Mitä eroa?

13+19

Mitä eroa on lehtorilla ja yliopisto-opettajalla? Ihmettelen vaan, kun lueskelin opinto-opasta. Onko lehtori jotenkin ala-arvoisempi ?

10

2266

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvoisempi vai ei

      Olipas harvinaisen hyvä kysymys, joskin vähän töksähtäen muotoiltu : )

      Jos oikein ymmärrän, niin yliopistonlehtorilta vaaditaan tohtorin tutkinto, yliopisto-opettajalle riittää ylempi korkeakoulututkinto.

      Jotta soppa olisi valmis, yliopistoissa on vielä jäljellä lehtorin nimikkeellä palkattua henkilökuntaa, joilla on ylempi korkeakoulututkinto, mutta joista aika monet ovat kyllä sittemmin suorittaneet lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon.

      Jos tälle palstalle eksyy joku ajantasalla oleva, niin korjatkaa.

    • 1201

      Lehtori vakituinen, opettaja määräaikainen.

      • LehtorinLuisevaSalli

        Ei voi pitää paikkaansa. Yliopisto-opettajien vakituisia paikkoja on parhaillaankin haussa.


      • Poromies Junan tuoma
        LehtorinLuisevaSalli kirjoitti:

        Ei voi pitää paikkaansa. Yliopisto-opettajien vakituisia paikkoja on parhaillaankin haussa.

        Lehtori ei ole sen ala-arvoisempi kuin yliopisto-opettaja, sillä saattavathan molemmat ilmaisut viiatata yliopistossa samaan toimeen, aiemmin virkaan.
        Joku voisi sanoa, että lehtori saattaa olla, jopa korkeampi, koska se on, myös arvonimi, toisin kuin yliopisto-opettja.
        Tällä hetkellä on ymmärtääkseni lähtökohtaisesti niin, ettei uusia lehtoreita enää palkata yliopistoihin, vaan vastaavia toimia (opetusta, hallinnollisia tehtäviä ja tutkimusta) hoitaa nykyisin yliopstoissa yliopisto-opettaja.
        Jotta kaikki olisi oiken selkeää ja yksinkertaista, niin lehtori on edelleen mahdollinen virkanimitys peruskouluissa, lukioissa, ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa sekä joissain yliopistoissa, missä "vanhat lehtorit" jatakavat edelleen lehtoreina, eikä heidän vanhaa virkanimitystä ole kokonaan korvattu uudemmalla yliopisto-opettaja "tittelillä". - Toisaalta itse pidän ainakin teoriassa mahdollisena, että on olemassa, myös niin vakiintuneita yliopisto-lehtorin toimia (entisiä virkoja) että jos tai kun niihin haetaan tulevaisuudessa uutta toimijaa -aiemmin toimineen siirtyessä esim eläkkeelle- niin haetaan yliopiston n.n alan lehtoria (,jonka tehtävänä on toimia n.n alan yliopisto-opettajana), vaikka yhtä hyvin voitaisiin yksinkertaisesti hakea "vain" n.n alan yliopsoto-opettajaa...
        Ammattikorkeakouluissa (on suoraan lain-nojalla) yliopettajalta vaaditaan soveltuva jatkotutkintona suoritettu lisensiaatin tutkinto tai tohtorin tutkinto ja lehtorilta soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. - Tuntiopettajalta vaaditaan, mikäli mahdollista, vastaava kelpoisuus kuin viran ja toimen haltijalta.
        Yliopsitoissa lienee sama ja mahd. jopa tiukempi seula, vaikkei asia suoraan käy ilmi esim yliopistolaista. Ja selvyyden vuoksi on todettava, ettei professori ole synonyymi ilmaisulle yliopisto-opettaja ja/tai lehtori tai yli-opettaja.

        Lopuksi Käsittääkseni, myös ainakin ev. lut kirkoilla on (ollut) lehtorin "maallikko virkoja" (siis sellaisia virkoja, joissa tehdään muuta kuin vastataan jumalanpalveluksien toteuttamisesta), mutta "kirkollisten lehtorien" tomien avaaminen jääköön toiseen kertaan.


    • austerism1

      Poromiehen kommentti toi mieleen, että kun itse opiskelin, niin olipa yksi parhaista yliopisto-opettajistani lehtori ja "vain" maisteri (tosin arvostestusta brittiyliopistosta). Kyseinen kaveri ei juuri perinteisessä mielessä tutkimusta harjoittanut, mutta oli niin sanottu intellektuelli noin muuten - ja erinomainen persoona ja loistava opettaja.

    • Univesityofapplied

      Amkissa on parempia opettajia eli lehtoreita, yliopistoissa taas lukio-opetajia ,joitten titteli on muutetu hianommaksi.

