ilma elimistössä

ihmettelijä

Nonniin, laitetaanpas kysymys nyt tänne sydänpalstalle kun en muualle tiedä mihin laittaisin: eli, miksi on vaarallista, että ilmaa menee esim. suonensisäisen tiputuksen kautta elimistöön? Ilmeisesti kun se ´juttu´ on kädessä niin ei kauheasti haittaa, mutta jos on se cvk, niin sitten ei saa mennä yhtään. Eli mitä ilma aiheuttaa elimistössä sinne päästyään?
Itselläni on ollut molemmat ja nyt kotiinpäästyäni jäin miettimään asiaa.

6

1353

  Vastaukset

  • Vastaan sinulle totuudenmukaisesti. EI kannata kuitenkaan alkaa nähdä mitään kauhukuvia tästä.

   Pienet määrät ilmaa suonisto osaa hoidella tyylikkäästi ulos suonista.

   Vähänkin isommat määrät ilmaa (jos esimerkiksi ruiskulla painetaan suoneen) kulkevat suonessa tyhjänä kohtana ja saapuessaan sydämeen tyjjentävät sen hetkellisesti. Tästä seuraksena on ison lihaksen lyöminen tyhjää vasten (normaalisti veri vastustaa lyöntiä), jolloin se luhistuu sisältäpäin, sydänläpät baurioituvat ja sydän muuttaa pumppauskyvyttömäksi.

   Ei kannata kuitenkaan pohtia liikaa asiaa. Tämä vaatii aina tahallisen teon ja ilmaa pitää olla noin puoli ruiskullista.

   Koko verimassa kiertää ihmisen läpi alle kahdessa minuutissa. Ilma ei voi jäädä johonkin "varastoon" ja lähteä sieltä sitten liikkeelle. Eli kaksi minuuttai on se kriitiinen aika, jolloin tietää tapahtuiko mitään vahinkoa vaiko ei.

   • Ja kai sinä tiedät mitä tukos aiheuttaa.


   • Niitähän löytyy 1ml-100ml välillä? Onko siis koolla väliä. Kerran eräs hoitaja sanoi, että tippaletkullinen ilmaa ei ei vielä aiheuta "katastrofia".


  • opistolla aikanaan tiedettiin kertoa, että noin 70ml ilmaa suoneen laitettuna aiheuttaa melko varmasti ongelmia.
   Esim. normaaliin tippaletkuun tällainen määrä ei mahdu, kuitenkin tippaletkut varmuuden vuoksi "letkutetaan" aina ennen nesteen laittoa suoneen ts. ilma ajetaan pois letkusta.

   Mitä siitä sitten seuraa?
   Riippuu siitä mihin ilma menee. Jos se menee sydämen sepelvaltimoihin seurauksena on infarkti eli "sydänkohtaus" sydämen jäädessä ilman happea ja ravinteita. Jos se menee keuhkoverenkiertoon seurauksena on ilmaembolia eli kaasujenvaihto vereen ei toimi eli kokonaan tai osittain veren hapetus lakkaa, jokainen mettiköön mitä siitä seuraa.
   Jos ilma eksyy aivoverenkiertoon on seurauksena aivohalvaus, joka yleensä johtaa neurologisiin ongelmiin tai kuolemaan.
   Myös esim. jonkun raajan verenkierron häiriintyminen on mahdollista, jolloin seurauksena voi olla raajan kuolio.

   Näitä samoja ongelmia esiintyy muuten mm. ns. sukeltajantaudissa, jossa verenkiertoon syntyy typpikuplia.

   Jonkun esttämä "kuolemaan johtava sydämen tyhjä lyönti" kuuluu maallikkouskomuksiin.

   Jos sulla on ollut oikeassa hoitopaikassa oikeiden hoitajien laittamana tällaisia välineitä niin tuskin oot vaarassa saada vaarallista annosta ilmaa suoniisi.

   • Eli ainakin tämä hoitopaikka, jossa olen ei ole oikea hoitopaikka jossa on oikeat hoitajat... Sillä täällä ainakin surutta ilmaa keskus laskimoon laitetaan..


  • Onko täysin normaalia että sydän saattaa jättää lyöntejä välistä , tai että välillä voi tulla ylimääräisiä sydämen lyöntejä ?

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maskisuositus tulee tällä viikolla

   Alatko käyttämään maskia kun liikut julkisilla paikoilla? Kyseessä on siis suositus, ei pakko.
   Maailman menoa
   193
   2622
  2. Sofia on 2 viikkoa Hangossa Stefun kanssa

   Kertoi ig. Mihis Isbe? Martina ei tytöstä huolehdi. Isbe ollut vain Hangossa Stefun suvulla. Vai hoitaako myös Sofia Isbeä Hangossa? Maralla ei ole
   Kotimaiset julkkisjuorut
   215
   2349
  3. Torppa sairaalaan

   Kas kas..oliko ullatus, että taas tapahtuu..
   57
   1210