaminen, en tiedä tarkalleen onko sillä merkitystä jääkö homepilkkua alle ennen käsittelyä. Kannattaa ehkä käsitellä pinnat ensin homeen tappoaineella kuten Boracol jota ei tarvitse pestä pois ennen pintakäsittelyä.

      Itsellä myös hiljattain rakennettu hirsihuvila johon olen valinnut tuon kalliimman tien ulkonäkösyiden takia. Eli ensin laitoin värittömän puunsuoja-aineen (ei kalvoa jättävä) ja parin vuoden perästä pähkinän sävyisen Pinotex classicin. Näyttää erittäin hyvältä ja kestää pilkkuja. Joskus se on kylläkin taas uudelleen käsiteltävä, mutta pitäähän sitä mökillä jotain puuhaa olla ;=)

    • y5yyy

      Puuhan ei tarvitse itseasiassa suoja-aineita tai maaleja. Maalivalmistajat tietenkin pelottelee että homehtuu tms. jos ei kanneta rahoja heidän kassakoneeseen ostamalla heidän tuotteitaan joiden kirjo ja määrä on valtava. Kukaan edes muista kuinka laudoituksien taakse piti tehdä tuuletusraot kun maalit "kehittyi". Ennen sitä hengittävillä maaleilla (tai ilman maalia) verhoilu kesti vuosikymmeniä.

      Estetiikkaa lähinnä maalit. Punamullat, tervamaalit ja vaikka pellavaöljymaalit on oikein maalattuna "idioottivarmoja". Puunlaatu ja työstötavat jopa ratkaisevammassa roolissa kuin suoja-aineet tai maalit. Homehtuuhan se puu kun kaatoaikoihin yms. ei kiinnitetä euronkiilto silmissä enää mitään huomiota. Ravinne on puussa ja iskeehän sinne elukat ja sienet.

      Voi kait jotain homepesua käyttää mutta onnistunee ilmankin harmaannuttaminen? Itse diggailen punamultaa kun on halpa ja eritt. helppo uusia. Pellavaöljymaalit pielilautoihin jne.
      Ongelma on vain siinä, että "hengittävinä" maaleina myydään mitä ihmeellisempää pskaa todellisuuden ollessa ihan toinen.

      Karkeana nyrkkiohjeena ei mitään maaleja tai suoja-aineita kuin muoveja maalien muodossa pintaan. Jälkimmäinen tuo ongelmia ihan varmasti ja kun reklamoit valmistajaa ja haluat korvauksia et niitä saa.

    • hirret_kuntoon

      Ketjun aloittaja jatkaa... kiitos vastauksista tähän mennessä... olen käsitellyt pahimpia kohtia sekä sellaisiakin kohtia missä pilkkua ei vielä ollut borcolilla, eikä sillä ollut juuri paljoakaan vaikutusta... pilkkua tulee ;( Kallis aine eikä juurikaan tehoa. Juu, mitään lateksimaaleja vai mitä ne nyt on jotka tekee kalvon pintaan.. EN laita. Ei missään nimessä, olen kuullut et sellaiset kalvomaalit pahimmillaan lahottaa puun sieltä maalikalvon alta. Jotain hengittävää ja tummaa pitää varmaan kehitellä jotta pilkut ei näy tai sitten se harmaannuttava rauta käsittely... sillä eihän vanhat harmaat ladotkaan ole homepilkkujen peittämiä vai oisko siinä just se, että puut on entisaikaan kaadettu oikealla hetkellä ja pelloilla jossa ladot seisoo ei ole mustapikku kasvustoja ilmassa?
      Oiskohan jollain vielä hyviä vinkkejä asiaan?

      • .22.

        Keittelee itse sellaisen rautavitrillisopan kuin haluaa tai sitten uulan punamultaa.


      • Peittää nätisti
        .22. kirjoitti:

        Keittelee itse sellaisen rautavitrillisopan kuin haluaa tai sitten uulan punamultaa.

        Vernissaa ja siihen aitoa puutervaa. Tummuusasteen voi säätää tervan määrällä.


      • panikailassa

        myy homepilkullinen rotiskosi ja osta oikea 2000 luvun talo.


    • et näin

      Oma 9v hirsimökkini on saanut harmaantua rauhassa ja täytyy sanoa, että väri ei vieläkään ole kovin tasainen harmaa kuin ehkä paikoitellen. Ajattelin tänä kesänä kokeilla rautavihtrillikäsittelyä jos osuu hyvät säät kesälomaksi.

    • pinotex7

      Törkeän näköisiä nuo "patinoituneet" hirsimökit.
      2 kerrosta Pinotex Pähkinää pintaan, niin kehtaa pyytää mökille vieraitakin.
      5 vuoden päästä riittää yksi maalauskerta ja pinta on kuin uusi .
      Valtit jää kauppaan.

    • harmaapöpö

      Kyseessä ei ole home vaan sinistymäsieni, joka on aivan harmiton eikä tuhoa puuta - päinvastoin se suojelee sitä muita sieniä vastaan.

      Jos et halua harmaantunutta tönöä voit tietysti käsitellä pinnat jollain peittävällä värillä - sävy sinun tulee itse miettiä.

      • Aitanrakentaja

        Minä aion käsitellä uuden höylähirrestä tehdyn aitan rautasulfaatilla. Haluan patinoituneen ja vanhan näköisen "tönön". Kysyinkin jo toisella palstalla ja kysyn vielä tässäkin, että millaisessa säätilassa rautasulfaattikäsittely pitää suorittaa, kun pakkauksessa ei mainita? Kuivalla ja aurinkoisella? Jos, niin sitä saa odotella....Voiko kaikki osat myös räystäslaudat ja oven/ikkunanpuitteet käsitellä rautasulfaatilla? Muutaman tällä käsitellyn talon nähnyt, niissä oven/ikkunanpuitteet/räystäslaudat maalattu. Ei kai mitään syytä miksei koko rakennusta sulfaatilla voisi käsitellä?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      263
      2593
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      193
      1653
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1434
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1169
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1022
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      1000
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      905
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      729
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    Aihe