      • joo-joo

        Amkissa tietysti tarvitaan paremmat opettajat, koska siellä on huonommat opiskelijat.

        Yliopisto-opiskelijat oppivat huonoistakin opettajista huolimatta.


    • 2+3

      Jos vastaatte kysymyksiin, älkää käyttäkö sanaa KÄSITTÄÄKSENI. Koska tällä sanalla varustettu lause on virheellinen ja ei perustu tietoon.
      Käsittääkseni tänään on keskiviikko. Käsittääkseni olen mies.
      Käsittääkseni en käsitä yhtään mitään.

    • Nuorempi vanhempi

      Jos alkaa etsiä lehtoreita yliopistomaailman ulkopuolelta, niin niitähän löytyy. Kysyjä tarkoitti kuitenkin yliopistomaailmaa.

      Kun naisia ei vielä voitu vihkiä papeiksi, seurakunnilla oli olemassa lehtoreita ja jonkun verran heitä on edelleen. He eivät siis saaneet vihkiä tai kastaa tai suorittaa vastaavia kirkollisia toimituksia.

      Vielä joitain vuosia sitten oppilaitoksissa oli nuoremman ja vanhemmat lehtorin virkoja. Ero oli palkkauksessa. Arvatkaa, kumpi sai enemmän palkkaa.
      Vanhempi lehtori saattoi joskus olla iältään nuorempi kuin nuorempi lehtori, mikä sinänsä on aika hauskaa.

      Kommenttina poromiehen käyttämään ja 2 3:n suomimaan sanaan käsittääkseni:

      käsittääkseni (!) se merkitsee, että "olen käsittänyt asian niin, että...",
      "minulla on se käsitys, että...". "ymmärtääkseni".

      Voi tietysti olla, että olen käsittänyt asian väärin.

      • Poromies Junan tuoma

        Kiitoksia Nuorempi vanhempi tarkennuksista. Tässä ehtoolla takkaan tulia sytyttäessäni osui silmääni noin parisen viikkoa vanha lehti käsiini, jossa haettiin Aalto-yliopistoon useampaakin eri lehtoria. - Jäin miettimään, että mistähän lienee minulle tullut kuva, että lehtori -käsitteestä oltaisiin yliopistoilla luopumassa?
        Olisi luultavasti ollut fiksumpaa yrittää käsittää enemmän. Tarkoitan, että yrittää kirjoittaa parempi teksti, jossa enempi tulee esille epävarmuuteni esitelläsäni eroa lehtorin ja yliopisto-opettajien välillä. Nyt tuntuu sille, enkä osaa sanoa miksi, että yliopisto-opettaja lienee uudempi ilmaisu ja / tai käsite kuin lehtori.
        Ja kun kirjoitan, että käsitän se todella tarkoittaa erinomaisen lähellä samaa, kuin, olen käsittänyt asian niin, että...", "minulla on se käsitys, että...". "ymmärtääkseni". - Monta kertaa, -niin haluan uskotella itselleni- olen käsittänyt mielestäni oikein, tai ainakin itselleni mieluisalla tavalla, mutta olisi liioiteltua sanoa, että niin olisi joka kerta, että ymmärrykseni olisi aina yksi ja ainoa oikea. Siksi en tapaa erityisesti korostaa, että niin ja tai näin on aivan 100% varmuudella asian laita, ainakaan niin, että jos asia on nyt näin, niin se olisi myös vuosien päästä niin.
        Ja, koska itsestä korostaminen on, nii-in helkutin muakavaa, niinpä lähden nyt neuvomaan muita. Lause, joka sisältää sanan tai termin käsittäkseni ei ole väärä, eikä välttämättä oikea, kyse on vain eräs tapa kertoa käsitys, jostain asiasta...
        Jos tältä keskustelupalstalta, -tai miksi näitä kutsutaan- haluaa kirjoittajien ilmaisevan vain tosia lauseita, niin on kyllä minusta, hieman "erikoinen" lähtökohta; erityisesti kun minusta vaikuttaa sille, että suuri osa kirjoittajista lähtee enempi vähempi subjektiivisesta asemasta, ilman asiaan tarkempaa perehtymistä, joka on mielestäni erinomaisen ymmärrettävää. - Toki, sitä silti toivoisi, että kirjoittajat kaikkein jättäsivät typerimmät kirjoituksensa - kirjoittamatta. Ja suoranaiset tarkoituksellisesti valheelliset ja harhaanjohtavat
        kirjoitukset kuihtuisivat olemattomiin...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7779
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4462
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2178
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2089
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1905
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      39
      1746
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1669
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1438
    Aihe